Politici onder loep van financiële politie

Het bericht sloeg in als een bom: afgelopen weekend publiceerde de krant Real News een artikel waarin stond dat 32 politici op de radar van de financiële politie, de SDOE, staan. Hun rijkdom staat niet in verhouding met het inkomen dat ze bij de belastingen aangeven, de zogenaamde πόθεν έσχες.

Er is zelfs sprake van dat politici de voorbij weken en maanden flink wat geld naar het buitenland hebben versluisd. Een verzoek van Griekenland aan de Zwitserse banken om de rekeningen van Grieken aldaar na te kijken, kreeg nul op het rekest.

In ieder geval bevestigt dit wat veel Grieken al een hele tijd denken: dat flink wat politici zich hebben verrijkt ten koste van de Griekse staat. De openbare aanklager doet nu een onderzoek naar een circuit van witgewassen geld waarbij de voorzitter van het Griekse parlement Vangelis Meïmarakis betrokken is, zowel als voormalige ministers (in de regering Karamanlis) Giorgos Voulgarakis (“wat wettelijk is, is ook ethisch”) en Michalis Liapis (neef van de voormalige eerste minister). Het bedrag dat deze drie zouden hebben witgewassen, zou oplopen tot 11 miljard euro, wat gelijk staat aan het geld dat Griekenland de komende twee jaar moet besparen.

Dat geld zou gekomen zijn van steekpenningen die zijn gegeven toen de drie aankopen deden voor de Griekse staat tijdens hun ambtsperiode. Meïmarakis was ooit minister van Defensie, Voulgarakis minister van Openbare Orde in tijden van Olympische Spelen en Liapis voltijds clown minister van Cultuur.

Vangelis Meïmarakis is ondertussen teruggetreden als parlementsvoorzitter, maar heeft zijn ambt niet neergelegd. Dit kan nog voor problemen zorgen als volgende week de stemming wordt gehouden over de nieuwe besparingsmaatregelen. Daarvan wordt trouwens nu al gezegd dat ze in 1 wetsvoorstel zullen worden gegoten, zodat niemand de mogelijkheid heeft om tegen te stemmen tegen bepaalde van deze maatregelen. Het wetsvoorstel zou ook bliksemsnel door het parlement worden geloosd, om reactie van het volk te vermijden. Maar dat is dan weer een ander verhaal.

7 thoughts on “Politici onder loep van financiële politie

  1. OK, leuk dat we dit weten, maar, euh, hoe/wanneer denkt de SDOE dat ooit nog te recupereren?

  2. κοιτα πισω απ τον μπερντέ. μην τσιμπας.

  3. @Bertinos, de SDOE kan dit geld wellicht nooit recupereren, maar voor de Griekse bevolking is het belangrijk dat er een signaal komt dat het ernst is en dat politici niet langer boven de wet staan. Er zit er al eentje achter de tralies; maar er mogen er nog anderen bij komen ook.

  4. Voulgarakis de man van Pelekaina he?? zou nu weer moeten luisteren naar de onzin van zijn schoonvader Pelekis, wie aan Boulgarakis aankomt zou met mij te maken krijgen en andere zzulke palikaries??
    ik en hun zijn wij grieken?? θα το καψω το κωλοδιαβατηριο κι ας ειναι πικρο σαν δηλητηριο!

  5. Bruno,

    “11 miljard euro” : als je 100% zeker bent van dit bedrag dan is dit een echte misdaad.

  6. @kaliopi, da’s het bedrag dat in de Griekse media wordt genoemd. De reactie is natuurlijk: als het niet kan worden bewezen door de financiële speurders, dan is het niet waar. En deze zaak zal, zoals zovele andere voordien, gewoon doodbloeden zonder dat er enig resultaat is. Dus moeten we het maar met deze berichten stellen.
    En bij de volgende verkiezingen worden deze lui gewoon opnieuw verkozen door de Grieken die hopen dat ze een postje zullen krijgen.
    Er is hier qua mentaliteit nog niets veranderd sinds de crisis is uitgebroken, hoor.

  7. Daar ziet het inderdaad naar uit @Bruno.Die lieden hebben er een handje van weg,sporen uit te wissen en hun invloed te (mis)bruiken.Ik vrees dat de reporter het zwaar gaat te verduren hebben maar twijfel toch of Nikos met zoiets explosiefs zou voor de pinnen komen als hij niet zeker was.
    Wie weet welke apen hij nog in de mouw steken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *