6 mei

Dat zou nu volgens PASOK de verkiezingsdatum zijn. Zal dit na de viering van de Nationale Feestdag opnieuw een feest van de democratie zijn?

Een officiële aankondiging is er nog niet. Sowieso moet het parlement ontbonden worden en is er toch ongeveer een kleine maand nodig voor je echt verkiezingen kunt organiseren. Maar waarom duurt het zo lang? Om de oppositiepartijen niet de kans te geven om zich te verenigen? Of hebben de regeringspartijen zichzelf nu nog de kans gegeven om zich toch nog enigszins te profileren?

In ieder geval moeten er nog heel wat maatregelen door het parlement, en die maatregelen kunnen bij de Griekse kiezer uiteraard niet rekenen op al te veel sympathie. Ondertussen richten zowel Nea Dimokratia en PASOK hun pijlen op de linkse oppositiepartijen en proberen ze die er van te betichten het land in deze situatie te hebben gebracht. Inderdaad, zo kun je ook politiek bedrijven: door partijen en beschuldigen die zelf nooit hebben geregeerd. Want links zou te militant zijn en zou één en ander in dit land gesaboteerd hebben. Mijn logische reactie daarop is dan wel dat je dat als overheid heb toegelaten of dat je daar voor gebogen bent. Overigens gaan heel wat PASOK-leden zelf prat op een dergelijk links-militant verleden waar ze “steeds op de eerste rij hebben gestaan in de gevechten”. Want het mag duidelijk zijn: deze politici hebben gevochten voor dit land. De retoriek mag misschien nog aanslaan bij analfabete gepensioneerden, maar ondertussen toch niet meer bij de rest van de Grieken.

Maar wat is het alternatief. Er zijn de voorbije maanden heel wat nieuwe partijen opgestaan. Die partijen zijn dan wel nieuw, maar de mensen achter de partijen zijn wel vaak dezelfde namen. Het zijn diegenen die door PASOK en Nea Dimokratia aan de deur zijn gezet omdat ze de tweede leenovereenkomst niet wilden stemmen in het parlement (sommigen onder hen hebben echter nadien wel hun handtekening onder die overeenkomst gezet). Oude wijn in nieuwe zakken dus, en dat zal zeker geen vertrouwen oproepen bij een deel van de bevolking.

Hier en daar zijn er wel een aantal nieuwe partijen, maar het politieke landschap is zo versplinterd, dat men er nu van uit gaat dat er tussen de 9 en 10 partijen in het parlement zullen gaan zetelen. Met een communistische partij die gisteren via zijn voorzitter heeft laten weten dat de toekomst van Griekenland buiten de eurozone en zelfs buiten de Europese Unie ligt, en met ook een neo-nazistische partij die het extreme LA.O.S. op een theekransje doet lijken.

Dat lijkt dus op een onregeerbare uitslag en het zou me dan ook niet verbazen dat we een coalitieregering gaan krijgen van PASOK en Nea Dimokratia (hoewel die nu laten uitschijnen dat ze niet met elkaar willen samenwerken en gaan voor de absolute meerderheid) met nog een derde of vierde partij, en misschien wel met Loukas Papadimos die verder zal gaan als premier. Dus misschien hoeft Europa dan toch niet zo te bibberen.

19 thoughts on “6 mei

  1. Ik ben blij dat ik niet moet kiezen.De meeste Grieken zitten trouwens in vertwijfeling want als de polls een ietwat beeld vormen,dan heeft zowat de helft van de bevolking nog geen mening.En met al dat gesnoei,hebben de grote partijen ook veel van hun aanhangers verloren.Mensen die met veel beloften aan een baan geraakt omdat ze lid van een partij waren en nu ontslagen worden,daar rijzen wraakgevoelens op.

  2. ergens twijfel ik ,over het resultaat. ik denk dat de griek samen toch een groot percentage zou geven aan de bekende klowns.
    en zeker over de duur van een nieuw regering.
    Ωψομεθα.

  3. ik zou heel blij zijn als ik niet moet kiezen maar ik wil wel kiezen. het is een verplichting.
    maar de zelfde moeilijke keuzes heb ik zo wel in nederland als in griekenland met verkiezingen. allemaal een beetje bager.ik heb last van iets nieuws die ik last heb gehoort bij Prem Radhakishun, keuze stress.

  4. Ik ken mensen in mijn onmiddellijk omgeving die elke dag van gedacht veranderen, het is een groot dilemma… Veel mensen gaan extreem stemmen, maar als ik de gepensioneerden hier in het kafeneio hoor, die hebben het nog altijd maar over ND en Pasok – helemaal vergroeid met het 2-partijen-systeem. Het komt zelfs niet bij hen op dat het ook anders kan…

  5. Met alle verschrikkingen welke GR nog te wachten staan, zou het afscheid van het tweepartijensysteem, toch grote winst zijn voor de democratie.Een twee- of drie partijen-coalitie met een flinke meerderheid, waarin over en weer compromissen gesloten moeten worden, lijkt mij in principe kansen te bieden op een parlementaire democratie zoals die bijv.in Nederland als sedert WW2 funktioneert.(ach @Tzimis, die Wilders-Rutte bagger spoelt wel weer weg).
    Ik zie kansen voor GR om voor het eerst een normaal Europees land te worden en zich zó uit de huidige crisis te worstelen.
    Die versplintering zie ik dus als winst!

  6. ik denk aan Epam, KKE, of wel Basilis Leventis
    http://www.epam-hellas.gr/
    http://www.kke.gr/
    http://www.enosikentroon.gr/
    en ik hoop dat Mimis Androulakis zijn verstand gaat gebruiken en niet meer deel maakt van Pasok.
    maar zo als de meeste voel ik als een kip zonder kop.
    ps. in de wilders Rutte reeks doe ik pvda en cda te bij. en nog vorige week ook nog deep teleurgestelt aan wim kok met zijn post comisariat affaire.
    wat raar kunnen de mensen soms doen. of is de wereld zo raar?
    http://www.youtube.com/watch?v=Od6Tp2mVpyQ
    maar nog even wachten want ik geloof pas als Papadimos deze regering ontsla dat op 6 Mei verkiezingen komen.

  7. ik zou het zo willen zien maar de ervaring van 89 is slecht, maar nu zijn andere tijden . maar ik ver=trouw niet de grieken samen werkende voor het goede van de matschapij. ik heb weinig vetrouw om griekenland als een normaal europese land zien werken. immers griekenland is geen europa, griekenland is de overgang van Anatolia naar europa, dus van alles wat.Dat griekenland nog steeds Anatolia is ,kun je vinden in de nieuws, deze dagen zijn een paar turkse fregaten bij de griekse eilanden,om met ons mee te vieren de party.
    mischien ook een nep wedstrijd wie de sterkste is om zo als wij in griekenland zeggen de gluteus maximus straker te trekken.
    er is nog iets met de verkiezingen systeem die ook niet zuiver demokratish is. mischien kan Bruno de deatils vinden, en ik bedoel de wet van Prokopis Paulopoulos dat met die 50 zetels kado aan de eertse partij. dat systeem haden wij graag zien veranderen al jaaren.

  8. In Griekenland is kiesplicht vanaf 18 jaar. Van mij mogen ze meteen ook een stemverbod boven de 65 uitbrengen.
    Die gepensioneerden worden het ergst geraakt door de crisis en toch blijven ze voor diezelfde politici kiezen.

  9. Hier in België (tenminste in mijn beperkte kleine omgeving) hoor ik veel extreem rechtse geluiden. Zeer verontrustend!
    Links is rechts geworden en rechts nog rechtser.

    btw, weet iemand onder jullie of de spoorwegen en ktel volgende week een staking plannen? Kom met een 30-tal leerlingen naar Pelloponnesos en Athene en zou weleens vervelend kunnen zijn als we niet verder dan Patra geraken.

  10. @Christos: wat bedoel je met extreem-rechts? Ik heb net de indruk dat het Vlaams Behang fameus op zijn retour is, al is dat off topic op een Griekenlandblog.

  11. @Bertinos, ik bedoel bij de Grieken die hier wonen over de politiek in hun moederland die ze dikwijls amper nog (her)kennen. Vlaams Belang is inderdaad op z’n retour.

    Ja, inderdaad, Bruno, de proastiakos tot korinthos. Bedankt voor de website, handig.

  12. new partij van onbekende mensen?? het kan wat zijn, zou morgen wat opzoeken.
    Christo wacht even met Samaras op de regering heeft volgende jaar een sneltrein netwerk tot Kalamata. Athena Kalamata in een uur.

  13. Ik woon hier al vele jaren, en gebaseerd op mijn ervaring in dit land zal het zeer moeilijk worden om een betrouwbare regering samen te stellen. Ook nu wordt er nog veel gedaan vie het clientisme en de enige manier om dit uit te roeien is om overal niet-Grieken bovenop te zetten. Is geen leuk oplossing, maar waarschijnlijk wel de enige. Zoals Tzimis al zegt, dit is de grens tussen west Europa en Anatolia, en echt een wereld apart.

  14. @Christo: dat heb ik idd ook al gemerkt, zelfs jongeren lijken “een beetje dictatuur” een goede oplossing te vinden. Je hoort ook dat Papadopoulos zijn werk nog niet af was, e.d. Erg bevreemdend allemaal, net nu de laatste standbeelden van Franco op het stort zijn beland.

    @ADO: over Spanje (en Portugal) gesproken: tot 1986 voelde het Iberisch schiereiland zich ook maar half Europees en half-Amerikaans (Sp) of half-Afrikaans (Pt). Blijkbaar is ook die integratie niet goed geslaagd.

  15. Waw, Bruno! Hoe democratisch van je! Pleiten voor stemverbod voor mensen boven de 65!

  16. Of we kunnen gewoon verder doen en hen kant-en-klare stembiljetten in de hand stoppen en zeggen dat ze zo voor de “goeien” stoppen. ‘t Is natuurlijk een boutade, he @Josee

  17. er was een tijd waar de mensen kant en klaar envelopen kregen met de stembiljet er in en een kruis op de naam van de parliamentarier die de family steunte. dat vooral dat oudere mensen geen voute mensen stemden. dus een oma op weg naar de stemhokje deed de envelop open en de agent daar ziet dat en boos tegen oma zegt he oma wat gaan wij doen ,weet je niet dat wat je stemt geheim is?? en oma zegt ik wil aleen maar kijken voor wie stem ik. de graap verlies zijn waarde in het nederlands maar toch .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *