De nieuwe regering

Ze is er. Eindelijk. Een nieuwe regering. En zoals verwacht, is het een mengeling geworden van politici en technocraten. Nu vind ik technocraten altijd wel een negatieve bijklank hebben, maar het gaat voornamelijk om universiteitsprofessoren en er is ook een advocaat bij. Belangrijkse naam is Vasilis Rapanos, die de directeur van de Ethniki Trapeza, de Nationale Bank van Griekenland is. De man heeft een links verleden en heeft tijdens de junta nog in de gevangenis gezeten.

Op het moment dat ik dit schrijf, is premier Samaras in het ziekenhuis opgenomen om morgen een oogooperatie te ondergaan. Maar ook Rapanos ligt in het hospitaal. Hij is eerder op de dag flauwgevallen ten gevolge van de grote druk die op hem is uitgeoefend, zo wordt gezegd. Ik hoop dat de man de druk vanuit Europa aan kan, want hem wacht geen gemakkelijke opdracht.

De auspiciën zijn niet goed – het is in ieder geval geen goed begint. Griekse kwatongen beweren dat het de invloed zou zijn van de oude vos Mitsotakis, die de naam heeft van een ongeluksbrenger te zijn (zijn pas overleden vrouw zei altijd in interviews dat ze om die reden nooit samen met hem in hetzelfde vliegtuig reisde). De Mitsotakis-clan zal inderdaad niet blij zijn dat noch Dora Bakoyianni (dochter van) of Kyriakos Mitsotakis (zoon van) in de regering zijn opgenomen.

De politici in de regering, zijn allemaal van Nea Dimokratia stempel. Een aantal van hen hebben ook gediend onder Karamanlis en je kunt je dan afvragen hoe bekwaam deze lieden zijn, want de regeringstermijn van Karamanlis kun je bezwaarlijk succesvol noemen. Misschien had het meer te maken met de premier dan met zijn entourage. In ieder geval waren heel wat Grieken flink teleurgesteld dat ze weer dezelfde namen en figuren zien in de regering. Een echte grote vernieuwing is er niet gekomen.

Van PASOK en Democratisch Links zit er geen enkele politicus in de regering. Ook Vangelis Venizelos zelf is er niet bij. Die zal nu alle moeite moeten doen om de leegloop van zijn partij tegen te gaan, want heel wat oude getrouwen van PASOK hadden gehoopt op een ministerstoel, maar Venizelos heeft dat verhinderd. Het ongenoegen is groot.

Op zich is het niet zo moeilijk om de redenering van Venizelos en Kouvelis te begrijpen. Ze hebben aangedrongen op het opnemen van technocraten in de regering en die technocraten zijn vaak wel bevriend met hen. Maar op die manier zal de bevolking in ieder geval PASOK en Democratisch Links niet zo makkelijk gaan associëren met het beleid dat van nu af aan zal moeten worden gevoerd. En als het mislukt, kunnen ze zeggen dat ze er zelf nauwelijks iets mee te maken hadden omdat ze niemand in de regering hadden. Een beetje laf misschien, maar zo werkt het nu eenmaal.

Betekent dit dan dat beide kleine coalitiepartners de regering maar halfhartig steunen? Ik mag hopen van niet, want anders heeft het helemaal geen zin om met deze regering verder te gaan. Het is in ieder geval een ongemakkelijk huwelijk en het is lang niet zeker of het zal standhouden. SYRIZA zal felle oppositie voeren en als het verder gaat zoals we van de Griekse politiek gewend zijn, zou het best wel eens kunnen dat deze regering valt voor het eind van het jaar. En met nieuwe verkiezingen wordt Griekenland dan gewoon uit de euro gedwongen.

En hoewel ik Antonis Samaras maar een populist vind die echt wel veel te licht doorweegt, hoop ik dat het zo’n vaart niet loopt.

20 thoughts on “De nieuwe regering

  1. Ben iets te snel geweest met het posten van ‘comment’ in vorige post! 🙂

  2. Na de vorige jubelverkiezingen (2004 Karamanlis en 2009 Papandreou) liep het werkelijk volledig fout; misschien nu er wat minder enthousiasme is, loopt het wel goed? Ik vrees enkel dat KKE de teugels nu volledig gaat vieren en alles gaat platleggen in een opbod met Syriza (overigens, volgens mijn KKE-buur is het niet de schuld van KKE dat ze gehalveerd zijn, het is de schuld van het volk!)

  3. Ik ben een naieve utopist met m’n hoop dat die technocraten eens het belang van het land zullen dienen en niet eigen zakken vullen of in partijbelang te handelen.Wat bezielt die lieden met een succesvolle carriere om hun faam in gevaar te brengen en zich aan koorddansen wagen?
    Als Tsipras eerlijk is en niet zo machtsgeil als Samaras,dan zal hij niet gaan boycotten maar eerder onderhandelen in eer en geweten om die wankele situatie recht te helpen. Als DAT niet ‘wishfull thinking ‘ is !!!

  4. De nieuwe regering, Ομορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος.
    ΥΓ. κανα στοιχημα θα βαλουμε;;

  5. @bruno: Griekenland kan niet uit de euro worden gedwongen. Waar staat dat ergens beschreven?

  6. Rapanos ingestort, niet moeilijk waarschijnlijk heeft hij de rekeningen nog eens nagekeken op de vooravond van het bezoek van de Europese boekhouders. Ik had vroeger ook wel eens buikpijn wanneer ik met een slecht rapport thuiskwam.
    Saki, inderdaad Griekenland kan niet uit de euro gedwongen worden door Europa, maar het kan er zichzelf wel uit dwingen.
    Blijkbaar worden alle hervormingen op de helling gezet door de nieuwe regering.
    Intussen stromen de Griekse gespaarde euro’s naar buitenlandse rekeningen. Dit geld kan alvast niet meer gebruikt worden voor een relance.
    Wordt de geldstroom uit Brussel gestopt, dan moeten de euro’s verdiend worden door handel, werken of belastingen. Aan de bomen groeien nu eenmaal geen eurobiljetten.
    Er zal dan maar één ding opzitten en dat is zelf geld uitgeven waarvan de markt de wisselwaarde zal bepalen.

  7. Rapanos heeft 5 jaaren gezeten in de gevangenis van Yedi Kule, en ik denk zo als ik het hoor over zijn persoon dat hij daar best tegen kan.

  8. Maar hij verklaarde eind verleden jaar ook dat Griekse banken geen problemen hadden.
    Doet me wat denken aan de ex minister van voorlichting van Irak, ook zo’n vrolijke Frans, die de nakende overwinning aankondigde terwijl de Amerikaanse schrapnels over zijn hoofd floten.

  9. Cynisme is prettig, maar we moeten dan toch de club vervolledigen met Van Rompuy, en nog een heel stel Belgische politici.

  10. Daarom nog maar eens de wijze raad van de heer Zimmerman “don’t follow leaders”.
    Al deze heren zijn te wantrouwen, ook al draven ze op bij pensenkermissen of zitten ze volks op mechanische stieren.
    In mijn stilaan lange leven zijn er maar een paar politici in wie ik vertrouwen bleef stellen, zonder dat dit al te erg beschaamd werd.
    Van Miert was één van hen, maar volgens mij werd die door zijn “vrienden” weg gepromeveerd” op een veilig, goedbetaald zijspoor. Maar dit natuurlijk volledig niet terzake.
    Maar wat betreft Rapanos. Die draagt uit hoofde van zijn vorige functies een verpletterende verantwoordelijkheid voor de vervalste cijfers, waarmee Griekenland tot de eurozone toetrad. Natuurlijk als een figuur als onze Reynders achteraf verklaart dat dit bedrog geen groot geheim was, dan mogen ze voor mijn part samen gaan kaarten in ‘t prison;

  11. @penimeni, verwar je nu niet de Nationale Bank van Griekenland (Ethniki Trapeza tis Ellados) met de Griekse Nationale Bank? Rapanos was directeur van de eerste bank, de commerciële instelling. Loukas Papadimos was hoofd van de tweede en was als dusdanig verantwoordelijk voor het vrijgeven van de cijfers die er toe geleid hebben dat Griekenland in de euro is toegelaten.

    In die zin zou ik zelf vinden dat Loukas Papadimos een veel grotere verantwoordelijkheid draagt voor de vervalste cijfers dan Vasilis Rapanos.

  12. ok, geef hem een kans.
    Wat ik vooral mis, is de vaste intentie om te veranderen en de vinger op de zere plekken te leggen.
    Beknibbelen op pensioenen en weddes van werknemers is o zo gemakkelijk.
    Uitwieden van storende administraties of omturnen ervan naar dienende of nuttig controlerende instellingen kan blijvend resultaat opleveren.
    Ik heb er zelf een loopbaan als ambtenaar opzitten en denk wel te weten waar de pijnpunten liggen. Gelukkig is België nog altijd een “rijk” land, of we zaten al lang in dezelfde problemen als de misschien iets minder nuchtere Grieken.

  13. dank u Penimeni. maar zo te zien de man heeft ook een geweten. @bruno hoe serieus is het en waarom spreken ze over dat Rapanos misschien niet de minister wordt?

  14. @Penimeni: sinds enkele maanden is – in alle stilte – fiscale fraudebestrijding topprioriteit geworden van de Belgische recherche (politie). Het gaat al zo ver dat je bij de Colruyt alleen nog grote hoeveelheden kunt kopen op factuur (met naam en toenaam dus). Toch zag ik vorige week nog een kofferbak vol duidelijk in het zwart verkochte voorgebakken frieten geleverd worden bij een lokale Turkse handelaar. Er is nog werk aan de winkel.

  15. Je verzint zoiets niet: Rapanos zal geen minister van Financiën worden. We hebben dus op dit moment nog steeds geen minister van Financiën.

  16. Cynische commentaar is hierbij niet nodig. Al gek genoeg op zich.
    Heeft hij nu alsnog recht op een pensioen als Held van den Arbeid.
    Tzimi, het was dus niet zijn geweten, maar zijn darmen waar hij last mee heeft, of misschien toch andersom.
    Bertinos, die Turken hebben wel grote gezinnen.

  17. Natuurlijk niet : Rapanos heeft niet genoeg ‘kotsia’ voor zulk een jobke.Heeft een schrik opgedaan en snel ontslag gegeven nog vooraleer hij beedigd was .
    Het worden harde tijden voor politiekers want de duimschroeven staan uitgestald klaar.
    En hoeraaaa,Papoulias gaat naar Brussel om te onderhandelen.Kipkap is daar een culinaire specialiteit.

  18. ik kwam laat gisteren van de werk, en er waren 3 regels op teletext over griekenland, ik dacht leuk, weer feest, en eerst dacht ik Aomatos gaat naar Brussel toch,kon niet geloven dat die glastra toch kon bewegen om naar Brussels te gaan.
    Die Nd altijd dezelfde. Karamanlis had via de Playstation met Brussels gechat en alles opgelost op deze manier.
    @Perimeni, geen grapjes over Rapanos.

  19. ,,Hij mankeert niets”, aldus een zegsman van het Hygeia ziekenhuis in Athene over de gezondheidstoestand van Rapanos.
    Elders lees je dan weer dat hij lijdt aan een “strategische ziekte” omdat hij niet tevreden was met de keuze van zijn collega-ministers (politici i.p.v. technici)
    Is dit zo, dat hij dat dan duidelijk aangeeft.
    Tzimi, mensen waarover men geen grapjes mag maken, zijn over het algemeen dictators of heiligen van extremistische godsdiensten.
    Ik maak grapjes over mijn beste vrienden, maar ik zal ze nooit afvallen.

  20. humor onderscheidt heiligen van schijnheiligen (3 voorbeeldjes: de geronta en de ultrakwezel in de “Gebroeders Karamazov” van Dostojevski; het Leven van de H. Lavrentios, die, toen hij levend werd geroosterd, vroeg om omgedraaid te worden om niet halfgaar te moeten sterven; en de antwoordbrief van Aartsbisschop Damaskinos op de dreiging van de nazi’s dat hij geen joden meer mocht helpen: “Οι Ιεράρχες της Ελλάδος […] δεν τουφεκίζονται, απαγχονίζονται. Σας παρακαλώ να σεβασθήτε αυτήν την παράδοσιν”).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *