De bejaardenfactor

Ik heb de blog een beetje verwaaarloosd, maar ik ben volop bezig met de voorbereidingen voor de VRT-reportages die er zitten aan te komen. Want aanstaande zondag hebben we verkiezingen, die hier wel eens de belangrijkste worden genoemd van na de val van het kolonelsregime.

Feit is dat deze verkiezingen zeker het einde zullen betekenen van het tweepartijenstelsel van PASOK en Nea Dimokratia, daar kan geen twijfel over bestaan. Opiniepeilingen hebben we sinds 20 april niet meer, maar misschien is dat ook beter, want we waren toch nooit zeker van de accuraatheid van de cijfers.

De bepalende factor in de verkiezingen van 2009, was de stem van de Griekse bejaarden. Velen zijn geïndoctrineerd dat ze voor PASOK of ND moeten stemmen, want de communisten zullen hen alles afpakken wat ze hebben. En voor de kleine partijen stemmen, durven ze niet, want die kennen ze niet. Het zouden wel eens agenten kunnen zijn in dienst van vreemde mogendheden, die de Griekse belangen niet dienen.

Het mag duidelijk zijn dat PASOK (en in mindere mate ND) hun heel wat heeft afgenomen: gepensioneerden zijn bijzonder zwaar getroffen door de besparingsmaatregelen die hier genomen zijn. En wat betreft die vreemde mogendheden: we zien hier nu een trojka die komt vertellen dat ze eerst moet worden ingelicht indien voor een wetsvoorstel wordt ingediend in het parlement, of voor er amendementen worden gemaakt aan een wet.

Deze nieuwe toestand zou het stemgedrag van de bejaarden best wel eens kunnen beïnvloeden. Een voorbeeld daarvan zag ik zoëven op de bus. Voor me zat een bejaarde man, en samen met mij stapte een bejaarde vrouw op. Ik schatte hen beiden rond de 80. En zoals dat in Griekenland gaat, vroeg de man meteen voor wie de vrouw zou stemmen.

“Voor niemand”, zei ze. “Ik kom mijn huis niet uit. Ik ga niet stemmen! Ze hebben een groot deel van mijn pensioen afgepakt, die clowns! En mijn kleinkinderen zitten allemaal zonder werk. Mijn kleinzoon had in de sporen van zijn grootvader kunnen treden en champetter kunnen worden. We hadden de connecties. Maar hij wilde iets anders. En nu is hij werkloos. Nee ik stem niet!”.

“Je moet stemmen!”, reageerde oude man geagiteerd. Want als je niet stemt, komt dat de grootste partij ten goede. En stel je voor dat die grootste partij PASOK of ND is! De mannen van Tsipras (SYRIZA) zijn dat bij ons in de bejaardenbond komen uitleggen! Het is belangrijk dat je stemt. Je moet hen afstraffen!”.

“Ja maar”, antwoordde het vrouwtje daarop, “op de communisten stemmen, dat kan ik niet. En op de kleine partijen stemmen, dat ligt me zo niet. Op wie zou ik trouwens moeten stemmen? Er zijn er zo veel!”.

En dat het er veel zijn, dat is duidelijk: 32 partijen in totaal. En eigenlijk niet 1 partij met een heus geloofwaardig programma. Hans heeft het daar op de blog van De Standaard al over gehad en zelf heb ik een poging gedaan om de 32 partijen op een rijtje te zetten in De Wereld Morgen.

7 thoughts on “De bejaardenfactor

  1. Wat volgens mij de grootste rem is voor jonge ondernemenden,is die eindeloze bureaucratie en al moeten ‘afdoppen’nog VOOR ze iets kunnen opstarten.De schrik een kleine zaak te openen zit er diep in en waarlijk,je moet niet goed in je hoofd zitten om zelfstandig iets te ondernemen.
    Dus trekt de heleense werklustige er vanonder en probeert z’n talent elders aan bod te brengen.
    Crimineel hoe regeringen hun bevolking fnuiken voor eigenbelang. Wie kan nog geloof hebben in om het even welke partijleider?Wie wilt er kapitein zijn aan boord van een zinkend schip tenzij er persoonlijk winstbejag mee te maken heeft? Komt er nu waarlijk iemand geloofwaardig voor? Veel gepraat en aan de kaak stellen maar geen voorstellen ter heropleving want die hebben ze niet.

  2. Bij Grieken (60-70-jarigen) hier in België hoor ik: “Pasok en ND hebben geen goed gedaan maar wie anders kan het land regeren? Al de andere partijen kennen niets van regeren!”
    En als je daarop antwoordt dat toch zeker die 2 partijen bewezen hebben dat ze niet kunnen regeren, antwoorden ze: “Ja maar nu hebben ze hun les geleerd, je zal wel zien!”

  3. Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. – A. Einstein

  4. die ouderen Bruno die hebben meer met A. Alzheimer te maken dan met A.Einstein.

  5. Einstein schijnt toch ook niet zo’n aangename levensgezel geweest te zijn.Sprak hij misschien van persoonlijke ondervinding?
    En wat jouw ouderen zeggen @Christo,is ‘just wishfull thinking’,brave mensen die geloven dat ervaring de beste leerschool is maar dat is niet toepasselijk op politiekers en criminelen.Of toch wel:ze hebben geleerd hoe ze de volgende keer hun handen niet gaan verbranden !:)

  6. Haha, goed gezegd, Jenny, en Tzimi, ja dat is waar, en er zijn veel oude mensen die in het verleden leven – ze zeggen: ‘jullie weten niet hoeveel armoede er vroeger was’ maar ze beseffen nog niet dat we terug naar die tijden gaan…

  7. Ik ben niet erg spraakzaam, maar ik volg je blog al jaren. Ik ben een Belgische vrouw met een Grieks lief (van Pireas).
    Jouw blog geeft me een goed beeld van zijn achtergrond en de situatie in Griekenland in het algemeen in het Nederlands (mijn Grieks is een ‘work in progress’). De situatie in Griekenland is intussen een persoonlijke zaak voor mij geworden.
    Hij vindt je overzicht van de partijen op dewereldmorgen heel interresant om een overzichtje te zien voor de verkiezingen (hij verstaat redelijk goed Nederlands).

    Kleine vraag: kan ik ergens in de buurt van Athene of Pireas Westmalle drinken (ik heb cafés met Chimay en Kwak gevonden – hoewel hun aanbod met de crisis een beetje de grond in zakt vergeleken met een of twee jaar geleden – Belgisch bier is duur in Griekenland, maar het is toch een trieste zaak)? Ik ben van Antwerpen en ik zou graag een paar Griekse vrienden mijn favoriete bier laten proeven (kwestie van die mannen niet te laten geloven dat Leffe het beste bier in de wereld is…).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *