De voorbije week is er heel wat ophef ontstaan over een artikel in de krant To Vima, waar de bedragen vermeld stonden die de Griekse zangers en zangeressen aan de belastingsdienst aangaven in 2009. Deze entertainers staan bijna dagelijks in de “bouzoukia”, de zalen waar de tafels het voorbije decennium bijna elke avond afgeladen vol zaten. Waar een fles whisky aan een tafel voor 4 tot 180 euro kostte, en waar je een mandje met bloemen voor 30 euro kon kopen, om het naar de zanger(es) te gooien. Allemaal zonder ook maar 1 bonnetje.
Die zangers en zangeressen haalden volgens schattingen tot 12.000 euro binnen op 1 avond en toch zag je in de cijfers van het belastbare inkomen dat bijvoorbeeld iemand als Anna Vissi (één van de grootste namen en misschien wel bekend van Eurovision) een jaarlijks inkomen van ongeveer 3000 euro hebben. De publieke opinie werd er lichtjes opgewonden van. Ja, de Griekse zangers bekleden een speciale plaats in de Griekse samenleving en ze zijn geliefd omdat ze emoties weten over te brengen die aanslaan bij het publiek, maar dit zijn natuurlijk toestanden die de Griekse bevolking niet meer kan slikken.
Naast Vissi haastten o.a. ook Sakis Rouvas (met een belastbaar inkomen van een goeie 67.000 euro) zich om te zeggen dat in deze cijfers niet de bedragen waren opgenomen die ze als bedrijf hadden ontvangen. Een naam in de Griekse showbizz is een heus bedrijf, en dat is natuurlijk niet enkel in Griekenland het geval.
Toch kon deze interventie de indruk niet veranderen dat de Griekse zangers en zangeressen meesters zijn in het ontduiken van belastingen. Je hoeft alleen maar te gaan kijken naar waar ze wonen, met welke auto ze rijden, om te zien dat er heel wat geld in omloop. En dat terwijl heel wat Grieken diep in de buidel moeten tasten om hun belastingen te betalen omdat ze niets voor de fiscus kunnen verstoppen.
Dat laatste kan natuurlijk wel gaan veranderen. Als de belastingsdruk zo groot wordt, zoals hier in Griekenland, dan zal een groot deel van de bevolking manieren gaan zoeken om die belastingen en taksen niet te moeten betalen. De blauwdruk voor belastingontduiking bestaat al in Griekenland, dus ik ben er zeker van dat er nu een nieuwe klasse van belastingontduikers wordt gecreëerd.
Overigens: als je je belastingen niet kunt betalen, dan dreigt de fiscus je ofwel achter de tralies te zetten, ofwel je onroerend goed in beslag te nemen. Zelfs als je maar een paar honderd euro belasting niet kunt betalen.
Tenzij je natuurlijk goeie relaties hebt met de politici. Zo is er het voorbeeld van de Groep Xini, die privéscholen en -instituten hebben, waar veel Grieken allerlei praktische opleidingen volgen, die je niet in universiteiten vindt. Deze groep van instituten staat, net zoals zo vele anderen, voor miljoenen in het krijt staan bij de fiscus en is er in geslaagd om tot een overeenkomst te komen met de belastingsdienst. De groep mag zijn achterstallige belastingen terugbetalen in schijven, gespreid over een periode van 400 jaar! Dat zijn 4 eeuwen! Tegen 2404 moet alles zijn terugbetaald. Erg optimistisch van die belastingsdienst, want zoals de zaken er nu naar uit zien, is wellicht geen sprake meer van Griekenland tegen dan.
Hoe heeft die groep dat voor mekaar gekregen? Moeilijk in te schatten, maar als je het foto-album van Xini bekijkt, dan zie je het “kruim” van de Griekse politiek bij mekaar. Dat krijg ja als je nu een regering hebt met twee partijen die decennia lang cadeautjes hebben uitgedeeld en die nu de rekening moeten presenteren.
@Bruno, is dat van die vier eeuwen echt waar? Dat zou toch 1 van de grofste dingen zijn die ik de laatste tijd gehoord heb. De “mensen” die dat geregeld hebben moeten toch in een breuk gelegen hebben, toen dat plan inderdaad lukte!
Ik heb het uit het tijdschrift HotDoc, @T3. Reporter Kostas Vaxevanis geeft mij toch de indruk van betrouwbaarheid.
ik durf niet de precies aantal jaren te vertellen maar het is echt absurd ,het klopt ze gaan een schuld van miljoenen afbetalen met zo iets als 2 tientjes per maand. het is dat wat wij noemen ελληνικη πατεντα.
in de foto album staat ook een groot amerikaan , niet alleen Grieken. zonder de opperbaas kan geen zaken doen.
het zou bij ksinis aan de muur net zo als bij de souvlatzidiko van Bairaktaris zijn.