Het SYRIZA-programma

Gisteren stelde SYRIZA zijn partijprogramma voor de komende verkiezingen voor. Pers van over de hele wereld was aanwezig, in schrale tegenstelling tot de persconferentie met de voorstelling van het partijprogramma van Nea Dimokratia, waar enkel een paar Griekse journalisten op af kwamen. De opgang van de partij is onwaarschijnlijk: nog geen 5% van de kiezers in 2009, en nu in de laatste opiniepeilingen misschien wel de grootste partij met 31%. Wat de uitslag op 17 juni ook moge worden, om SYRIZA kun je niet heen.

Omdat de partij eigenlijk een samenraapsel is van verschillende linkse fracties (SY.RIZ.A is een acroniem voor Coalitie van Radicaal Links) kreeg je de voorbije weken heel vaak nogal onsamenhangende voorstellen te horen of zelfs programmapunten die elkaar tegenspraken, omdat elk deel van de coalitie zo een beetje zijn eigen ding deed. Het deed wat amateuristisch aan en het leek er op dat de partij zich niet had verwacht aan een dergelijke doorbraak.

Nu schijnt alles zo min of meer op een rijtje te staan en er is dus een programma. Of het uitvoerbaar is, laat ik aan u over, maar het is op zijn minst een radicaal programma te noemen. Ik licht er enkele puntjes uit die toch wel opvielen:

  • Het eerste wat de partij zal doen als ze aan de macht komt, is het memorandum opschorten. Vanaf dag 1 geldt het zware besparingsprogramma niet meer.
  • Dat houdt ook in dat alle afbetalingen van interesten op afgesloten leningen worden stop gezet, in ieder geval tot Griekenland weer op zijn benen staat en het surplus kan genereren om aan de afbetaling van die interesten te beginnen.
  • Alle privatiseringen worden stop gezet. Banken zullen worden genationaliseerd, maar ook spoorwegen, telefoonmaatschappij en zo meer.
  • Het minimumloon gaat terug naar omhoog (het is onlangs verlaagd met 22% en met 32% voor jongeren van 24 tot 35).
  • Werklozen krijgen gedurende 2 jaar een uitkering (i.p.v. 1 jaar) en die uitkering gaat terug naar omhoog.
  • BTW gaat weer naar beneden om binnenlandse consumptie aan te zwengenel en mensen gaan lagere belastingen betalen.
  • Hogere inkomens gaan meer belastingen betalen en de speciale regelingen voor reders zullen worden afgeschaft.
  • SYRIZA ziet ook de noodzaak in van herstructurering in de openbare sector. De partij vindt niet dat mensen moeten afvloeien, maar dat openbare diensten efficiënter moeten worden bevolkt. Sommige diensten hebben veel te weinig personeel, andere hebben er veel te veel.
  • De oproerpolitie zal worden opgedoekt en politie mag geen wapens meer dragen tijdens manifestaties.

Het volledige programma staat op de site van de partij. U laat er Google Translate maar een keertje op los indien u geen Grieks leest.  Wil u een beetje beter kunnen inschatten waar de partij voor staat, dan is het interview dat Time Magazine had met voorzitter Alexis Tsipras echt wel aan te raden lectuur. Ik weet niet hoe de buitenlandse media met het fenomeen Tsipras omgaan, maar in de Griekse media wordt de kiezer flink bang gemaakt. Niet met echt gefundeerde argumenten, maar de meeste TV-zenders kunnen uitzenden door de gratie van Nea Dimokratia en PASOK, die goede banden hebben met de eigenaars van de media.

Daarom ook dat gisteren heel veel aandacht werd besteed aan een brief van ex-premier Karamanlis. De meest indolente premier van Griekenland verdween op het achterplan na de verkiezingsnederlaag in 2009 en we hoorden hem sindsdien niet meer. Nu publiceert hij dus een brief waarin staat dat men niet moet geloven dat het niet erger kan. Griekenland kan nog veel dieper zakken, aldus Karamanlis, waarmee hij suggereert dat het die kant zal uit gaan indien de Grieken op 17 juni op SYRIZA stemmen.

Gaat zijn brief reactie uitlokken en kiezers overtuigen? Moeilijk te zeggen, want opiniepeilingen zijn vanaf nu niet meer toegestaan. Het was toch te belachelijk voor woorden: de ene opiniepeiling gaf de leiding aan Nea Dimokratia en de markten reageerden positief. Andere opiniepeilingen zagen SYRIZA winnen en de markten gingen weer naar beneden. Zou het niet eens tijd zijn dat de markten zich overigens met economie gaan bezig houden? (dit slechts terzijde).

In ieder geval hebben de woorden van IMF-directrice Christine Lagarde vorige week zeker een aantal twijfelaars over de streep getrokken en in de armen geduwd van SYRIZA. Afwachten wat het wordt en in hoeverre de Griekse media de kiezer nog banger kan maken.

39 thoughts on “Het SYRIZA-programma

  1. Hartelijk dank @Bruno.Ik ga er de rest van de middag op kauwen.Natuurlijk wint SYRIZA en gooien we die aasgieren van het kapitalisme en neo-liberalisme het land uit.Die reders is wel een pikante aanpak!

  2. Dit is toch echt wel de betere comedy.
    Geef die man een bonus (en een dwangbuis)

  3. Je “dit slechts terzijde” is heel raak!!

  4. De uitbater van een ouzerie heeft zelf een poll gemaakt,z’n klanten,de buurt afgelopen met een doos,voorbijgangers,enz.
    Uitslag :33% SYRIZA , 18% ND,13% PASOK.Z’n klanten zijn meestal vissers die ‘s middags aan politiek doen en hopen dat hun schulden gaan kwijtgescholden worden.Tzipras komt voor als de messias,the saviour die alles op z’n poten gaat rechtzetten. Ik persoonlijk hebt grote twijfels wat de contrete mogelijkheden zijn van zulk programma want de jonge man heeft waarschijnlijk niet veel ervaring wat machthebbers betreft maar wat hij bereikt heeft,is alles aan het schudden te brengen,de oude klasse in hun billen te pitsen en alert te zijn in de toekomst.Of hij wint of niet,ze zullen hem als een geducht personnage zien optreden.Van ND en PASOK ,komt telkens weer :’we moeten allemaal water bij de wijn doen’ en dat zegt genoeg.

  5. Zijn programmapunten zijn echt wel pikante kost. De uitvoerbaarheid …? Waar gaat hij het geld halen? Op korte termijn, gezien het prangend liquiditeitsprobleem? Op lange termijn, … mogelijk wèl haalbaar?

    Met ‘die man’, @Penimeni, bedoel je toch Karamanlis, niet? (hoop ik!)

    @Jenny, ik heb momenteel meer vertrouwen in een grote idealist met weinig ervaring dan clowns met veel ervaring in corruptie, fraude en nepotisme!?

    Ik blijf erbij dat Griekenland zo scheef gegroeid is dat alleen een radicale koers haar terug op poten kan krijgen.

  6. Tsipras wordt vergeleken met Andreas Papandreou in de jaren 70. Het is in ieder geval zo dat maar weinig Grieken geloven in de haalbaarheid van zijn programma, maar dat is geen reden om niet voor SYRIZA te stemmen. Ze vinden dat de rol van Tsipras inderdaad is om eens tegen de schenen te stampen. En als het experiment niet lukt, dan is dat jammer, maar verder gaan op de weg die nu wordt gevolgd, is voor veel Grieken geen optie meer.

  7. Er wordt op diverse fora en in de pers constant geklaagd over de “lichtheid” van de Griekse politici.Dat moge waar zijn, maar het geldt in ieder geval niet voor Alekis Tsipras, die met zijn hoofd- programmapunt: “wij gaan die internationale schuld van 370 miljard euro niet terug betalen, althans niet in z’n geheel,om te beginnen zeggen we gewoon het Memorandum op” nationaal en internationaal zoveel hoon weet te oogsten.Iedereen schijnt te denken dat dit slechts een onvolwassen, onrealistische kreet is.

    Maar Alekis is een uiterst slimme, vlijtige, intelligente jongen, die zijn beleid stevig politiek-economisch onderbouwd weet. Hij laat zich bijvoorbeeld inspireren door de artikelen van de topeconomen Simon Bülow & Ken Rogoff – specialisten op het gebied van heronderhandeling van Staatsschuld, zoals te lezen in het 100-jarige gezaghebbende “The Journal of Political Economy”:
    http://www.jstor.org/discover/10.2307/18…6228040403

    Wat hij probeert voor de Grieken uit het vuur te slepen heeft overigens zelfs een Wikipedia-naam:Implicit Contract Theory.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Implicit_contract_theory

    Ten slotte verwijs ik nog naar de digitale editie van de NRC van dit weekend, waarin de SYRIZA-opstelling nu ook niet direct afgedaan wordt als de wilde, onverantwoordelijke theorieën van een verwarde
    ex-Maoist.Alekis is meer een echte Realpolitiker.
    http://digitaleeditie.nrc.nl/digitaleedi…_4_08.html

    De heftige reacties op zijn opstelling lijken voornamelijk uit de monden van de angstige belanghebbenden voort te komen

    @Bruno, sta mr voor één keer crossposten toe, en ik weet ook niet of het met de links wel goed komt.Help?

  8. @Bruno.Ja, zie je wel de staartjes van de http-links zijn niet geaktiveerd, zo slaat het als K op D.Althans ze kunnen nu niet dienen ter adstructie van mijn betoog.Dus nu echt:Help!

  9. de vergelijking met Pasok van 74 is een eerst fout, niet van Alexis maar van die spin doctors, van Syriza die dat regelen. ik heb begrepen dat sommigen zelfs van de Pasok zijn overgegaan naar Syriza. iemand moet oppassen voor serieuze fouten , zo als dat, en koers veranderen. eigenlijk het enige wat Syriza moet doen is zich zelf blijven met al de diversiteit van de 12 componenten.
    met die stomme wet van Pakis, en de onzekerheid wie eerst wordt, hoop ik dat Syriza de 50 zetels bonus neemt. het is voor Nd echt niet verdient om dat te krijgen.
    Andreas Papandreou was al van een politieke familie en was al bekend voor dat met Pasok begon. Alexis is zelf de ladder geklommen in de loop van de tijd en in de veranderingen van deze linkse hoek van de griekse politiek.
    ps, hoor iemand Alavanos ,over de koers van Tsipras praten?

  10. Volgens mij mikt deze link(s)e messias op een leuke goedbetaalde job en een gegarandeerd pensioen voor zichzelf.
    Haalt de partij vele stemmen dan zal het bij deze ene keer blijven en daarna gereduceerd worden tot een zielig éénmanspartijtje. Denk aan de geschiedenis van de Oostendse judogigant.
    Leg voor deze messias alvast de nagels en hamer klaar of beter pluggen en schroeven zodat hij zeker niet kan ontsnappen.

  11. Hm, heel eloquent @penimeni. Nu zijn we allemaal overtuigd.

  12. Over naar familie, eloquent zoeken we op.

  13. Tsipras lijkt me meer een rattenvanger dan een palikari. Spreek de mensen naar de mond en de kudde volgt.
    Realistische oplossingen zijn minder belangrijk.
    Anderzijds moest ik zelf een Yiannis met de pet zijn, die tot nu alleen opdraait voor alle geleden schade en moet blijven inleveren zou ik uit pure baldadigheid ook een “kus allemaal mijn kl*tenstem” uitbrengen.
    Meer angstwekkend vind ik dat er blijkbaar echte gelovigen gevonden worden voor deze onzin.

  14. Vervang de naam Tsipras door Samaras, Venizelos, … en nog een reeks andere Pasok en ND figuren in je reactie, Penimeni, en je kan zelfs concrete voorbeelden uit het verleden halen om aan te tonen dat het “linke messiassen” zijn “uit op een leuke goedbetaalde job en een gegarandeerd pensioen”, die de mensen naar de mond spreken en die de kudde decennialang zelfs gevolgd hebben.
    Hoe realistisch hun oplossingen zijn hebben we ondertussen toch ook al gemerkt, niet?
    En radicale oplossingen hebben in de geschiedenis al meermaals hun nut bewezen. Zo onzinnig zijn ze echt niet!

    By the way, de Oostendse judoka leidt zijn partij mogelijk wel autoritair maar staat (spijtig genoeg! ) niet alleen in zijn LDD (7 zetels).

  15. Christos, also by the way, de peilingen al bekeken? Die 7 zetels zijn eerder schopstoelen. J.M. heeft vooral zichzelg gevloerd

    Radicale oplossingen hebben misschien hun nut bewezen maar leidden vooral tot nog meer ellende voor enkele generaties.

    Zitten de Chinezen dan misschien toch bij Tsipras op de reservebank? Dan zou Griekenland ons eigen Cuba kunnen worden.

  16. Christos, also by the way, de peilingen al bekeken? Die 7 zetels zijn eerder schopstoelen. J.M. heeft vooral zichzelf gevloerd

    Radicale oplossingen hebben misschien hun nut bewezen maar leidden vooral tot nog meer ellende voor enkele generaties.

    Zitten de Chinezen dan misschien toch bij Tsipras op de reservebank? Dan zou Griekenland ons eigen Cuba kunnen worden.

  17. Wat Tsipras in elk geval al gedaan heeft, is de diepe polarisering van de Griekse samenleving blootgelegd (zoals ook blijkt uit de reacties hier). Wat ook vaststaat, is dat hij het alleen niet zal kunnen: mathematisch niet, omdat Syriza geen absolute meerderheid zal halen, en praktisch niet, omdat ze niet beschikken over echte toegang tot het ambtenarenapparaat, behalve dan de vakbonden. Nationaliseren is natuurlijk geen programma: het is hooguit een middel: wat gaat hij dan doen met die genationaliseerde banken? Gaat hij het prive-initiatief aanzwengelen, of de overheidstekorten financieren… Ik vermoed het laatste. Hiervoor zal hij dan in elk geval de impliciete toelating nodig hebben van zijn bondgenoten-vijanden, anders droogt het geld van zijn staatsbanken meteen op, en moet hij zijn eigen briefjes beginnen drukken – dan kom je al snel in derde-wereldscenario’s. Andere vraag is hoe hij zal inhakken op hogere inkomens: als je in de EU blijft, zijn die mensen snel vertrokken… Uiteindelijk zal hij wel een soort waakhondfunctie krijgen (als Syriza 2de partij wordt) of symboolfunctie (als Syriza eerste partij wordt). om de scherpe kantjes af te veilen van de leningsvoorwaarden… Wat mij betreft heeft hij wel een functie (tanden eens laten zien), maar – en ik denk niet dat ik mij laat bang maken door de media – het lijkt mij een zelfmoordmissie, en in elk geval stelt hij geen Griekenland voor waar ik mij snel thuis zou voelen. Ik hoop dat er geen duidelijke winnaar zal zijn op 17 juni…

  18. @Hans.Hij kan een hele straat/School aan politiek-ekonomen recruteren(zelfs krijgen), die hem in de komende jaren langs het smalle gevaarlijke pad kunnen loodsen van het in de EU en de Euro blijven(de wil van het volk!)en gaandeweg zijn schuldenaren, al hinkstappend van het ene aflossingsakoord naar het volgende manipulerend,de deur naar nieuwe leningen steeds net openhoudend,aan de sim te houden en uiteindelijk afknijpend tot een fractie van de schuld van nu,om het land over vijf jaar volledig gesaneerd te hebben.

    Dit is in het kort de theorie, welke je wat uitgebreider in mijn bovengegeven links had kunnen lezen.

    Dat jij je in zo een klimaat niet zo zou thuisvoelen is voor het volk van Griekenland van niet zo’n grote relevantie, hoewel ík je erg zou missen.

    En wat zou dan het positieve moeten zijn aan een uitslag zonder duidelijke winnaar, waar je zo vurig op hoopt?

  19. Meer en meer zie je de theorie opduiken dat wat Néstor Kirchner lukte in Argentinië ook verwezenlijkt kan worden door Tsipras in Griekenland.
    Ik vrees echter dat Argentinië veel meer de beschikking had over eigen middelen zoals grondstoffen en zich enkele jaren “splendid isolation” kon veroorloven.
    Ook een vervolgen van zij die Argentinië in een diepe crisis stortten, was een wezenlijk onderdeel van het beleid.
    Achteraf bekeken was Kirchner misschien dan toch ook weer niet zo’n onbaatzuchtige idealist.
    Ik lees o.a citaat:(Openbare documenten hebben in 2009 aangetoond dat het gezin Kirchner, sinds hun machtsaanstelling in 2003 hun privérijkdommen met 710% hebben zien toenemen.)

  20. Waarom zou Griekenland niet zelf uit de Euro stappen? Op korte termijn betekent het waarschijnlijk crisis maar op lange termijn?

    Als Griekenland in de Eurozone blijft dan blijven ze lenen tegen woekerrentes – ongeveer 4 procent. En dan moeten ze – ieder jaar – 12 miljard minder publieke uitgaven doen zodat ze *mogen* blijven lenen.

    Het programma van Syriza mag dan misschien kort door de bocht zijn en gaten bevatten maar ze geven tenminste aan dat wat er nu gebeurt niet werkt. En dat zou misschien wel eens kunnen zijn wat Europa nodig heeft…

  21. Met ongeveer 32% der stemmen heeft men in GR de absolute meerderheid (=ongeveer 151 zetels).

    Sakis : 4% is volgens jou een woekerrente??????????

  22. @kaliopi: wel als er geleend wordt tegen 1% of lager

  23. Sakis, zou jij willen dat je bank je eigen spaarcentjes uitleent aan Griekenland aan 4%?

  24. of zou je zelf Griekse obligaties kopen met 4% interest…?

  25. @Aleko, ik geloof gewoonweg niet in Tsipras – al vele jaren niet; en de Grieken ook niet trouwens: anders had hij vroeger al wel meer stemmen gehaald. Ze stemmen op Syriza omdat er simpelweg geen enkel ander alternatief is voor diegenen die de laatste jaren in de problemen zijn gekomen.Maar het is allemaal zo stoffig en ouwbollig. Natuurlijk is wat ik denk niet bijzonder relevant voor het Griekse volk, maar als ik en vele ‘ikken’ met mij het voor bekeken houden, dan zal dat wel degelijk een effect hebben… Onderschat dat niet: er wordt al behoorlijk wat verhuisd, en dat zijn dikwijls niet diegenen zonder job of zonder diploma. Er is nood aan een alternatief voor ND-PASOK, maar ik denk niet dat Tsipras het is. Iets echt nieuw en goed voor het hele land kan er enkel komen als de handen in elkaar worden geslagen; het moeten geen vriendjes worden, maar een ‘zakelijke’ samenwerking uit eigenbelang kan de dingen wel degelijk in een stroomversnelling brengen. Het is absoluut noodzakelijk dat grote delen van de bevolking achter de regering staan, want anders komt het gesofisticeerde Griekse boycotsysteem op gang, en gebeurt er helemaal niets. Het is natuurlijk minder sexy dan de revolutie prediken…

  26. @penimeni: de banken doen dat al hoor. Ook met jouw spaarcentjes ;).

    Ik wil maar zeggen: wat we nu doen werkt ook niet en de schulden worden alsmaar groter. Als we de visieuze cirkel willen doorbreken, dan moet er iets veranderen. Misschien moet Griekenland maar weigeren om nog verder leningen te aanvaarden zolang er geen structureel haalbaare oplosssing komt. En een structureel haalbare oplossing, daar heeft Europa baat bij.

  27. Sakis,

    Het is vooral -en misschien enkel en alleen- GR dat baat zou hebben bij een strukturele oplossing.
    Europa gaat er immers al enkele maanden van uit dat ze het geleend geld aan GR niet meer zal terugzien; dit is allemaal reeds ingecalculeerd.
    de meeste Europese landen zouden niet liever hebben dat Gr uit de euro stapt, en dat geen verdere leningen meer hoeven toegestaan te worden.
    En trouwens, vergeet niet dat Europa GR NIET kan dwingen uit de euro te stappen, maar europa kan GR wEL dwingen uit Europa te stappen (en aldus onrechtstreeks uit de euro)

  28. Het zal een klap zijn voor de wapenproducenten in Frankrijk en Duitsland, maar ik neem aan dat die dat ook al wel ingecalculeerd hebben?

  29. Voor de export van de westerse landen naar GR zal het wat meer administratie vergen om alles in drachme om te zetten
    Anderzijds zullen uit GR geexporteerde goederen voor ons goedkoper worden EN HET IS JUIST DIT dat de Troika steeds voor ogen heeft gehad want door de goedkopere goederen zou GR in staat moeten worden gesteld haar exportvolume aan te wakkeren (bijv de toeristische sector)

  30. @kaliopi: als de troika iets voor ogen heeft gehad, dan is het haar eigen winst. Verwacht vooral geen gunsten. Ik moet je verbeteren op het vlak van buitengooien uit Europa. Dit gaat niet. En Europa/Gr heeft er belang bij om bij de Eurozone te blijven. Maar de structuur van die eurozone moet wel veranderen. Want de huidige structuur is niet leefbaar.

    Trouwens – vertel aan een Portugees/Griek/… die 300 euro per maand maar eens dat hij goedkoper moet gaan produceren zodat het ‘rijke’ westen zijn goederen kan gaan kopen…

  31. “Griekenland”, wil,hoeft,kan en mag niet uit de Euro en de EU.Omdat het land in deze roerige tijden in het M.O. ook weer broodnodig is binnen de NATO.Denk eens terug aan de “enosis”-tijden, toen de Atlantische delegaties de deur in Athene platliepen om GR.terug in de organisatie te krijgen.

    Tsipras kan zich heel wat – hierboven door mij zozeer bepleite – ecomomisch “brinkmanship” permitteren.Als Alekis voor dit ragfijne spel te “klein” is,staat er een stoet van vnl Amerikaanse Politiek-Economen in de startblokken om hem hierbij in een mooi dubbelspel terzijde te staan.
    Griekenland als traditionele “vuilfilter” tussen het Bondgenootschap en de Oostelijke en Zuidelijke boze wereld moet immers overeind blijven.Er spelen hier echt ook andere belangen dan die voor het Griekse volk sec.Een duwtje tegen “Europa” is mooi meegenomen.

  32. Aleko,
    Ik denk dat de Amerikanen de strategische ligging van Griekenland snel zullen wisselen voor de nog meer interessante Turkse.
    Komt nog bij dat de Turkse premier dictatoriale trekjes heeft, die de Amerikanen net zo leuk vinden.

  33. @Penimeni.Je moet die landen een beetje kennen:Turkije ontwikkelt zich nogal ant-Israel,dus ant-Amerikaans op dit ogenblik.Bovendien bebben ze niet zoveel meer met het “afgeleefde” Europa.Ze oriënteren zich in toenemende mate op de jongere “energiekere” Islam-broederstaten in het Zuiden en ten Oosten van hun landsgrenzen.Kortom Turkije is niet zo’n zekere partner meer, Griekenland wel.

  34. Het is niet Gr OF Tr, Penimeni. Gr EN Tr zijn strategisch interessant om verschillende redenen, te ruim en te complex om hier erop in te gaan!

    Het enige wat de Troika interesseert, Kaliopi, is zorgen dat de financiële sector niet helemaal overkop gaat. Alleen en enkel om die reden ‘ontfermen’ EU, ECB en IMF zich over Gr.
    En als we even verder stout mogen denken zou je kunnen zeggen dat ze in Griekenland maar ook in Portugal, Spanje, Italië een middel zien om ‘legaal’ de onverantwoorde financiële instellingen terug wat bij te spijzen na het wangedrag in die bankensector. Want alles alleen maar overlaten aan de nationale overheden (cfr. België met Dexia, …) is onvoldoende.

    Maar de “Europabaronnen” hadden nooit gedacht dat het volk zo hardnekkig zou blijven protesteren en een radicale stem zou uitbrengen? Het plan dreigt te mislukken! Dus nu toch maar snel een “masterplan” op papier zetten waarvan de krijtlijnen al klaar moet en zijn tegen volgende maand (?!).
    Had dat dan niet eerst gemoeten?
    Het is dus duidelijk dat disfunctioneren niet alleen een Griekse specialiteit is!

  35. [IMG]http://i47.tinypic.com/24ywb3p.jpg[/IMG]

    Alekis Tsipras of SYRIZA imagining he is fighting Antonis Samaras of ND.

  36. @Aleko, je hoeft die [IMG] en [/IMG] daar niet om heen te zetten, hoor.

  37. SYRIZA wil helemaal niet dat alle banken worden genationaliseerd. Zij willen een controle op het geld dat binnen en buiten gaat. Zij willen weten wat de banken met het geld doen. Ze willen dat er niet meerdere privatiseringen plaatsvinden van o.a. spoorwegen, telefoonmaatschappij e.d.
    Maar dit wil helemaal niet zeggen dat ze alles willen nationaliseren, dat is hetgene dat KKE wil.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *