Digitaal televisiekijken

Bij de bekabelde Belgen valt het tijdens een bezoek aan Athene telkens op hoeveel antennes er hier toch wel op de daken staan. Inderdaad, er is geen kabeltelevisie: alle televisie- en radiozenders sturen hun signaal vanop de bergen Parnitha en Hymettos aan weerszijden van de “lekanopedio”- de Griekse naam voor de vallei waarin de Griekse hoofdstad ligt.

Meer dan een jaar al wordt aangekondigd dat de privézenders gaan overschakelen naar een digitaal signaal, dat krachtiger en duidelijker zal zijn. De antennes zullen hun dienst nog steeds bewijzen, maar bepaalde televisietoestellen zullen het nieuwe digitale signaal niet zomaar kunnen decoderen. Alleen nieuwere toestellen kunnen zoiets. Iemand die een ouder toestel heeft, moet een decoder kopen.

Nu hebben heel veel Grieken de afgelopen 10 jaar nieuwe televisietoestellen gekocht: de plasmaschermen hangen werkelijk overal, want televisiekijken doen de Grieken heel erg veel (enkel de Amerikanen doen beter). Maar er zijn toch nog heel wat mensen die nog een oud toestel hebben en dus een decoder nodig hebben. Zoals gezegd worden we al ruim een jaar bewust gemaakt van het feit dat op 20 juli 2012 de overstap wordt gemaakt naar het digitale signaal en dat mensen dus tijdig hun decoder moeten in huis halen, willen ze de bagger blijven volgen die de privézenders uitzenden.

En ja hoor: op 20 en 21 juli was een stormloop op de electronicazaken voor de decoders: iedereen had de boodschap gewoon naast zich neergelegd. Gevolg: de winkels konden de aanvraag niet aan en de decoders waren in een wip uitverkocht. Er zijn nog zo veel Grieken die voorlopig geen roddelprogramma’s kunnen zien waar het privéleven van de Griekse jetset wordt geanalyseerd, of die hun favoriete Turkse reeks (denk aan The Bold and The Beautiful, maar dan nog 10x tenenkrullend erger) niet meer kunnen volgen en die niet meer zijn blootgesteld aan de meningen van de “journalisten” op deze privézenders.

Sommigen van hen zullen zeker vol ongeduld zitten wachten tot er een nieuwe lading decoders bij hun electro-handelaar aankomt. Het is misschien ijdele hoop, maar zou het niet kunnen dat er anderen zijn die eigenlijk gaan in zien, dat ze niet zo erg veel missen?

36 thoughts on “Digitaal televisiekijken

  1. Goedemorgen Bruno,
    Even een vraagje (dat niets te maken heeft met tv-kijken, maar dat is nu eenmaal je laatste item), weet jij hoe het zit met het laatste voorstel van de regering om de pappa’s 50% van hun salaris te korten? Ik las er over op je blog (kan het nu niet meer vinden) er stond iets over in de kranten, maar daarna werd het erg stil. Volgens nu.nl krijgen de 10.268 priesters jaarlijks meer dan € 200 miljoen aan salarissen. Zelfs bij een korting van 50% blijft er dan gemiddeld nog € 9740 p/jaar (€ 812 p/maand)over, een maandsalaris waar menig Griek op dit moment van zou watertanden. Maar het blijft in de media beangstigend stil; enig idee Bruno?

  2. Overal antennes op de daken en dan ook al die kastrollen voor sateliet TV. Ook niet erg elegant en de airco’s ronden alles af.
    Wij hebben de antennes op de top van de Pelion en aan de overzijde van de baai.TV (oa) is dus ‘weather permitting’!:)

  3. @Magnola,popensalaris is inderdaad ingekort en dan daarbij zijn de toelagen voor kroostrijke gezinnen geknipt en de meeste priesters hebben veel kinderen.Dus grotere behuizing en wagen.Ze hebben wel toelagen bij ‘inzegeningen’,speciale diensten,krijgen regelmatig wat toegestopt van de bevolking.Het kan geld zijn maar ook fruit, groenten,enz.
    En dan die grote pracht en praal in de kerk.De priesters moeten hun kleding zelf bekostigen en dat valt duur uit.
    Bisschoppen hebben een veel gemakkelijker leventje!

  4. Bruno,ik vind dat je neerbuigend schrijft over het kijkgedrag van Griekse tv kijkers. Heus niet iedereen kijkt naar Turkse soaps of de dagelijkse roddelprogramma’s. Het nieuw op ANT , daar kijk ik graag naar bv. In Belgie en Nederland zijn roddelprogramma’s en soaps ook erg geliefd.
    Beetje fleuw hoor !

  5. Zou een kerkbelasting zoals bestaat in Duitsland, niet veel rechtvaardiger zijn?
    Wanneer je je bekent tot een religie, dan is het normaal dat je opdraait voor de kosten die dat met zich meebrengt.
    Anderzijds is het ook normaal dat je geen gebruik kan maken van de rituelen zoals huwelijken en begrafenissen, wanneer je niet bijdraagt aan de kosten die verbonden zijn aan het functioneren van je kerk.
    Kleur bekennen is de boodschap. Maar nu betalen de ongelovigen nog steeds voor die poppenkast omdat sommigen graag in mooie sprookjes geloven.

    Wat betreft de tv-antennes. Bekabel Athene en laat de aansluiting gepaard gaan met een bezoekje van het kadaster. Nu lijkt het Beiroet wel. Dit zou trouwens een mooi project zijn dat de tewerkstelling ten goede zou komen. Misschien kunnen ze meteen nieuwe riolen plaatsen met een diameter die groot genoeg is om wc papier te laten passeren.

    Wie heeft er nood aan soaps op tv, terwijl we er dagelijks één live meemaken.

  6. @Magnola, ik moet bekennen dat ik weinig weet over die verloning van de priesters. Ik heb er ook nog niets over geschreven, want ik weet er te weinig over. Voor zover ik weet, was het niet meer dan een idee, maar @Jenny weet er blijkbaar meer over. Ik zal het eens moeten uitvogelen.

    @Maria, het kijkgedrag van de Grieken zorgt er voor dat de meesten gewoon geen kritische instelling meer hebben, maar dat zal wellicht ook wel voor de Belgen en de Nederlanders gelden. Goeie nieuwsberichten waar journalisten de feiten weergeven en niet hun mening, zijn schaars.

  7. Bedankt allemaal, ik weet alweer waarom ik geen tvpoppenkast heb 😉
    Uitvogelende Bruno, geldt die popensalarishalvering enkel papades vd de Griekse Kerk, of ook voor die vd de Kretenzische Kerk? Ik heb er in elk geval nog niets over gehoord hier te lande, maar ik ben gelukkig dan ook niet echt wreed orthodhoks. Zal m’n vogeloor eens wat laten luistervinken, ook al ben ik niet geinteresseerd in popenpoppenkasten.

  8. Helaas @Jenny hebben de pappa’s tot nu toe nog geen salaris hoeven inleveren. Wel is hen door de vorige regering aangezegd dat ‘de kerk’ over hun inkomsten een inkomensbelasting van 20% moesten gaan betalen (daarvoor was hun inkomen blijkbaar belastingvrij).Die inkomsten zijn aanzienlijk als je bedenk hoeveel land ze bezitten (en verbouwen) en huizen en bedrijfsruimtes ze verhuren en alle diensten die ze verlenen zoals trouwen, dopen en begraven. Deze tax is behoorlijk lager dan de doorsnee Griek moet betalen. Aan hun staatssalaris is dus niet getornd, terwijl menig arbeider en/of ambtenaar wel op hun salaris is gekort. Persoonlijk vind ik dat zeker mensen die ‘het woord’ verkondigen, in tijden van crisis als eersten de daad bij dat woord zouden moeten voegen en samen met hun geloofsschare hun solidariteit moeten laten zien en dus ook salaris inleveren. Blijft het feit dat na Samaras’ aankondiging dat ook zij op hun salaris gekort zouden worden, het akelig stil werd. Is het dus van de baan? Durft men niet uit angst voor kerkelijke stakingen (geen trouwpartijen enz) of zit het anders?
    Heb je al iets ontdekt Bruno?

  9. @ Magnola; het zou wel helpen als je specifieert over welke Kerk je het precies hebt. Er zijn tegenwoordig 17 orthodhokse Kerken, oa een Finse en een Amerikaanse, om maar iets te noemen. Elk van de 17 aartsbisschoppen leidt zijn eigen autonome Kerk. 16 Aartsbisschoppen moeten verantwoorden aan de aartsbischop van Konstantinopoli in Istanbul, maar alle 17 zijn elkaar onderling verder weinig of geen rekenschap verschuldigd.
    In het hedendaagse Griekenand zijn er 2 orthodhokse Kerken, de Griekse en de Kretenzische. Dit voornamelijk omdat Kreta voor 1913 nooit ofte nimmer een onderdeel van Griekenland geweest is.
    Zo heeft Cyprus ook een eigen Kerk.
    De Servische Kerk bvb rekent nog steeds met de oude Juliaanse kalender, kerstmis op 6 januari. Servische papades/popen worden ook niet door de staat, noch door hun Kerk betaald, die moeten hun eigen boontjes maar zien te doppen.
    Maar verder behoren se allen tot hetzelfde geloof.
    Zo had het dorpje Máza bij Georgioúpoli op Kreta er eind jaren 90 een Servische pope, papa Dusan. Heel armtierig gezin met vijf vuile koters en een auto die zelfs in Papua New Guinea niet meer door de keuring kwam. Papadiá en haar papa Dusan gingen zeker ook niet elke dag in bad, maar papa Dusan grilde echter wel voortreffelijke cevapcici, en naar Servische gewoonte werd gegrild varkensvlees in een kasserol met een bodem grof gesneden uien warmgehouden op het randje vd bbq.
    Lekkere tip, nu de zon eens schijnt in den Belziek.

  10. @Magnola;
    Misschien vindt je wat meer info in het artikel;
    Ιερώνυμος: Η Εκκλησία της Ελλάδος πληρώνει ήδη πάρα πολλά
    Of het nu de waarheid is of niet dat is maar de vraag

    Dat kan je nalezen op site van ‘iefemerida.gr’
    Je moet maar eens googlen want de link uit de adresbalk is ellenlang.
    Of copieer en plat de hieronder staande link

    http://www.iefimerida.gr/news/60145/%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%AE%CE%B4%CE%B7-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%AC

    Mvg
    Jef

  11. Even kort samengevat:
    1. De orthodoxe Kerk in Griekenland (zowel de bisdommen onder de Aartsbisschop van Athene en heel Griekenland, de Autonome Kerk van Kreta, als de Kerk in de Nieuwe Gebieden (die na 1912 bij Griekenland kwamen), w.o. Thessaloniki), is net zoals in bv. Monaco of Engeland NIET, ik herhaal NIET gescheiden van de staat. Het is dus in feite en in rechte een soort ministerie van religieuze zaken, dat “religieuze ambtenaren” aanstelt, en de eigendommen van die Kerk worden als het de staat zo uitkomt ook zonder veel scrupules door de staat gebruikt. Daartegen komt meer en meer verzet vanuit kerkelijke kringen.
    2. Er is een zeer grote loonkloof tussen een gewone dorpspastoor, die een gemiddeld lager ambtenarenloon heeft, en de metropolieten en tutti quanti, die net als andere topambtenaren een hoog loon ontvangen, maar (behalve op Kreta, waar ze min of meer democratisch verkozen worden) politiek benoemd worden.
    3. De beperking van het aantal ambtenaren wordt “dus” ook toegepast op de geestelijke ambtenaren: slechts 1 op de 10 betaalde priesters die op pensioen gestuurd worden, wordt vervangen door een nieuwe betaalde priester. De rest kan op zijn kin kloppen. De bevolking zal zich voor geestelijke bijstand tot psychiaters moeten wenden, die naar verluidt iets meer factureren dan priesters. In zekere zin zal dit dus leiden tot een privatisering van de zielenzorg. Iedereen blij?

  12. @Magnola, ik heb net dit gelezen op http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/715803/Article.aspx

    Punt 7. De clerus. Het voorstel om de lonen van de priesters en bisschoppen in de openbare sector voor 50% door de overheid te laten betalen, en voor 50% door kerk, is verworpen. Hiermee zou 100 miljoen euro kunnen worden bespaard, maar het zou leiden tot een “oorlog” met de kerk.

  13. Bedankt voor alle antwoorden iedereen. Nu maar hopen dat de HH bisschoppen en priesters het zondags in de kerk goed kunnen uitleggen, want 100 miljoen euro kunnen besparen en het niet doen lijkt me trouwens ook voor IMF, ECB en Europesche bondgenoten een moeilijke zaak, in deze situatie.

  14. Een zondagpreek kan hier niet volstaan. We verwachten minstens een mirakel.

  15. ik heb het mirakel net gezien, de geest kwam uit de fles.
    het is minstens irritant dat wij hier over de zwarte mafia van griekenland spreken. weg met de kolopapadario.

  16. Splits gewoon Kerk en staat, daar worden beide beter van. Noorwegen heeft het vorige maand gedaan, en zelfs de Russen hoor je er niet meer over klagen. Toch één klein positief puntje van die genocidaire revolutie.

  17. Voor mijn part krijgen de popes een loon gelijk aan dat van de eerste minister, maar dan wel op vrijwillige basis betaald door de sekteleden.
    (voor onze pastoors en bisschoppen, imams, rabbi’s en gebedsgezers la même chose)

  18. Mij goed, maar dan ook voor andere clubs genre voetbal, waar IK geen boodschap aan heb.

    Oeps, ben ik nu Wilders aan het citeren over opera? 😉 “Va, pensiero…”

  19. A propos: hoeveel kost dat hersenloos sportspectakel eigenlijk aan de maatschappij?

    Bouw en onderhoud van voetbalstadia, beveiliging, gemeentelijke en ander overheidssponsoring, inzet van oproerpolitie, speurwerk ter voorkoming van veldslagen tussen supportersgroepen langs Nederlandse en andere snelwegen, enz. En dan hebben we nog niet over de Eurocup, Wereldbeker of het Olympisch Circus gehad, die oa Griekenland met een schuldenberg en nutteloze gebouwen heeft opgezadeld. Me dunkt kan daar ook nog heeeel wat bespaard worden. Maar ja, het houdt de beeldbuiskinderen wel rustig en onkritisch.

    Pakweg 100 jaar geleden waren veel gelovige christenen kritiekloze (halve) analfabeten, maar vandaag moet je bijna een universitair diploma hebben om in te treden op de Athos of Wadi Natroen, en moet je al bijna fysica gestudeerd hebben om openlijk voor je geloof uit te komen.

    Kortom, beste pa/openvreters, alles kan beter, zeker in de Kerk, maar ik vrees dat voetbal en soaps nu het geldverslindende afstompende opium van en voor het volk zijn. Panem et circenses, het is een klassiek recept :-p

  20. Wie zegt dat papenvreters automatisch voetbalsupporters zijn?
    Het ene misbruik praat het andere niet goed.
    Zelf krijg ik last van het vliegend flissijn wanneer weer eens één of ander degelijk programma op tv moet wijken voor sport.
    Kortom Bertinos net zoals de gelovigen voor de kosten van hun geloof moeten opdraaien, moet de “sportman” opdraaien voor de wekelijkse aanbidding van de nieuwe (voetbal)goden.
    Sport kijken staat voor mij op hetzelfde niveau als sex op film kijken. Deze disciplines zelf beoefenen op welk niveau dan ook is gezond en ontspannend, er naar kijken slaapverwekkend.

  21. welja, en de zieke moet dan maar voor zijn eigen ziekte instaan, en de gehandicapte moet maar bijdragen krijgen van andere gehandicapten, leg je eigen weg maar aan als je een auto wil hebben, graaf je eigen stort in je tuin als je per se iets wil weggooien, Griekenland moet zelf maar met zijn luie reet opstaan en alle negers moeten terug naar Afrika…

  22. Haal de tang en het varken alvast uit de kast, want deze oneerlijke vergelijking slaat echt nergens op.
    Een samenleving moet instaan voor reële noden. Verzorging van zieken gelijkstellen met bouwen van sporttempels. Beheer van storten gelijkstellen met zieltjeswinnerij ?????
    Er zijn echt wel prioriteiten in een maatschappij die zoveel middelen tekort heeft.

  23. ik vergelijk toch niets? ik trek gewoon de redenering een beetje verder door. Er zijn toch debatten of bv de overheid wel moet betalen voor longkankers door roken, of voor hartoperaties voor obesen, etc…? De vraag moet niet zijn of een uitgave voor iedereen nuttig is, maar of er een voldoende kritische massa en maatschappelijke basis bestaat om een uitgave te verantwoorden. Dat wordt dan bepaald door politici die om de zoveel jaar verkozen worden. Als je dan vindt dat je gemeente zotte uitgaven gedaan heeft, dan kan je voor een andere kandidaat stemmen. Maar als de meerderheid vindt dat die uitgave wel verantwoord is, dan is dat zo. De drang om jezelf daaraan te onttrekken (‘ieder moet maar voor zijn eigen behoeften betalen’) lijkt me net die verdoemde individualisering waartegen op deze blog zo vaak geageerd wordt? Het klinkt me ook zo verzuurd…

  24. Kunnen we discussie hier beeindigen aub? Dit slaat werkelijk nergens meer op.

  25. ik zal wel zwijgen als je dat wil Bruno, het is jouw blog, maar ik begrijp niet waarom deze discussie op minder slaat dan sommige andere…
    groeten, ik ga met vakantie!

  26. Allee, eens wat ‘andere’ tv.
    Ik kreeg net een telefoon uit Nederland dat een of andere Turkse reisorganisatie beelden van Gramvousa in Noordwest Kreta gebruikt in een reklamefilmpje voor Turkije ??!!??
    Kan dat? Mag dat?
    Weten de Nederlandse lezers hier meer over?
    De reisorganisatie zou ‘”Kontendo”, of zoiets’ moeten heten. Het reklamefilmpje is op de Nederlandse tv te zien deze dagen.

  27. Reisorganisatie zal `Corendon` zijn ….
    Is het dan niet een goed idee dat Griekenland reclame gaat maken met HAAR EIGEN GRIEKSE oudheden als bijvoorbeeld vanaf Side tot en met Constantinopel,Alatszata, Efesos, Troia, Marmaras, Mpoutroumi,Alikarnasso, Kordelio en nog véél meer.
    Overigens, als er nog `mooie plaatjes` en ´pakkende teksten´ nodig zijn om een Turkse folder samen te stellen, hier een suggestie: http://www.youtube.com/watch?v=Jlb7X3AXo0I&feature=related

  28. Inderdaad vanaf Balos gefilmd met het eilandje Imeri Gramvousa in het midden.
    Schandalig gewoon.
    Bedankt voor de link Bruno.

  29. wat is de probleem??? Allemaal zijn delen van de usa. Turkistan eladistan , ti lozani , ti kozani???

  30. Wat een ophef voor zo’n stommiteit.
    Een prman met een minimum aan talent maakt hiervan een grappige promostunt voor Griekenland.

  31. het is geen promostunt voor griekenland want het is verboden voor buitenlanders incl touristen.

  32. @Tzimi

    Je vergat Absurdistan nog in je lijstje.

    En wat de denken van de Britten die onze fiere Belgische frieten verkopen als french fries om nog maar te zwijgen over Deense feta.
    Maar wat is er nu eigenlijk schandaligs te zien op het filmpje; strand, zee een vage achtergrond?
    Leuk om de Turken hiermee uit te lachen, maar meer dan een faits divers kan ik hier niet in zien. Toch wel korte lontjes, die (neo)Grieken

  33. French fries heeft niets met Frankrijk te maken. Het komt van het oudengelse werkwoord “to french” wat betekent: in reepjes snijden.

  34. @Bruno

    Ik beken schuld, french me hiervoor niet please.

  35. Mijn vrouw is vanmorgen vertrokken voor een French manicure.
    Ik vrees het ergste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *