Goudkoorts

Het nieuwe toverwoord van de Griekse politici waarmee er weer economische ontwikkeling op gang kan worden gebracht, is “natuurlijke rijkdom”. En dan hebben we het niet over de schoonheid van de Griekse natuur, maar wel over aardolie, aardgas en goud.

Jawel, opeens zou Griekenland voldoende van deze grondstoffen hebben om het land uit de crisis te trekken. Ik heb hier al gesproken van olieboringen aan de westkust van Griekenland en ten zuiden van Kreta. Maar er is dus ook goud. En dat goud zou in het noorden zitten, in de streek van Chalkidiki. In het verleden heeft men daar al naar goud gezocht, zonder al te veel aan de ecologische gevolgen te denken. Het Canadese bedrijf TVX was erg actief in de streek en heeft massaal veel cyaankali gebruikt om te mijnen naar goud, met als gevolg dat de bodem flink vervuild is. Daar is toen veel reactie van de bewoners op gekomen.

In 2002 is de zoektocht naar het goud stopgezet, maar nu is er weer een vergunning verleend aan het bedrijf Eldorado Gold uit Canada om verder te graven.  Volgens plaatselijke autoriteiten is dit een buitenkans om de werkgelegenheid weer aan te zwengelen. Er zouden investeringen ter waarde van 1,3 miljard euro komen.

En weer komen de streekbewoners in opstand. Het is een opstand waar weinig aandacht wordt aan besteed in de Griekse media, laat staan in het buitenland. Maar de vrees zit er in dat het milieu gaat worden opgeofferd aan de goudkoorts en dat deze vervuiling de toeristen gaat buiten houden. Volgens de plaatselijke autoriteiten zijn het anarchisten die de boel komen verzieken, maar in het Ierissos zien we toch voornamelijk burgers de straat opkomen en een kat- en muisspel spelen met de politie.

5 thoughts on “Goudkoorts

  1. volgens de autoriteiten zelfs i theia moy i fotoyla is een anarchist.

  2. Olie en goud is er voorzeker maar de kwestie is altijd of er genoeg is om aan ontginning te beginnen en voor olie wat de kwaliteit betreft.
    Vroegere boringen in het noorden,gaven als resultaat dat de kwantiteit en kwaliteit geen uitbating waard waren.
    Over die gouddelving is er inderdaad weinig nieuws en vraag me af of die Canadezen geen milieuvriendelijker systeem hebben.

  3. Aha, Chalkidiki op de landkaart gezet! Het moet gezegd: de streek floreerde zolang er werk was in de mijnen, tot 2002 dus. Daarna ging het alleen maar steil bergaf; tegenwoordig sprokkelt/hakt men hout in het zwart (“sssst, die van het bosbeheer mogen dat niet te weten komen!”) dat aan de dorpelingen in de omstreken wordt verkocht, zodat ze hun huizen konden/kunnen verwarmen. Back to the fifties; dat zegt genoeg, niet?
    “En nu is er weer hoop! Ze komen terug, de Canadezen!”
    Van alle dorpelingen die ik heb gesproken in Paleochori (buurdorp van Megali Panagia & op een boogscheut van Ierissos) is iedereen opgetogen en zijn het “de ecologen” die er een stokje voor steken. Maar ze hebben nu een eigen (burger?)wacht naar de mijnberg gestuurd, die “de wacht houdt en de mijn beschermt, zodat de ecologen de kans niet krijgen om hun werk en een toekomst te ontnemen”.
    Vreemd, ik ben net terug van daar en ben niemand tegengekomen die zegt: ik ben zo een ‘ecoloog’; de mensen met wie ik erover spreek, hebben het steeds weer over “die ecologen”. Dat kan toeval zijn, natuurlijk, ik weet het niet, maar ze geven mij alleszins altijd de indruk dat het over buitenstaanders gaat.
    Wij vragen ons trouwens ook hoe langer hoe meer af waarom die Canadezen geen milieuvriendelijke manier vinden om dat goud te wassen (want blijkbaar is het wassen vooral milieuvervuilend), als er dan toch zoveel protest is maar iedereen in de streek terzelfder tijd hunkert naar werkgelegenheid

  4. 90% van de goudontginning is is door middel van cyanideprocess.Dat is de enigste manier om de miniscule gouddeeltjes uit het kwarts te halen.
    de vindplaatsen met echt goudaders en nugets zijn miniem. Als er al een berg bestaat met een hoog percentage goud is het een berg afgedankte GSM’s.
    In sommige staten in de US en enkele andere landen is er een verbod om cyanide te gebruiken, met de een voor de handliggende reden. Op europees vlak hebben ze dat blijkbaar niet kunnen doordrukken.
    Over de gevolgen van het gebruik dmv van het cyanideprocess zoek maar eens naar de ecologische ramp in Roemenië 2000 ” Baia Mare cyanide “.

  5. De goudaders in makedonia zijn al in de oudheid haast opgebruikt.
    Het ziet er naar uit dat men tijdverdrijf en zoethoudertjes zoekt voor het volk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *