Het nieuws is ondertussen ook al doorgedrongen tot Nederland en België. Gisteren moest de Griekse oproerpolitie belastingsinspecteurs komen ontzetten die werden belegerd door boze bewoners (voornamelijk zelfstandingen) op het schilderachtige eiland Hydra. We krijgen nu al weken te horen dat voornamelijk zelfstandingen in de toeristische sector op de meeste Griekse eilanden massaal belastingen blijven ontduiken. Ze geven nergens kasticketjes en registreren dus niets. Deze praktijk is niet nieuw: dit gebeurt al tientallen jaren, maar de Griekse overheid heeft gezworen dat ze tegen dit soort praktijken zal optreden. Niet eenvoudig, want nog steeds is er geen sluitend systeem dat elektronisch stockbeheer doet over heel Griekenland, of dat de boekhouding volgt. De Griekse belastingsdienst is aangewezen op papier.
Gisteren werd een tavernahouder op Hydra aangehouden omdat hij dus geen bonnetjes gaf en daardoor kwamen de eilandbewoners in actie. Dit is ook weer typisch gedrag in kleine gemeenschappen en zeker op kleine eilanden, waar er soort ongeschreven wet heerst dat men met zijn allen tegen de bemoeizucht van de overheid is.
Het is natuurlijk wel zielig dat je oproerpolitie moet inzetten om belastingscontroleurs te redden uit de klauwen van woedende zelfstandigen, maar dit is echt wel de Griekse realiteit. Maar er kan voor mij niet hard genoeg worden opgetreden tegen deze praktijken. De loontrekkenden en de ambtenaren kunnen hun inkomsten niet verbergen en samen met de gepensioneerden zijn zij voortdurend het slachtoffer van de zware besparingsmaatregelen die worden opgelegd, terwijl deze zelfstandigen altijd maar vrijuit kunnen gaan. Dat is ten eerste al sociaal enorm onrechtvaardig.
Ten tweede toont dit gedrag aan dat Grieken niet bereid zijn om een inspanning te leveren op de economische problemen van dit land op te lossen. Als iedereen zijn belastingen zou betalen, dan zou het grootste deel van de schuld kunnen worden afgelost. Natuurlijk zijn daarmee niet alle problemen opgelost, maar dit soort gedrag zorgt er natuurlijk wel voor dat er nog weinig mensen bereid zullen zijn om Griekenland te helpen.
En ja, de grote belastingontduikers gaan weer vrijuit, daar zijn we ons allemaal van bewust, en dat probleem zal zeker niet eenvoudig op te lossen zijn, maar je moet wel ergens beginnen. Laat het dan maar bij deze hypocriete zelfstandigen zijn die constant roepen dat ze patriotten zijn, dat de immigranten de schuld hebben aan de economische problemen van Griekenland en dat ze al genoeg hun best doen. Als je niet bereid bent om je deel van je bijdragen aan het systeem te betalen, dan moet je nadien ook niet meer komen klagen dat de staat zijn werk niet doet (een klaagzang die de Grieken zo graag zingen).
En dan moeten ze beginnen met die kleine taveernehouders op eilanden die maar een paar maanden op het jaar wat inkomen hebben? Kon dat niet veel discreter opgelost worden dan gepantserde schepen en bemanning in te zetten? En wat heeft dat allemaal gekost voor een paar kastickets? Waar is de logica?
Gemakkelijk he bij die arme sukkelaars binnen te vallen om een VOORBEELD van authoriteit te proclameren.
Op de koop toe hebben ze de aangehoudene weer vrijgelaten want het was eigenlijk z’n moeder die de zaak runde.
Een vraag om de reactie op de controle in te schatten:
Hoe is het geregelg met de pensioenrechten en ziekteverzekering van zelfstandigen in Griekenland?
@Jenny,
je redenering klopt volgens mij niet. Als de zaken zo slecht gaan dat de tavernahouder amper rond komt, dan zal de aanslag van de belastingen navenant laag zijn.
Als loontrekkende was er voor mij ook geen ontsnappen aan de belastingen bij. Ik kon echter altijd goed verdragen dat een zelfstandige meer verdiende dan ik, omdat het risico en bescherming bij ziekte navenant waren.
Stelselmatig niks aangeven is natuurlijk nooit goed te praten. Zeker niet wanneer je meent aanspraak te mogen maken op de diensten en zorg van de gemeenschap. De klant betaalt wel BTW en hij is het die in de eerste plaats bestolen wordt. Voorts is het oneerlijke concurrentie tegenover wie wel betaalt.
Probleem blijft natuurlijk dat het dringend tijd wordt dat een paar grootfraudeurs aangepakt worden. Ze hebben zoal genoeg mogelijkheden om met spitsvondigheden en boekhoudtrucs weinig te betalen zonder de wet te overtreden.
De cijfers in de berichtgeving van de Gr online-kranten spreken voor zich.Het percentage van belasting ontduiking in de toeristische centra gaan van 50 tot 100 procent. Dat is toch wat gortig, dat kan je toch niet normaal noemen hé Jenny. Onlangs heb ik nog een artikel gelezen over de zelfstandigen in Gr, 80 procent blijkt een éénmans bedrijf te zijn. Als ze hun belastingsplicht niet willen nakomen heeft dat iets weg van ” Ikke (en mijn familie), en de rest kan stikken”.
Laat duidelijkheid zijn. Ik ben ook een kleine zelfstandige in o.a. de toeristische sector en betaal gewoon belasting. In het bericht van Bruno krijgt men het idee dat geen enkele zelfstandige in de toeristische sector belasting betaald. Boekhouding is er gewoon en betaal daar € 50 per maand voor. Kassa wordt de hele dag gebruikt, niets zwart. Buiten dat betaal ik ook nog toeristenbelasting aan de gemeente. Buiten dát, omdat ik ook een makelaardij heb ben ik gebonden aan de TEBE à raison € 520 per 2 maanden.
Alles gaat hier legaal bij mij. Probeer de toon iets te veranderen zodat niet de indruk gewekt word dat een ieder in de toeristische sector zoveel mogelijk zwart werkt. Mensen zouden onterecht een verkeerde indruk kunnen krijgen. Normaal zijn de berichtgevingen van Bruno goed tot zeer goed maar deze knalt eruit door overbodige negatieviteit. Jammer.
Sorry hoor, ik keur geen belastingontwijking goed maar even denken dat de zelfstandige reeds taks betaalt bij aankoop van goederen en dan nogmaals bij de verkoop ervan. Daarbij betaalt hij zelf z’n eigen bedrijf en installatie (ook met taks),hij is de werkgever en daarop betaalt hij weer eens sociale diensten. Hij is verantwoordelijk voor ALLES. Niet verwonderlijk dat alle winkels en zaken in GR met locket op de deur zitten met :TE HUUR,TE KOOP.
En ik heb het nu vooral over kleine ondernemingen die niet rondkomen en die zich volledig ingezet hebben om iets op te starten,alles op alles riskeren en die zich waarlijk doodzwoegen.Geen vakantie,geen betaald verlof,geen overuren,enz.
Het is op die mensen dat het staatsinkomen rust want al wat staatsbedrijf is,is bankroet.Dat kennen we nu al.
Multinationals wagen zich niet meer in GR,zelfs de Chinezen sluiten deuren!!!!
Ik heb enorme bewondering voor die kleine ondernemrs en vraag me dikwijls af als ik ga winkelen in m’n buurt, hoe die mensen het bolwerken alleen maar qua electriciteit en verwarming,al de rest nagelaten.
Zijn het werkelijk die lieden die men moet aanpakken? ZIJ zijn zelfstandig en steunen niet op een dagloon en bijkomstigheden.ZIJ zijn de werklustigen in dit land.
Waarom gaan ze niet eens ernstig aankloppen bij regeringsleiders van nu en vroeger die waarlijk miljarden achterover geslagen hebben?
Die taverna houder had beter een ‘fakelaki’klaar gehad en de zaak was geklaard. Nee,ik spreek dat niet goed maar zo loopt het systeem dat ingeworteld is.
Probeer dat er maar uit te krijgen.
Deze staat is verrot van de top af.
En dan maar klagen dat het toerisme zo achteruit gaat.
Ik beken schuld: het lijkt inderdaad of ik suggereer dat alle kleine zelfstandigen aan belastingontduiking doen, wat natuurlijk niet het geval is. @Pierre geeft dat ook aan. Die indruk wilde ik in geen geval wekken.
Maar het is wel zo dat je op toeristische eilanden nog steeds heel veel belastingontduiking ziet in de sector. Anno 2012 kun je misschien wel het argument inroepen dat die mensen nu alles proberen om niet failliet te gaan, maar dat argument kon de voorbije 20 jaar niet worden gebruikt. Ik word er ook niet vrolijk van om overal die bordjes van TE HUUR of TE KOOP te zien omdat de meeste winkeltjes niet in staat zijn om te overleven.
Er wordt voortdurend op zelfstandigen gehamerd maar wat met al die ambtenaren die nog voor hun 50ste met pensioen gingen en tot hiertoe het leuk hadden met een boot om te vissen,een geweer om gaan te jagen,een 4x4wagen om de trailer met de boot te trekken,enz.Reisjes en goktenten in BG.Een moestuin hebben ze niet.
Zo gaat het in mijn buurt aan toe.
Een dame biechtte me op :”Ik ben beschaamd te zeggen dat ik vanaf m’n 42ste met pensioen ben en een goed bedrag op de koop toe.”
Wantoestanden en ambtenaren die het nu moeilijk hebben zijn degenen die geen kans zagen klandestien hun zakken te vullen.
Sorry dat ik bitter ben maar als m’n man bestellingen krijgt voor scheepsverf voor een yacht en voor een buitenverblijf
en vraagt welk beroep ze hebben :gepensioneerde douanier,postbediende,enz.Zelden een zelfstandige.
OK,ze niet allemaal over dezelfde kam scheren maar de grove fout ligt bij die bureaucratische’allaloum’. Een dame ,98lentes oud krijgt nog altijd kroostrijke toeslag :de 4 kinderen zijn advokaat,doctor,leraars en ze heeft al 10 achterkleinkinderen en die zullen opdraaien voor de wandaden van weleer.
50Jaar geleden scheepten jongeren van bescheiden gezinnen,in of trokken naar het buitenland om de meeste vuile werkjes op te knappen en hun families te onderhouden. En dan komt papa Papandreou opdagen en zal eens alles verandren.
Heeft hij inderdaad gedaan :iedereen wilt een postje bij de overheid waar je je handen niet moet vuil maken en maandelijks een loon afwachten met alle bekende voordelen.
Nu eisen ze werk! Wel,onderneem zelf eens iets.Waarom moet het altijd een andere zijn die werkgever is?
Waarom zijn al de grote ondernemingen van destijds gesloten? En dat waren ook mensen die dikwijls van zero-nul-niks begonnen zijn. Laat ons veronderstellen dat ze belastingen fraudeerden maar ze investeerden terug in hun eigen onderneming ,gaven werk alom niet alleen in hun fabriek maar ook voor aankoop van goederen,transport,organisaties,enz.
Ik kan geen namen noemen maar ken er velen die nu thuis zitten en erg bescheiden leven en wegkwijnen.
De kost van een bediende is z’n loon +anderhalf loon aan sociale zekerheden .Hij verdient 1 en de werkgever betaalt 2,5.Is dat geen dooddoenerij van de ondernemingen die de gemeenschap ophielden?
En nu zullen ze eens de Horeca onder handen nemen en eens een boete van een paar duizend Euro uitvoeren en daarmee is de zaak gered. Probeer eens uit te rekenen wat die Hydra raid gekost heeft en welk het resultaat is.
Ik kijk de ganse dag uit over een mooie goed ingerichte haven met ruim hinterland en die volledig plat ligt.
In 1975 toen het een grote boom in de haven was, waren er 45 havenbeamten.Nu zijn het er 250!!!
Als het TE duur wordt,lost en laadt men elders,of is er in geheel geen transport meer maar de bedienden moeten betaald worden en hebben ook hun eisen.
Ik zie het met lede ogen aan want ieder logisch denkend mens zag de crisis sedert lang aankomen en vroegen zich af :Ma ti kanoun ???? Wat halen ze uit?(in het Vloms)
Wanneer de troika het heeft over ontslagen in de openbare sector, dan gaat het om die mensen die bvb daar in Volos zitten en niets te doen hebben. De laffe politici durven de vinger niet op de wonde leggen en de Grieken informeren, want het zou politiek te veel kosten om bepaalde groepen te viseren, net omdat die een sterke vakbond achter zich hebben staan. Dus snijdt men maar in de jobs over de hele openbare sector verspreid, ook daar waar eigenlijk mensen te kort zijn.
Als Samaras geen duidelijk plan kan voorleggen wat hij nu precies wil doen met die ambtenaren, dan denk ik niet dat hij op veel goodwill zal kunnen rekenen in Parijs en Berlijn deze week.
En nog even ter aanvulling: laat ik het met het artikel achter de link roerend eens zijn: http://www.alexanderbillinis.com/2012/08/hydras-pseudo-vat-rebellion/
tja @Jenny, er zal wel iets waar zijn van wat je zegt, maar de situatie is nu wel echt helemaal scheefgetrokken. Ik ben werknemer en heb de laatste twee jaar mijn nettoloon zien dalen met zo’n 15% enkel en alleen door de hogere belastingen. Omdat de Griekse staat de extra-belastingen oplegt aan de eerlijken, en de valsspelers gerust laat, heb ik nu een brief gekregen dat ik nog eens 6000 Euro mag bijbetalen… Mijn buurman, die grotendeels in het zwart werkt als zelfstandige en ongeveer hetzelfde inkomen moet hebben als ikzelf, heeft de laatste jaren geen inkomensvermindering gekend, en ook hij kreeg een brief…dat hij geld terug krijgt…! Hij kon er best mee lachen…Ongetwijfeld zal hij ook aanschuiven voor de epidoma petrelaiou deze winter. En reken maar dat werknemers ook druk hebben, ook onzeker zijn over hun baan en ook hard moeten werken… Op die manier wordt er enkel achterdocht en verdeeldheid gezaaid… Wat mij betreft mogen ze er in elk geval gerust eens de MAT tegenaangooien… Dat het allemaal niets zal uithalen, staat wel vast, maar dan hebben we tenminste nog eens goed kunnen lachen…
wij zullen zeker lachen maar tot tranen aan toe. ik ben moe van deze land,ben zeer teleurgestelt terug gekomen. jaar in jaar uit herhalen wij dezelfde problemen. mijn voorstel om deze forum tot een mooi photos en touristishe info om te bouwen vriend.
Γαμησε τα , δεν γινεται τιποτα μ αυτους που εμπλεξες.
@Tzimis: inderdaad, waar is die vrolijke Bruno uit 2007 gebleven? 🙂
Een tijdje terug heb ik ook geschreven over hoe het werkt en wie en wat.
Op alle sites nu waar ik lees, praten ze over Griekenland en de Grieken: *die moet weg uit de EU, *zijn lui, *oplichtersvolk, *dieven, *fraudeurs, *sjoemelaars, *corrupt, *spilzuchtig, *onbeschoft, *kwaadwillende, *niksnutten, en…en…en… Noem maar op. Er is géén één goed woord te horen !
Griekenland heeft vanaf 1920 de ene oorlog na de andere beleefd. Tja, het is strategisch gebied. En ja, iedereen wil zijn voet daar aan land steken. Of het nu de Britten, de Russen of de Amerikanen zijn. Iedereen probeert met zijn eigen manier zich te vestigen en nu komt ook Europa/EU.
De Europese regeringen hebben zo goed (vis-)aas bedacht, dat ze geld geven om veel méér geld terug te krijgen. En ze bedenken: waarom zouden ze vissen met een hengel als trailers met een sleepnet hun zoveel meer opleveren….
En dat is hun gelukt ook, tot waarschijnlijk nu toe.
EU verdeelde Europa en besliste: Griekenland? Alleen toerisme, geen industrie, dat was niet nodig. Europa vond (Griekse) industrie zelfs ongewenst.
Fabrieken gingen en gaan dicht, want “Griekenland kon veel beter (voor wie?) importeren uit Duitsland, Frankrijk, Nederland .
Pitsos, (witgoed),NorAtlas, Hercules (mil. vliegtuigen –onderdelen) Sarrakakis, Biamax (Athina), Marinakis (Kriti), (auto-industrie; hadden bv de chassis uit Duitsland of Scandinavië maar de rest werd in Griekenland zelf gemaakt). En zo nog meer.
Fabrieken dicht en nu maar importeren uit bv. Duitsland.
Dat Griekenland aangeeft geen geld te hebben is volgens Europese leveraars toch geen probleem! Dan krijg je toch een “voordelige†lening! Als je maar afneemt; Frankrijk: auto’s, Duitsland: onderdelen etc.
En als je dan je groente naar ons (Europa) exporteert…. Dat de kosten voor Griekenland om te importeren aanmerkelijk hoger zijn dan dat de export Griekenland oplevert is toch maar een kleine bijkomstigheid, toch?
En zo worden de beste produkten, de lekkerste groentes en fruit, de beste olijfolie, voor een habbekrats geëxporteerd. De komkommer wordt per stuk verkocht in Europa, wat nog boven de prijs is waarvoor de Europese importeur het per kilo uit Griekenland heeft.
Het land wordt zo afhankelijk gemaakt en alles gaat naar de bliksem, want de kleine boer/zelfstandige kan niet met Europa concurerren met een winst van niks en vaak zelfs helemaal geen winst.
Een verkeerd signaal… Breng maar naar Europa, dan zal Europa jou geven…
Bijvoorbeeld Nederland: Als je van ons melk, kaas en vlees koopt geven wij (Nederland) jou (Griekenland) een goede prijs …investeren wij…
Zo ging het met alle goederen, vanaf de dictatuur ’74; daarna de bedreigingen van Turkije terwijl Griekenland niet voldoende wapens heeft om zich te verdedigen. Hoe militair opzicht in balans te komen: met hetzelfde systeem. De landen die zélf nieuwe wapens aan wilden schaffen en de oude wapens over hadden, nieuw of tweedehands, beginnen met zwarte koffers (smeergeld) “ als je van ons koopt, dan …. “
En wie is diegene die honger heeft en zal dan niet van de pot snoepen….
De vrachtwagenchauffeur zorgt ervoor dat hij zijn lading onbeschadigd van A naar B brengt. Hij is hiervoor verantwoordelijk.
De kapitein zorgt ervoor dat schip, mens en goed in goede orde van A naar B vaart. De kapitein is hiervoor verantwoordelijk.
De piloot zorgt dat alles goed verloopt als hij van A naar B vliegt. Hij is hiervoor verantwoordelijk.
De politicus zorgt enkel hoe de mensen geld uit de zak te praten. Daar houdt zijn verantwoordelijkheid op!
Eerst laten ze de banken failliet gaan.
Dan moet de arme bevolking opdraaien voor de blunders van de (elke) regering. De regering die hun eigen zakken wisten te vullen laat voor hun eigen bescherming het volk de zogenaamde staats tekorten bijvullen om in de doofpot te stoppen.
Het volk betaalt altijd en het maakt niet uit of het Griekenland, Portugal, Frankrijk , Duitsland of elk ander land is. De regeringsleiders spelen de cowboys wie het machtigst is….
Zo zie ik dat en wie kan dát veranderen?
Dit wou ik even kwijt….
en het was duidelijk genoeg
Mitsos,
Ben je er werkelijk, in je binenste, van overtuigd van wat je daar allemaal beweert ???????????????
ik dacht van wel.
Maar @Kaliopi,wist je niet dat Amerikanen een kalmerend middel over GR uitsproeien om iedereen rustig te houden ?
Ωπα!!αλλο πλακα για ουφο και αλλο τι λεει ο Μητσος. αμα θελουμε πλακα βλεπουμε Λιακοπουλο.
http://www.liako.gr
Ik werd in ‘74 als 20-jarig dienstplichtig soldaat vanaf een vissersbootje naar Cyprus gestuurd. 10 kilometer onder water zwemmend met een rietje, een boodschap afleveren en gelijk 10 kilometer terugzwemmen. NERGENS zul je dit terug kunnen vinden; nergens staat nóch de aktie, nóch mijn naam vermeld, evenmin als de namen van hen die mét mij gestuurd zijn of die niet terug gekomen zijn. Hun bestaan is uitgewist.
Dus ik weet heel goed waar ik het over heb en wat ik zeg bedoel ik ook zo. Wat ik te vertellen heb komt niet zomaar uit de lucht.
Dit antwoord voor mensen die zonder ergens vanaf weten direkt boe en bah roepen.
De belasting hoeft zich in Nederland anders ook niet te vervelen(http://nieuws.nl.msn.com/40-miljoen-aan-fraude-met-toeslagen)
“40 miljoen aan fraude met toeslagen
DEN HAAG (ANP) – De Belastingdienst is over het afgelopen jaar op zo’n 40 miljoen euro aan fraude met toeslagen voor zorg, huur of kinderopvang gestuit. Daarnaast lopen er nog bij 160 dossiers met een belang van 40 miljoen strafrechtelijke procedures.
Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer. Met een aantal extra maatregelen wil hij volgend jaar de strijd tegen fraude onverminderd doorzetten. Zo kondigde het kabinet eerder al aan dat mensen die tot twee keer toe fraude plegen met toeslagen vanaf volgend jaar kunnen rekenen op een boete van 150 procent van het terug te vorderen bedrag. Verder stopt de Belastingdienst de uitbetaling van een toeslag als iemand niet reageert op het verzoek inkomen uit het buitenland op te geven….etc.”
Zijn we dan een haar beter dan “de Grieken”?
In Griekenland heet alles nu fraude, maar in Nederland is het nog uitgesplitst in fraude en belastingontwijking. En dat laatste mág; dat heet hier dus géén fraude te zijn.
Overigens, wat is fraude? De regels veranderen jaarlijks en is voor eenvoudige mensen niet meer te volgen. Is een belastingformulier invullen met je kennis van vorig jaar dus dit jaar fraude? Pleeg je dan bedrog door vervalsing van administratie?
En ook in Nederland wordt vaak genoeg belastingcontrole gehouden onder bescherming van Taskforces.
So, what else is new …
@Mitsos: je bedoelt vanaf 1821 ipv 1920, veronderstel ik?
Mitsos,
Ik begrijp niet hoe een ongetwijfeld heldhaftige daad in een verwerpelijk conflict uit het verleden, je tot economisch expert maakt. Ik snap het verband niet waarmee je je betoog rechtvaardigt.
Wekelijks krijg ik wel een lieve juffrouw aan de lijn die me wil helpen en gouden bergen belooft na simpele onderschrijving van een contract.
Ik voel geen onbeheersbare drang hierop in te gaan.
Ondanks alle reeds doorstane ellende heb ik de indruk dat de Grieken nog altijd niet geloven dat éénieder zijn steentje (belastingen) zal moeten bijdragen om een normaal draaiende samenleving, leefbaar te houden. Politici zijn er blijkbaar om het individuele belang te beschermen en niet om rechtvaardige maatregelen te treffen.
Ik blijf er bij dat weigeren bij te dragen aan een samenleving zoals op Hydra blijkbaar gebeurde, misdadig en niet te verdedigen is.
Altijd verwijzen naar de onzichtbare echte macht achter de schermen werkt misschien troostend, maar brengt geen brood op de plank.
Gruwel…ik lees net dat Fage zou verkocht worden aan de Turken?
Geen belastingen betalen is natuurlijk op zich het probleem niet, maar enkel een gemakkelijk zichtbaar symptoom. Zoals een snotneus bij griep. Of beter: rode vlekken bij AIDS. Die laatsten kunnen ook nog lang met zware medicatie in leven gehouden worden.
Mitsos,
Gelukkiglijk reageren niet alle Grieken zoals jij het doet.
Ik dacht dat je er wel zou bij varen het prachtig gedicht van Alice Nahon :”‘t Is goed in eigen hert te kijken…….” te lezen en te herlezen. Hopelijk herzie je dan je zelfopgebouwde theorie-en.
Penimi, als ik even advocaat van de duivel mag spelen: dat heb ik me méér dan eens afgevraagd, hoe mensen hier ertoe komen om zichzelf tot economisch expert te bombarderen. 😉
Maar ter zake: het is een kleine stap vooruit dat dit gebeurd is en de (internationale) pers heeft gehaald. Want laten we eerlijk wezen: deze praktijken zijn al sinds jaar en dag schering en inslag in GR, alleen komen ze de laatste jaren ineens uitvergroot in de pers en worden ze –helaas; daar treed ik @Pierre helemaal in bij- gegeneraliseerd, zonder enige nuance of achtergrondinformatie. Hoe dan ook, een mentaliteitsverandering zal minstens één generatie nodig hebben, eer dat die merkbaar zal zijn en/of zijn vruchten zal afwerpen. Het is een begin. Zo zie ik het. Dat doet me denken aan een citaat van de activiste en sandinist, Gioconda Belli in “Kroniek van liefde en oorlogâ€: “De geschiedenis is een langdurig proces. Als je het geduld kunt opbrengen om dat te begrijpen, vind je voldoening in het voortzetten van de strijd voor de kleine veranderingen die haar vooruit brengen.â€
Aan jullie commentaren te zien lijkt het mij dat jullie niet hebben begrepen wat ik heb geschreven.
* of ik zelf wel overtuigd ben van wat ik `beweer`,
* of ik soms een ‘economisch expert` ben
* hoe of ik mijn mening dan wel niet `rechtvaardig`
* het is maar ‘gelukkig dat niet alle Grieken reageren zoals ik mij’
* er wordt mij ongevraagd geadviseerd om een in Vlaanderen wereldberoemde, overigens vaak
depressieve dichteres te ’lezen en te herlezen’ ???
*’zelfopgebouwde theorie-en te herzien’ ???
*’mezelf tot een économisch expert gebombardeerd’ ???
Tjongejonge…
Op zulke reakties kan ik verder niet ingaan. Mijn autodidactische kennis van het Nederlands blijkt hiervoor niet toereikend.
Sorry, I am Greek
Wat ik heb geschreven en bedoeld heb te zeggen heeft een diepere betekenis, maar het blijkt moeilijk hier, om, geschreven vanuit Grieks-gevoel in het Nederlands overgebracht, te begrijpen. Men heeft geen idee, men dénkt alleen te weten wat er staat …
Ik wijs jullie onderstaande link naar een video en als jullie verstaan wat hier eigenlijk precies wordt gezegd, niet oppervlakkig, maar de diepere betekenis achter zijn woorden, dan komen jullie in de buurt om te begrijpen wat ik bedoel.
Ik ben geen held, geen wereldverbeteraar en geen zelfbenoemde econoom…ik ben een Griek en bovenal Kretenzer en daar ben ik trots op !
http://www.youtube.com/watch?v=xsd3Wgb0q10&feature=related
@Mήτσο, mijn opmerking was net niet aan jouw persoonlijk adres bedoeld.
En chapeau dat je je –na die stortbui aan commentaren- toch de moeite getroost om nog een poging te wagen om jezelf te verduidelijken.
De macht van de geschreven taal is onmiskenbaar overroepen.
Mitso!! aan de werk, jij. lezen , herlezen en volgende week terug komen, je hebt examen over deze gedicht.
wat je denkt en wil zeggen ,kan je in een kafeneion doen, niet hier.
Trots op nationaliteit, kleur, godsdienst en allerlei andere dingen waar men zelf geen verdienste aan heeft, was steeds oorzaak van veel ellende.
Trots op eigen verwezenlijkingen is van een andere orde.
dat zeg ik toch tegen Mitsous!!
hier krijg je in 9 van de 10 café’s ook geen bonnetje… zelfs in sommige restaurants, geen bonnetje… mijn vrouw ging naar een therapeut 52 euro voor een gesprek, geen bonnetje… de bakker, de beenhouwer, de schoenmaker noem maar op, geen bonnetje !
Mijn hart bloed als ik dit allemaal lees, ik ben zelfstandige en werk in de toeristische sector.
Uit goede bron gehoord: de bonnetjes lagen inderdaad niet op de tafels van de klanten, de inspecteurs hebben de uitbater van de taverne op Hydra als een gangster met HANDBOEIEN weggebracht in het bijzijn van al zijn klanten, familie, kennissenen dorpsgenoten. Is dit rechtvaardig??? Natuurlijk zijn ze in Hyrda in opstand gekomen, je zou voor minder. Hoe het allemaal gegaan is, ik was er niet bij. Heeft hij al dan niet gefraudeerd? Ik weet het niet.
Wat ik wel gezien heb vorige week op Poros: ik was in een taverna gaan eten aan het water, de eigenaar heeft eerst zijn klanten bediend en was daarna zijn kasticketjes aan het schrijven. Sneller kon niet want hij moest én opnemen, én bedienen, én koken… Bij gebrek aan meer personeel want dat is niet meer betaalbaar wegens de vele taksen. Hij was wél correct bezig maar de bonnetjes kwamen enkel wat later op tafel dan dat het eten bediend werd en dat is tegenwoordig strafbaar in Griekenland, dan slaan ze u in de boeien en voeren ze u weg als een fraudeur.
Spijtig dat de zelfstandigen zo worden afgeschilderd, het zijn nochtans zij die de economie draaiende houden en niet de vele ambtenaren die voor hun 50ste al met pensioen gaan. De zelfstandigen daarentegen werken veeeeeel langer. Zij verdienen een beetje respect.
Nog een kleine, niet onbelangrijke opmerking: zeer weinig toeristen te zien in vergelijking tot andere jaren… Veel lege tafeltjes in eender welk restaurant waar we geweest zijn zowel op de Peloponnesos, Poros als Athene. Veel lege kamers in de hotels. Weinig volk in de winkels. Hoe gaan de zelfstandigen rondkomen in de winter? Niet voldoende gewerkt in de zomer = honger in de winter.
Ik lees hier vele reacties en allen hebben een grond van waarheid. Iedereen mag trots zijn op wie hij is en wat hij voelt. De ‘Griekse kwestie’ is gedegradeerd tot een media fenomeen. De mensen, loon- en weddetrekkenden, ambtenaren, zelfstandigen enz komen niet voor in dit verhaal. Het is een spel van allerlei theorieën van ‘grootmachten’ waarin ieder van hen de speelbal is.
De Troïka heeft geen reden van bestaan. In Europa moet de ECB de macht hebben om economische beslissingen te nemen, voor heel Europa, in gelijke mate. Het IMF mag zijn rol spelen als waakhond van de wereldeconomie. Maar wat heeft Merkel te zoeken in dit debat ? Op het eerste gezicht is alleen Duitsland de winnaar. Zij lenen geld en verplichten anderen hun economie te stimuleren.
Nee, ik ben geen economisch expert. Ik heb enkel 24 jaar bankervaring in België en ik heb het nut van een gezond boerenverstand ervaren. Ik heb ook gezien waartoe hebzucht vele mensen ten gronde heeft geleid.
Mijn idee is in deze kwestie : luister naar de gewone Griek. Hij ondergaat alles en hij kan zich als enkeling niet verweren. Ieder heeft zijn waarheid en het is enkel ‘naar elkaar luisteren en dan praten’ dat met kleine pasjes iedereen kan vooruit helpen.