Vrouw springt naar het kruis tijdens Epifanie

Onderstaand filmpje is ongemeen hard. Gisteren was het 6 januari, de dag dat de Grieken Epifanie vieren. Het moment dat Christus zich openbaarde als de zoon van God. De wateren worden dan gezegend in heel Griekenland en de priester gooit dan een kruis in het water, waar de dapperste mannen van de buurt achteraan springen. De jongeman die het kruis pakt, heeft geluk voor het hele jaar, of iets in die zin.

In Rhodos werd het kruis gisteren gepakt door een vrouw, u ziet het vanaf 1:55 (blijkbaar tot ongenoegen van een van de mannen die het kruis uit haar handen rukt).

Voor diegenen die geen Grieks begrijpen. Deze vrouw is schoonmaakster bij de gemeente Rhodos (een beroep dat op de wip staat en zal worden uitbesteed aan privébedrijven). Ze heeft vijf kinderen waarvan er twee aan de universiteit studeren. Haar man is al jaren werkloos en heeft geen ziekteverzekering. Hij lijdt aan kanker en het gezin heeft het geld niet om de behandeling te betalen. De vrouw schreeuwt het uit dat haar man wellicht geen 20 dagen meer te leven heeft. Ze heeft niet eens het geld om voor zijn begrafenis te betalen. Als ze schulden maakt, zal de fiscus beslag leggen op elke eurocent die op haar rekening terecht komt, want sinds begin dit jaar is dat mogelijk geworden. Ze zegt dat ze overal aan de deuren van de gemeente heeft aangeklopt, bij plaatstelijke politici, bij de kerk, maar dat er geen reactie kwam.

Dus springt ze uit protest in het water. Tot grote consternatie van alle geüniformeerden, priesters incluis. Het kan toch niet dat een vrouw het kruis pakt op de dag van de Epifanie! Niet alleen dat: met haar protest verstoort ze de viering. Ze wordt dus al sussend weggehaald van voor de kade waar de priesters staan. “Δεν πειράζει”; hoor je iemand zeggen. Het kan geen kwaad.

Het kan geen kwaad dat haar man binnenkort sterft? Het kan geen kwaad dat die man nergens terecht kan omdat hij geen geld heeft? Het kan geen kwaad dat de fiscus de laatste cent van deze vrouw zal afnemen omdat haar man toch moet worden begraven? Het kan geen kwaad om te zeggen “het kan geen kwaad” op de dag dat men herdenkt dat Christus zich als zoon van God toonde?

36 thoughts on “Vrouw springt naar het kruis tijdens Epifanie

  1. Another great find Bruno.
    Niet zoveel verschil met 2012. Of juist wel?
    http://youtu.be/Zd547N1rMJI

    Wat men krijgt verschilt van streek tot streek dacht ik, maar soms krijgt men een redelijke som geld van de “kerkfabriek”, niet?

  2. Dit kan tellen als protestactie, ik ben blij dat er toch veel aandacht aan werd besteed op tv, hoewel misschien niet op de juiste manier, maar dat zijn we ook al gewoon ondertussen…

  3. Wanneer zij alleen werkt en dus gezinshoofd is, is dan het gezin niet verzekerd via haar werkgever.
    Geen kritiek, maar het interesseert me wel hoe het systeem in elkaar zit.
    Of is het idee van een vrouw als officieel gezinshoofd onvoorstelbaar?
    De grote omslag in Griekenland verwacht ik niet van links, rechts of extremistisch. Misschien gewoon eens een eigen Μέρκελ uitproberen.

  4. Ik ken nog gevallen waarbij de vrouw werkt en zij en haar kinderen wel verzekerd zijn via het werk, maar de man niet omdat hij, als zelfstandige in dit geval, geen bijdragen meer kan betalen. Hoe het bij de werklozen zit, dat weet ik niet…

    Het Duitse model kan niet geexporteerd worden, want het steunt net op de export naar de zwakke periferie, die ten alle kost mee wordt rechtgehouden. Het Duitse model zal om die reden ook vroeg of laat ten onder gaan.

  5. Nadia, ik heb het niet zozeer over het beleidsmodel dat Merkel aanhangt, maar over haar vrouwzijn. Vrouwen zijn nu eenmaal gewoon het huishouden op orde te houden en de tering naar de nering te zetten, met een minimum aan haantjesgedrag en een no nonsense aanpak. Natuurlijk, opgespoten carrierebimbo’s zullen er altijd zijn.
    Voorts BMW’s en AUDI’s exporteer je niet direct naar zwakke periferieën.
    Merkwaardig ook hoe de Belgische en Nederlandse industrie meegezogen worden telkens de Duitse industrie opleeft. Waarom geldt dit niet voor Griekenland waar iedereen blijkbaar voor een hongerloon werkt?
    Hou je maar vast aan je bretellen moest de Duitse locomotief echt de gracht in rijden.

  6. je kan toch alleen maar besluiten dan (indien dan toch nodig dat er een “europa” bestaat) griekenland wel tot dit europa behoort (jaja er zijn nog andere landen die er niet toe behoren) en of intreding wel verantwoord was.

  7. René, om deze vraag te beantwoorden, kan ik dit boek aanraden: http://greecesodiousdebt.anthempressblog.com/
    Ik ben er zelf in bezig en het is echt heel openbarend. Niet alleen voor Griekenland, maar voor het hele euro-debacle (want ik kan het niet meer anders noemen, nadat ik al ruim 120 bladzijden achter de rug heb).

  8. En Penimeni: net zomin als je Audi’s en BMW’s explorteert naar zwakke periferiën, verkoop je diezelfde periferiën ook geen wapens die het land niet nodig heeft.
    Wie weet zien we weldra de Duitse locomotief een andere wissel nemen om van het euro-traject af te raken.

  9. Of het Grieks wagonnetje met vierkante wielen wordt afgekoppeld.
    Ik wist trouwens niet dat Griekenland gewapenderhand verplicht werd wapens te kopen.
    Wanneer ik geld leen bij de bank om een wankel huis te herstellen teken ik geen contract om tevens een onnodige 3D kamervullende TV te bestellen.
    Tenzij het mijn huis niet is, ik de lening niet moet afbetalen en de TV netjes bij mij thuis afgeleverd wordt. En zo zitten we terug bij de verantwoordelijke Griekse politici.
    De Amerikaanse Marshallhulp na de oorlog was overigens ook niet direct belangeloos.
    Overigens onhandig dat de vrouwelijke kruisvangst niet onmiddelijk tot teken Gods verklaard werd. Maar ja kerken zijn minder sterk in niet zelf georganiseerde mirakels.
    Spijtig dat het het vrouwtje de hand kust van de kerkvorst in plaats hem het water in te trekken en hem te testen in zijn vermogen over het water te lopen.

  10. Tussen alle ellende en hemeltergende Leithargia (pun intended) door, is het misschien toch positief dat het kruis door een vrouw werd gevangen. Op http://btersago.com/blog/?p=4295 uit 2011 postte je dat er toen een vrouw het kruis had opgedoken in Faliro. Begint het machismo te barsten? Daar waren in België 2 wereldoorlogen voor nodig (stemrecht pas in… 1949).

  11. dan pas !!mijn oma uit Adana , had in 1922 de broek al aan.

  12. μην ξεχνας και τον Παγκοσμιο Μινωταυρο. Μεγαλε.

  13. ειχα διαβσει αυτο για το γερμανικο μοντελο πιο πανω και καπακι τωρα ακουω τον τσολια ,και μου βαζει ενα αλλο γερμανικο μοντελο που θα το προτιμουσα σεφεστατα
    Και τι θα χάναμε χωρίς αυτούς όλους,
    τους γερμανούς τους προφεσόρους,
    που καλύτερα θα ξέρανε πολλά,
    αν δεν γεμίζαν ολοένα την κοιλιά,
    υπαλληλίσκοι φοβητσιάρηδες, δούλοι παχιοί,
    τους έχω βαρεθεί.
    Μπερτολ, και για χαρη της απουσας Δημητριαδη.

  14. ik besef wel dat het hier inmiddels drie taboes zijn, maar ik wil ze toch nog eens herhalen:

    1. hoewel er veel fout loopt in de EU, zijn haar successen en weldaden vele malen groter;

    2. om een welvaartsstaat te hebben met goed onderwijs, degelijke gezondheidszorg, etc… is er (georganiseerde en verplichte) solidariteit nodig. Dat betekent dat iedereen naar vermogen bijdraagt. Ook de ambtenaren en de zelfstandigen, niet enkel een kleine minderheid van loontrekkenden. De grote meerderheid van de mensen die aan de tameia en de ziekenhuizen staan aan te schuiven om te krijgen, hebben weinig of niets gegeven.

    3. Niettegenstaande alle globale complotten, zijn de Grieken hoofdzakelijk zelf verantwoordelijk voor hun crisis, voornamelijk owv het samenlevingsmodel waarvoor ze zelf gekozen hebben (en blijven kiezen)

  15. Volledig mee eens, @Hans, maar dat maakt de situatie er niet minder schrijnend om.

  16. @Hans

    1. EU successen en weldaden zijn er ongetwijfeld maar in steeds grotere mate voor een steeds kleinere, bevoordeelde groep.

    2. volledig mee eens

    3. samenlevingsmodel / overlevingsmodel / manipulatiemodel. Ik merk dat de nieuwe generatie er stilaan toch echt wel anders tegenaan begint te kijken.

  17. Het verwondert me dat Hans niet direct afgeschilderd wordt als de nieuwe Göring, toyboy van Merkel of dat het hem niet afgeraden wordt in Griekenland te vertoeven, het land van miskende ego’s, dragers van alle wijsheid en trotse parttime Grieken.
    Ik hou van het land, zijn inwoners, zijn mentaliteit, zijn dwarsheid, maar ik vrees dat het oog van de Europese naald te klein is voor deze kamelen.

  18. Eigenlijk heeft het niets met Europa te maken. Griekenland is een failed state. Zelfs met een drachme zou de bom vroeg of laat zijn gebarsten. Wellicht iets later dan nu het geval was.

  19. @Hans en @Bruno wat zien jullie als realiseerbaar en werkbaar alternatief voor Griekenland. Ik weet het niet en pieker me suf, of moet het achterste van de tong wijselijk verborgen blijven?
    Eigenlijk vond ik de pre Europese tijden veel leuker. Ik ontmoette overal tevreden mensen, trots op hun land en cultuur. En eigenlijk ging iedereen toch elk jaar een beetje vooruit. Maar ja dat zullen wel de normale verzuchtingen zijn die bij mijn leeftijd horen.

  20. @Penimeni, ik denk dat ik hierover nooit mijn mening verzwegen heb: als (ALS) de Grieken bereid zijn enkele jaren serieus op hun tanden te bijten en op hun kin te kloppen, denk ik dat ze beter af zijn buiten de EU. Het heeft geen zin bij een club te willen waarvan je de inherente logica niet aanvaardt en die je als volksvreemd beschouwt.

  21. In het geval Griekenland de EU zou verlaten, zal het heel snel een echt Balkanland worden, met een gusntige ligging en een ietwat betere infrastructuur: maffioze clans (‘ondernemers’) die de koek verdelen en wat restmanna voor het volk. En de zon en de zee, en Aliki Vougiouklaki. Zo is het altijd geweest en zo waren ze blijkbaar gelukkig.

    Binnen de EU: nog vele jaren veel minder en langzaam uit het dal klimmen door te verwesteren.

  22. er zijn ook grenzen Penimeni. en Hans zit aan de andere kant van de grens.
    en direct kan het ook niet. wij hebben ook wat werk te doen.
    en meestal heeft Hans gelijk al zijn wat punten die een lang gesprek nodig hebben, en nog al wat flesjes retsina nodig.

  23. @Hans: Hoeveel stront moet je in je ogen hebben om aan te geven dat de EU meer goed doet dan kwaad?

    – Werkloosheid zit op historisch hoge niveaus
    – Jeugdwerkloosheid rijst de pan uit
    – Overheidsschulden nemen hand over hand toe
    – Armoede neemt toe
    – Polarisering wordt sterker (kunnen ze in GRIE over meepraten.
    – Burger krijgt steeds minder inspraak (o.a. TAFTA)
    – De MEP’s stelen als raven (daggeld, valse declaraties, etc.) dineren als koningen van ons geld, betalen nauwelijks belasting, etc. Zie hier deel 1: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/06/tom_staal_trekt_de_rioolput_eu.html En hier deel 2: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/06/tom_staal_trekt_rioolput_eu_op.html
    – Falende projecten als 200km geluidswal voor koeien in Polen, tonnen subsidies voor virtuele koeien in Roemenië, lege stadsparken in Bulgarije met zwembaden waar geen druppel water in zit.
    – Een Europees parlement dat de corrupte bende in Griekenland lekker zijn gang laat gaan. Niet dat het in andere Europese landen veel beter is. Hoeveel werk is er bijv. al verricht inzake de Lagarde Lijst?
    – Ik kan het lijstje nog wel even langer maken hoor Hans.

    Dus nogmaals Hans, hoeveel stront moet je in je ogen hebben om dergelijke uitspraken te doen? En Bruno, wat mij betreft val jij hier ook redelijk door de mand met je “ben het helemaal met je eens Hans”.

    Gelukkig geeft je manier van verslag doen een ander beeld dan dat je opmerking doet vermoeden.

    Allen een prettige dag!

  24. Volgens een verslag van Europese specialisten, hebben de Poolse koeien tot nu geen enkele klacht geuit over hun geluidsscherm.
    Ook de Roemeense virtuele koeien grazen onder de meest ideale omstandigheden.

  25. Haha :-)! En ik heb de MEP in Brussel ook nog niet horen klagen over de Chateauneuf du Pape die tijdens de lunch bij het wagyubeef wordt gedronken. Lekker op kosten van de EU-belastingbetaler.

  26. kom kom, je hoeft niet te schelden enkel omdat het vanachter een scherm gebeurt…

    natuurlijk zijn er uitwassen, maar collectief zijn we er met zijn allen vooral op vooruit gegaan. Heel de interne markt en het vrij verkeer van personen is op zich al een enorme verwezenlijking. Dat niet alles perfect is betekent toch niet dat alles slecht is… Maar misschien is het inderdaad niet voor alle landen uitgedraaid zoals ze het wensten. In elk geval, ipv te schelden zou je misschien je fantasie eens kunnen gebruiken om te bedenken hoe het zou zijn zonder de EU…

    Denk hierbij aan oorlogen, monopolies, sociale rechten, mensenrechten, man/vrouw gelijkheid, landbouwbescherming, eengemaakte onderwijsmarkt, erkenning van diploma’s, ….en ook dit lijstje kan nog veel langer.

    Enkele punten van je opsomming:

    – werkloosheid: daar heeft geen enkel land vat op – hoe is dit de EU’s fout?
    – overheidsschuld: EU’s fout?? als de EU maatregelen oplegt om die schuld binnen de perken te houden, begint iedereen te steigeren
    – armoede: ja, want de welvaart was werkelijk overdadig vooraleer de EU alles afpakte…
    – polarisering: ja, want voor de EU waren alle Europese landen gelijk en bevriend
    – burger minder inspraak: in vergelijking met waar en wanneer? Als ik me goed herinner was GR nog niet zo lang geleden een dictatuur?
    – falende projecten: als eens de fameuze ‘bruggen zonder wegen’ gaan bekijken in Belgie?
    – Europees parlement is nu ook al verantwoordelijk voor de Griekse bende?? als je dat wil, dat is er meer EU nodig, niet minder

  27. @ Hans,

    Beste Hans,

    Meerder keren verwijt jij mij dat ik zou schelden. Ik weet niet of jij “stront” een scheldwoord vindt, maar laat ik de zin voor jou herschrijven: hoeveel poep heb jij in je ogen?

    Vervolgens kom je met een argument dat de plank volledige mis slaat. We zijn er collectief beter van geworden?
    – Werkloosheidscijfers in de gehele EU is toegenomen tot in sommige gevallen boven de 60%
    – Staatsschuld is in de gehele EU zone fors, fors toegenomen.
    Ik “tel de 2 bovenstaande feiten even bij elkaar op”. Minder werkenden moeten voor meer schuld gaan betalen. Daar wordt je collectief beter van?

    – Oorlogen: het is juist de EU die voor oorlogen zorgt. Of vindt je het normaal dat de Grieken Merkel voor Hitler uitmaken?
    – Overheidsschuld: door toedoen van het volledig mislukte Euro project van de EU kunnen landen zich dmv devaluatie niet meer uit de crisis exporteren. Lees kunnen hun schuld niet verminderen.
    – Armoede: door toedoen van de crisis (met dank aan de Euro). Staatsschuld en werkloosheid zijn door toedoen van het falende EU project uit de pan gerezen.
    – Polarisering was iig minder dan voor de nadrukkelijke bemoeienis vanuit Brussel.
    – Ja dat klopt wat betreft Griekenland (en ook Spanje) en nu stevent men weer af op een dictatuur. Nu vanuit Brussel.
    – Als de Belgen falende projecten hadden, dan draaide de Belg daarvoor op. Nu draaien wij op voor mislukte projecten (smeergeld, vriendjespolitiek) door heel Europa.
    – EU had Griekenland al lang geleden los moeten laten. In plaats van dit land vast te zetten aan een enorme schuldenketting. Dan was de ellende een stuk minder geweest. Dus ja, de EU is mede schuldig hieraan. Als ik hier nog aan toe voeg dat de “hulp” aan GRIE voor 95% bij Duitse en Franse banken terecht is gekomen… Nou ja, vul zelf maar in.

    Als jij zegt dat er meer Europa nodig is, dan ben je wel een heel eng mannetje. Hebben we niet genoeg voorbeelden van de foute afloop van de centralisatie van macht? 2 Van de meest in het oog springende voorbeelden zijn het Romeinse Rijk en het Derde Rijk.

    Landen integreren met:
    20 verschillende talen
    28 verschillende culturen
    Vele verschillende geografische eigenschappen
    28 Verschillende sociale zekerheidssystemen
    28 Verschillende historie
    28 Verschillende vormen van pensioenopbouw
    Vele verschillen in opleidingsniveau
    En ga zo maar door.

    Of vind jij het fijn om tot je 67 te werken en zo te betalen voor het pensioen van de Fransoos die maar tot 60 hoeft te werken (62 per 2018 hoera!). Of vind je het fijn dat door toedoen van het vrij verkeer van personen nu Bulgaren naar Nederland komen om te werken voor minder dan €3ph (of bij de Ikea in Belgie voor nog geen €2.50ph) is dat jouw idee van vrij verkeer van personen. Ik zie uitbuiting met als profiteur het grootkapitaal. Net zoals ik noem het nog maar eventjes het achterkamertjes overleg rondom TAFTA.

    Persoonlijk vind ik dat ik al teveel tijd aan je gezwam heb besteed. Mocht je nog willen reageren, be my guest. I rest my case.

    Allen een prettige dag!

  28. “stront” is geen scheldwoord, enkel een beetje ongepast voor een volwassen meneer. “je hebt stront in je ogen” (maw “er hangt stront aan je gezicht”) is dat natuurlijk wel. Net zoals :”je hebt poep in je ogen”. Ook “je bent een eng mannetje” zal in heel Vlaanderen als uitschelden beschouwd worden.

    Daarmee – en met de teneur van je argumentatie – ga ik me dan verder ook niet mee bemoeien:ik ben de pubertijd ontgroeid.

  29. En hoe ziet je bright new world er dan uit, @Frits? Een verzameling sterke, soevereine landen, die elkaar met respect bejegenen? Of en waarbij elk probeert de andere de loef af te steken in een race to the bottom, waar TAFT en andere verdragen al veel eerder zouden gesloten zijn, maar dan door diezelfde soevereine regeringen, met nog niet de helft van de kunde en getalsterkte die de Europese Unie heeft?
    Het is moeilijk werken met alsen en mitsen, we weten niet hoe onze wereld er zou uitzien zonder Europese instellingen, zonder gemeenschappelijke markt en politiek. Wat we dus denken, is puur gebaseerd op geloof. Jij gelooft misschien in gouden bergen als soevereine natiestaat, ik vrees dat de meeste landen nog veel meer marionettenstaten zouden zijn dan ze nu al zijn. Net omdat ze niet opkunnen tegen de echte grootmachten op deze aardbol, en dat zijn lang niet alleen andere natiestaten…

  30. Ik ben een Nederlandse die het prettig vind om tot mijn 67 ste jaar te werken. Nee, ik heb geen hotemetoten baan, gewoon een hbo-functie in een ziekenhuis. Het kan kan mij niet niet schelen dat een Fransman of Griek eerder met pensioen gaat, kan me er hooguit over verbazen. Al die uitwassen die plaats vinden zijn in mijn ogen ‘kinderziektes’ waar we als EU overheen groeien, dat neemt niet weg dat deze ‘ziektes’ voor individuele mensen heel vervelend kunnen uitpakken.
    Zolang ik leef maak ik cycli mee van economische groei en neergang, dat zal wel zo blijven. Maar ik heb nog nooit oorlog meegemaakt en dat is klasse.Juist prettig die nuchtere observaties van Hans, en Bruno laat soms weer een andere kant zien die net zo waar is. Ga zo door heren!

  31. Ik vind het leerrijk om alle meningen aan bod te laten komen. Het kan altijd zijn dat ik iets hoor waar ik zelf niet aan gedacht heb. Dus voor mij mag ieder zijn zeg doen. Ik snap de redenering van Frits, ik snap de redenering van Hans. En iedereen heeft zo zijn waarheid. Wat Europa betreft: vele Grieken willen er toe behoren, en dat heeft zijn redenen. Het lidmaatschap van Europa heeft Griekenland goed gedaaan. Dat van de eurozone, dat is dan weer een heel andere vraag.
    En hoe Europa de crisis hier aanpakt, daar kan ook over gedebatteerd worden.
    Ik verwacht niet dat iedereen het eens is met mijn analyses, maar mijn rechtvaardigheidsgevoel wordt de laatste maanden heel zwaar op de proef gesteld.

  32. Peace Bruno, mooie woorden.

    @Bartje: kijk eens naar landen als Zwitserland, Taiwan, IJsland (Ja zelfs IJsland),Andorra, San Marino, etc. En laat je niet zo bang maken door alle propagande dat je bij een groot geheel moet horen. Klein is fijn.

    @Jane: dat is ook een keuze. Mssn moet je als filantroop je buurman ook aanbieden om te stoppen met werken op z’n 60e. Vertel hem maar dat jij wel betaalt voor die jaren tot z’n pensioen.

    Veel te verbeteren.

    Prettige avond allen!

  33. Zwitserland volgt bijna alle regels van de EU zonder mee te hebben kunnen beslissen over die regels. Noorwegen idem, en Andorra en San Marino zijn tax havens, met steun van hun respectieve grote broers Frankrijk en Italië. Want vergeet het maar dat ze zonder hen zouden kunnen overleven.
    IJsland is inderdaad een voorbeeld, maar wel na bijna aan de grond gezeten te hebben. Hun recept om de crisis het hoofd te bieden, trekt me echter ook wel aan. Taiwan ken ik dan weer onvoldoende, al moet je niet vergeten dat Taiwan met zijn 22 mio inwoners echt niet als een klein land kan worden afgedaan. Klein is belangrijk, en wat op dat kleine niveau kan worden beslist en beredderd, hou ik ook liever op dat niveau. Maar voor sommige zaken kan je niet buiten grotere verbanden. Vervuiling kan je echt niet alleen aanpakken binnen je eigen (lands)grenzen. Zelfs het Europese niveau schiet daar eigenlijk voor tekort. Onderhandelen met de VS? Dat lukt, als je het ok vind om gewoon van tafel gespeeld te worden.
    Zit ik fout? Misschien. Dat er heel wat misgaat met de Europese Unie, hoeft echt geen betoog. Maar ik blijf eerder hopen op een revolutie van de structuren, eerder dan het wegvallen van die structuren. Een democratisering van de Europese instellingen, eerder dan het vervangen door niveau’s die nog minder democratisch gewicht hebben.
    Bovendien, denk je echt dat misbruiken alleen op Europees niveau spelen? Overal waar mensen en macht samenkomen, zijn er misbruiken. In het Europees Parlement, nationale parlementen (denk aan het Britse Lagerhuis), zelfs in gemeentes. Ik vermoed dat de laatste gemeenteraadsverkiezingen niet alleen in België op veel plaatsen op een soap zijn uitgedraaid.
    Het is alleen maar dat Europa maar al te gauw als oorzaak/schuldige wordt aangewezen. Terwijl het toch onze eigen regeringsleiders zijn in de Europese Raad, die ons die regels oplegden. En het de regeringen zijn, die een Commissaris aanwijzen, met dien verstande, dat de kandidaat-commisarissen een grondige overhoring krijgen in het Europees Parlement, iets waar nogal wat nationale overheden een lesje van zouden kunnen leren. Erger nog dan de regels die de Europese Raad oplegt, zijn de regels die zogezegd van Europa komen.
    Europa is een gemakkelijke stropop om zich achter te verbergen als een onpopulaire maatregel moet worden doorgedrukt, en blijft stil als positieve maatregelen worden gekaapt, zoals bijvoorbeeld de reizigersrechten of veel consumentenrechten.
    Maar zoals ik al eerder zei, ik ben ook niet gelukkig met de huidige Europese koers en politiek. Ik wil alleen het kind met het badwater niet weggooien.

  34. @frits, ik ben geen filantroop. Ik haal gewoon veel voldoening uit mijn werk. Maar ik geniet (misschien omdat ik fulltime werk) ook erg van een vrij weekend. Ik moet er echt niet aan denken om met pensioen te gaan. Dat een ander dat wel wil op 60 jarige leeftijd, tja, daar kan ik dus echt niet wakker van liggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *