Broodje aap, of Atlantis in de maak?

Gisteren hoorden de Grieken iets in de media, wat hen flink deed steigeren. Op een bijeenkomst van de Redersclub in Piraeus, zei minister van Scheepvaart en de Egeïsche Zee dat de trojka had gevraagd om de eilanden met minder dan 150 inwoners te evacueren en het ferrieverkeer naar deze eilanden te stoppen, omdat het de Griekse staat te veel zou kosten. Het is namelijk zo dat de Griekse overheid elk jaar in de winter een soort van openbare aanbesteding houdt en ferriemaatschappijen vraagt naar offertes om op bepaalde bestemmingen te varen. De goedkoopste maatschappij wint dan de aanbesteding (tenzij de minister andere criteria in overweging neemt, zoals een flinke portie smeergeld) en kan op bepaalde eilanden varen en de prijzen van de ticketten zetten op die verbinding. Een praktijk die je moeilijk open concurrentie kunt noemen.

De kleine eilanden worden echter niet als bestemming in de aanbesteding opgenomen: het is niet winstgevend om op deze eilandjes te varen. Het kan zijn dat ze op de route liggen van een andere bestemming en dan worden ze misschien wel eens aangedaan door een bepaalde ferriemaatschappij. Maar in de praktijk worden de verbindingen naar deze kleine eilandjes gesubsidieerd door de overheid (Ook hier krijgt een minister van Scheepvaart, wel eens smeergeld toegestopt van een reder zodat die de subsidies in de wacht kan slepen: het is nog gebeurd onder de regering Karamanlis, en toenmalig minister van Scheepvaart zit nu weer in de regering, maar op een andere post – ongestraft, natuurlijk, maar dat is dan weer een ander verhaal). In het Grieks wordt een dergelijke verbinding “άγονη γραμμή” genoemd: niet-winstgevende lijn.

Dus nu zou naar verluidt de trojka hebben voorgesteld dat deze subsidies te zwaar wegen op het overheidsbudget en zou ze dus hebben voorgesteld om dat systeem van άγονη γραμμή af te schaffen. Het rechtstreekse gevolg zou dan zijn dat de bewoners van eilanden met minder dan 150 inwoners van de buitenwereld afgesloten zouden geraken en dus gedwongen zouden zijn om hun eiland te verlaten. Zo wordt natuurlijk een nieuw soort van Atlantis gecreëerd.

Een dergelijk voorstel kan je natuurlijk wel verwachten van mensen die het zicht van een drukke beursvloer veel mooier vinden dan de rust van een klein eilandje in het midden van het strakke blauw van de Middellandse Zee.

Minister van Scheepvaart Mousourlis haastte zich nadien om het bericht te ontkrachten, maar het was al te laat. Het bericht is er uit, en wordt flink uitgebuit door journalisten die op sensatie uit zijn. Heeft de trojka echt dit voorstel gedaan? Of is het gewoon gevallen omdat de regering weigert om te snijden op plaatsen waar dat wordt gevraagd door de trojka? En heeft die dan als tegenvoorstel misschien dit idee gelanceerd als een soort schokeffect? Hoe dan ook: een dergelijk idee is bijzonder vernederend, hoe weinig mensen er ook door worden geraakt.

Volgende eilanden hebben minder dan 150 inwoners. Sommige er van worden nog aangedaan door een ferrieverbinding. Het zou me niet verbazen dat andere eilanden aan buitenlandse investeerders reeds worden aangeboden voor verdere toeristische ontwikkeling:

  • Gavdos (150 inwoners)
  • Gaidouronisi (3 inwoners)
  • Antipsara (4 inwoners)
  • Kyra Panagia Alonissou (10 inwoners)
  • Peristera (5 inwoners)
  • Piperi (2 inwoners)
  • Delos (14 inwoners)
  • Makronisso (5 inwoners en verbanningsoord tijdens de junta)
  • Kato Koufonisi (60 inwoners)
  • Heraklia (151 inwoners – een twijfelgeval)
  • Pserimos (130 inwoners)
  • Farmakonisi (74 inwoners – Turkse vliegtuigen vliegen er graag over)
  • Telendos (54 inwoners)
  • Arkioi (54 inwoners)
  • Levitha (8 inwoners)
  • Gyali (10 inwoners)
  • Saria (22 inwoners)
  • Kinaros (2 inwoners)
  • Dokos (Hydra) (43 inwoners)
  • Kastos Lefkadas (78 inwoners)
  • Antikythera (44 inwoners)
  • Antipaxos (64 inwoners)

10 thoughts on “Broodje aap, of Atlantis in de maak?

  1. de Grieken zullen wel inventief genoeg zijn om zich dan bv massaal op die eilandjes in te schrijven…

    De eilandjes zijn nu eenmaal een essentieel deel van Griekenland, en als dat wat kost, dan is dat maar zo. Wel vind ik dat je ergens de grens mag trekken; bv twee inwoners? die kunnen dan toch echt niet verwachten dat iedereen voor hen zal betalen?

  2. Elke dag iets anders om gek van te worden.
    Het wordt tijd dat we een openbaar debat eisen waar trojka en regering nu eens gaan uitleggen (of elkaar beschuldigen) ‘wie’ nu eigenlijk ‘wat’ zegt.
    Het zijn niet alleen absurde voorstellen, maar het ergste is dat alles via de pers gaat.
    Een openlijke confrontatie en wel heel snel graag!!!!!!!!!!

  3. … en als er niemand meer woont, kunnen ze gemakkelijker verkocht worden aan een of andere miljonair, zeker? Twee vliegen in één klap: minder schuld, en een eenmalige winst.

  4. Moet leuk zijn daar op Piperi… Hopelijk komen die twee daar wat overeen.

  5. En de winnaar van de nobelprijs voor de vrede is…………….!

  6. Haha @Stijn, en die drie op Gaidouronisi dan, dàt lijkt me nog moeilijker: ‘n grotere kans dat er zich altijd ééntje uitgestoten voelt. 😉

  7. Op Saria woont echt niemand, behoudens een paar schapen en geiten.

  8. Het is niet ongewoon dat bij besparingen een buslijn geschrapt wordt naar een klein gehuchtje, maar natuurlijk is het schrappen van een ferryverbinding een pak ingrijpender, vanuit een dorpje kan je nog altijd met de wagen, of desnoods te voet weggaan. Naar het volgende eilandje zwemmen is niet altijd even haalbaar…
    Anderzijds zijn er misschien wel alternatieven te bedenken dan de (duidelijk te dure) ferrys. Misschien een soort van coöperatieve van de lokale vissers, of een lokale ondernemer die met een belbussysteem van start gaat in eigen beheer..

  9. de Sfakioten zullen nwel hun eigen boot kopen voor Gavdos of zullen wel een paar man naar daar sturen 🙂 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *