Grammatiko

Het dorp Grammatiko ten noordoosten van Athene is de voorbije jaren veel geplaagd geworden en vaak in het nieuws gekomen. In augustus 2005 stortte de Boeing van Helios Airways er neer (geen overlevenden). Nadien bleek dat op het grondgebied van Grammatiko een vuilnisbelt zou worden aangelegd (de bulldozers stonden al klaar, maar de dorpelingen verhinderden met geweld de werkzaamheden). En eind augustus ontstond in de buurt van het dorp een verwoestende brand die grote delen van noordoost Attica in de as heeft gelegd.

Tijdens de voorbije parlementsverkiezingen van 4 oktober bleven de meeste inwoners van Grammatiko uit protest thuis, want PASOK had destijds het dorp uitgekozen als locatie voor de nieuwe vuilnisbelt, en Nea Dimokratia voerde dat plan uit (of probeerde dat toch). Begrijpelijk dat de bewoners geen heil zagen in beide partijen en er zeker van waren dat de aanleg zeker zou doorgaan. En dat bleek meteen al: PASOK gaan inderdaad een vuilnisbelt aanleggen in Grammatiko, maar niet voor onverwerkt vuilnis, maar wel voor verwerkt vuilnis. Het onderscheid zal de dorpelingen worst wezen: zij willen dat er geen schop in de grond wordt gestopt.

Echter, daarvoor was het al te laat: begin vorige week is men beginnen graven. E meteen stootte men op archeologische resten (niet zo ongewoon in Griekenland). Dit zou wel eens een strohalm van hoop kunnen zijn voor Grammatiko. De resten zijn Romeins en volgens een presidentieel besluit moeten de werkzaamheden worden stopgezet en komt de archeologische dienst nu onderzoek uitvoeren. Zolang dat onderzoek niet is uitgevoerd, mag er niet verder worden gewerkt.

Het zal je maar overkomen als je een huis wil bouwen. Om die reden vermelden veel mensen niet dat er archeologische resten zijn gevonden, want anders bestaat de kans dat je je eigendom dreigt te verliezen en je krijgt er bitter weinig voor in de plaats van de staat.

In dit geval gaat dit echter niet op, want er is veel ruchtbaarheid aan de vondst gegeven. Hoe de overheid dit gaat aanpakken, moet blijken. Als de resten erg belangrijk zijn, bestaat de kans dat men er een heuse opgraving aan zal wijden. Als de vondst daarentegen beperkt is, zou het best kunnen dat men de resten zal verplaatsen naar een andere locatie. Dat heeft men ook gedaan toen neolitische woningen werden aangetroffen toen men de roeivijver voor de Olympische Spelen aan het graven was in Schinias. Deze techniek heeft zijn tegenstanders. Uitkijken of archeologie Grammatiko kan redden van de vuilnisbelt…

6 thoughts on “Grammatiko

  1. Hahaha sukkels!! Dit is echt geweldig voor de bewoners van Grammatiko. Dit kan enige tijd duren voor dat ze door mogen graven als dat er ooit van komt. Al zal het me niet verbazen als het in het doofpot gestopt wordt, verteld wordt dat er niets bijzonders is gevonden en ze zomaar door gaan met graven. Maar aangezien de publiciteit van deze kwestie zal dit lastig worden.

    Zo is de aanleg van de nieuwe metro lijnen in Athene ook jarenlang vertraagd. Overal waar ze een schepje zand weghaalden kwam er weer iets naar boven. Bij de metro stations hebben ze het trouwens geweldig opgelost. Het is net een openlucht museum geworden.

    Maar deze mes snijdt aan twee kanten. Als het blijkt dat het zeer grote archeologische vondsten kan opleveren, is er een kleine kans dat de bewoners hun bezittingen moeten opgeven. Want dat is het eigenlijk, je wordt uitgekocht voor een habbekrats. De familie van mijn opa van vaders kant stamt af van Plaka direct onder de Acropolis. Ze zijn begint 20e eeuw uit hun huis gezet voor een paar drachme omdat ze moesten graven (resultaat is te zien bij Monastiraki).

    Ik heb trouwens elders een artikel gelezen waar een zeer interessante link gelegd wordt tussen de grote branden van de afgelopen jaren in de regio van Grammatiko, de onvoorstelbare trage reactie van de staat/hulpdiensten en de aankomende vuilnisbelt…

  2. Voor de inwoners van Grammatiko is het inderdaad een sprank hoop .
    Bruno heeft het waarschijnlijk opgemerkt dat de inkomst van Volos een afgrijslijk zicht is , oude bouwvallige gebouwen maar niemand durft daar iets nieuws bouwen want maar het schijnt zijn er archeologische vestingen onderin ! Gevaarlijk !!!
    Misschien zouden we voor belgische lezers even de manier van bouwen in GR moeten uitleggen want als ze hier bouwen zoals in Belgie ,dan valt alles als kaarthuisjes in mekaar door het feit dat dit een aardbevingsgebied is . Er wordt diep gegraven en de fundamenten en pilonen bestaan uit gewapend beton die in mekaar geankerd zijn .
    Maar het gevaar bestaat altijd dat als men in GR graaft,men op iets uitkomt en het probeert stil te houden want dan krijg je zo van die ervaringen als door Philippos beschreven . Werken worden stilgelegd,de archeologische dienst neemt er al z’n tijd voor en dan komt er onteigening voor een appel en een ei . Tenzij natuurlijk dat je de juiste connecties hebt met overheden .Dan kun je rijk worden .

  3. Nog een optie wat helaas vaak voorkomt:
    stil houden en vondsten op de zwarte markt voor veel geld verkopen, kun je mooi je bouw mee financieren.

  4. ik zou ook niet graag hebben dat er naast mij een vuilnisbelt komt, dat is duidelijk; anderzijds zitten we, mezelf incluis, op alle Griekenlandblogs al jaren kritiek te geven dat er maar geen schot komt in de aanleg van nieuwe vuilnisbelten (als deel van een groterafwalverwerkingsplan). Ergens zullen we we er toch mee moeten blijven, met de volle pampers, de blikjes, het vuil… we kunnen het niet allemaal langs Leoforos Vouliagmenis gooien…

  5. Wie het industrieel gesorteerd ophalen en recycleren van de grond krijgt, wordt gegarandeerd schatrijk! Veel winstgevender dan afgedankte schepen vol afval in de Middellandse Zee te laten zinken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *