Wat wil de Griek nu eigenlijk?

Terwijl de laatste opiniepeiling aangeeft dat SYRIZA de grootste partij kan worden, met 30% van de stemmen (dit is duizelingwekkend voor een partij die in 2009 slechts 4,6% van de stemmen haalde) en met ND op een tweede plaats met 26%, zou je je kunnen afvragen wat de Grieken nu eigenlijk willen.

Ze willen het memorandum en de besparingsmaatregelen niet, dat is duidelijk. Maar ze willen wel de euro, veel meer dan eender welk ander euro-land. Maar daar zouden dus offers voor moeten worden gebracht en niet iedereen is bereid die te geven.

Hier volgt een fictieve conversatie zoals je die kan samenstellen op basis van wat je hoort op de straten en in de media. Misschien krijgt u er zo een beter zicht op?

 

– Mijn beste Griek, wat wil u nu eigenlijk?
– Ik wil mijn geld, mijn pensioen, mijn salaris. Ik wil het geld terug dat ze me de voorbije jaren hebben afgepakt.
– Ja, maar waar zal de overheid dat geld dan moeten halen?
– Weet ik veel, dat ze het halen bij het smeergeld dat al die sjoemelaars de voorbije jaren hebben opgestreken.
– OK, maar de lonen en de pensioenen nemen wel de grootste hap uit de begroting. Dat smeergeld alleen zal niet volstaan om dat allemaal te betalen. Waar moet de rest dan vandaan komen?
– Dat ze dan maar belastingen innen.
– Nog meer belastingen?
– Ja, maar bij hen die het geld hebben.
– Ja maar zij die geld hadden, hebben het al lang naar het buitenland gebracht.
– Dan moeten ze het maar gaan halen bij de banken.
– Ja, maar de banken maken nauwelijks nog winst. Veel zul je daar ook niet meer vinden.
– Ja, maar vroeger maakten ze grote winsten.
– Dus wil je dan de banken belasten op de winsten die ze in het verleden hebben gemaakt?
– Inderdaad,
– Dat zullen ze bij de banken niet graag horen. Wie weet verklaren ze zichzelf dan wel bankroet?
– Dan moet de overheid ze maar nationaliseren.
– Zou de overheid dan zichzelf nadien niet belasten? Daarmee kun je je tekort toch niet wegwerken?
– Europa moet ons maar geld geven, want ze kunnen het zich niet permitteren om zonder ons verder te gaan.
– Ja maar dat betekent wel dat er een memorandum is. En dat wilde je toch niet?
– Nee, in geen geval.
– Dus je wil wel in Europa, maar zonder een memorandum?
– Zo is dat!
– Je wil dus bij Europa blijven, maar op jouw voorwaarden.
– Juist
– Dus je wil je loon, pensioen enz behouden en als de staat te kort komt, moet Europa bijpassen zonder enige voorwaarde?
– Nu ja, dat nu ook weer niet. Maar…. zeg, weet je wel dat het onmogelijk is om met 150 euro per maand rond te komen? Daar kun je niet van leven!
– OK, welke oplossing zie je dan?
– Zeg, laat het dan maar met die euro. Onze eigen munt dan maar. Terug naar de drachme!.
– OK, en bij de eerste devaluatie zal Griekenland goedkoper worden, niet?
– Inderdaad, en zo worden we concurrentiëler
– In welke zin?
– Hoe bedoel je?
– Wel, als je je product goedkoper kunt verkopen met de drachme, waarom kun je dat dan niet met de euro?
– Omdat ze dat niet toelaten.
– Wie?
– De buitenlanders.
– Nochtans zouden we een open markt moeten hebben, met open grenzen binnen Europa. Zo kun je toch makkelijk al je producten verkopen in Europa?
– Dat bedoel ik eigenlijk niet. Ik bedoel dat de buitenlanders veel makkelijk hier op vakantie zullen komen met de drachme, want voor hen wordt dan alles goedkoper.
– Maar zo laten ze wel minder euro’s achter, dus jij zult er niet beter van worden,
– Ja, maar ze zullen met veel meer komen.
– En waarom komen ze nu niet?
– Omdat Griekenland een duur land is.
– Waarom laat je de prijzen dan niet zakken?
– Dat kan niet, met de hoge belastingen kom ik er gewoon niet uit.
– De belastingen met de drachme zouden wel eens hoger kunnen liggen, want de inflatie gaat de hoogte in.
– Ja, maar dan zullen we tenminste niet meer afhangen van de anderen.
– Welke anderen?
– De buitenlanders. Die controleren ons met die euro.
– Nochtans zal de prijs van de goederen hetzelfde blijven. Je zult er gewoon meer drachmes voor ophoesten. De buitenlanders controleren dat helemaal niet! De wisselkoersen bepalen dan alles en speculanten kunnen een heel land verwoesten door te spculeren op die wisselkoersen.
– Goed dan, dan blijven we bij de euro, maar zonder memorandum.
– Hoe zie je dat gebeuren?
– We gaan daar gewoon terug over onderhandelen.
– Hoe, want op dit moment is er nog niemand die voor Griekenland zal onderhandelen.
– Daarom hebben we verkiezingen.
– En met welk programma? Is er iemand die een plan heeft om opnieuw te onderhandelen? Een nationale anti-memorandum onderhandelingsstrategie?
– Nee, dat niet.
– Wat dan?
– Zeg, stop maar met je vragen. Je weet niet wat je zegt.

10 thoughts on “Wat wil de Griek nu eigenlijk?

  1. Beste Bruno,

    ik vind deze tekst onzin. Er zijn genoeg Grieken die niet radelooos zijn en die wel weten hoe tot een oplossing te komen. Sommige oplossingen zijn inderdaad niet evident andere zijn wel realistisch en direct haalbaar.

    Kwijtschelden van de meerderheid der schulden is er één van. De schulden afbetalen zorgen voor het tekort op de begroting, minder schulden is minder afbetalen, is begroting in orde. De schulden zijn op dit moment hoofdzakelijk opgebouwd door boetes voor te laat te betalen en nieuwe leningen met hogere rente aan te gaan om oudere af te betalen. Er is dus bijna geen economische impact rekening houdend met het feit dat het meestal gaat om interest op interest. Kwijtschelding doorbreekt de vicieuze cirkel.

    Het tijdelijk opheffen van het Zwitsers bankgeheim is ook een oplossing. Naar gefundeerde berekening is er dubbel zoveel geld van Grieken op Zwitserse rekeningen dan er Griekse staatsschuld is.

    Als de herinvoering van de Drachme kan, dan kunnen de bovenstaande oplossingen ook. Maar voor alle oplossingen is moed en doorzettingsvermogen nodig en die zijn moeilijk te vinden bij partijen die al jaren vasthouden aan hun macht noch van partijen die amper iets bestudeerd hebben en door mediageniek populisme groot werden. Beide hebben er baat bij niets te veranderen.

    Uitleg geven, verklaren en klaarmaken voor de echte verandering, dat is nodig, door sterke politici met een gedreven achterban. Nooit in de geschiedenis van de mensheid was er een meerderheid voor de revolutie tot ze er was.

  2. Ik ben volledig akkoord met Ουάουτερ: volledige kwijtschelding van schuld, met een schone lei beginnen, is de enige mogelijkheid voor Griekenland. Maar dan wel met andere, geschikte bestuurders. Herziening en aanpassing van heel het systeem : belastingen, onderwijs, gezondheidszorg…Dat vergt inderdaad een “zachte” revolutie en vooral bekwame bewindslieden.
    En het calvinistische vingertje van de Noord-Europeanen moet omlaag: het heeft geen zin om blijvend te straffen.

  3. Wie is er zo bereid schulden kwijt te schelden aan iemand die zich niet aan voorwaarden houdt?
    GR heeft niet bespaard maar blijft uitgeven en ondertussen kelderen ze de economie door de zwakkeren uit te persen.De ene zaak na de andere sluit omdat de lasten te hoog worden.Nu zit een barst in de grote droom van de Griek:een staatsbaantje.Tzipras belooft XXX staatsambten maar hoe gaat hij betalen? En waar zijn de bekwame bewindslieden? SYRIZA zijn dromers en hebben geen ervaring.Als zij aan het bewind komen,vrees ik dat het maar voor een paar maanden zal zijn .Zonder buitenlandse hulp komt hij nergens.De angst zit erin bij mensen die nog wel wat spaarcenten hebben en ze halen hun geld af.Wat ze ermee doen?Misschien in de matras naaien?Elders beleggen? Ze vinden wel een oplossing maar daar is het land niet mee geholpen.Vertrouwen in de staat is zero,nul,niks,onder het vriespunt.Jonge ondernemenden DURVEN gewoonweg niet iets te starten en trekken naar het buitenland.
    Een zachte revolutie zou misschien van een groep technocraten kunnen komen,lieden met financiele en economische ervaring EN daarbij integer zijn .Als die bestaan !We zouden misschien uit dat partijkluwen kunnen geraken.
    We worden overspoeld met politieke debatten en die scheppen nog meer vertwijfeling.Hoe kan de doordeweekse Griek bedacht stemmen zonder een mix van angst voor de toekomst en wraakgevoelens?

  4. @ouaouter: hoe bekwaam de toekomstige politici ook zullen zijn, voor kwijtschelding van schuld zijn ze toch afhankelijk van de schuldeisers…

    Overigens is een groot deel van de schuld in handen van Griekse banken… die door de kwijtschelding overkop zouden gaan (inclusief IKA e.d.)- was dat niet waarom Papadimou geen al te grote PSI wilde?

  5. Het gaat hem er niet om of dit artikel nu onzin is of niet, maar dit is het discours dat gevoerd wordt tussen de meeste politici. Echt substantiële zaken worden er niet gezegd.
    Ja, dat memorandum werkt niet. Werkt het niet omdat het principe van het memorandum niet goed is, of werkt het niet omdat de Griekse politici de foute maatregelen hebben genomen om de politieke kost daarvan te beperken.

    Het doet er eigenlijk niet toe: de Griekse middenklasse is de grote verliezer. En die weet dat het zo niet verder kan, maar die weet tegelijkertijd ook wel dat Griekenland niet zo maar terug kan naar de situatie van 2009.
    Wat er dan wel moet gebeuren? Dat horen we nergens… en we zullen dan maar zo blijven voortstrompelen, en Europa samen met Griekenland, zo blijkt.

  6. De geïmproviseerde dialoog is geen onzin maar zoals Bruno ook zegt, de realiteit op straat. Dat soort reacties hoor je maar steeds. Voeg daar nog bij de “schuld van de fenomenale toestroom van vluchtelingen” en je hebt perfect verwoord wat bij de Griek op straat leeft.
    Anderzijds heb je wel degelijk een punt volgens mij, Ouaoutar, met wat je verder schrijft.
    En als je rekening houdt met wat Liesbeth, Jenny en Hans schrijven weet je waar het schoentje wringt.

    Het memorandum, Bruno, werkt niet, volgens mijn bescheiden mening, omdat het geen rekening houdt met consequenties voor de burger, omdat het teveel speelruimte laat aan de nationale politici om het vooral op kap van de burger toe te passen en omdat het onvolledig is. Met dit laatste bedoel ik dat het geen oplossing biedt aan het structureel probleem, namelijk de faling van een economisch maar ook politiek en sociaal systeem. De Trojka is enkel geïnteresseerd in het financieel probleem van GR maar kent de situatie onvoldoende en beseft niet goed dat het financiële maar een segment is van het globaal probleem.

  7. ik vind persoonlijk dat bruno een knappe, illustratieve dialoog bij elkaar geschreven heeft. een puik tragikomisch staaltje.

    voor het volgend van de verscheidene opiniepeilingen is er deze site:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_legislative_election,_June_2012

    de waarden schommelen nogal, zodat het erg moeilijk wordt om te voorspellen of Syriza of ND het gaat halen. spannend, dat wel.

  8. Het memorandum had eventueel kunnen werken als de trojka duidelijk had gemaakt dat het extra geld NIET van de werkenden mocht worden afgepakt, niet door bezuinigingsmaateregelen (misschien alleen een vermindering van ambtenaren) maar alleen door belastingontduiking te bestrijden e.d. Dan had ik wel eens willen zien hoe de politici die nu weer naar de gunst van de kiezers dingen gereageerd hadden……

  9. Lees “Bruno’s tweets” : Lagarde in THE GARDIAN.
    Vertaald in DE MORGEN en HET LAATSTE NIEUWS van 26 mei : “IMF zet Grieken mes op de keel : “Verwacht geen medelijden, nu terugbetalen””

  10. Lagarde snapt dat ze te ver gegaan is en krabbelt terug.Maar hoe kan dit land vooruit gaan als wetenschapsmensen foutieve vragen stellen bij staatsexamens,oplossingen vragen voor onoplosbare kwesties? Is er hier dan niemand onderlegd in Gr?
    Zijn alle heldere breinen geexpartieerd en blijven we over met de ‘savoura’? Waardeloze tonnage? Als men in D een zaak wilt openen,dan gaat men naar de betrokken dienst en hebben de licentie in een enkele dag.Hier duurt het eindeloos en stuurt men je van het ene kantoor naar het andere tot men het opgeeft uit pure frustratie.De hele structuur moet veranderen en ik ben misschien een zwartkijker maar zie geen enkele partij bekwaam genoeg om drastisch op te treden en zelfverantwoordelijk te eisen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *