Het leek op een aprilgrap, maar was het niet. In juli dit jaar kondigde het Institute of Politics van de prestigieuze Harvard University aan dat voormalig Griekse premier Georgos Papandreou visiting fellow zou zijn in het herstprogramma van de universiteit.
Na een geslaagde, maar voortijdig afgebroken, termijn als eerste minister van Griekenland, waarbij de Grieken vooral onthouden dat hij het IMF hier binnen gebracht heeft, en beweerde dat er geld was (“λεφτά υπάÏχουν”), mag het dan waarschijnlijk geen twijfel wekken dat de Amerikanen staan aan te schuiven om de man bezig te horen.
Onder de titel “(Re)designing Europe” geeft Papandreou dus lezingen in Harvard sinds afgelopen vrijdag tot overmorgen. Zo groot is de belangstelling dat er nu een loterij wordt gehouden om tot het selecte clubje te behoren dat na 15 oktober de verlichte geest, die Georgos Papandreou is, te volgen.
De Grieken zelf krabben zich in het haar: waarom zulk een belangstelling voor wat Papandreou te vertellen heeft? En wat bedoelt hij met (Re)designing Europe? Hij heeft zijn kans gehad, misschien heeft hij wel flink wat tegenwerking gehad, maar echt succesvol kun je ‘m toch niet noemen. Jaren heeft hij studiegroepen geleid, hij heeft allerlei adviseurs -onder wie nobelprijswinnaars- ingehuurd (die miljoenen aan de Griekse staat hebben gekost) om de Griekse economie te moderniseren. Grootste plannnen allemaal, maar in zijn spoor blijven alleen ruïnes achter.
Griekenland ligt in de touwen, zijn PASOK-partij staat op springen en waar je zijn naam vermeldt, krijg je alleen maar hoongelach te horen.
Behalve dus in Harvard. Niet weinigen zullen het zijn die zeggen: “laten ze hem daar maar houden”.
Dat geeft dus heel goed aan wat je van de komende “elite” kan verwachten…..
τους μαλακες που τον ψηφισαν στην Αχαϊα σκεφτομαι, γιατι ειναι και ο αντιπÏοσωπος τους στην ελληνικη βουλη.
Het is wel opvallend dat veel van die Griekse politici echte intellectuelen zijn,veel meer dan bv de Belgische politici, met diploma’s van de beste universiteiten ter wereld (Papandreou, Samaras, en vele anderen: allemaal via Harvard, MIT, London, etc…). Maar…
Zegt dat nu iets over die universiteiten, over de politici, of over de aard van de Grieken (en de Belgen)?
wij zijn toch een protectoraat, zo raar is dat niet. net zo als de piloten, moeilijke jobs laat de baas niet aan een andere over, hij leidt ze zelf op.
@Bruno.Ik dacht dat ik dat “Redesigning” misschien wel kan duiden:Heel Europa zucht onder een cascade van neo-liberale bezuinigingsrondes.
De gewone mensen hebben daar nergens meer iets over te zeggen.Brussel legt de idiootste neo-liberale regels en fictieve financiële normen
op;de veelal ook tot de neo-liberale religie van Reagan en Thatcher behorende regeringen douwen ze daarna de bevolkingen wel door de strot.
Papandreoe had het lef om voor te stellen het N.L.afwurgpakket rechtstreeks aan zijn bevolking, via een referendum, voor te leggen.
Toen was Europa te klein voor de stromen hoon en bagger welke over zijn hoofd uitgestort werd.
Ik denk dat die Amerikaanse studenten het doodziek zijn zoals hun land in een rap tempo -onder welke president dan ook – Griekenland achterna gaat(NB in mijn visie de Griekse en Euro-crisis bewust veroorzaakte).Wellicht zien ze in GAP iemand die ideeën heeft hoe je dat vermaledijde conservatieve/neo-liberale blok marmer stuk kunt breken.
@Aleko, voor dergelijke lessen kan ik me andere, veel betere, lectoren voor de geest halen, hoor.
Dat idee van die volksraadpleging was in ieder geval het beste idee dat hij lanceerde tijdens zijn termijn als premier.