Dat het Griekse landschap versplinterd was op 6 mei 2012 met 32 partijen die naar de gunst van de kiezer dongen, was duidelijk. Logisch dat de overgrote meerderheid van die partijen de kiesdrempel niet haalt: ze zijn niet bekend bij de Griekse kiezer en ze hebben nauwelijks tijd gehad om hun posities duidelijk te maken. Na de vorige verkiezingen zijn de kaarten geschud en veel zal er niet veranderen met deze nieuwe verkiezingen (het zal er alleen van afhangen welke partij de meeste stemmen haalt, zodat die de 50 extra zetels in het Parlement kan opstrijken).
Sommige politici vrezen dat ze daardoor een zitje in dat Parlement gaan missen en proberen er alles aan te doen om dat te vermijden. Neem nu de 2 ex-ministers van de extreem rechtse partij LA.O.S. Die weten precies hoeveel dagen ze minister waren en gaven de stoel niet graag af. LA.O.S. is echter door de kiezer afgestraft omdat de partij onderdeel van de coalitie onder premier Papadimos is geweest. Ondanks het feit dat ze uit de regering is gestapt en dat voorzitter Karatzaferis zich nu in alle bochten wringt om zich te distantiëren van het zware besparingsbeleid waar zijn hele partij voor heeft gestemd. Wel, deze twee ex-ministers zijn een tijd geleden overgestapt naar Nea Dimokratia, waar Antonis Samaras de deur naar extreem-rechts wijd heeft open gezet. Zo wijd dat er gisteren nog andere ex-parlementsleden van LA.O.S. zijn door gestapt. Tot grote woede van diens voorzitter en jongerenvoorzitter. Karatzagferis had het over verraders en de jongerenvoorzitter dreigde dat yoghurt hun deel zal worden. LA.O.S. bloedt ondertussen verder leegt, en Nea Dimokratia vult het gat dat rechts is gevallen helemaal op.
Maar de verruimingsoperatie van de partij van Antonis Samaras is daarmee nog niet afgelopen. Gisteren heeft Dora Bakoyianni, ex-burgemeester van Athene en nog minister van Buitenlandse Zaken onder zijne indolentheid Kostas Karamanlis, haar partij “Democratische Alliantie” opgeheven. Ze wordt terug in de armen gesloten van de partij waarvan haar vader erevoorzitter is en waar haar broer een belangrijk staflid is.
Het moet allemaal kunnen, om toch maar die verkiezingen te winnen en wie weet, de absolute meerderheid te halen (daarvoor moet je toch al een forse 34 Ã 35 % van de stemmen halen). We zagen Samaras en Bakoyianni gisteren hun pact sluiten maar het was maar een heel koude meeting.
U moet weten dat Samaras begin jaren 90 deel uitmaakte van de regering van Konstantinos Mitsotakis (Bakoyianni’s vader). Toen FYROM (of Vardar, zo u wil) zich onafhankelijk verklaarde, wilde het de naam Macedonië gebruiken. Mitsotakis zag daar het punt niet van in, maar Samaras voerde toen als minister van Buitenlandse Zaken een zwaar nationalistische koers en wilde niet van die naam weten. Het gevolg was dat de regering Mitsotakis ten val kwam en Samaras uit de partij werd gezet.
Hij probeerde het dan nog wel met een eigen partij “Politieke Lente”, maar dat leidde nergens naar. Samaras zat, zoals hij het zelf ooit heeft gezegd, “in de woestijn”. Tot Kostas Karamanlis hem weer opviste en hem minster van Cultuur maakte in zijn tweede kabinet. Na de verkiezingen van 2009 trok Karamanlis zich terug als voorzitter van Nea Dimokratia en stelde Samaras zich samen met Bakoyianni kandidaat om hem op te volgen. Samaras werd voorzitter en er volgde een erg moeilijke samenwerking met Bakoyianni.
Toen in 2010 het eerste memorandum met de trojka ter stemming werd voorgelegd in het Griekse parlement, stemde Bakoyianni meteen voor, tegen de partijlijn van onze “pro-Europese” Samaras in. Resultaat: ze werd uit de partij gezet.
Samaras stemde nadien wel in met een tweede, veel zwaardere, memorandum. Nog steeds probeert hij uit te leggen waarom, maar de man bazelt maar wat raak en er is nog steeds geen touw aan vast te knopen. Wat we wel weten, is dat zijn ambitie hem blind maakt. Hij aast op de zetel van premier en hoopt dat die droom dichterbij komt nu hoe zowat iedereen in zijn partij opneemt.
Of de kiezer dat windhaantjesgedrag van een aantal politici zal gedogen, hangt enkel af van het feit of hij bang genoeg is gemaakt van SYRIZA, want anders zie ik Nea Dimokratia het niet halen. De opiniepeilingen geven nu weer eens SYRIZA als grootste partij, dan weer Nea Dimokratia. Als die laatste partij het haalt, staan we exact weer op dezelfde plaats waar we stonden op 7 mei.
We moeten dus kiezen tussen Windhanen en Blaaskaken…
Ik denk niet dat ik alleen sta met het idee dat de huidige interim-regering uit veel ernstiger mensen bestaat dan eender welke Griekse politicus.
Ik vrees met grote vreze dat rechts plus zwaar zal gaan leunen op de angst voor links en de kommunisten, welke stevig aan Alexis Tsipras vastgeplakt zal worden.Griekenland bang gemaakt,zal ND de grootste partij maken.Volgt het Trojka/Europa scenario met alle verdere destructie van dien.Noem het zelfmoord, noem het volkerenmoord.Kies u maar!
nee je sta niet alleen, behalve Moliviatis de rest is net wat Gkatsos beschrijf in zijn gedicht,Amorgos , Stoy Pikramenou tin Auli..
Drakoumel is de enige blij griek nu. zijn dochter , na de zware verlies volgende maand van ND, kan de leiding van de partij eisen. aangezien de terugker van Kostakis nog laat op zich wachten ,zou best kunnen dat Dorakla de volgende leider wordt van ND. vergeet niet , zij heeft nog een broer en een zon , en die zoekt werk.
maar wat erger vind ik is dat na zo veel jaaren het bourdelo better kunnen noemen To megalo mas tsirko, aangezien dat zo als je zegt haantjes heeft en wie weet wat voor andere dieren.
Ik vul nog even verder, Tzimi: “Tsirko mparagka firma Gkreka …”
Wagen we ons even aan een pronostiek?
ND wint, want Grieken beloonden in het verleden altijd al circusartiesten.
Samaras en Dorakla storten zich in een passionele haat-liefde relatie. (‘t is van te moeten en niet van te willen!) en beginnen zelfs te geloven dat ze alles zullen doen om de ‘patrida’ te redden in de trend van ‘Gia tin Ellada re gamoto!
En dit scenario wordt gesteund door de EU want die wil nu eenmaal haar banken redden!
En de situatie van het volk? De stem van het volk? Democratie?? Wie maalt daar nu om? In de hedendaagse geglobaliseerde socio-econo-politiko-wereld is het volk kanonnenvlees dat ‘af en toe’ moet afgeschoten worden. Ditmaal om ‘Europa’ te redden, niet het Europa van de burgers maar het Europa van toppolitici, topambtenaren, topbankiers, het ‘Merkeliaans’ Europa.
Armoede troef … en geen Trojka die ernaar kraait!
@Christo, het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat 1 partij genoeg stemmen zal hebben om alleen een regering te vormen. Ik denk ook dat ND het zal halen, maar ze zullen moeten samenwerken. Als (ALS) ND wint, is dat dan ook niet de stem van het volk?
Dat zal dan toch de stem van een bang gemaakt volk zijn. Want laat ons eerlijk wezen: wat is in godsnaam het programma van ND? Ik krijg er kop noch staart aan. Voor mij lijkt ND de keuze voor iemand die niet op PASOK wil stemmen en bang geworden is dat SYRIZA als winnaar van de verkiezingen onmiddellijk een uitsluiting uit de euro-club betekent.
En als ND wint, wat is dan het verschil met 6 mei?
@Bruno, ok, ik zou ook niet op ND stemmen, maar als (ALS) vele Grieken dat wel doen, dan is dat toch net zo democratisch als wanneer ze op Syriza stemmen? Het is toch niet zo dat Syriza, met zijn 16%, DE STEM van HET VOLK vertegenwoordigt… Voor elke 2 Syrizoten is er bijna 1 Gouden Dagerader… De Grieken stemmen toch al vele decennia op partijen zonder programma, waarom zou dat nu anders zijn? Overigens is het Syriza-programma ook een soort staatsgeheim: wel mnimonio, geen mnimonio, wel geld maar geen verplichtingen, wel euro, geen euro, banktegoeden bevriezen, banktegoeden niet bevriezen, iedereen 100 Euro, niet iedereen 100 Euro…
Overigens, waarom zou er een verschil moeten zijn met 6 mei? Misschien is de huidge situatie wel bijna de best mogelijke? Misschien is de hoogst haalbare vooruitgang wel een ‘verzachting’ van het mnimonio samen met meer geld voor ontwikkeling, ie de Venizelo-koers?
ik weet niet wat het wordt. wat ik wel weet is dat niemand druk maakt om de patrida, maar om zijn partida.
zullen wij maar wachten, ik wil ook geen souvlakia met retsina wedden, als wij ooit samen komen doe ik zo wie zo, wij wachten maar , kyriaki konti giorti, nog 3 weken.
Wel, alles zat muurvast op 7 mei, en als de uitslag nu gelijk is, dan zie ik niet in waarom het nu opeens wel zou kunnen.
Het is inderdaad moeilijk om hoogte te krijgen van het exacte programma van SYRIZA: het is te merken dat het een samenraapsel van splinterpartijen is, en iedereen lijkt er zo wat zijn eigen agenda te krijgen.
Maar goed: er moet dus opnieuw onderhandeld worden over dat memorandum, daar schijnt iedereen het over eens te zijn (behalve de KKE die liever op een eiland zou wonen).
Wat er ook van zij: deze verkiezingen zijn echt wel een kantelmoment, denk ik.
dat van de KKE is total onbegrijpelijk. ik luister graag naar Kaneli, maar er zijn ook grenzen. ik denk niet dat ze op een griekse eiland wonen, maar op een eiland in de Baikal meer .
er is zeker een vernadering gekomen na 6 Mei. veel mensen begrijpen dat Pasok niet meer voor een baantje kan zorgen voor hun en nemen afstand. wij hebben situaties tegen gekomen zo als die van Dora, en de lieden van Laos die weer terug gaan naar Nd. ik denk dat Cirkus Medrano zijn programa moet veranderen wil deze concureren met de griekse politieke cirkus.
Ja inderdaad, Hans, ND zal partnerschappen moeten afsluiten, maar daar is Samaras al mee bezig, nietwaar? Daarom heb ik het gevoel dat hij de komende verkiezingen zal winnen.
Het programma van Syriza is inderdaad vaag en bestaat haast enkel uit algemene one-liners. Ik heb de indruk dat ze wel een inhoudstabel hebben maar nog geen inhoud.
Maar diezelfde indruk krijg ik ook van ND en PASOK! Niet? En die twee hebben hun kansen de voorbije decennia al gehad. En verkwist! Dat de kiezers, verdomme, dat niet vergeten! Waarom stemmen voor partijen die al 4 decennia de tijd hebben gekregen om er iets van te maken maar in plaats daarvan het land om zeep hebben geholpen. En zich nu in alle bochten wringen om toch nog als ‘olie op het water uit te komen’ (=Griekse gezegde voor hen die het niet kennen) , tegen dat waar ze vroeger voor waren, voor dat waar ze vroeger tegen waren, en zo meer!
Maar ik vrees dat ook bij deze verkiezingen nu weer het geheugen te kort zal zijn, de paniek en angst te groot en de moed en het lef zullen ontbreken om radicaal en kordaat te stemmen.
Radicalisme is op zich niet slecht, vind ik persoonlijk, zolang het maar ten dienste staat van een groot algemeen belang. En daar missen radicale politici dikwijls de bal.
De situatie in Griekenland is momenteel van die grootte en ernst dat alleen een radicale en kordate strategie effectief en efficiënt zal zijn.
Zoals vandaag bekend werden zijn er vele banken (o.a. Eurobank) en andere bedrijven die de druk op hun werknemers (op straffe van ontslag!) zetten om NIET op Syriza te stemmen. Er is zelfs gezegd dat de employees van de Eurobank tegen hun klanten moesten zeggen dat als ze op SYRIZA zouden stemmen de hele economie naar de bliksem zou gaan (alsof de economie nu in goede staat is..)
Zelfs Van Rompuy doet mee aan een dergelijke campagne! Met als dooddoener: “Ik hoop dat de Grieken deze keer de rede laten primeren en gaan stemmen voor de partij(en) die het memorandum steunen.”
@ADO, de stemming is geheim, hoe zou dat nu kunnen? De Griekse media moeten met stevige korrels zout genomen worden, in beide strekkingen. De Grieken zijn geen achterlijk boerenvolkje die stemmen wat de pastoor en de notaris zeggen…
En Eurobank heeft nu een officiële verklaring gepubliceerd waarin dat bericht wordt ontkend.
Er zijn hier nogal veel geruchten, die je inderdaad altijd met een korrel zout moet nemen. Als we dan toch naar een nieuw politiek bestel moeten gaan, kunnen we dan meteen ook de journalistiek in Griekenland eens opnieuw bekijken?
@Hans.Klopt, dat advies van de door jou genoemde notabelen hebben ze niet eens nodig.Drie generaties lang worden ze nu al met een voorgeprogrammeerde kies-chip in hun kop geboren, die ze automatisch op de verkeerde partij laat stemmen.Als Rechts dan nog even snel de rijen sluit en het establishment de anti-Links/pro Angst kaart uit de mouw trekt is het helemaal kat-in-het-bakkie:ND en de Trojka wint op alle fronten!Achterlijk suicidaal volkje!
tja@Aleko, de Grieken lijken inderdaad een neiging tot zelfdestructie te hebben, maar welke keuze daar nu toe zal leiden, ik weet het minder zeker dan jij; qua idioot stemgedrag moeten Belgen en Nederlanders nochtans niet onderdoen: Pim Fortuyn… Geert Wilders… Jean-Pierre Van Rossem…Margriet Hermans… Mike Verstraeten…etc..etc…etc…
Daar zeg je me wat @Hans.Het Nederlandse Parlement ratificeerde een uur geleden het catastrofale ESM-verdrag.40 Miljard Euro aan belastinggeld is nu zonder enige verdere toetsing of inspraak binnen 14 dagen in stukjes of in z’n geheel opeisbaar om de arme landen van Europa uit de brand te helpen.De brave zelfmoord Tweede Kamer voteerde dit Fortuin zonder enige voorwaarde.Onder fel protest van Geert Wilders(PVV) en Emille Roemers(SP/SYRITZA).Stelletje gekken!
En over dat ESM gesproken: dit is toch wel duidelijk, dacht ik
http://www.youtube.com/watch?v=5CZr17HLH5U
@Bruno.Sorry, ik was nog zeven dagen te optimistisch.Je huivert als je die debatten zit te volgen.De Europa-gekte is nu heel diep in het parlementaire systeem doorgedrongen.Iedereen die zelfs maar een vragend vingertje opsteekt wordt neergesabeld en weggehoond.Gruwelijk en om doodsbang van te worden.Dit heeft de EKS niet bedoeld.Duitsland schijnt wél escapes te hebben kunnen bedingen.