Leerlingen komen in opstand

U herinnert zich misschien nog dat aan het begin van vorig schooljaar de leerlingen hun scholen bezet hielden. Leerkrachten konden er niet meer in en groepen leerlingen kampeerden in de scholen. De reden voor de bezetting was dat ze geen schoolboeken hadden, want door een systeem van openbare aanbestedingen was het papier waarop de boeken moesten worden gedrukt, niet tijdig geleverd. Voor velen leek het toch wel overdreven om een school te bezetten om die reden en het bleek dat vele leerlingen dit als een voorwendsel gebruikten om niet naar school te gaan.

Dit jaar leek het rustig te blijven, maar in de school waar mijn vrouw les geeft, is dat niet het geval. Daar beginnen de leerlingen vandaag aan een bezetting. Sommigen onder u weten wellicht dat mijn vrouw tekenles geeft (ze is schilder) in een middelbare school in de arme voorstad van Piraeus, Perama. Meer dan 60% van de inwoners van Perama zijn langdurig werkloos (de meesten werkten op de scheepswerven die stilaan allemaal gesloten zijn) en voor velen is er geen geld. De leerkrachten van de school van mijn vrouw zijn al een paar keer de elektriciteit terug gaan aansluiten bij gezinnen die hun speciale taks die via de elektriciteitsrekening wordt geïnd niet konden betalen.

De leerlingen protesteren tegen het feit dat er dit jaar geen schoolbus is. Zoals u weet wordt het onderwijs in Griekenland georganiseerd door de overheid en diezelfde overheid moet voorzien in vervoer om de kinderen naar school te krijgen. Daarvoor wordt een budget voorzien dat aan de gemeentes moeten worden gegeven, die er dan moeten voor zorgen dat de leerlingen op school geraken. De gemeentes huren daarvoor een busmaatschappij in en betalen het bedrag dat met die maatschappij is overeen gekomen. Dat kan uiteraard tot verspilling leiden als bijvoorbeeld de eigenaar van de busmaatschappij de zwager is van een gemeenteraadslid; daar hoeft geen tekeningetje bij.

Dit jaar zit de gemeente Perama in nog slechtere financiële papieren dan voordien. Er is geen geld voor een schoolbus en dus moeten de leerlingen maar op eigen kracht naar school komen. Er is natuurlijk het openbaar vervoer, maar dat is niet gratis. Geld voor een busabonnement is er meestal niet (elke cent telt in Perama) en kinderen proberen dan maar zwart te rijden om toch tot op school te geraken. Vaak worden ze door controleurs onherroepelijk van de bus gegooid en ze komen dan meestal te laat op school. Dat is dus de reden waarom de leerlingen protesteren en de school bezet houden: ze eisen vervoer zodat ze naar school kunnen komen.

Ook binnen de school zelf is het niet altijd makkelijk. Mijn vrouw geeft dus tekenles en het wordt van de leerlingen verwacht dat ze een tekenblok, kleurpotloden, wasco krijt en zo meer naar school meebrengen. Zelfs voor dat soort dingen hebben sommige gezinnen geen geld meer, en mijn vrouw heeft opdracht gekregen van de directie om er niets over te zeggen.

Normaal gezien probeert de school zelf dan tussenbeide te komen door papier en zo meer ter beschikking te stellen. Maar ook de kas van de school is leeg. Er is geen water voor de leerkrachten, er is geen budget om de computer te upgraden of het fotokopieapparaat te herstellen en er kan zelfs geen papier worden aangekocht. Voor die spullen tasten de leerkrachten zelf in hun sterk geslonken buidel.

Geen wonder dus dat ook de leerkrachten zullen gaan protesteren, want er is sprake van dat er in het onderwijs nog meer moet worden gesneden. Woensdag komen de leerkrachten dan ook op straat tijdens de algemene staking.

12 thoughts on “Leerlingen komen in opstand

  1. dat klinkt inderdaad slecht, @Bruno. Onderwijs zou toch de basis van alles moeten zijn. Anderzijds, schoolbussen zijn er bijna nergens meer denk ik (behalve voor de prive-scholen)? Ik heb in drie gemeentes gewoond en nooit ergens een openbare schoolbus gezien. Ook in Belgie zijn er geen schoolbussen. Misschien moeten ze eens aan fietspaden ed denken. Nog een bedenking: al vele weken lang wordt iedereen overstelpt met de vraag om schoolgerief te schenken voor goede doelen, en er zijn werkelijk tonnen en tonnen ingezameld. Waar gaat dat dan naartoe? of is dat enkel om de omzet van Jumbo en co op te blazen?

  2. Dat is een actie van SKAI, niet @Hans? Ik weet niet waar ze met dat schoolgerief naartoe gaan, maar het is in ieder geval momenteel nog niet naar Perama.
    Als er elders ook al een dergelijk probleem is met de schoolbussen, hoe gaan die kinderen dan naar school?

    En dat onderwijs de basis van alles zou moeten zijn, daar zijn we het allemaal over eens, behalve de neoliberalen.

  3. Hier in Glyfada brengen de ouders de kinderen meestal, of stappen ze zelf (er zijn overal zoveel scholen dat het volgens mij nergens meer dan een half uurtje stappen is), of nemen ze de lijnbus. Ik breng mijn kinderen in elk geval gewoon zelf naar school…

    Acties van SKAI, + van de scholen (inzamelen voor andere scholen) + de kerk, + op het werk, +…,

    Er is in die scholen ook wel heel wat verspilling, bv elk jaar nieuwe boeken…??? ik wil niet romantiseren, maar wij kregen vroeger oude beduimelde exemplaren die we dan maar moesten kaften. Als we ze beschadigden, dan moesten wij dat zelf (onze ouders dus) betalen… Ook zijn er gewoon veel te veel kleine schooltjes.

    Ik durf er ook niet op wedden dat het enkel de neoliberalen zijn die de boel laten verkommeren. Het gaat er de Grieken vooral om dat hun kinderen beter opgeleid zijn dan de kinderen van andere Grieken, zodat ze competitief sterker staan. Weinigen willen investeren in een schoolsysteem waarvan alle kinderen beter worden; ze hebben liever dat alle andere kinderen slechtgeschoold blijven, en die van hen daar bovenuitsteken. Want ze zeggen wel dikwijls, die Griekse studenten, als die naar het buitenland gaan, naar Engeland, Duitsland, Harvard, M.I.T., die zijn bij de besten, dus dat Grieks onderwijs moet toch wel hoogstaand zijn; Maar dat is natuurlijk geen juiste vergelijking: achter zo een Griekse student zit een gigantische investering van jarenlange privescholen en bijlessen. Voor elke Euro die een Griekse student bij afstuderen gekost heeft aan de gemeenschap, heeft hij er gemiddeld een andere bijgelegd, met andere woorden, het Griekse onderwijs wordt maar voor de helft door de staat betaald, en wie dat geld niet heeft, die valt uit de boot. En dus zit mijn dochter plots zonder vriendinnejes in de balletles, omdat de ouders van die vriendinnetjes liever al hun centen bijeenschrapen om hun kinderen (6 jaar!)naar een Engelse priveles te sturen…

    Het is zeker niet enkel een kwestie van geld.

  4. @Hans,hier zijn er nog schoolbussen en de leerlingen krijgen de boeken van de vorig jaar afgestudeerden. Wat ik wel meegemaakt heb in Sparta en Kalamata bv werden de boeken de laatste dag van t schooljaar op een grote hoop gelegd en verbrandt, zelf vond ik dat verspilling en heb daar een paar dimotiko boeken uit de hoop genomen

  5. Dat heb je met zogenaamde ‘verworven rechten’ want vroeger waren er in GR ook geen schoolbussen en ging iedereen op eigen krachten.Niet mis als gymnastiek .Het hoeft niet alleen maar balspel te zijn.
    Hans haalt hier herinneringen op wat schoolboeken betreft en inderdaad,nieuwe schoolboeken kwamen er als er een nieuw programma opdook.En het feit dat boeken doorgegeven werden,maakte ons ook stipter wat de behandeling ervan betrof.
    M’n man zag me in Belgie dagelijks met verbeteringswerk thuiskomen,typewerk voor bijkomende oefeningen of documentatie,wekelijkse vergaderingen van de leerkrachten,trimestrionele gesprekken met de ouders,semiraries tijdens de vakantie,enz.Als hij dat hier aanhaalt,bekijken ze hem alsof hij op zijne kop gevallen is.
    Maar in Belgie is er competitie tussen de scholen want men kiest zelf welke school je kind gaat volgen. Hier moet je willens nillens waar je naartoe gestuurd wordt.Dus geen reden om beter te zijn.

  6. Er zijn ook lessen waar de boeken niet eens gebruikt worden, zoals bijv. in de tekenles. Als ze nou eens i.p.v. die boeken tekenpapier en potloden aan de scholen zouden geven.
    Bezuinigen is vaak zo simpel, gewoon je hersens gebruiken, maar ja………

  7. inderdaad Jenny, dat is zeker een deel van het probleem: de kinderen en hun ouders mogen zelf niet kiezen waar ze naar school gaan, en als ze dan die 12 jaar doorspartelen, moeten ze heel hun toekomst in de weegschaal leggen in een week examens, en daarna zal de staat voor hen beslissen wat ze moeten gaan studeren… het is werkelijk te waanzinnig om er veel aan te denken. Het systeem staat gewoon helemaal scheef en op instorten. Alles draait rond de goede wil van enkele leerkrachten, zoals blijkbaar op Bruno’s school. Het aantal jongeren met depressies en psychologische problemen is schrikwekkend…

  8. ‘Dat heb je met zogenaamde ‘verworven rechten’ want vroeger waren er in GR ook geen schoolbussen en ging iedereen op eigen krachten.Niet mis als gymnastiek .Het hoeft niet alleen maar balspel te zijn.’

    Jenny, ik woon op Kreta en mijn dochters gaan naar het dichtst bijzijnde gymnasio, dat is ca. 10 km hier vandaan. De weg heeft geen fietspad of voetpad, gaat eerst steil omhoog en dan door een kloof met steile afgrond, via diverse bochten naar een afgelegen dorp.
    Ik kan me niet voorstellen dat de kinderen dat stuk zouden moeten lopen of fietsen, met ook nog hun 4 a 5 kg zware schooltas op de rug.
    Als de schoolbussen hier afgeschaft worden -daar was vorig jaar al even sprake van- dan blijven de kinderen maar beter thuis. Home schooling en alleen naar school om eens in de zoveel tijd een test af te leggen zou een oplossing kunnen zijn.

  9. Om te beginnen zou het al helpen wanneer schooldirecteuren, werkelijk directeuren werden met de mogelijkheid om goede leerkrachten aan te trekken (sollicitatiegesprekken voeren)en bij niet functioneren de mogelijkheid hebben tot ontslag. Nu zijn zij een soort veredelde concierges die slechts mogen turven of iedereen aanwezig is en hebben zij inspraak in de kleur van het (indien er geld is om aan te schaffen)wc-papier. De rest wordt vanuit Athene aangestuurd. De lessen staan en vallen inderdaad met de motivatie van de leraren. Mijn zoon kreeg bijvoorbeeld van bijna allemaal dezelfde leraren les als zijn vader, zonder dat deze in de tussentijd maar dan ook 1 enkele bijscholing hadden gehad. Waarom zouden ze ook, hoe slechter onderwijs gegeven wordt op de ‘openbare’ school, hoe meer kids naar de ‘frontestirio’s’ MOETEN om daar met precies de zelfde leerboeken de lesstof wel goed geleerd te krijgen. En helaas waren veel ouders er nog trots op ook om 200 euro of meer daarvoor per maand te moeten betalen (per kind uiteraard). De crisis zal daar zeker een streep doorzetten en misschien dat ouders dan ook meer geinteresseerd en meer betrokken raken bij de ‘dagschool’ van hun kinderen en het soort onderwijs dat ze zouden moeten krijgen. Nu gaan de leerlingen van gymnasio en lykeio vaak ‘sochtends naar school, ‘smiddags naar frontestirio en maken ‘savonds huiswerk, terwijl er toch ook tijd zou moeten zijn voor sport, ontspanning en puberen.

  10. Trouwens Bruno weet jij misschien waarom de schoolinspectie is afgeschaft? Dit moet al meer dan 10 jaar geleden gebeurd zijn.

  11. En @Jacky,hoeveel kinderen zitten in dezelfde situatie? Is er daar geen openbaar transport?

  12. En @Jacky,hoeveel kinderen zitten in dezelfde situatie? Is er daar geen openbaar transport?

    Het gaat om 6 klassen met elk ca. 20 leerlingen. Ja er is wel de grammi maar die doet niet alle dorpen aan en er passen daar natuurlijk ook geen 100 kinderen in.
    Ik wilde maar zeggen dat de afstanden op de eilanden c.q. het platteland vaak veel groter zijn en schoolbussen dus noodzakelijker zijn dan in een stad, waar de kinderen vaak wel lopend naar school kunnen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *