Over de wettelijkheid van de charatsi (nog een keer)

U weet nog wel wat de charatsi is, daar heb ik het hier al over gehad. In maart dit jaar heeft de Raad Van State besloten dat de stroom niet mag worden afgesloten als iemand de speciale belasting die bij de elektriciteitsrekening is gevoegd, niet kan betalen.

Voor zover ik weet, wordt deze beslissing ook opgevolgd. Dat betekent niet dat de elektriciteit nergens wordt afgesloten: heel veel gezinnen kunnen hun elektriciteitsrekening niet meer betalen, laat staan dat ze de charatsi kunnen betalen. Het zal alleen maar erger worden, want van 2013 zou de prijs van de elektriciteit met 37% gaan stijgen. Dat we ondertussen op televisie worden plat gebombardeerd met een reclamefilmpje van DEH, de enige elektriciteitsleverancier, maakt het er alleen maar wranger op. Reclame voor een monopolist? Daar hangt toch wel een sovjetgeurtje aan, dacht ik zo.

Maar de saga met de charatsi houdt hier niet op. Eerder deze week heeft de Rechtbank van Eerste Aanleg in Athene een verdict uitgesproken dat de charatsi niet via de elektriciteitsrekening mag worden geïnd. In de uitspraken van de verschillende rechtbanken zit duidelijk geen lijn.

Dat klonk als goed nieuws voor vele Grieken, maar niet voor minister van Financiën. Die heeft namelijk de inkomsten via de charatsi in zijn berekeningen opgenomen en het zou een flink streep door de rekening (no pun intended) zijn als Grieken massaal gaan weigeren om de charatsi te betalen.

De reactie van Stournaras was heftig gisteren: hij gaf aan dat hij meteen naar de Raad Van State zou stappen om de beslissing aan te vechten. Maar niet alleen dat: hij dreigde ook dat er nieuwe besparingsmaatregelen moeten worden genomen voor het geval de charatsi niet wordt betaald. Met andere woorden: de Griek ontsnapt niet aan de extra belasting. We zitten dus tussen Scylla en Charibdis.

5 thoughts on “Over de wettelijkheid van de charatsi (nog een keer)

  1. een sovietgeurtje met de KKE zo laag??
    er is een hele generatie grieken die groot is gebracht met die stome reclames van DEH. google op ειδες η δεη, deze zin, is een slogan geworden.lang voor de OTE leuze, Στη μανα σου το πες;;;
    jammer dat wij niks hebben over ULEN de latere EYDAP.
    off topic, als de water later wordt verkocht, zo als de marinas en andere griekse eigendomen, moeten wij wel even weten dat eerder was dat ook zo. de water was beetje van de Amerikanen, ULEN & company, grieken tot mijn leeftijd in athene kennen de naam ULEN nog, want die is pas na 74 weg gegaan, en de oude Power de engelse stroom bedrijf.

  2. Rekenen met inkomsten die je nog moet krijgen of denkt te krijgen is daar hebben al vele politiekers zich in verslikt, en in alle landen.
    Zo hebben ze destijds in Duitsland zitten rekenen met de opbrengst van de verkoop van de leeggekomen kazernes, nadat het Britse Rheinleger en de Belgen weg zijn getrokken uit de toemalige BSD.
    Het geld was opgesoupeerd en de kazernes waren nog steeds niet verkocht en stonden te verkommeren. Een deel hebben ze dan maar gebruikt om de Ossies in te huisvesten. Hoe het verder is af gelopen weet ik niet, wel is er een website met foto’s van toenmalige Belgische kazernes, daar kan je als ex-inwoner van de BSD met lede ogen aanschouwen hoe sommige sites er bij liggen.
    Terug nu naar de berekeningen van het miserie van financiën in GR. Volgens mij dromen die al hardop van de rijkdom aan koolwaterstoffen onder de zeebodem van GR. En zij niet alleen er zijn nog wat kapers op de kust.Ik heb me altijd afgevraagd waar komt het gezegde “Uilen naar Athene brengen” vandaan komt. Nu weet waar al die uilen zitten in Athene.(Mijn oprechte excuses aan de uilen van het dierenrijk)

  3. @ Europa
    Off topic: Ik weet weldegelijk waar het gezegde vandaan komt en wat het betekend, het was sarcastisch bedoeld.Spreekwoorden, gezegdes, citaten en aforismen zijn een hobby van mij.Ik kan er bij iedere gelegenheid wel eentje uit mijn mouw schudden.Nu ben ik bezig ze in het grieks op te zoeken.

  4. βγαζεις ασσο απ το μανικι σου, Τζεφ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *