Een paar dagen geleden toonde de televisiezender Alpha in een nieuwsbericht dat mensen van in totaal 172 verschillende nationaliteiten het zogenaamde Sociale Dividend zouden hebben gekregen. 1 op de 10 mensen die het sociale dividend hebben gekregen, hadden niet de Griekse nationaliteit. De journalist die zich in de materie had verdiept, gaf verder de volgende cijfers:

  • 9.700 mensen komen uit Bangladesh, Indië, Sri Lanka, de Filippijnen en Egypte,
  • 400 mensen hebben de Chinese nationaliteit (we kregen te horen dat deze mensen godbetert hier bedrijven hebben opgericht),
  • 97.000 mensen uit Albanië, Bulgarije en Roemenië hebben een aanvraag tot sociaal dividend ingediend.

De journalisten waren onder de indruk dat mensen uit “economisch sterke landen” in de lijst voorkwamen: 1.500 uit Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Want in die landen gaat het goed, zo luidde het. De journalisten baseren zich op de cijfers van het minister, waar je kon zien dat meer dan 3.174.579 mensen een sociaal dividend kregen. Yiannis was overigens niet een van hen, maar dat wist u al.

Het leek de journalisten te ontgaan dat het om mensen gaat die in Griekenland wonen, waar het niet zo goed gaat. Dus waarom zou het niet kunnen dat een Duitser in Griekenland financiële moeilijkheden heeft? En eigenlijk zou je je de vraag kunnen stellen waarom zoiets op deze manier in het nieuws moet worden gebracht.

Het duurde niet lang of er kwam heel wat reactie op het feit dat niet-Grieken (en dan vooral mensen uit Bangladesh, China of Indië) het sociale dividend kreeg. De sociale media waren het platform bij uitstek om meningen te ventileren. Hier een paar bloemlezingen.

We beginnen met journalist Yiannis Loverdos, die directeur is van de krant Vradini, en een programma heeft op de obscure zender Blue Sky. Oh ja, en hij is gemeenteraadslid in de Atheense wijk Vyronas.

De heer Loverdos vindt het onbegrijpelijk dat buitenlanders een sociaal dividend krijgen, waar de Grieken voor betalen. Terwijl de Grieken gebukt gaan onder een loodzwaar belastingsregime, lopen buitenlanders er mee weg, zo vindt hij.

Ongelofelijk om iets dergelijks te lezen van een journalist. Die zou beter moeten weten. Want je komt enkel voor het sociaal dividend in aanmerking als je belastingen betaalt in Griekenland. Dus de buitenlanders betalen hier ook belastingen. Ik vraag me trouwens af of de heer Loverdos evenveel problemen heeft met het feit dat de afwas in zijn favoriete taverna’s in zijn wijk wordt gedaan door mensen uit Bangladesh of Indië. Ik heb de heer Loverdos overigens ook niet gehoord toen de fruitplukkers in Nea Manolada, allen uit Bangladesh, Pakistan en Indië, werden beschoten door hun baas toen ze naar hun achterstallige loon vroegen.

Politiek commentator Yiannis Koutsomitis, die zichzelf op zijn twitterprofiel lid van de cosmopolitische elite noemt (en schrijft voor een nieuwe Griekse krant “O Filelftheros” (de Liberaal) heeft het niet zo begrepen op Tsipras en SYRIZA en laat dat op zijn blog op de volgende manier merken:

“Alexis de hedendaagse Noë.

Hij heeft in zijn ark van het dividend 172 nationaliteiten opgenomen om ze te redden van de zondvloed van het neoliberalisme.”
Journalist Babis Papapanagiotou, die een programma heeft op de radiozender Real FM, is ook geen vriend van SYRIZA. In een tweet tekende hij het volgende op:
“172 (!) nationaliteiten kregen het sociale dividend! Arme Griekse armoede – SYRIZA doet alles voor jou. Wereldwijde herverdeling van inkomen!”.
De zakenman George Athanatios Tsoukaladakis gaat op zijn Facebook profiel tekeer tegen het sociale dividend. Tsoukaladakis maakt op televisie reclame voor collageen producten die je op je gezicht moet smeren. Tevens heeft hij 2 bijeenkomsten op het Syntagmaplein georganiseerd onder de slogan “Vertrek”, gericht tegen de regering Tsipras. Uiteraard kwamen daar heel wat politici van de oppositiepartij op af, maar ook journalisten van het slag hierboven.
Dit is wat Tsoukaladakis schrijft:
“Niet één, niet twee, maar 172 verschillende nationaliteiten (voor een beter begrip: de VN telt 193 nationaliteiten) hebben het sociaal dividend van de regering gekregen, zoals op het nieuwsbericht van Alpha vermeld.
Alle rassen ter wereld, dus, kregen het dividend.
Om daar de zigeuners niet bij te tellen, want anders zouden we er nog een depressie van krijgen.
Wij bloeden allemaal onder het belastingsregime om het geld in de wind te gooien.
Eerste keer links.”
De meningen op de sociale media werden gretig gedeeld door leden van de oppositiepartij die tot voor een paar jaar nog deel uitmaakten van de extreemrechtse partij LA.O.S. Die lieden zitten trouwens achter een sociale media account die “Ομάδα Αλήθειας” (Team van de Waarheid) zit. Die postten het volgende op Facebook:
“Ze maken de middenklasse kreupel met belastingen.
Ze verhogen de bijdragen van de vrije beroepen.
Ze verlagen voor de tweede keer het plafond van het belastingvrij inkomen.
Ze schaffen de speciale pensioenen af.
Ze verlagen de pensioenen.
Ze verminderen de verwarmingstoeslag met 50%.
Maar ze geven wel een sociaal dividend aan 172 nationaliteiten.”
De logica lijkt er op neer te komen dat enkel de Grieken recht hebben op een sociaal dividend. Dat die buitenlanders hier belastingen betalen, lijkt irrelevant. Op deze manier kun je natuurlijk geen maatschappij opbouwen die regels heeft die voor iedereen gelden. Wat tot dusver toch min of meer de norm was in Europa.
Je kunt je trouwens ook afvragen in hoeverre deze logica nog verschilt van de standpunten van de neonazi’s van Gouden Dageraad. Op de website van die partij (of criminele organisatie) staat te lezen dat Gouden Dageraad gelijk heeft gekregen.

“De Grieken betaalden belastingen door hun neus, zodat meer dan 100.000 buitenlanders en ‘zwakke bevolkingsgroepen’ het ‘sociale dividend’ zouden krijgen.

Overigens hebben 2.789.962 Grieken een sociaal dividend gekregen. Dat is 91% van het totaal van mensen die het kregen.

 

 

2 thoughts on “Het niet zo verborgen racisme

  1. Helaas is racisme weer ‘de bon ton’ of noem het salonfähig, ook bij ons in Vlaanderen. Zolang dit fenomeen koren is op de molen van machtige partijen wordt het gedoogd, ja zelfs aangemoedigd ‘en sourdine’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *