Yiannis vraagt sociaal dividend aan

U weet nog wat het sociaal dividend is: het hoogst twijfelachtige bedrag dat Griekenland overhoudt nadat de overheid alle uitgaven heeft betaald, maar voor de interesten op de leningen in rekening zijn gebracht. Dat wordt primair surplus genoemd, en het is een term waarmee we de laatste dagen worden platgeslagen. In de berekening zijn de speciale pensioenen niet opgenomen, die de Griekse staat normaal gezien zal moeten uitbetalen. Verwacht wordt dan ook dat die na de verkiezingen van 25 mei zullen worden geschrapt. Afwachten of dat inderdaad ook daadwerkelijk het geval zal zijn. Verder zijn ook de kosten om de banken te herkapitaliseren ook niet in deze cijfers opgenomen. Door deze statistische magie is Griekenland er in geslaagd om onder de 3% begrotingstekort te komen voor 2013. Met “Greek statistics”  dus, waarvoor het land een paar jaar geleden werd besmeurd met pek en veren. En ondertussen volgt Eurostat de methode van het berekenen van het primaire surplus en van het begrotingstekort. De woordvoerder van de Europese Commissie heeft wel toegegeven dat de gevolgde methodologie enkel op Griekenland wordt toegepast. Ik zie niet meteen in hoe verschillend dit dan wel is van de Greek statistics, maar volgens de Griekse statistische dienst ELSTAT ligt dat volledig aan mij.

Maar goed, ik wil het daar niet verder meer over hebben. De overheid zal dus het primaire surplus gaan uitdelen aan de zwaksten in de Griekse samenleving, alsdus de mededeling van de Griekse premier Samaras. Tot die zwaksten behoort Yiannis in ieder geval. Yiannis heeft dan ook zijn deel van het sociale dividend aangevraagd.

document-2

Het was alweer een tijd geleden dat ik van Yiannis had gehoord. Hij is begin dit jaar verhuisd naar een flatje dat half onder de grond zit. De foto’s heeft u wellicht al gezien. Yiannis probeert zo veel als mogelijk een normaliteit in zijn leven te behouden. Dat lukt eigenlijk zo goed als niet. Voor zover ik weet, eet hij weer bijna niet, en ik geloof dat hij enorm veel pijn heeft in zijn arm. Voor die pijn neemt hij medicijnen, maar hij wil er verder niet veel over kwijt. Hij heeft het gevoel dat hij me al te veel belast heeft met zijn moeilijkheden.

Vorige week kreeg hij voor het eerst de elektriciteitsrekening binnen en hij kreeg bijna een hartstilstand, schreef hij me. De vorige bewoner van het flatje is gestorven, maar de charatsi – de extra belasting op de elektriciteitsrekening – is nu gewoon doorgerekend naar de volgende bewoner, en dat is Yiannis. De rekening staat namelijk niet op zijn naam, en Yiannis kan die rekening ook niet op zijn naam laten zetten, want hij moet de elektriciteitsmaatschappij nog 150o euro van een paar jaar geleden. In het kort komt het er op neer dat hij 228 euro moet ophoesten.

dei

Als hij het bedrag niet tijdig betaalt, wordt zijn stroom afgesloten. Op de rekening hier boven ziet u E.E.T.A. staan. Dat is de speciale belasting 73,10 euro mag niet veel lijken, maar voor Yiannis is dat bijna onoverkomenlijk. En de overleden bewoner moest nog 151 euro die nu ook op deze rekening staat. (tussen haakjes: u ziet 13,72 euro op de rekening staan voor NERIT, de nieuwe openbare omroep die nog steeds niet in de ether is).

Het komt er op neer dat Yiannis me vroeg om de 228 euro voor te schieten, zodat hij weer even verder kan. Hij zal het geld terugbetalen met zijn deel van het sociale divident, als hij het krijgt (want er zijn tienduizenden aanvragen ingediend). Ik zal ook een beetje moeten rekenen om te zien of ik zo veel kan misschien deze maand, maar ik probeer zo veel als mogelijk.

Het is echter wel elke keer weer een bruut ontwaken voor me, om te zien in wat voor omstandigheden sommige mensen hier moeten zien te overleven, zonder dat ze schuld hebben aan de hele toestand.

10 thoughts on “Yiannis vraagt sociaal dividend aan

  1. De Charatsi moet toch door de eigenaar van het appartement betaald worden en niet door de huurder?

  2. Ik huur mijn huis ook terwijl de elektriciteitsmeter nog op naam van de eigenaar staat. Dat maakt ook niet uit want het is altijd de eigenaar die de charatsi moet betalen en niet de huurder; het is tenslotte belasting op eigendom.

  3. Bruno,

    Bedoel jij met “speciale pensioenen” de “aanvullende pensioenen” (dit is de Google-vertaling, die ik vaak tegenkom bij het lezen van de Griekse kranten) ?

    Maar wat is dit juist, deze “aanvullende pensioenen” ?

  4. Toch nog eens terugkomen op het het primair overschot 2013.

    De overheidsschuld 2013 bedraagt 22 miljard euro.

    Als het primair overschot 2013 anderhalf miljard euro bedraagt, bedraagt het saldo van de schuld (laten we deze definieren als de niet-primaire schuld)dus 23.50 miljard euro.

    En dit betekent ongeveer 10.000 euro per Grieks gezin………..(enkel voor het jaar 2013!!)

  5. Inderdaad @kaliopi, en als we de extra pensioenen (aanvullende pensioenen – εφάπαξ) en de herkapitalisatie van de banken bij het budget tellen, dan heeft Griekenland een tekort van ongeveer 12% op de begroting gedraaid. Een waar succes.

    @Geertje, @Sandraatjen, de huisbaas van Yiannis is daar niet om bekommerd. Het zal hem worst wezen dat de elektriciteit wordt afgesloten. Als je ziet dat hij er geen enkel probleem mee heeft om een dergelijk huis te verhuren…

  6. de stroom kan niet worden afgesloten,zolang je de stroomrekening maar betaalt-zonder dus de charatsi te betalen. Jiannis zou dus wel gek zijn als hij die charatsi wel zou betalen( die de verplichting van de eigenaar is)

  7. Bruno, de charatzi dient inderdaad door de eigenaar betaald te worden dus zeker niet door Yiannis

  8. De charatzi word betaald met de electriciteits rekening .Van het bewijs van betaling word een foto copie gemaakt om af te geven de copie natuurlijk als je je huur gaat betalen .Het Charatzi bedrag word dan afgetrokken van de huishuur.

  9. Toch jammer, het moet mij van ‘t hart, dat de reacties hier louter gaan over de algemene ‘sociale voorzieningen’ of hoe moet ik dat noemen? En die zijn inderdaad echt essentieel. Maar waarom heeft niemand het hier over Yiannis? Betekent dat dat niemand nog een helpende hand wil uitsteken? 🙁 En ook al zijn er duizenden andere Yiannissen, dit blog heeft toch wel zijn nek uitgestoken voor hem. Laten wij hem nu in de steek? Komaan! Ik reageer niet zo vaak op dit blog, maar dit vind ik toch wel ontgoochelend. Ik draag alvast mijn steentje bij.

  10. Om het even over de charatsi te hebben: de meeste huurders in Griekenland maken een overeenkomst dat ze de charatsi eerst betalen en dat die dan nadien van de volgende huur (huren) zal worden afgetrokken. Zo zal het ook bij Yiannis gaan. Zijn huisbaas woont in Thessaloniki. Maar Yiannis moet dus eerst de volledige charatsi betalen.
    Bovendien heeft de vorige bewoner (die dus overleden is) de charatsi niet betaald en dat wordt nu naar Yiannis doorgeschoven. Waarschijnlijk heeft die vorige bewoner trouwens ook nog een rekening bij DEH open staan (dus niet alleen een charatsi bij de overheid), maar Yiannis weet niet hoe veel. Mocht dat een substantieel bedrag zijn, dan kan zijn stroom elk moment worden afgesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *