Hitlerjugend – Griekse stijl?

Gouden Dageraad onderwijst kinderen

Gouden Dageraad onderwijst kinderen

De foto links heb ik van de website van Gouden Dageraad gehaald. De partij, die vandaag in een nieuwe enquête nog steeds de derde partij van Griekenland zou zijn, met 12% van de stemmen, heeft de taak op zich genomen om de kinderen van Artemida, een dorpje in het oosten van de provincie Attica, spirituele begeleiding te geven.

Het gaat om kinderen van 6 tot 10 jaar die begeleid worden door de “pedagogen” van Gouden Dageraad. Nu heb ik al wel een aantal leden van Gouden Dageraad gezien, maar pedagogen zaten daar volgens mij niet tussen.

Het gaat hier om slechts 20 kinderen, maar dat neemt niet weg dat ik dit gegeven bijzonder verontrustend vind. Nu zijn de Griekse politieke partijen niet vies van indoctrinatie, maar meestal beginnen ze daar pas mee in de universiteiten en de hogescholen. Gouden Dageraad gaat naar de kinderen die het makkelijkst te beïnvloeden zijn. Ze willen een “spiritueel ontwaken” opwekken in het meeste gezonde deel van de Griekse maatschappij: de kinderen (zo staat het te lezen op de website).

De bedoeling is om een Helleense geest terug tot leven te wekken. De kinderen krijgen les over de Olympische Goden, het oude Griekse pantheon, en het christelijke geloof. Gouden Dageraad slaagt er in om die twee stromingen te verenigen, iets waar historisch gezien geen enkele basis voor is. Maar de partij laat zich natuurlijk niet hinderen door academische waarheden.

De kinderen krijgen de boodschap “een gezonde geest in een gezond lichaam” er in gedrild. ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ luidt dat in het Grieks. Ik weet niet hoe u het ziet, maar hier zijn toch wel een aantal ongezonde parallellen te trekken met de Hitlerjugend, hoewel het hier natuurlijk maar om 20 kinderen gaat. Maar we hebben de voorbije jaren al gezien hoe snel een dergelijke beweging kan groeien als er vanuit de overheid geen reactie komt.

En welke reactie zou dat dan wel moeten zijn, natuurlijk. Ik schreef hier gisteren over de generale stafchef van het leger die in een tweet schreef dat de militaire scholen enkel zuivere Grieken zouden mogen toelaten. En ondertussen zijn er 85 parlementsleden, van Nea Dimokratia, die een dergelijk wetsvoorstel hebben ondertekend en ingediend. Enkel Grieken door geboorte, en niet door naturalisatie, mogen naar de militaire scholen. Als bijna een derde van de Griekse parlementsleden deze mening is toegedaan, dan moet je niet verwachten dat de acties van Gouden Dageraad vanuit die hoek tegenwind gaan krijgen.

Overigens wil ik hier nog een voetnoot over Griekse nationaliteit toevoegen. Hoe Grieks zijn de Grieken eigenlijk?

  • alle namen die eindigen op -oglou zijn van Turkse komaf
  • namen die eindigen/gelijk zijn met Gkikas, zijn Arvanites, Grieken van Albanese afkomst
  • alle namen die eindigen op -ian zijn Armenen
  • namen die beginnen met Papa- zijn over het algemeen Vlachen (die werden 150 jaar geleden nog ter dood gebracht als ze geen Grieks wilden spreken)

37 thoughts on “Hitlerjugend – Griekse stijl?

  1. geweldige post: zowel de hoofdbrok als de voetnoot! Als mijn kinderen niet luisteren, zal ik ook met het trolletje Michaloliakos dreigen!

  2. Hallo.

    Ik wilde evenlaten weten dat ik erg blij ben met het nieuws,commentaar uit Griekenland.
    Blijven we toch critisch op de hoogte.
    Omdat ik vaak in Griekenland kom, meestal Kreta, wordt mij vaak gevraagd wat ik van de situatie vind. Uw berichten houden me scherp.Bedankt.
    vriendelijke groeten uit Nederland.

  3. Ik vond sowieso het Griekse onderwijs crypto-fascistisch. Ik weet niet hoe het de laatste jaren zit, maar die atlaskaarten die gebruikt werden (met “Skopje” voor Macedonië/FYROM, “Konstantinopolis” voor Istanboel), vlag en gebed, de overdreven nadruk op het grootse verleden, het steeds weer in de verf zetten van de Turkse bezettingsperiode (en het minimaliseren van andere relevante zaken), … Gaat dat er nog steeds zo aan toe, ook in niet G.D.-kringen?

  4. en dat heb ik het nog niet over die vreselijke optochten van studenten met de Vlag voorop en het traditionele gezeur over die ene Albanees die ergens de slimste van zijn klas was…

  5. haha ja@Stijn, dat is nog steeds zo – ik denk eerlijk gezegd dat er niet zoveel verschil is tussen de gewone en de XA-scholen! Al zullen ze bij XA wellicht niet de strijdliederen leren tegen ‘macaroniman Mussolini’. En dan vergeet je nog de baardmannen die te pas en te onpas allerlei komen zegenen. Al heb ik me laten geruststellen dat ze hier wel met hun handen van de kindjes afblijven… het hoort er allemaal bij, zie het als een deel van de folklore.

  6. Er is zo folklore en folklore. Ik bedoel maar, wat als binnenkort kinderen op school Vlaamsche volksdansen uit hun klompen zouden moeten stampen, in naam van de Natie… Het lijkt immers stilaan die richting uit te gaan.

  7. Vinden jullie niet dat er op veel plaatsen een grote verrechtsing aan de gang is? De Balkan en het zuiden van Europa zijn traditioneel al veel nationalistischer dan noordelijke landen. Maar ook hier in België, Nederland enz. hoor je alsmaar duidelijker in de maatschappij de kreet van ‘Eigen volk eerst!’
    Die klinkt hier wel zachter en veel minder uitgesproken dan bvb in Griekenland.

    En over dat ‘purisme’ in Griekenland … Ik kom elk jaar in Griekenland wel met iemand in de clinch als ik duidelijk wil maken dat dat zelfs nooit bestaan heeft. Zelfs niet in de oudheid! Hellenen is altijd een verzamelnaam geweest voor verschillende stammen en volkeren die wel enige gemeenschappelijke elementen hadden (gelijkaardige taal/dialecten, religie, tradities, …), maar voor de rest toch een mengeling van stammen waren.
    Aan de vooravond van de onafhankelijkheidsoorlog was het woord ‘Ellinas’ zelfs niet meer zo gebruikelijk. Men sprak eerder van ‘Romios’ (Byzantijn of beter nog Romein?!).

    Wat die scherpe kantjes betreft in het onderwijs? Als ik mijn boeken van het lager onderwijs (Griekse school anno jaren ’70) vergelijk met die van de jaren ’90 zie ik een positieve vooruitgang. Zij het niet helemaal gezuiverd van alle extremistische punten. Maar het ging toch de goeie kant op. Nu zitten we in Gr in een diepe crisis! En zoals steeds het geval is in crisisjaren duiken oude waarden en normen opnieuw op! Het oeroud subjectief gevoel van de mens ‘Vroeger was het beter’ herleeft steeds in moeilijke dagen. En dikwijls zien we in de geschiedenis dat dit monsterlijke vormen aanneemt.

    Daarom dat ik mijn leerlingen altijd duidelijk maak dat Geschiedenis het belangrijkste vak is op school! 🙂

  8. Nu, wat benamingen en zo betreft? Dat is niet alleen in Griekenland zo hoor!
    Antwerpen is Anvers
    Luik is Lüttich
    Borgworm is Waremme
    en … Eis tin poli is bij de Ottomanen Istanboel geworden.

  9. Ik dacht dat dit soort onzin aan Europese burgers aanpraten gewoonweg verboden was anno 2013?!
    Wellicht gaat het vroeg of laat wel weer de betere -genuanceerde- kant op, de rede overwint wel.

  10. Lees over het wezen van het Griek zijn toch vooral de betreffende hoofdstukken uit het boek “Roumeli” van de vorig jaar overleden Patrick Leigh Fermor nog eens door.

    En wat nou “verrechtsing”?Iedere nieuwe wet of richtlijn van de EU is al jaren kilometers neoLib/Cons./rechts.Het is overal privatiseren tot er geen slok drinkbaar of betaalbaar water uit de kraan komt.

  11. wij hebben tenminste gewoontes en tradities en een zeer rijk verleden en daar zijn Grieken terecht trots op “Pas min ellin barbaros” spijtig dat jullie belgen deze gevoelens wat een Griek voelt voor zijn vaderland nooit gevoeld hebben en ook nooit zullen voelen … PATRIDA PISTI kai OIKOGENIA
    ps als jullie willen weten hoe Grieks Grieken wel zijn moeten jullie maar wat moeite doen en op het net informatie opzoeken over het Grieks DNA …

  12. @Europa, veel gewoontes en tradities zijn er inderdaad, en ik ben daar best wel wat jaloers op. Maar een rijk verleden? Dat is toch wel een mythe denk ik… sinds jaar 146 VC is er toch niet al teveel meer gebeurd.

  13. Het Griekse DNA? Aaargh. Kyrie eleison! Ja, dat moeten jullie inderdaad echt eens doen allemaal: op youtube staat het vol filmpjes over bloed en bodem, en over het “Griekse DNA”. Die staan er al van voor de opkomst van XA. We spreken echt over nazistische rommel van Griekse makelij. Geen idee waarom die dingen op youtube mogen blijven staan, trouwens? Het is niet alleen onwetenschappelijk (lees: je reinste flauwekul), maar bovendien ook gewoon puur racistisch.

    Waarom zou je trouwens trots moeten zijn op een rijk verleden? Het is ten eerste al bijzonder irrelevant om het Griekse verleden “rijker” te noemen dan dat van, pakweg, de Kelten. “Rijker” is hier volstrekt betekenisloos. En alsof er zoiets zou bestaan als een enkel homogeen “Grieks verleden”?!

    Bovendien, trots kun je enkel zijn over je eigen daden en verwezenlijkingen (en zelfs dan past bescheidenheid). Als je trots bent op wat een verre voorvader gepresteerd heeft, dan ga je inderdaad impliceren dat bloedlijnen heilig zijn. Puur nazisme.

    En wat die Griekse gewoontes en tradities betreft… O ja? Zelfs de ultieme Griekse traditie, de viering van het Paasfeest, is momenteel herleid tot het pronken met de meest fancy lampada en de meest blinkende schoenen. Hoeveel rest er nog echt van? Eén voor één werden al die tradities netjes ingepast in een marketingverhaal. Net zoals in de rest van Europa rest er niet veel maar dan oppervlakkige banaliteit.

  14. @Christos: inderdaad, waarom zou een stad geen andere naam mogen hebben in een andere taal? Het “ergste” lijkt Nándorfehérvár, Hongaars voor Belgrado/Beograd, maar dat betekent “Bulgaars wit fort”, terwijl Beograd “witte stad” heet, en lang tot het Bulgaarse keizerrijk behoorde. In het oud-Duits heette die stad trouwens “Griechisch Weissenburg” 😉

    @Hans: “de” byzantinist sir Steven Runciman heeft de rol van de “baardmannen” treffend omschreven, en verklaart daarin de totaal andere plaats die de orthodoxe Kerk in de maatschappij inneemt, vergeleken met de rooms-katholieke Kerk. In tegenstelling tot de RKK hebben de leken in de OK altijd een belangrijke rol behouden, zelfs, en vooral als de hogere geestelijkheid (zoals nu) niet echt voorbeeldig was.

  15. akkoord, maar in het Griekse geval wordt Skopje overduidelijk enkel gebruikt uit politieke overwegingen. daar is niets linguistisch aan. makedonia had perfect gekund, desnoods onder de FYROM-variant. maar nee hoor…

  16. Bedankt @ Hans dat je dat tenminste toegeeft ,niet veel gebeurd? dan heb jij toch paar bladzijdes uit de geschiedenisboeken vergeten te lezen zeker :)@ stijn, ach dat is uw mening @stijn deze gegevens komen niet uit youtube maar van eurostat… en dat is juist het verschil tussen het merendeel van de belgen en de Zuid-Europeanen…
    Een stom voorbeeld, we hoeve niet ver te gaan WO II, Ik heb gezien hoe ver noord europa kwam met zijn zijn strijd tegen de bezetter en hoe ver een klein eiland kwam zoals KRETA maar ja KRETA is ook een uitzondering vraag maar aan Bruno hij weet dat wel :)… dat bedoel ik met verschil in mentaliteit… en dat “rijk” verleden zijn niet mijn woorden maar we gaan het anders formuleren de vroegere bewoners van deze streek wat jullie Oude Grieken noemen hebben toch meer bijgedragen aan de mensheid dan de kelten of vergis ik me en ja de oude belgen hadden ook een held in die tijd onze vriend ambiorix als ik mij collega’s uit tongren hoor spreken over hem … alsof hij het wiel had uitgevonden, maar goed…
    En wat dat trots betreft je hebt gelijk ik ben trots op mijn eigen en mijn familie voor wat ze gedaan hebben voor hun familie en voor de maatschappij… en je hebt weer gelijk, voorvaders? wie zal het zeggen maar wij baden tenminste onder de zelfde zon waar deze mensen (Oude Grieken)geleefd hebben das genoeg voor mij 🙂
    en wat deze TRADITIES betreft, niet iedreen is gelijk @ Hans om er van te houden en zoals ik al zei WIJ hebben tenminste TRADITIES en ja we moeten ook met de tijd meegaan en daar zal wel iets veranderd aan worden MAAR jullie daarentegen hebben geen tradities of wel? patat frit eten zeker, en als je er toch hebt mag je ze houden. zo dat was mijne vrije meningsuiting

  17. zeker nee hoor @stijn wrm moet een landje gelijk SKOPJE zijn naam plots veranderen als het op vroegere wereldkaarten als Vardaska stond aangeduid maar ja als ik geen Griekofiel was had ik juist het zelfde gezegd weer een verschil tussen Grieken en de rest …knik maar mooi ja @stijn maar JAAAAAAAAAA hoor

  18. @europa als we dan toch de chauvinistische toer opgaan, laat ons even Belgische verwezenlijkingen tentoonspreiden waar ik en best wel meer Belgen trots op zijn maar niet zo mee te koop lopen omdat we nu eenmaal hebben leren deemoedig buigen voor overheersende machten en ons hebben leren flexibel opstellen, wat ook wel vruchten heeft afgeworpen maar wel weinig chauvinise voort heeft gebracht… middeleeuwe handelssteden, zeekaarten (Mercator), uitvinder van relativiteitstheorie (Georges Lemaître), René Magritte en alle andere surrealisten, gentechnologie, eerste trein op het Europese vasteland, eerste overwintering op Antartica en zo kan ik nog wel even doorgaan…

  19. jazeker ik zeg toch niks proficiat voor de belgen ik loop daar ook niet mee te koop want als je iets zegt tegen een analfabeet over hoe prachtig deze WERELDBESCHAVING
    (niks vergeleken met de belgische geschiedenis) was gelooft hij u toch niet de idioot :)…
    en daar zijn we weer met ons groot verschil tussen noord en zuid…
    ps wees maar zeker beste pieter in al wat je juist genoemd hebt zal ook een Grieks tint in zitten…

  20. Het enige wat ik weet is dat ik niets weet. (Griekse wijsheid) 😉

  21. oh ja, dit is ook nog een mooie: “Onwetendheid is de bron van alle kwaad.” (Socrates)

  22. nog eentje voor het slapengaan: “Je ziet de dingen niet zoals ze zijn. Je ziet de dingen zoals je bent.” (Socrates)

  23. NOG EVEN OVER DE GOUDMIJN
    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞ/ΛΗΣ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ ON CAMERA ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΟ ΠΡΕΣΒΗ

    http://www.youtube.com/watch?v=-XuIfISfXD8

  24. Wind blaast door leegstaande huizen, zoals opinies bij gekken.
    SOCRATES

    De wijze spreekt omdat hij iets te zeggen heeft, de domme spreekt alleen om iets te zeggen te hebben.
    PLATO

    Wat zonder bewijs beweerd wordt, kan ook zonder bewijs ontkend worden
    EYCLIDES

  25. in he noorden eten ze patat frit en in het zuiden hebben ze “tradities”? alle partizanen doorheen het continent waren koorknaapjes tijdens WOII in tegenstelling tot die paar herders op Kreta? het Griekse DNA is te vinden op Eurostat?

    gaat het nog zo’n beetje, Europa?

    hier een filmpje over dat griekse dna van je, blijkbaar gepost door een ziels- (en bloed)verwant:

    http://www.youtube.com/watch?v=FY-yJTDcOmc

    veel plezier nog met je helleense superioriteit, übermenschje van me…

  26. ja ja mr stijn dat is u mening ik ben blij met wat ik ben en ook trots als het u niet aan staat heb jij een probleem en niet ik als jij tevreden zijt met uw patat frit ben ik ook blij voor u wrm niet? 🙂 … en met mij gaat het prima dank u, met u denk ik niet mss heb jij een identiteitsprobleem … en inderdaad gelijk een aziatische krant tijdens (japanse dacht ik) WO II schreef dat de Kretenzers ubermensen mensen zijn en niet de duitsers… en nogmaals bedankt ik beleef zeker iedere moment van de dag plezier aan wat ik ben en jij ook veel plezier met koorknaapje spelen als jij tevreden bent met dat ben ik ook tevreden voor u …

    I SIMEA MAS
    http://www.youtube.com/watch?v=ewId7JjkQy0

    ZITO KPHTH PANTA AKSIOI

  27. Om het dan hier af te ronden: de Grieken hebben een roemrijk verleden. Maar ik krijg er wel enorme jeuk van als dat verleden steeds weer wordt ingeroepen om de belabberde toestand van vandaag te verbeteren. Grieken en Griekenland verdienen beter. En het wordt niet vanzlefbeter door te staan zwaaien met de geschiedenis. Die extreem-rechtse figuren staan ook met dat roemrijke Griekse verleden te zwaaien, maar wat zij er voor in de plaats brengen, is het allerlaagste waartoe een mens in staat is. Ze zouden de geschiedenis van Alexander de Grote, waar ze zo mee dwepen, eens echt moeten lezen.

    Over tradities vel ik geen waarde-oordeel. Dat is een persoonlijk aanvoelen.\

    En kunnen we nu deze potsierlijke discussie stop zetten?

  28. @Europa, misschien moet je over je eigen posts eens wat consequenter nadenken.
    “Wat zonder bewijs beweerd wordt, kan ook zonder bewijs ontkend worden”
    EYCLIDES

    Heb nog wetenschappelijk bewijs gevonden voor de eeuwige zaligheid van natiestaten, laat staan voor nationalisme.

    Volgens mij zijn natiestaten alleen maar artificiële creaties, cultureel-politieke eenheden om mensen een identiteit te geven en de chaos wat wereldorde te geven. Die wereldbeschaving waar je over spreekt, daarmee bedoel je wellicht de culturele bijdrage van Griekse stadstaten en hun burgerlijke vrijheden: theater, oligarchie, geen democratie behalve het woord zelf, sport als cultuur, kritische denken (ahum). Inderdaad zeer waardevol, maar het waren eveneens politiek gezien los aaneenhangende, onderling stijd voerende, slaafdrijvende gemeenschappen. Byzanthium was een bij momenten een gigantische rijk met Grieks-Orhtodoxe religie dat een eeuwenlang de Europees-Aziatische handelsroutes controleerde, waarbij de bevolking onder de knoet werd gehouden door een Keizer.
    Na de 15de eeuw had je Ottomanen, Venetianen, Engelsen, Italianen en andere vreemde lui in wat nu Hellas heet. De periode van het Nationalisme in Europa was aangebroken en zo gaf Griekse onafhankelijk wat meer rechten aan een iets bredere laag van de bevolking, tot en met algemeen stemrecht in 1864. Tot hier de verdiensten van het Nationalisme in Griekenland. Tenzij je de talloze Balkanoorlogen begin en einde 20ste eeuw verdienstelijk wil noemen, maar dan eindigt hier onze verstandhouding.

  29. @Bruno sorry net nadat ik m’n laatste post verzond, zag ik je verzoek om hierover niet langer te posten. nogmaals excuus.

  30. @Pieter, ik ben het eens met je analyse van natie-staten, een relatief nieuw concept in de menselijke evolutie. Om die natie-staten te verantwoorden, moest er een nationale identiteit worden gecreëerd. Die is er in Griekenland met geweld ingehamerd. Sarakatsanoi, Vlachoi, Arvanites en andere ethnische groepen, werden gedwongen om Grieks te spreken. Als ze werden betrapt op het spreken van hun eigen taal/dialect, werden ze met de dood bedreigd. ALs je ziet hoe de Pomakken nu nog worden behandeld, dan is er nog niet zo gek veel veranderd.

    In België is het wat moeilijker gegaan om een nationale identiteit te creëren. De Franstaligen hebben geprobeerd om het Vlaams als “patois” te karakteriseren, om zo te verrechtvaardigen dat heel België franstalig was, net na de onafhankelijkheid. Maar dat is dus niet zo goed gelukt. En nu probeert met een Vlaamse identiteit te creëren, die ook nooit heeft bestaan. Vlaanderen: de naam van een streek die nu ruwweg overeenkomt met West- en Oost-Vlaanderen.

    Ik wilde hier maar gewoon zeggen: vele mensen worden heel erg opgewonden van die nationalistische retoriek, maar het leidt nergens toe. Laten we eerst al eens proberen mens te zijn (en geen m*l*k*s), dat is al moeilijk genoeg. Daarom vond ik dat we maar mee mogen ophouden.

  31. ik hou het alleszins voor bekeken deze discussie met “europa”, ik moet niet eens met argumenten komen, ze maakt zelf op een pijnlijke wijze duidelijk waar ze voor staat… met haar pseudo-new age-wetenschap en bloedtheorieën. het zou grappig zijn, mocht het geen voorteken zijn van een veel gevaarlijker iets. een wijze oude griek zei ooit: één clown is grappig, een leger van clowns is de hel. of was het een oost-vlaming?

    soit. over naar de orde van de dag.

  32. mij interesseert het ook niet meer stijn ik snap niet wrm jullie zo reageren het leven is veel tekort om zo ver in een discussie te gaan laat de mensen toch doen in waar zij zin in hebben zolang ze niemand kwaad doen, daar hoef je geen wetboek en geen bijbel voor u te hebben een mens weet van nature wat goed en slecht is … ps ik ben ook geen nazi ook geen nationalist… ik zeg zonder schaamte ik ben gewoon een Kretenzer niet meer en niet minder en gelijk zo op Kreta zeggen als het u aan staat …. en als het u ook niet aanstaat ….
    ik hou het ook voor bekeken
    gia sou re megale Bruno

    FIN TELOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *