Verhalen uit de school

Velen onder u weten wellicht dat mijn vrouw in het onderwijs staat. De trojka heeft al laten uitschijnen dat ze vindt dat er moet worden gesneden in het aantal leerkrachten, dus u kunt zich de sfeer in de leraarslokalen wel voorstellen. Griekenland, dat nog geen 3 procent van zijn BNP aan onderwijs besteedt, moet dus gaan besparen in een sector die ook nog eens ondermaats presteert (ondertussen is uit het jaarlijkse SIPRI-rapport gebleken dat Griekenland ondanks de crisis nog steeds een goeie klant is bij de wapenhandelaars, maar dat is een ander verhaal).

Ondertussen moeten er quota gehaald worden binnen elke school: dat betekent dat er genoeg leerlingen moeten zijn per klas, anders wordt de school gesloten en gefuseerd met andere scholen in de buurt. In de grote steden is dat nog redelijk eenvoudig, maar hoe je dat op eilanden gaat doen…

In ieder geval bestaat bij mijn vrouw op school (en wellicht op veel andere scholen) de vrees dat de quota volgend schooljaar niet zullen worden gehaald. Er zijn alsmaar minder kinderen (Grieken beginnen er niet meer aan) en de voorbije jaren nam het aantal immigrantenkinderen gestaag toe in de scholen. Nu trekken heel veel van die immigranten weer naar hun thuisland omdat de situatie voor hen niet meer leefbaar is in Griekenland. Maar ook de Griekse families zelf trekken weg. Zo zijn er kinderen uit de klassen van mijn vrouw met hun families naar Australië getrokken. Als de trend zich door zet, zal er volgend jaar moeten worden gefuseerd en zullen er leerkrachten zijn die hun baan verliezen.

Nog een ander verhaal dat ik hoorde van mijn vrouw, is dat de verwijten die de kinderen elkaar naar de hoofden slingeren, echt wel een teken des tijds zijn. Kinderen nemen sowieso al niet makkelijk een blad voor de mond en zo hoorde mijn vrouw dat een jongetje uit haar klas verweten werd voor Simitis. Dat was inderdaad het verwijtwoord dat werd gebruikt. Waarom? Omdat zijn klasgenootjes vonden dat het mannetje (dat nogal klein en mager is uitgevallen, net zoals Simitis zelf) erg sluw en ook wel een beetje achterbaks was.

Toen mijn vrouw de leerlingen daar op aansprak, kwamen er nog andere verwijten naar boven. Dikke kinderen worden uitgemaakt voor Venizelos of Pagkalos. Dat zijn dus kinderen van 12 to 15 jaar, uit het gymnasio (lager middelbaar zeggen wij in België). Op die leeftijd hou je je niet bezig met politiek en ken je nauwelijks de namen van de meeste politici.

Het geeft in ieder geval aan hoe de bevolking hier stilaan naar zijn politici aan het kijken is.

26 thoughts on “Verhalen uit de school

  1. Ik heb ergens gelezen dat Griekenland het meeste aantal leerkrachten per hoofd heeft? Waarschijnlijk komt dat door al die afgelegen dorpen die allemaal hun eigen school moeten hebben. Misschien moet daar eens over nagedacht worden… (technologische oplossingen, hogere bijdragen, …)? Aleen al hier in een straal van enkele honderden meters zijn er vier scholen, die elk hun eigen sportzalen moeten hebben etc…

    Ik denk wel dat er nogal wat kinderen van de privescholen zullen terugkeren naar het openbaar onderwijs.

  2. die kinderen toch. achterbaks voor Simitis??weet je of ze bij de school kantine jaourtakia verkopen?? straks gooien ze aan dat jongetje met joghurt.
    trouwens op een van je links lees ik en vind triest en zo zie je dat de kinderen zeker midden in deze krisis,het volgende..
    “My life and everyday routine is the same, but my parents seem different. They try to hide it, but I’ve heard them talk.” – Mina

  3. Mijn dochter zit ook op het gymnasio en van de 2 klassen zal volgend jaar waarschijnlijk 1 klas gemaakt worden Er zijn redelijk wat kinderen die vertrekken naar o.a. Duitsland, maar ook meer en meer naar Albanie, Roemenie en Bulgarije. Daarnaast zijn er nog kinderen die blijven zitten, maar dat zijn er niet zo veel.
    Vorig jaar zijn er ook al een paar vriendinnetjes vertrokken naar Duitsland, Zuid-Afrika, Nederland. Altijd weer die hartverscheurende taferelen, we zullen er maar mee moeten leren leven…
    @Hans: dat van die sportzalen, dat zullen we maar met een korrel zout nemen, zeker? De meeste gemeentescholen hier hebben geen sportzalen, kleuterscholen al helemaal niet, en op het gymnasio is de sportzaal zowel theaterzaal/feestzaal/conferentiezaal als … welgeteld 2 klimrekken hangen er hier, en er zijn matjes om grondoefeningen op te doen, dat is het zowat.

  4. @Tzimi,kinderen nemen de ‘wijsheid’van hun ouders over.Ze hebben commentaar over Simitis thuis gehoord.
    @Een vraag voor ouders met kinderen in GR:kan men de openbare school kiezen of is men verplicht de buurtschool te nemen? En welk is het quota lln voor een klas?

  5. @Nadia, ik weet het niet, hier in mijn buurt worden toch de laatste olijfboomveldjes gerooid om sportzalen te bouwen zo groot als een Olympisch stadion, voor schooltjes van enkele honderden leerlingen… er zullen wel mizes aan te pas gekomen zijn…

    @Jenny: helaas kan je niet kiezen; je moet je kinderen naar de school sturen waartoe je straat behoort. Het niveau verschilt enorm van school tot school… ik denk dat de quota op 28 leerlingen ligt, maar ik ben niet zeker.

  6. Wel @Hans,dat verklaart veel :als je een school kunt kiezen dan onpopt het in een concurrentie om het niveau en de faam omhoog te brengen.Ik was lang geleden regentes in Leuven en daar werd werk gemaakt van het studiepeil hoog te maken of te houden.Toen werd een klas gesplitst als er 31lln waren.M’n man vertelde me dat in de jaren ’50-60 in Volos,er zoveel lnn waren dat er geen banken of stoelen genoeg waren en dat er jongeren achteraan recht stonden om de les te volgen.En toch kwamen er ingenieurs,architecten,advokaten,artsen,leraars,enz uit voort.Beter geen vergelijkingen te maken,nietwaar ?(:

  7. tja, je zou ook kunnen zeggen dat het die (slecht opgeleide)ingenieurs,architecten,advokaten,artsen,leraars etc waren die het land om zeep hebben geholpen; misschien is er wel een verband…

  8. Ikzelf woon in Naxos en mijn twee kinderen zitten in de basisschool. Toen mijn dochter aan haar eerste leerjaar begon en ze met 36 leerlingen waren werd de groep nog opgesplitst in 2 klassen. Mijn jongste is dit jaar aan het eerste leerjaar begonnen en zit met 25 leerlingen in de klas. Hier zijn er al veel dorpsscholen gesloten sinds vorig jaar en zijn de kinderen die in een dorp wonen verplicht om naar de stad te komen. De meeste schoolgebouwen zijn hier in een erbarmelijke staat en en in de school van mijn kinderen zijn er niet eens toiletten! Zij moeten naar de toiletten van de aangrenzende school gaan. Van een sportzaal is er hier al helemaal geen sprake. De kinderen doen hun gymnastieklessen buiten op de speelplaats en bij slecht weer leren ze de regels van basket of volley. Hier hoor je ook veel geruchten dat ze zelfs de stadsscholen gaan fusioneren. Ik hou mijn hart al vast voor de kwaliteit van het onderwijs dat nu al zoveel te wensen overlaat. De meeste kinderen die vanaf het vijfde leerjaar een tweede vreemde taal volgen zitten al drie jaar zonder juffrouw voor frans en/of duits. Waar gaat dat naartoe als ze nu nog maar eens gaan snijden in het budget van onderwijs! En wij ondertussen maar frontistiria betalen! Ik kan best begrijpen dat vele famillies naar het buitenland trekken met hoop op een betere toekomst voor hun kinderen!

  9. voor dat laaste moet ik even niet mee eens zijn. wij missen wel soms de goede berichten.
    http://www.neolaia.gr/2012/03/12/6i-mathimatiki-olympiada-6-metallia-apo-foitites-tou-polytexneiou-ksanthis/
    het is wat anders dat de land om zeep heeft geholpen en dat zou je ver in het verleden moeten zoeken. niet dat de schuld van de ottomanen is, maar de griekse matschapij heeft ergens iets gemist in het samen zijn gevoel.
    als ik vergelijk mijn school jaaren in gr en de school jaaren van mijn kinderen hier,4 havo een in de brugklas en een op de basis school ik moet zegen dat de griekse school niet verkeerd is , maar de kansen hier zijn better.
    nieks mis met de griekse school als je vergelijk de middelen daar en in noord europa.

  10. @ Tzimi: uiteraard zijn de Grieken niet dommer dan de andere Europeanen; maar ik denk wel dat ze vaak een achterstand oplopen tegen de tijd dat ze afstuderen; dat ik heb ik tenminste gezien in verschillende situaties waar Griekse en west-Europese studenten samenkomen. Ik heb de indruk dat het verschil vooral aan de universiteiten gemaakt wordt. Een nog veel groter probleem is natuurlijk dat de echte top zelden of nooit in Griekenland blijft. Ik heb er ooit een blog aan gewijd: http://standaard.typepad.com/en_nu_even_elders/2009/08/de-speltheorie-de-verliezer-betaalt.html

  11. ik ben mee eens dat er ergens de jonge grieken tegen aan lopen. maar vaak die jonge met hun universiteit diploma naar het buitenland gaan veel better scoren dan als ze in gr blijven. eerder hebben wij hier ook over gehad. en ik verwacht dat snel iemand zou melden met zijn commentaar. maar je weet zelf hoe het zit in de griekse onderwijs. ik denk ook dat ergens aan het eind van de universiteit opleiding vout gaat. en ook de systeem in het algemeen. ik ken iemand die met allemaal top cijfers in wiskunde chemie en natturkunde nergens terecht kon via de panelinies en nu iest total onbenoelig doet. het is niet voor nieks dat decenias lang hebben wij het over dat zij haar kinderen verkoopt of opeet.wat kan je doen tegen zo een moeder??eene Babiniotis zou niet de allagi doen!!ik kom vaak bij de specialisten in de ziekenhuizen en bijna iedereen kent een griek die een geweldige colega is en heel goed doet in zijn specialiteit, en dat zijn woorden van nederlandse artsen.
    de vraag blijft altijd waarom doet de griek better buiten dan binnen.

  12. prachtig stukje, ik geloof dat de voorbeeld van de gevangenen ook van Mimis heb gehoord.

  13. Hier in de stad zullen de quota worden opgetrokkken naar 30 leerlingen per klas. Dat je dan nog voldoende aandacht kunt besteden aan elke leerling, is nog maar de vraag, maar deze discussie is niet nieuw.

    Wat betreft het aantal leerkrachten per hoofd: Griekenland heeft heel wat leerkrachten, maar velen onder hen zitten wel op een bureau ergens in een ministerie en staan niet voor een klas. Deze “leerkrachten” (ze zijn met die kwalificatie geregistreerd als ambtenaar) worden meegeteld als we het hebben over het aantal leerkrachten per hoofd in Griekenland. De cijfers dienen dus wel met een korrel zout te worden genomen.

  14. en bij de bonden en andere clubies. weer cijfers op de manier greek statistiks??/ αμαν πια!!!
    het aantal kinderen is een probleem maar hoe veel computers hebben ze op school. iedere keer als ik naar de basis school hier van de kleine ga of naar de Havo van de oudsten , wordt ik depresiev. ik zie mij neefjes spelen met de laptopje van Kostakis van Rafina, weet je nog en als ik vraag wordt het niet op school gebruikt is meestal de antoord OXI.nog groter dan die van 28 october.
    zelfs in al die jaaren hebben ze het probleem van de vreemde talen niet kunnen oplossen zo dat de frontistiria agglikon verder hun werk kunnen doen en de handel in de boeken ook, Floras weet je nog??

  15. trouwens onze Orpheas zit hier in groep 6 op basis school met 31 kinderen.

  16. @ Tzimis Bazoukas Ik bedoel niet dat de leerlingen hier minder kans op slagen hebben op een diploma, begrijp me niet verkeerd. Ik bedoel dat zelfs die slimme studenten, die een diploma behalen aan de univ daarna niet zeker zijn dat ze een job zullen vinden. En als ze er al een vinden ,tegen welk hongerloon. Als je ziet wat ouders hier aan fortuinen uitgeven om hun kinderen prive- onderwijs te laten volgen denk ik dat het niet meer dan normaal is dat sommigen naar het buitenland trekken. Wat het betreft het niveau van de griekse scholen ben ik het toch niet met je eens. Als het niveau hier zo goed is waarom zijn mijn kinderen dan verplicht om naar een frontistiria te gaan en daar, tegen betaling, een degelijke les Engels te krijgen. Het begrip “frontistiria” klonk mij trouwens geheel onbekend in de oren totdat ik hier ben komen wonen. Als ik mijn schooljaren vergelijk met die van mijn kindeen kan ik allen concluderen dat de tijd hier wat is blijven stilstaan.

  17. @Riet: mijn dochter heeft 1 jaartje frontistirio Engels gevolgd, omdat ze dat perse zelf wou. Ze mocht na een test direct in de B-class beginnen, op hetzelfde niveau als de andere kinderen van haar leeftijd (waarvan de ouders zich al jaren blauw betalen). Zelf vond ze het wel nuttig om de grammatica wat beter onder de knie te krijgen – ja, ze is een beetje ‘nerdy’ soms – maar het bleek niet echt nodig te zijn, misschien ook omdat ze al Nederlands kan (ze volgt Nederlandse school 3 uur p/week). Vorig jaar in het eerste jaar gymnasio werden de kinderen voor Engels, weer na een test, ingedeeld in 2 klassen – de beginners en de gevorderden – ze zat bij de gevorderden. Veel Griekse ouders die zelf geen talen kennen, vinden het misschien nodig omdat ze zich onzeker voelen en niet kunnen helpen bij het huiswerk, en vaak hoor ik ook dat ze het diploma moeten hebben om later in het toerisme te kunnen werken of, nog belangrijker als ambtenaar…Ik vind het persoonlijk geldklopperij.

  18. Ik heb al gemerkt dat het niveau van het Engels van mensen die naar een frontistirio zijn geweest, absoluut niet denderend is. Toch niet hoog genoeg om een prijs van 20 euro per uur te verrechtvaardigen.
    Misschien zijn die frontistiria ook niet zo goed, maar zijn ze zo ingeburgerd geraakt, dat het voor de meeste Grieken lijkt alsof je er wel naartoe moet?

  19. @nadia Ik ben het helemaal met je eens dat die frontistiria een geldklopperij zijn. Maar, als ik het peil van de engelse lessen zie die de kinderen in de lagere school krijgen stel ik mij toch wat vragen. De handboeken die gebruikt worden zijn geheel onsamenhangend en de kinderen die nooit prive-les gevolgd hebben kunnen niet echt mee met de andere leerlingen. Ik weet ook dat vele griekse ouders hun kinderen naar de frontistitia sturen uit gemakzucht maar als ik voor mezelf spreek kan ik zeggen dat ik dagelijks vele uren steek in het huiswerk van mijn kinderen. En eenmaal je kinderen in het lyceum beginnen en de panellinies voor de deur staan is het onoverkomelijk om geen extra lessen te volgen.Zelf ouders, die er geheel tegen zijn om hun kinderen extra lessen te laten volgen, worden door het slechte onderwijssysteem ertoe verplicht om toch hun kinderen naar de frontistiria te sturen om enige kans op slagen te geven bij de panellinies . Jouw dochter, en die van mij hebben zeker een voordeel omdat ze ook nederlands spreken. Mijn dochter is ook de beste van haar jaar ivm engels maar de grammatica wordt er met de jaren niet gemakkelijker op en om dan alleen maar te teren op het voordeel van tweetalig te zijn zal niet meer voldoende zijn . Misschien ligt het onderwijsniveau in de school van jouw kinderen wat hoger maar als ik voor Naxos spreek zie ik toch dat er nog veel werk aan de winkel is.

  20. @ bruno Je hebt volkomen gelijk Bruno. Op gebied van grammatica slagen de meest studenten wel maar op qua uitspraak is het soms hilarisch wat ik te horen krijg. Zo zei de juffrouw van mijn dochter dat de “h” van het engelse alfabet overeenstemt met de “γ”.Ik dacht dat ik niet goed hoorde. Dat de engelse uitspraak voor ons belgen gemakkelijker is begrijp ik wel maar iemand die Engels onderricht aan kinderen zou toch wel wat beter haar vak moeten kennen. Als ik dan zie dat ik 20 jaar geleden pas Engels kreeg vanaf het tweede middelbaar kan ik toch zeggen dat mijn kennis groter is dan velen die hier het befaamde proficiency papier op zak hebben!

  21. @Riet: klinkt heel bekend. Een met een Griek getrouwde Belgische uit Charleroi stuurde haar zoon naar een frontistirio om zijn Frans op te krikken, maar de jongen leerde er een schabouwelijke uitspraak. Toen ze haar beklag deed, zei de lerares dat het echt wel juist was. Op het tegenantwoord dat de moeder wel in Charleroi was opgegroeid, antwoordde de lerares dat dat wel kon zijn, maar dat ze nu eenmaal de juiste uitspraak was in Griekenland. Tja, daar sta je dan.

  22. Mijn dochter volgt ook 3de taal Frans, en ik help haar regelmatig, Frans is heel moeilijk voor de Grieken, zeker qua uitspraak. Nu kan mijn dochter de “ui”, de “eu”, enzovoorts uitspreken omdat dat in het Nederlands ook bestaat, maar op school leert ze dus dat dat allemaal “e” is. Ik probeer haar thuis zelf de juiste uitspraak aan te leren, maar toch denkt ze soms dat ze het moet doen zoals op school…*zucht*… Hier is er een goed frontistirio Engels in de buurt omdat die vrouw een ‘native speaker’ is, maar dat is zeker niet overal het geval. Hier in Kreta beginnen de leerkrachten Engels ook pas vaak in oktober – november, maar ik denk dat het niveau toch redelijk is. Mijn dochter zat in een kleine klas, rond de 10 lln, dat helpt wel.
    Wat betreft de panellinies, dat zou allemaal gaan veranderen, maar het is een feit dat de frontistiria weten welke vragen er gesteld worden en de studenten beter kunnen voorbereiden. Ongetwijfeld zijn er ook weer mensen die hier veel geld mee verdienen.

  23. ala dala tis paraskeuis to gala.
    de reden van het bestaan van de frontistiria, zou aan jullie tenmiste die in griekenland wonen bekend moet zijn. ik ben niet mee eens met dat systeem, en dat is de voornamelijkste redenen dat wij met 3 kinderen in nederland zijn gebleven.
    over de uitspraak, je kan toch niet verwachten dat ze dat doen zo als een engelse of een franstalig Belg. ik heb lang genoeg engelse boeken verkocht in gr. en veel met engelsen gesproken, toen was een beetje in om engelse juffen op de frontistiria aan te nemen. ik heb nooit comentaar gehad over mijn engels. mijn uitspraak zou de laaste zijn dat storent is in het comuniseren en werken in een vreemde tal. na 22 jaaren in nederland, lachen ze nog steeds als ik over de hek begin en gek begrijpen ze. maar ik kom altijd uit en mischien better dan anderen die nederlands hun moeder taal is.
    ik had eerder verwacht van hun die in griekenland wonnen en zelfs kinderen op school hebben dat ze meer weten over de griekse matschapij en het waaroom alles zo krom is daar.
    ook het feit dat ze allemaal doctoren en advokaten willen worden, zonder enige garantie voor een baan hadden jullie in griekenland moeten weten waarom dat zo is.

  24. Frontistiria zijn geldklopperij, inderdaad. En ouders die bang zijn dat hun kinderen tekort zullen komen op school sturen ze daarnaartoe. Ik stuur mijn zoon (9 jaar) niet naar bijles, ik heb Engels gestudeerd, dus thuis besteden we wat extra tijd aan Engels. En we kijken veel Engelse en Nederlandse dvd’s.
    Wat betreft het Engels van de docenten in GR, daar kan ik over meepraten. Het is inderdaad van een lager niveau. Voor het erkennen van mijn doctoraal heb ik vijf tentamens moeten afleggen aan de uni van thess/niki. Ik heb in NL 9 jaar lesgegeven in de bovenbouw van havo/vwo en toen ik de lesstof kreeg voor de tentamens, wist ik niet wat ik zag. Een gedeelte van de betreffende stof wordt in Nederland in de bovenbouw van de middelbare school getoetst. Ik wist niet wat ik meemaakte. En ik begreep van de houding van de universitaire docenten dat ze daarvan op de hoogte waren. Eén docent schaamde zich daar zelfs voor. De eisen die worden gesteld aan de studenten zijn zeer laag, aan uitspraak wordt totaal niet gewerkt en tijdens de studie leren ze niet hoe ze die stof moeten overbrengen in een klas. Dus doen ze maar wat ze al die jaren zagen gebeuren tijdens hun eigen schooltijd: Het boek volgen en totaal niet erbij stilstaan of de leerlingen wel wat opsteken!
    En wat is daarvan het gevolg? Frontistiria! Sommige daarvan leveren goed werk, maar het overgrote deel verdient zeer goed aan dit gebeuren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *