Indien een bank weet dat u de lening die u wil aangaan, niet zult kunnen terugbetalen, zult u die lening wellicht niet krijgen. De Griekse banken geven vaak wel leningen waarvan het hoogste twijfelachtig is of die kunnen worden terugbetaald. Het Griekse woord daarvoor is θαλασσοδάνειο (thalassodaneio), letterlijk vertaald een “zeelening”. Het woord vindt zijn oorsprong in de enorme leningen die werden verstrekt aan de reders. Die gebruikten slechts een klein deel van het geld om een aftands schip op te kopen, dat ze dan ofwel helemaal uit elkaar haalden, of opzettelijk lieten zinken. Dat was een soort van verzekering dat ze daarna de rest van de lening niet meer moesten terugbetalen. Eén van de zovele truukjes uit de doos van de rijke reders.
Griekse banken dus, geven dit soort leningen wel vaker. En het parlement kan dan bepalen of de leningen moeten worden terugbetaald of niet. Afgelopen week is in alle stilte een wetsvoorstel gestemd dat er voor zorgt dat een heel aantal dergelijke leningen niet moeten worden terugbetaald. Het is tussen de plooien van het nieuws door gevallen.
Het gaat om leningen die voornamelijk aan NGOs zijn verstrekt, maar ook aan instellingen zoals bijvoorbeeld de Megaro Mousikis, de grote muziekhal in centraal Athene, die voor verschillende miljoenen in het rood stond bij de banken. Maar … – en nu komt het – ook de leningen die zijn verstrekt aan de politieke partijen zijn kwijtgescholden! Het zijn vooral Nea Dimokratia en PASOK die nog flink wat geld moesten terugbetalen aan de banken, maar ook Synaspismos (de voorganger van SYRIZA, zeg maar) en de KKE hadden leningen afgesloten bij de banken.
En het houdt hier niet op: het wetsvoorstel geldt met terugwerkende kracht! Magie! Alle schulden van de Griekse politieke partijen zijn in 1 klap kwijtgescholden! En het was niet te zien op het Griekse nieuws! In het plaatje hierboven ziet u hoeveel schulden elke partij had bij welke bank.
En indien u Grieks kunt lezen, dan kunt u hieronder het goedgekeurde wetsvoorstel er op nalezen.
Schoppen de oppositiepartijen hierover schandaal of wordt er zedig gezwegen?
Dat zou pas alle hoop op verandering de grond in boren.
Het wordt met de dag gekker. En wij evenals de meeste Grieken gewoom netjes belasting betalen.
Benieuwd wat de Troika en onze minister
Jeroen Dijsselbloem er van zal vinden. Belachelijk.
Het land zelf is een schip dat al zinkende is. Het is allemaal zo verschrikkelijk triest gesteld in dit mooie land. misschien toch maar het land verlaten dat zijn inwoners tot pure wanhoop drijft. Alle hoop die ik had voor herstel heeft in de box van Pandora de bodem bereikt, met het hele kleine beetje hoop op de bodem kan ik alleen nog maar mijn eigen hachie en dat van mijn dierbare redden.
Is dit soms een wat verlaatte 1-april grap?
Dit kan toch gewoon niet! De democratie in Griekenland is inderdaad intussen wel verleden tijd.
Is er dan niemand, die dit soort wanbeleid aan de kaak stelt?
En die banken zullen heus wel wat in ruil daarvoor terugkrijgen, alles stilletjes geregeld……
En volgens mij maakt het de trojka niks uit, die zorgen wel dat ze hun geld van de leningen terugkrijgen ……ook van de griekse belastingbetaler.
Tja, voorlopig zal de trojka geen (gedeeltelijke) kwijtschelding ook maar overwegen. Dus voorlopig gewoon terugbetalen met rente totdat dit soort misstanden eens ophoudt.
Ik kan me niet voorstellen dat een (gedeeltelijke) kwijtschelding iets te maken heeft met rechtvaardigheid/misstanden in de griekse maatschappij. De trojka doet gewoon zijn werk en heeft zijn eigen belangen.
Ik richt mijn woede meer op griekse politici, want die zouden voor de belangen moeten opkomen van het griekse volk en voor de zoveelste keer doen ze dat niet en als Bruno dit soort zaken niet zou beschrijven dan zou ik het niet eens weten.
Je mag hopen dat de Nederlandse politici ook Bruno’s blog lezen. Worden ze een stuk wijzer van en misschien wel wat minder naïef en inschikkelijk.
Europa weet volgens mij heel goed met wat voor politici ze in zee zijn gegaan toen ze vorig jaar Alexis Tsipras als de gevaarlijkste politicus in Europa bestempelden. Wel, dan hebben ze er dit corrupt zootje bij gekregen. En ze gaan er heus niet van wakker liggen dat die zichzelf de hele tijd allerlei cadeautjes geven.
Overigens: ook de oppositiepartijen profiteren van dit cadeautje. Daarom hoor je er ook niets van in de media. Iedereen blij, en niemand hoeft het te weten. Je ziet maar, we zijn nog steeds niet op het laagste punt beland.
Laat ons veronderstellen dat er eentje is die het lef heeft,al die verantwoordelijken in den bak te gooien en zowat de bevolking ten minste het gevoel gegeven wordt dat recht geschied werd.
Maar dan? Kunnen die miljarden terug gevorderd worden? Of gaan al die gevangenen nog eens een meerkost zijn op de kap van de man-in-de-straat?
Middeleeuwse gebruiken van schandpaal,enz zijn nog te goed voor dat spul.
En dachten die lieden nu waarlijk dat ze NOOIT eens tegen de lamp zouden lopen en hun luxe leventje zo duidelijk openbaar ten toon konden stellen? Uitdagend,provokerend.
Nu snapt men :”Ah ça ira,ça ira,les aristrocrates à la lanterne!” Maar…nu gelden the human rights.
Al dat is vergelding maar hoe rijs je op uit die knoeiboel? Hoe krijg je een corrupte mentaliteit uit een gemeenschap? Hoe terug de armen uit de mouwen steken en geen uurtjes achter een bureau zitten en de hulpvragende elders sturen om ‘er vanaf te zijn’? Hoe kan die staat weer FUNCTIONEREN en de inwonenden BIJSTAAN in plaats van uit te buiten?
Er zijn jongeren die als zelfstandigen iets aanvangen met veel inzet en fantasie maar ik vrees toch zo dat ze ontmoedigd zullen worden door de overheid zelf die met deze meest domme labyrintische bureaucratie,gewoonweg de actieve bevolking raderen in de wielen steken.
De mensen zijn MOE,voelen zich UITGEPUT en HULPELOOS.
@jenny, Je zou er bijna hopeloos van worden. En toch hoop ik dat er ooit een rechtschapen man of vrouw opstaat die echt voor Griekenland en de Grieken gaat en het gespuis ter verantwoording roept.
Ik ben bang dat de verkeerde mensen zullen opstaan, die wachten tot de gevoelens die @jenny omschrijft: ‘moe, uitgeput en hulpeloos’ zich hebben verspreid onder het grootste deel van de bevolking.
Zie ook “Tijdens de junta was het beter”. Dat niemand me nadien komt vertellen “Wir haben es nicht gewußt”.
Even iets positiefs, al heeft het niet direct met het onderwerp te maken:
http://www.telegraaf.nl/reiskrant/21505581/__Opsteker_voor_Griekenland__.html
En in De Telegraaf nog wel!
Het volgende bericht maakt het nog iets griezeliger:
http://nos.nl/artikel/497275-zorgen-blijven-over-griekse-banken.html
“Het bureau stelt verder dat de banken extra risico lopen door de grote hoeveelheden Griekse staatsleningen die ze bezitten”
Lekker hypocriet, want de banken werden vorig jaar tijdens de haircut GEDWONGEN om die staatsleningen terug te kopen van de andere Europese banken die nu minder blootgesteld zijn aan de gevolgen van een mogelijke grexit. Ik geef het nog een paar maanden.