Social media vs. fakelaki

Binnen een paar dagen moet een vriend van me onder het mes. Net zoals ik, is hij aangesloten bij het grootste Griekse ziekenfonds IKA. Dat betekent dat hij voor een operatie een afspraak moet vastleggen. Bij dat vastleggen weet je nog niet wie je gaat opereren en in welk ziekenhuis. Maar geen nood: de dokter weet daar wel een mouw aan te passen: hij kan zorgen dat de operatie piekfijn verloopt in het beste openbare hospitaal. Kostprijs: 1500 euro, te betalen zonder enig ontvangstbewijs.

Jawel: mijn vriend werd geconfronteerd met het befaamde vragen naar een fakelaki. De dokter zei dat de operatie 1500 euro zou kosten in een bepaalde hospitaal, maar in een ander zou het eventueel wat goedkoper kunnen zijn. Er kon worden over gepraat. 1500 euro, dat is meer dan het netto maandloon van mijn vriend.

Nu kan ik me voorstellen dat het best frustrerend moet zijn om als dokter te werken in de openbare hospitalen. Je wordt betaald als een ambtenaar en dat is niet veel. Bovendien bepaalt de overheid waar je tewerkgesteld wordt: je kunt zelf het niet kiezen. Dat gebeurt om te vermijden dat bepaalde gebieden van Griekenland helemaal geen dokters hebben, omdat niemand zin heeft om er te gaan werken, laat staan te gaan wonen. Maar de meeste dokters die een fakelaki vragen, zijn nu net diegenen die dat echt niet meer nodig hebben.

Maar dat neemt niet weg dat je als patiënt helemaal niets moet betalen voor een operatie, als je een ziekteverzekering hebt. Wat in het geval van mijn vriend zo is.

Hij was een beetje geschokt door het hele voorval en hij heeft dan maar zijn operatie geregeld via de speciale ziekteverzekering die zijn werkgever hem biedt. Gegarandeerd zonder fakelaki.

Het is een alternatief dat hij gelukkig heeft. Maar hij had het voorval ook evengoed kunnen aanklagen. Ondertussen zijn daar genoeg kanalen voor. Er is ten eerste een telefoonnummer waar Griekse burgers terecht kunnen indien hen naar een fakelaki wordt gevraag. Voor het geval u in Griekenland woont en het nummer niet heeft: 210 87 79 900

Maar ook de social media wordt een wapen in het aangeven van dergelijke voorvallen. Zo zijn er ondertussen 2 websites waar mensen terecht kunnen om een voorval te rapporteren. Het wordt zo een beetje een name and shame toestand, hoewel voorlopig geen namen van ambtenaren worden vermeld die om een fakelaki vragen. Tot nu toe gaat het vooral om instanties en plaatsnamen.

De twee sites waarover ik het heb, zouden bij elke inwoner van Griekenland die een internetaansluiting heeft, in de lijst van zijn favorieten moeten staan:

5 thoughts on “Social media vs. fakelaki

  1. die doctor die weet toch dat die 1500 euro meer dan een maand salaris zijn van je vriend, en toch durft hij dat te vragen.
    jaren terug, is ook zo iets gebeurt en ik kan het nog niet vergeten. mijn vader had een operatie gehad en de doctor had gezegd, geef maar wat je wil. dus ze hadden wat gegeven, maar later als de doctor thuis kwam voor controle , zei hij tegen mijn moeder dat het geld niet genoeg was. ik kan nog niet begrijpen en accepteren dat een doctor die naar een huis in Nea Ionia komt bij 2 gewone mensen die met hun 3 kinderen leven in 2 kamers dat vraagt. er was en is iets ziek in dat maatschappij. misschien zou Xrsysi augi ipv arme mensen achterna te gaan, zou zulke profiteurs moeten straffen, begin van de politici maar.

  2. @tzimis Laat xrysi augi maar erbuiten. Het zijn precies die redeneringen die die partij momenteel de derde grootste partij van Griekenland hebben gemaakt. Xrysi Augi is geen Robin Hood van Griekenland, het is het gif dat mischien eerst enkele symptomen doet verdwijnen, maar de patient zeker en vast zal doen kreperen.

  3. Laten we hopen dat de genoemde websites gaan werken.

    Maandag kreeg oma hier op Kreta te horen dat haar -bijna gratis- medicijnen voortaan 82 euro per maand zouden gaan kosten, te voldoen via de arts. Voor dat geld zou ze een ‘ briefje’ – wij nemen aan een recept- van haar dokter krijgen, waarmee ze dan ‘ gratis’ de medicijnen kon gaan ophalen bij de apotheek. Die apotheek werd haar aangewezen, was aan de andere kant van de stad. De teruggaveregeling via de IKA gold hier niet omdat het om speciale medicatie zou gaan. Oma, weliswaar ziek maar niet gek, ging verhaal halen bij de haar vertrouwde farmakeia.Daar kreeg ze de raad om naar het Universiteitsziekenhuis in Heraklion te gaan.

    Gisteren dus de reis met gammele oma naar Heraklion ondernomen. Daar werd ze allereerst goed onderzocht -had haar arts hier al jaren niet gedaan- en uit het onderzoek bleek dat ze niet alleen waarschijnlijk al jaren ongeschikte medicatie gebruikt, maar dat zowel haar oude als de nieuw voorgeschreven medicijnen voor iedere IKA-klant gewoon met de gebruikelijke eigen bijdrage verstrekt kon worden.

    Dokter hier mag vandaag nog aan de virtuele schandpaal met deze inventieve variant op de fakelaki!

  4. Als dit systematisch gebeurt, en zo lijkt het wel, dan is de Griekse maatschappij echt ziek. Ik snap niet dat dokters, die toch beloofd hebben om mensenlevens te redden zoiets doen. Het is mensen nog dieper in de put duwen ipv redden… Ongelooflijk…

  5. Davy , je hebt mij niet begrepen, het is zo als je het beschrijft. en ja de maatschapij is ziek al eeuwen lang en is namelijk schizofreen. Σχισμα εις τας φρενας, en een heel grote.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *