Sociaal dividend

De Griekse regering had het al een tijdje geleden aangekondigd en vandaag is het door Eurostat bevestigd: Griekenland heeft vorig jaar een primair surplus opgetekend. Het is een begrip dat relatief nieuw is binnen Europa, omdat het nooit eerder als een maatstaf werd gebruikt, dus ik heb ook moeten opzoeken wat het precies betekent. Voor zover ik het goed begrepen heb, is dat het bedrag dat nog overblijft op het budget, nadat een regering haar uitgaven heeft gemaakt, maar voor de interesten op de lening wordt afbetaald. Ik ben geen econoom, maar gezien het feit dat Griekenland een schuldenberg van 390 miljard euro heeft, kan ik me echt niet voorstellen dat het primaire surplus ook maar iets te betekenen heeft.

In Brussel dacht men er vandaag anders over. Griekenland had een indrukwekkend prestatie geleverd, zo luidde het. En het leek alsof er een nieuw tijdperk aanbreekt. 1,5 miljard euro primair overschot had Griekenland geboekt. Volgens een andere methode zou het zelfs 4,3 miljard euro zijn, zo zei vice-minister van Financiën Staikouras. Nog maar eens een teken dat dit gegoochel eigenlijk allemaal heel weinig om het lijf heeft. “Investeerders” zullen zich misschien wel reppen om Grieks schuldpapier te kopen, maar de Griekse economie is ver van gezond. De loonkost is naar beneden gegaan, dat wel, volledig volgens Duits recept. Maar het primaire surplus is er gekomen door de bevolking leeg te knijpen, niet door een politiek van economische ontwikkeling te voeren.

De woordvoerder van de Europese Commissie, Simon O’Connor, deed er vandaag nog een schepje bovenop: de Griekse schuld is zowaar duurzaam (sustainable) geworden! Hoera! De regeringsgetrouwe Griekse media sprongen er gretig op en proberen een moegetergde bevolking er van te overtuigen dat het allemaal veel beter gaat en dat Samaras echt wel een krachttoer heeft uitgehaald.

Ik snap het alleen niet. Bekijk de cijfers even:

2009 2014
Schuld: 290 miljard euro Schuld: 390 miljard euro
Percentage van BNP: 125% Percentage van BNP: 175%
Werklozen: 400.000 Werklozen: 1.400.000

Wat is er in godsnaam veranderd? Tot voor kort stond de trojka nog met de vinger te zwaaien en de laatste schijf van de noodlening werd weer maar eens met veel vertraging uitbetaald, want Griekenland had zich weer eens niet aan de afspraken gehouden. Maar opeens kloppen de cijfers dus.  Leest u eens het artikel in de Wall Street Journal, waar men ook niet meteen overtuigd is van dat primaire surplus. De Europese Commissie heeft blijkbaar een specifieke definitie van primair surplus gehanteerd, die enkel voor Griekenland opgaat. Brussel heeft nu ook zijn Griekse statistieken, zo blijkt.

Ik denk er het mijne van. De verklaring is heel simpel: op 25 mei zijn het Europese Parlementsverkiezingen en de architecten van het loodzware besparingsbeleid dat aan Griekenland werd opgelegd, willen natuurlijk opnieuw worden verkozen. En dus moet er een succesverhaal worden verteld. Opeens zou Griekenland magisch uit de miserie zijn. Met zijn 1,4 miljoen werklozen, met zijn duizenden zelfmoorden (vandaag nog sprong een vrouw van 30 de dood tegemoet), met zijn 34,5% armen, met zijn 686.000 zwaar gedepriveerde kinderen, met zijn 3 miljoen onverzekerden.

Premier Samaras liet zich opeens van zijn meest sociale kant zien. Het primaire surplus zou worden uitgedeeld aan de zwaksten van de samenleving. Maar ook aan de geüniformeerden. Personeel van het leger, politie en zeemacht krijgt allemaal 500 euro aan “sociaal dividend”. Men heeft er een mooie naam voor verzonnen. Maar deze lieden waren naar de Griekse Raad Van State gestapt om de regeringsbeslissing aan te vechten dat er in hun salarais moest worden gesnoeid. En die Raad Van State heeft beslist dat de loonsvermindering ongrondwettelijk was. De regering was dus wel gedwongen om het geld terug te geven, maar het wordt ondertussen in een mooie strik verpakt, een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen en Europese Parlementsverkiezingen.

Ook de zwaksten zouden dus geld krijgen. Maar werklozen die een toelage hadden gekregen om werk te gaan zoeken, of werklozen die bijvoorbeed weer bij hun ouders zijn gaan wonen, die komen niet in aanmerking. Wie er dan wel in aanmerking komt voor het sociale dividend, ofwel het verkiezingscadeautje, zal de komende dagen duidelijk worden. Mensen konden een aanvraag indienen om een stukje van de koek te krijgen. Zo’n 312.000 aanvragen zijn er binnen gekomen en een goeie 64.000 zouden worden goedgekeurd. Een beetje kruimels voor de arme drommels, wellicht. Want meer dan een eenmalige betaling van een paar honderd euro zit er niet in. Of dat de stemplichtigen zal weten te overtuigen, weet ik niet.

Wat ik wel weet, is dat we ondertussen op Europees niveau flink voor de gek worden gehouden. Na de zomer zal de Europese Commissie gaan praten over een Griekse schuldherschikking. Die zal er moeten komen, want als we verder gaan op het hoerageroep van Brussel, dan is er een nieuwe bubbel in de maak. 25 mei zal een heel interessante dag worden.

18 thoughts on “Sociaal dividend

  1. Goed dat je dit hier inzichtelijk en overtuigend hebt opgerakeld…goochelen kunnen ze en zeker in verkiezingstijd…

  2. Ook in Portugal is het wonder vlak voor de verkiezingen geschiedt en gaan ze de markt weer op.

    Het wordt zeker interessant op 25 mei, en wat voor verhaal krijgen we na de verkiezingen voorgeschoteld??

  3. in je tabel moet bij 2009 wel nog een asterisk, als volgt:

    “* land kan schulden niet meer terugbetalen tgv jarenlang wanbeleid en leven-met-andermans-geld met volledig medeweten en meewerking van de bevolking. Vraag drong zich op ‘(i) noodleningen onder speciale voorwaarden of (ii) terugtrekking uit Euro en dus terug naar drachme en totale implosie op korte termijn’. Na democratische verkiezingen werd het eerste gekozen, wellicht met in het achterhoofd ‘ geef ons het geld en dan zien we wel’.

    En dan een asterisk onder 2014, als volgt:

    “* land doet nu alsof het het slachtoffer is geweest van een internationaal neoliberaal complot en kijkt nu verbijsterd naar zijn schuldcijfers, die het in 2009, toen er met geld gezwaaid werd en al zwart op wit te lezen waren, vergeten te lezen was. Is helemaal vergeten in welke toestand het zich in 2009 bevond”.

    De schuldenberg is uiteraard onoverkomelijk. Dus zijn er drie mogelijkheden:(i) nog lagere intrest en leningen op nog langere termijn uitspreiden – daar lijkt het naartoe te gaan; (ii) afschrijven van de schuld – politiek moeilijk haalbaar (iii) iedereen de boom in wij betalen niet meer terug (de keuze die verworpen werd bij de vorige verkiezingen).

    “Wat is er in godsnaam veranderd?” – dat het land al vijf jaar lang niet failliet is gegaan dankzij geld dat het heeft kunnen lenen aan betere voorwaarden dan de markt.

    of dat dan de juiste keuze was, dat is een andere zaak…

  4. ‘het leven met andermans-geld met volledig medeweten en medewerking van een bevolking’, dat zou je beter kunnen veranderen in een volledig medeweten en medewerking van noord- en zuid- Europeaanse politici, die het overzicht hadden van de enorme geldstromen die blijkbaar na het invoeren van de euro van noord naar zuid vloeiden!

  5. De schuldpapieren die vooral in handen waren van de Franse en Duitse banken, zijn nu voor 66% eigendom van de Europese Centrale Bank en het IMF. Operatie geslaagd wat dat betreft.
    @Hans, ik snap je redenering, en het is ook gewoon onzin om te beweren dat de huidige situatie uitsluitend het resultaat is van een neoliberaal beleid. Alleen zie ik geen oplossing voor het Griekse probleem. Het zal dan wel allemaal democratisch zijn geweest, maar vergeet niet dat slechts de helft van de Grieken is gaan stemmen in juni 2012. Van die 50%, heeft slechts 27% voor Nea Dimokratia gekozen. Een beetje grof gesteld, heeft 13,5% van de Grieken voor dit beleid gekozen.

    En wat mij betreft, is het land al lang failliet. Dat mag alleen niet worden gezegd, want de casinospelers op de beurzen krijgen daar jeuk van.

  6. @Bruno, ik denk ook niet dat het IMF de oplossing heeft, maar evenmin geloof ik dat ze bewust de Grieken erin geluisd hebben. De drachme was toen misschien wel de beste keuze geweest. En tja, als de mensen niet gaan stemmen, valt er achteraf niet veel te klagen vind ik…

    @Bea, zoals blijkt ook uit jouw reactie, is er nog steeds geen katharsis geweest, en ik denk dat dat momentum ook verdwenen is. En voor mij is dat voorwaarde nummer 1 voor een kentering. Hier is mijn refrein weer:

    De schuld ligt in de eerste plaats, maar niet uitsluitend, bij de Grieken zelf. Het is niet enkel een economisch failliet, het is ook, en misschien vooral, een politiek, sociaal en moreel failliet van een hele natie.

  7. en het spel gaat gewoon verder volgens plan …

  8. En daar zijn we het allebei roerend over eens, @Hans.

  9. Als ik het goed heb begrepen is er een paar jaar geleden toch al eens 100 miljard schuld kwijtgescholden door de banken; dus dat hebben ze toch ook al moeten doorslikken omdat ze zich roekeloos hebben gedragen

  10. Dat primaire overschot kun je vergelijken met EBIT in het bedrijfsleven (earnings before interest), het is alsof je een thermometer in de kont van het bedrijf stopt. Het zegt niet veel over de overlevingskansen, is alleen een indicator of de koorts wel of niet afgenomen is.

    Het is een eigenschap van slechte politici om dit soort positieve verhalen extreem uit te vergroten, kijk maar naar NL waar allerlei positieve ontwikkelingen door de regenten de wereld ingestuurd worden, zonder dat de lijdende bevolking hier iets van in de praktijk merkt.

  11. Volgens WALL STREET JOURNAL (23 april) zou het Grieks primair overschot 2013 maar liefst MIN ZESTIEN MILJARD EURO bedragen………..

    De Griekse DIMOKRATIA van gisteren verwijst daar ook naar.

    Dienaangaande zijn alle Europese politiekers monddood gemaakt in afwachting van de Europese verkiezingen eind mei.

    Echter, na deze Europese verkiezingen, zal de zwijgplicht verbroken worden en zal Griekenland ontwaken uit haar droom (of nachtmerrie ?)

  12. Ik raad iedereen aan om het volgende stuk te lezen. Niet eenvoudig, maar het verklaart heel veel. De herkapitalisatie van de banken is niet opgenomen in de berekening, en daarom is er een primair surplus. @Kalliopi, voor zover ik het kan inschatten, komt er een schuldherschikking aan. Dit keer zal de Europese belastingbetaler daar voor opdraaien.
    http://www.enetenglish.gr/?i=news.en.article&id=1882

  13. Griekenland heeft een staatsschuld van ongeveer 350 miljard euro.

    Aan een realistische 4% bedraagt de jaarlijkse rentelast 14 miljard euro.

    Er zijn ongeveer tweeënhalf miljoen Griekse gezinnen.

    Dit betekent, per Griekse familie, een jaarlijkse rentelast van 5600 euro.

    Dit is een onmogelijke opgave.

    Een aanzienlijk schuldherschikking dringt zich op.

    Ik vraag mij echt af hoe onze Europese leiders dit zullen oplossen.

    Het zullen alvast enkele spannende maanden worden.

  14. dat is al lang bekend. binnenkort komt Merkel en Lagarde samen dat bespreken.een kleine haircut en tot in de eeuwigheid laten lopen tot aflossing.
    inderdaad de vraag is hoe gaan ze dat verkopen aan de europeanen. dat had ik graag willen zien voor de verkiezingen van volgende maand.

  15. το europeanen κανει ριμα με το bavianen. Τυχαιο;;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *