De BTW-grap in de horeca

OK, je kunt zeggen dat de logica achter bepaalde BTW-percentages ook in Nederland of België ver te zoeken is, maar de grap die de regering Samaras heeft uitgehaald met de BTW in de Griekse horeca, tart werkelijk elke verbeelding. De Griekse premier had in zijn verkiezingscampagne vorig jaar beloofd dat hij zou strijden om de BTW in de sector van 23% naar 13% te verlagen. De trojka had zich daar steeds tegen verzet, want de Griekse overheid slaagde er maar niet in om de inkomsten binnen te halen die waren afgesproken. Een lagere aanslagvoet in de horeca, zou de kloof tussen het verwachte bedrag en het geïnde bedrag enkel maar vergroten.

Maar kijk: een paar weken geleden, bij haar laatste doortocht, leek de trojka dan toch overstag te gaan. De BTW zou worden verlaagd vanaf 1 augustus, van 23% naar 13%, het niveau van een paar jaar geleden. Samaras kon de toegeving als een triomf presenteren in de media, hoewel de maatregel slechts voorlopig is. Als een vermindering van de BTW kan worden opgevangen door meer consumptie, dan blijft de maatregel van kracht. Anders gaan we terug naar 23% tegen het einde van het jaar.

De toegeving zou goed nieuws moeten zijn voor het toerisme, maar de meeste toeristen die dit jaar naar Griekenland komen, hebben een all-in formule genomen, dus die gaan weinig merken van de verlaging van de BTW. Voor de Grieken zelf zou het goed nieuws zijn, maar in hoeverre gaat het hun consumptiegedrag aanzwengelen? Je moet natuurlijk wel geld hebben om te consumeren. En hoe ziet de BTW-verlaging er eigenlijk uit, want de hele constructie lijkt meer opgezet te zijn als een PR-stunt voor Samaras, om de bevolking te proberen ervan te overtuigen dat de man zijn verkiezingsbelofte voor een keer nakomt.

Zakken naar 13%:

  • drank en voedsel in cafetaria’s, patisseries, restaurants en zo meer.
  • Ook het vooraf klaargemaakt eten in de supermarkt.
  • Niet-alcoholische dranken zakken naar 13% enkel als ze ter plaatse worden geconsumeerd.
  • Als ze aan huis worden afgeleverd (als je bvb pizza of souvlakia besteld), dan blijft de BTW op 23%. 
  • Maar op het voedsel dat thuis wordt afgeleverd, wordt 13% BTW geheven.
  • Zit je in een hotel en bestel je room service, dan bedraagt de BTW 13%. Drink je eender wat van je mini bar, dan is het weer 23%.

Blijven op 23%:

  • Frisdranken, sappen en klaargemaakte dranken in de supermarkt
  • Frisdranken en sappen die thuis worden afgeleverd
  • Alle alcoholische dranken

En dan komt nu de kers op de taart, voor diegenen die in een hotel verblijven. Waarom de zaken makkelijk maken, als het ook moeilijk kan:

  • Kamer met ontbijt: voor 5% van de volledige prijs geldt een BTW-voet van 13%.
  • Kamer met half pension: voor 15% van de volledige prijs geldt een BTW-voet van 13%.
  • Kamer met vol pension: voor 25% van de volledige prijs geldt een BTW-voet van 13%.
  • Voor de all-in formule:
    • voor 65% van de volledige prijs geldt een BTW-voet van 6,5%.
    • voor 25% van de volledige prijs geldt een BTW-voet van 13%.
    • voor 10% van de volledige prijs geldt een BTW-voet van 23%.

Ik ben al lang veel te verward en te vermoeid om te gaan uitrekenen hoe de vermindering zal worden doorgerekend aan de klant, maar gelukkig helpt het ministerie van Financiën me hier een beetje bij. Volgens het ministerie dus, zou de vermindering voor de consument uiteindelijk 8,1% bedragen. Ik ben geen wiskundige, of econoom, maar ik ben bereid het ministerie hier te geloven.

Of de consument ook daadwerkelijk een prijsvermindering van 8,1% zal merken vanaf vandaag, durf ik dan weer in twijfel te trekken, Ik denk in ieder geval dat heel wat uitbaters van horeca-zaken vannacht weer slecht hebben geslapen in een poging om dit potsierlijke systeem in hun boekhouding te verwerken.

12 thoughts on “De BTW-grap in de horeca

  1. Ik vind de BTW verlaging uitstekend dat zouden ze in Nederland ook moeten doen. Naar mijn idee werkt een hoge BTW alleen maar economie vertragend.het verbaasd me dat de ogenschijnlijk zeer ingewikkelde regeltjes bij nadere bestudering toch heel logisch in elkaar zitten. Deze regels zijn zo gemakt om de creatieve belastingwijkende Griek, het toch wat lastiger te maken. Bijvoorbeeld een krat frisdrank of water bij je pizza bestellen tegen het lage tarief is niet mogelijk.

    Dat de regels moeilijk uitvoerbaar zijn lijkt me duidelijk, dat de regels controleerbaar zijn bijna onmogelijk. Uiteindelijk zal de gemiddelde uitbater zoveel mogelijk zwart blijven oen. Dat is voor hem het meest voordelig en levert de staat EN de economie, weer niets op.

  2. Ik herinner mij een btw-verlaging in de belgische horeca een paar jaar terug. Ik denk niet dat de croque monsieurs sindsdien goedkoper zijn geworden…

  3. De prijzen moeten aangepast worden… maar werden de prijzen ook verhoogd toen de btw op 23% gezet werd? Ik heb dat niet gezien tenminste….
    Griekenland is bijna het goedkoopste vakantieland in de EU, terwijl de levenskost toch zeer hoog blijft. Ik denk dat er genoeg inspanningen gedaan worden, is het niet? Voor de Grieken maakt het toch geen verschil uit want zij hebben geen geld om uit eten te gaan. Ik voorspel dat deze stunt van Samaras het volgende resultaat zal hebben: per 1 januari btw-verhoging in de horeca tot 23 of 25%.

  4. @Bruno: lol – boekhoudkundig “systeem” 😉

  5. @Nadia,
    Waarop is je stelling gesteund dat Griekenland bijna het goedkoopste vakantieland in de EU zou zijn? Vrij gratuite bewering lijkt mij.
    Heb je een vergelijking betreffende prijzen betreffende kamerverhuur, transport,drankjes, autoverhuur e.d?
    Wishfull thinking vrees ik. Herinner je de polemiek over de prijs van een koffietje op deze blog. “Bijna het goedkoopste” is natuurlijk een rekbaar begrip.

  6. @nadia en penimeni, ik kan me herinneren dat kort geleden op het Nederlandse nieuws een item was waarbij Griekenland als een van de goedkoopste vakantiebestemmingen uit de bus kwam. En ik heb geen reden dat in twijfel te trekken.

  7. Ik kan alleen maar over Kreta iets zeggen en hier is het gewoon belachelijk goedkoop! Overlaatst zaten we hier te praten met Griekse familie die in Belgie een Grieks restaurant hebben. Die mensen weten zeer goed hoeveel alles kost in B en hoeveel alles in GR kost. Zij vragen zich ook af hoe de taverna’s het zo goedkoop kunnen blijven doen. Ondertussen wordt er een genadeloze concurrentiestrijd geleverd om de toeristen die niet all inclusive geboekt hebben – de porties om ter grootst, om ter meest gratis aperitief en desserts, en om ter goedkoopst. De service laat misschien wel te wensen over want extra personeel wordt voor deze 2 drukke maanden niet aangeworven, dus je moet wel even kunnen wachten. Uiteindelijk zullen er een aantal van die taverna’s moeten sluiten en hebben we weer een paar werklozen bij.
    Ja, de koffie’s zijn duur op bepaalde toeristische plaatsen en in de stad, maar bij mijn buurvrouw kost die maar 1 euro. Je moet maar kiezen waar je als toerist naartoe wil natuurlijk. Degenen die op de “piazza” zitten kunnen het langer trekken en hogere prijzen aanrekenen, maar voor de meesten is het nu een kwestie van overleven.

  8. @Nadia,

    Wat Kreta betreft ben ik het volledig met je eens.
    Het blijft me overigens verbazen dat zo vele Grieken, eerder nog dan de toeristen, kiezen voor de duurste terrasjes.
    Ik vind de fixatie op die enkele vakantiemaanden waarin verdiend moet worden ook vreemd. Kreta vind ik bijv. ook een prima winterse bestemming voor wandelvakanties.

  9. Als je van rust houdt en niet altijd in een restaurant hoeft te eten geldt dat ook voor Zakynthos. Heerlijk in de winter.

  10. @Lex, op Kreta zijn in de winter de beste taverna’s open, hoef je niet te zoeken ook 😉

  11. Ik kom zeker nog een keer naar Kreta en dan in de winter. Fiets mee. Heerlijk.

  12. In het noorden van griekenland is alles gewoon even duur als in België. Ik heb net van België tot hier gereden en kan je verzekeren dat ik onderweg goedkopere landen ben tegengekomen. Griekenland goedkoop … In de toeristische plaatsen misschien wel maar lang niet overal. Op een strandje in perdika heb ik net 2,5 euro voor een frappe betaald, is dat zo extreem goedkoop ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *