De schuld in cijfers

U heeft het tellertje met de Griekse overheidsschuld onder elke post op deze blog al wel een paar keer gezien. Misschien hebben sommigen onder u de vraag gesteld waarom die teller nog zo hoog staat. Was er immers geen haircut doorgevoerd toen Loukas Papadimos nog premier was? Betekent zoiets niet dat de schuld teruggedrongen is? Of is het tellertje gewoon fout?

Nu ben ik zelf geen statisticus of econoom en cijfers interpreteren is iets waar ik me liever niet mee bezig houd, maar er zijn toch een aantal cijfers die van dichterbij moeten worden bekeken. Ik doe een poging (met dank aan Grieks journalist Yiannis Boyopoulos).

Volgens de schattingen onder premier Papandreou bedroeg de overheidsschuld van Griekenland in 2009, na een herziening door toenmalig minister van Financiën 298,5 miljard euro.

Eergisteren becijferde huidig minister van Financiën Stournaras in het Griekse parlement dat de openbare schuld in 2013 zal oplopen tot 352,3 miljard euro.

Dus: na 2 memoranda, besparingsrondes, haircut en zo meer, is de Griekse overheidsschuld toegenomen met 53,8 miljard euro! Althans, zo lees ik het. Het gezonde boerenverstand zegt dan: het besparingsprogramma werkt niet in zijn huidige vorm.

Laten we even kijken naar die haircut, de PSI (private sector involvement): net na de haircut in 2011 kondigde de regering aan dat de herziene schuld nu op 280 miljard euro stond. De Grieken moesten nog een paar offers brengen om de schuld nog verder te laten dalen. Maar toen Stournaras de begroting voor 2013 aankondigde, bleek de schuld na de haircut te zijn opgelopen met 72,3 miljard euro. Als minister van Financiën zou hij op zijn minst moeten kunnen verklaren waarom dat zo is.

En laten we nu eens kijken naar het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dat bedroeg in 2009 231,6 euro. De overheidsschuld kan dus worden berekend op 128,9% van het BBP.

In 2013 wordt het BBP geschat op 193 miljard euro, volgens Stournaras. Als ik de cijfers goed kan interpreteren, dan is de overheidsschuld dus opgelopen tot 182,5% van het BBP. Dat is een toename van 53,6% terwijl het BBP is teruggelopen met 16,6%!

Nu weet ik dat je met cijfers alles kunt bewijzen, maar dit wijst toch gewoon op 1 zaak: we zijn compleet verkeerd bezig. En het feit of Grieken dan leugenaars of bedriegers zijn en de hele zaak bedotten, doet er dan eigenlijk gewoon niet toe. De cijfers wijzen er gewoon op dat meer besparingen gewoon nergens toe zullen leiden.

Of bent u het misschien niet met me eens?

8 thoughts on “De schuld in cijfers

  1. “Nu weet ik dat je met cijfers alles kunt bewijzen, maar dit wijst toch gewoon op 1 zaak: we zijn compleet verkeerd bezig. En het feit of Grieken dan leugenaars of bedriegers zijn en de hele zaak bedotten, doet er dan eigenlijk gewoon niet toe. De cijfers wijzen er gewoon op dat meer besparingen gewoon nergens toe zullen leiden. Of bent u het misschien niet met me eens?”

    Dat vat het perfect samen. Europa (en ik bedoel dan niet alleen de instelling maar ook de Europeanen zelf) zouden dat dringend ook moeten inzien. Misschien moet in de toekomst ook hun land eens gered worden. Dan wil ik wel eens zien of ze voor een optie kiezen zoals die voor Griekenland gebruikt wordt.

  2. Wel, één ding is alvast meer dan duidelijk ondertussen : cijfers die van griekse instellingen of overheden afkomstig zijn, zijn absoluut en volledig onbetrouwbaar.

    Elk cijfer.
    En wellicht is het op lagere echelons niet veel beter.

  3. αν εννοεις τον Μπογιοπουλο που ξερω ,μαλλον δεν εισαι καλα. σε λιγο θα μας πεις οτι διαβαζεις και ριζοσπαστη.
    Je wil vast ons voorbereiden voor de komende haircut, he!!je weet dat je door nederlanders word gelezen en die hebben , gestemt omdat Mark had belooft geer euro meer naar griekenland te struren en je wil ze voorbereiden om afscheid te nemen van hun kapital die straks een coup de soleil zou krijgen.
    ΥΓ. πως θα μεταφραζες στα Ολλανδικα το Ειναι ο καπιταλισμος ,ηλιθιε!!

  4. De OSI komt er inderdaad wellicht aan: Official Sector Involvement, na de PSI. De banken hebben niet 1 eurocent verloren aan de Griekse crisis. Hun schuld is overgenomen door de Europese Centrale Bank en de Europese partners. En die gaan nu het gelag moeten betalen. Is het de schuld van de Grieken? Ik zou toch eerst wel eens even kijken naar de lieden die over de PSI onderhandeld hebben.

    En ja, het is die Boyopulos, @Tzimis. Zijn boek “Ειναι ο καπιταλισμος ,ηλιθιε!!” (it’s capitalism, stupid) is echt wel de moeite van het lezen waard.

  5. is het niet gewoon zo dat de schuld is toegenomen door al die nieuwe leningen (door de Trojka)? Ik meen al in 2010 gehoord te hebben dat een van de gevolgen zou zijn dat Griekenland tegen 2014 een overheidsschuld van 180% van het BNP zou hebben. Toen al werd door enkelen opgemerkt dat de hele reddingsoperatie Griekenland voor generaties met een enorme schuld zou opzadelen. Maar daar was, en is, in Griekenland nooit echt een debat over geweest. De zo verguisde Papandreou was de enige die de kat de bel aanbond met zijn voorstel voor referendum. Maar toen hij werd teruggefloten, was het maar heel stilletjes in Griekenland. Niemand durft het debat aan te gaan of Griekenland in de Euro moet blijven. Zelf de stoere kerels van Syriza durven daarover hun mond niet meer roeren. Het is nochtans de enige relevante vraag. En er is wat mij betreft maar 1 antwoord op: Griekenland is niet gediend met de Euro en de Euro is niet gediend met Griekenland.

  6. Helemaal mee eens Hans, ik heb het hier al een jaar geleden geschreven.
    Griekenland is meer gebaat met een nieuwe Drachme
    De nieuwe valuta zal dan met 50% devalueren. Dan wordt Griekland weer een goedkoop vakantieland, kome de toeristen weer,komt er weer geld in het laadje en kan het binnen een jaar of 5 weer eens
    in een stijgende lijn kunnen gaan.
    Zo als het nu zich ontwikkeld ligt krijgen we chaos en anarchie. Is dat wat we willen in Europa ?

  7. συλαμβανεσαι αδιαβαστος Χανς. Tsipras heeft wel over gesproken. in mijn eigen woorden, niet te veel verwachten van Syriza zei hij.dat kan je breed uitleggen.niemand weet het en je verwacht van Syriza dat de oplossing heeft? dat kan niet , en dit ook niet dat ik hier Syriza moet verdedigen want dat wil ik niet. ik vertrouw ze ook niet meer 100%.

  8. Ik hou mijn hart vast voor komende winter.
    Voor velen wordt het een ware catastrofe.
    Hoe gaat Europa reageren bij beelden van honger en ander lijden, primair lijden?
    Zolang Duitsland zo’n hoge intresten blijft eisen, de griekse burger tot slavendom wordt herleid,de troïka zonder opbouwstrategie komt,..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *