Toegegeven, bij het kabinet van Kostas Karamanlis ging het snel, maar dat is niets vergeleken met de snelheid waarmee ministers in de regering Samaras hun post opgeven. Nu ja, Vasilis Rapanos heeft zijn post strikt genomen niet eens opgenomen, dus misschien telt het niet dat hij zijn ontslag indiende (overigens is zijn plaats nu ingenomen door de professor economie aan de Universiteit van Athene Yiannis Stournaras), maar vice-minister Georgos Vernikos van scheepvaart heeft het geen week uitgezongen.
Vernikos was geen politicus, maar een reder, en je kon hem dus een technocraat noemen. Oppositiepartij SYRIZA had uitgevogeld dat hij aandeelhouder was in een offshore bedrijf, Vernicos Offshore Group, en volgens de Griekse wet is dat voor iemand in de regering niet toegelaten. Vernikos zelf gaf vandaag toe dat hij zich daar niet van bewust was, maar je zuo toch mogen verwachten van iemand die de regering samenstelt, dat hij wel van deze wet op de hoogte is. geeft het blijk van onwetendheid, van overhaasting, van oppervlakkigheid misschien?
In ieder geval zitten we door deze stoelendans nu in een oncomfortable situatie, te meer omdat Antonis Samaras ook nog eens thuis zit te herstellen van een oogoperatie (blijkbaar had hij scheurtjes op het netvlies). Donderdag begint de EU-top in Brussel en de premier kan niet aanwezig zijn, de nieuwe minister van Financiën is er ook al niet bij en de coalitiepartners Venizelos en Kouvelis blijven ook liever thuis.
Griekenland gaat vertegenwoordigd worden door minister van Buitenlandse Zaken Avramopoulos, een ijdel man die vooral bij de Grieken bekend is omdat hij als burgemeester van Athene hekjes aan de voetpaden heeft gezet, en ook door het staatshoofd Karolos Papoulias. Dat is wel zeer ongewoon, want de Griekse president heeft normaal gezien louter een ceremoniële functie. Ondanks het feit dat hij er wel een carrière heeft op zitten als minister van Buitenlandse Zaken, kun je je toch afvragen wat de 82-jarige president in Brussel kan gaan doen. Wellicht gaat hij gewoon de brief afgeven die Antonis Samaras voor de Europese leiders klaar heeft. Daarin staat dat de Grieken hun deel hebben gedaan: namelijk gekozen voor een pro-Europese regering, en dat het nu aan Europa is. Nooit gedacht dat stemmen voor Samaras zulk een belangrijke daad was dat Europa daar iets moet tegenover stellen. Want de stem voor Samaras is er slechts gekomen na heel zware druk.
Ondertussen blijft Venizelos dus thuis, zijn katten geselen. Hij zou namelijk van plan zijn om de naam van de partij PASOK te veranderen. Dat zou zeker een duidelijke breuk met het verleden zijn, maar geruchten willen dat hij daarmee ook zou willen proberen om de schuld van de partij nietig te laten verklaren. PASOK heeft namelijk 137 miljoen schulden en natuurlijk kan de partij die niet afbetalen. Als het zo eenvoudig was om de schuld kwijt te spelen door een naamsverandering, zou het dan ook geen idee zijn om de naam Griekenland te veranderen? Er zijn Grieken rond mij die daar niets op tegen zouden hebben.
Ik heb ergens opgevangen dat bij zulke bijeenkomsten,enkel het staatshoofd of de 1ste minister het land kunnen vertegenwoordigen en dat het daarom is dat Papoulias ingeschakeld werd.Het land wordt met de dag minder betrouwbaar en nogal een delegatie die naar een Europese top trekt!
de arrogantie weer van die eurocraten en andere “liberale” misdadigers http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120628_117