De grootste vloten zijn in handen van Grieken. Ze behoren tot de rijkste reders ter wereld. Vroeger werden heel wat schepen gebouwd op de Griekse scheepswerven. Dat is ondertussen al lang niet meer het geval. Neem nu de scheepswerf van Skaramangkas, iets ten noorden van Perama, niet ver van Piraeus.
Vroeger rolden de schepen in Skaramangkas tegen een snel tempo van de rollen in zee. Nu is het er huilen met de pet op. De scheepswerf is reeds in handen van buitenlandse investeerders wat volgens sommigen het recept is om de Griekse economie aan te zwengelen. Maar het draait nog steeds vierkant op Skaramangkas. De werknemers zijn sinds april niet meer betaald. De meesten werken ook nog 1 dag per week. Op de scheepswerf liggen de superdure onderzeeërs die door ex-minister van defensie Tsochadzopoulos (die nu in de gevangenis zit omdat hij zichzelf illegaal heeft verrijkt) zijn besteld. Eén van die onderzeeërs hangt trouwens scheef, een reden waarom de Griekse overheid die niet wil betalen, maar dat is weer een ander verhaal.
In ieder geval zitten de arbeiders van de scheepswerf op hun tandvlees. Ze hebben geen inkomen en ondanks het feit dat ze al 6 maanden niet meer zijn betaald, gaat de belastingsdienst er van uit dat ze normaal betaald zijn, en ze moeten dus belastingen betalen op loon dat ze niet in handen hebben. Dat gebeurt trouwens niet alleen bij de arbeiders van Skaramangkas, maar in heel Griekenland.
Om de toestand in de pers te brengen, besloten de arbeiders om gisteren te gaan protesteren in het ministerie van defensie, want dat ministerie is verantwoordelijk voor de onderzeeërs. De actie was aangekondigd en met 1000 wisten ze binnen te gaan in het “Pentagon”, zoals het ministerie hier wordt genoemd, in nauwelijks verholen adoratie voor het Amerikaanse defensieministerie.
Nu wordt dat ministerie beschouwd als één van de zwaarst bewaakte plaatsen in Griekenland, maar de arbeiders konden er gisteren doodgemoedereerd binnen stappen. Er werd wat schade aangericht, maar niemand greep in. Integendeel, we zagen iemand van het ministerie de oproerpolitie bellen, want die was blijkbaar niet op de hoogte dat er een protest zou zijn. Het leger zelf inschakelen is niet zo eenvoudig, en doet denken aan minder fijne jaren in het verleden.
En hoe de oproerpolitie optreedt tegen mensen die al maanden niet zijn betaald, ziet u hier (er werd weer duchtig geklopt met de achterkant van de gummiknuppel, want daarmee kun je makkelijk schedelbreuken kloppen):
Ik verbaas me toch nog steeds over het land. Als de werknemers geen loon heben ontvangen en de Belastingdienst slaat ze wel aan … Je zou toch denken dat een advocaat namens de werknemers een kort geding aanspant (zo heet dat in NL, een snelle juridische procedure om iets te blokkeren) tegen de Belastingdienst om dit recht te zetten…. Dat in NL een vakbond zoiets doet durf ik al niet eens meer op Griekeland te projecteren.
@Els, een kort geding kan hier behoorlijk lang duren, en daar zal men hier zeker wel voor zorgen. En van een Griekse vakbond verwacht je van zoiets niet. Hier lopen de mensen naar de journalisten om hun gelijk te krijgen.