Griekenland moet competitiever worden, dat is de slogan waarmee de troika de zaken in Griekenland bestiert (want laat ons wel wezen: veel eigen beleid kan de Griekse overheid niet meer voeren). Dat betekent dat prijzen moeten zakken. Zo zijn er de loonkosten die naar beneden moeten, en de troika wil dat er nog meer in de salarissen wordt gesneden. Ik geef u op een blaadje dat dit de Griekse economie geen sikkepit competitiever zal maken, want het probleem ligt elders, maar ik ben geen econoom.
Wat er van de troika ook naar beneden moet, zijn de prijzen van onroerend goed, en van huizen in het bijzonder. De voorbije 10 jaar zijn die inderdaad flink de hoogte in gegaan, zeker in de grotere Griekse steden. Ondanks de crisis blijven de prijzen echter hoog en heel wat mensen kunnen geen nieuwe woonst kopen, omdat de banken er geen leningen meer voor afsluiten.
Nochtans ging dat afsluiten van leningen de voorbije 10 jaar wel heel makkelijk. De banken belden je zelfs gewoon op om je een lening in de maag te splitsen. Door de crisis en de hoge werkloosheid zijn er nu mensen die de leningen op hun huizen niet meer kunnen afbetalen. Sommigen zijn er gewoon mee gestopt, en de banken laten dat oogluikend toe. In die zin dat bestaande leningen worden aangepast, zodat mensen een kleiner bedrag kunnen aflossen over een langere periode.
Dat doen de banken omdat er een verbod staat op het openbaar verkopen van huizen waarvan de openstaande schuld tot 200.000 euro bedraagt. Dat verbod loopt echter eind dit jaar af en de troika maakt er een punt van dat het niet wordt verlengd. Daardoor zouden bewoners die hun leningen niet meer kunnen afbetalen, veel makkelijker uit hun huizen kunnen worden gezet en zouden die huizen meteen openbaar verkocht kunnen worden.
De redenering van de troika is dat de prijzen van de huizen veel te hoog ligt in Griekenland en dat die op deze manier zullen gaan zakken, wanneer er zo veel huizen beschikbaar gaan komen per openbaar opbod. Ik durf te twijfelen aan hun redenering. Wie gaat namelijk die huizen opkopen? Privépersonen hebben nauwelijks nog het geld, en diegenen die het geld hebben, hebben dat misschien in het zwart verdiend en willen natuurlijk niet laten zien hoe veel geld ze precies hebben. Je zou kunnen zeggen dat investeringsmaatschappijen dat allemaal gaan opkopen. Maar welke investeringsmaatschappij wil op dit moment iets opkopen in Griekenland? Er is hier geen perspectief dat je hier op termijn nog geld kunt verdienen.
En overigens zijn de banken ook niet bepaald gewonnen voor dit idee van de troika. Die gaan natuurlijk de waarde van het onroerend goed dat zij eigenlijk in hun bezit hebben, flink zien dalen. Dus proberen ze nu met eigen voorstellen te komen, zoals de mogelijkheid om een termijn van 99 jaar te zetten (een beetje zoals een lease-contract) ofwel om de bewoners het huis te laten huren.
Benieuwd of de troika zal blijven aandringen op het openbaar verkopen of niet. Wellicht weten we meer in september.
Die Trojka-lui zijn technocraten die op een andere planeet leven en alleen de belangen van het grootkapitaal dienen. Me dunkt dat er stilletjes aan iets zal groeien dat naar een soort “revolutie” of opstand zal leiden.
Er worden momenteel wel degelijk heel veel huizen onderhands verkocht aan heel lage prijzen (rond of net onder de ‘objectieve waarde’) in de regio Glyfada, Voula, Vouliagmeni, allemaal cash in een valiesje… mijn buurvrouw verkoopt ook voor minder dan de helft van de originele aankoopprijs…
De vraag is waneer die Griek een naar Varnalis zou luisteren??
Γαμω την Ατυχια μου.
@ Hans….van die lage huizenprijzen buiten Athene hoorde ik laatst ook een Griek over, hij had het over dumpprijzen!
πωλειται οπως ειναι επιπλωμενο. φιλετακι. θα τα πουμε σε λιγα χÏονακια.
In elk buitenland kijk ik als “geïnteresseerde” zonder budget naar de vitrines van de plaatselijke immobiliënkantoren.
De prijzen die in Griekenland gevraagd werden stonden de laatste jaren zeker niet in verhouding met de geboden kwaliteit. Ze stonden enkel in verhouding tot de eenvoud waarmee je een lening kon krijgen.
Een betonnen skelet opgevuld met snelbouwsteen. Elektriciteit en loodgieterij beneden elk aanvaardbaar niveau. Isolatie?? nooit van gehoord, zet maar een extra airco.
In dit klimaat zijn de ideale voorwaarden aanwezig om een energiezuinige woning te bouwen.
Ik weet ook wel dat vele afwijkingen van het kubusplan moeilijk zijn wegens het risico op aardbevingen en nabijheid van de zee is ook niet ideaal, maar een aantrekkelijk modern huis lijkt in Griekenland nog moeilijker te vinden dan een fermette die in het Vlaamse landschap past.
Zin voor verhoudingen en elegantie lijken opgegeven ten voordele van eenheidsworstbouwdelen zoals pilastertjes, slecht gebouwde natuurstenen muurtjes en verschrikkelijke aluminiumdeuren.
De gevraagde prijzen zijn enkel te verantwoorden voor gerestaureerde of te restaureren panden, waar je met standaardmateriaal geen kant uit kan en vakmanschap een vereiste is om een uniek resultaat te garanderen.
Vlaanderen is lelijk, maar tenminste nog eigenzinnig in zijn lelijkheid. Je vindt er een Spaanse hacienda naast een molenhuis, waar nooit een molen draaide.
En de toeristen maar ansichtkaartjes sturen van mooi rondgekalkte huisjes die je vindt op Cycladeneilandjes waar ze nooit een voet op zetten.
Natuurlijk is de setting in Griekenland dikwijls van meer belang dan het gebouw zelf, dat was in de Oudheid ook al het geval.
Misschien bouw ik zelf ooit een oudengels pastorijhuis met uitzicht op Sounion. Ik stuur je dan een kaartje.
@Penimeni: je legt de vinger op een erg zere wonde. Door het gebrek aan isolatie (of slechte plaatsing ervan) betaalden de Grieken zich de voorbije harde winter blauw. Bovendien blijkt de meerderheid nog op mazout te stoken die intussen zelfs voor Vlaamse normen onbetaalbaar wordt. Als er 1 economische sector het nu goed doet, is het die van de kavsoxylo. Met al die slecht werkende houtkachels belooft het een heel ongezonde winter te worden.