Kallimarmaro terug open voor het publiek

Prettig nieuws voor wie Athene bezoekt: sinds gisteren is het Panathinaiko Stadion (geen relatie met de club Panathinaikos), het zogenaamde Kalimarmaro (mooie marmer) terug geopend voor het publiek. Het stadion is gebouwd op de grondvesten van het oude Griekse stadion, en werd gebruikt tijdens de eerste moderne Olympische Spelen van 1896. In 2004 werd het toernooi boogschieten er gehouden en het stadion was ook de eindmeet voor de Olympische Marathon.  Af en toe werd het wel eens opengesteld voor evenementen (zoals o.a. de optredens om de Griekse bossen te redden in 2008, na de verwoestende bosbranden).

Het is me nooit volledig duidelijk geweest waarom het stadion gesloten bleef voor het publiek. Men wil het marmer beschermen en daarom ziet men liever geen hakken in het stadion, en koffie en frisdranken kunnen er al helemaal niet worden genuttigd (een maatregel waaraan toeristen zich veel beter zullen houden dan de Grieken zelf).

In ieder geval heeft u er een extra reden bij om een citytrip naar Athene te maken. De toegangsprijs tot het Kalimarmaro is 3 euro, en u krijgt er een audiogids (in 9 talen) bij die u een rondleiding geeft gedurende 15 minuten. Toegangsprijs voor studentenis de helft: 1,5 euro, en scholieren kunnen gratis binnen.

6 thoughts on “Kallimarmaro terug open voor het publiek

  1. Heel goed nieuws Bruno. Ik ben er vroeger nog binnen geweest en ‘t is inderdaad prachtig, zeker niet te missen bij een volgend bezoek aan Athene.

  2. @Bruno: eindelijk terug open … en wat een heimwee…! In 1976 ben ik voor het eerst in Athene geweest, na de Latijn-Griekse gevolgd te hebben, hogere studies voltooid, legerdienst gedaan, en na slechts één jaar als leraar in mijn College te Tongeren.
    Wat was ik onder de indruk van “alle cultuur”, waarvoor ik hard had moeten studeren en toen ik Athene in de realiteit zag, ontroerde me dat enorm en was ik bijzonder fier op mijn studies. Die liefde is nooit overgegaan, integendeel, steeds gegroeid. Daarom noem ik Athene de “Stad der Steden”.
    1976… Ik wist niet eens dat er Olympische Spelen waren maar vernam in ons hotelletje dat in dat Olympische marmarastadion de Olympische Vlam zou worden aangestoken, richting Montreal. Wij dus daar naartoe, en werkelijk: het was een schitterende, onvergetelijke avond. Wat een immens stadion, wat een sfeer en vooral: Wij hadden voor de ceremonie wat in het Engels gebabbeld met Grieken, die net links en rechts naast ons zaten. Toen de Belgische delegatie het stadion binnenstapte, Belgische wapperende vlag vooraan, sprongen die “Griekse buren” recht en applaudisseerden, samen met ons. Dat raakte me diep, want tenslotte waren wij toch maar toevallige, onbekende toeristen. Dat is dus een typisch voorbeeld van de hartelijkheid, waarmee Grieken buitenlanders “welkom” heten.
    Ik heb na al die jaren Athene beter leren kennen, maar het fameuze stadion was steeds potdicht: je kan enkel door de tralies kijken. Ik ben dus heel blij dat het opnieuw voor het publiek bereikbaar is. Misschien deze nazomer nog, of zeker volgend jaar, wil ik nog eens de trappen beklimmen en herinneringen ophalen aan 1976… En het was toen potverdorie een hele hete zomer!!!
    Niet te geloven dat die herinneringen al bijna 35 oud zijn…

  3. @Leo

    Er zijn in de jaren 60 ontzettend veel Grieken naar de mijnen en de fabrieken van Wallonië gegaan om te werken. Daardoor zijn de meeste Grieken wel blij met België en Belgen. Hetzelfde geldt ook voor Nederland en Nederlanders. Ook vele arbeiders hier.

    @Bruno

    Wij mochten als scholieren in het Kallimarmaro oefenen voor onze 28 Oktober en 25 Maart parade met band en al er bij!! Het is een immens stadion en heel raar om dit te treffen in het centrum van zo’n drukke stad.

  4. Stis fabrikes tis germanias ke stou Belgiou tis stoes….
    Kazantzidis.http://www.youtube.com/watch?v=5KwkQjSk-bk
    In Drama waren veel met ervaring uit de mijnen daar ,en zijn zo in Belgie in de mijnen aan het werk gegaan.
    een mooi oude locatie bezoeken als tourist valt vaak tegen in gr. neem bv de tomb van Marathonas . ik denk dat meestal dicht is.
    wel een beetje in relatie met panathinaikos de groene tryfili. ze zijn van alle atheeneers.pan atheenen.

  5. Wow, @Leo en @Philippos: mooie herinneringen.
    Ikzelf was tijdens Athens 2004 verantwoordelijk voor de resultaten van het boogschieten en heb menige weken gesleten in het Kalimarmaro. ‘s Avonds de Akropolis zien met de zon die er achter wegzakt in de zee bij Piraeus… het zijn prachtige beelden die me altijd zullen bijblijven.
    Het is een indrukwekkend stadion. Er kunnen 120.000 mensen in, dat is het dubbele van het Olympische Stadion in Athene!

    @Tzimis, over de tombe in Marathon heb je meer dan gelijk. Je kunt die bijna nooit bezoeken. Ik heb ooit het geluk gehad om met een archeoloog mee te gaan, zodat we een rondleiding kregen binnen in (en de graven zagen), maar ik denk dat slechts weinigen dat geluk hebben gehad.

  6. en over een originele Maraton loop iedere jaar zeg ik nieks.mensen staan in de rij om de marathon van New York te lopen ,en de echte Marathon kijk zielig naar toe. ik heb de Marathonos gezien volverkeer ,en heb ik gedacht is het zo moeilijk om een new soort Atiki odo richting Marathona buiten de dorpen om ,en de oude Marathonos te bij laten,iedere jaar een internationale marathon organiseeren en laat iedereen mee genieten en geld brengen.
    ps inderdaad een mooi stukje Athene met veel geschiedenis. Kalimarmaro onder de heuvel van Arditos.
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B4%CE%B7%CF%84%CF%84%CF%8C%CF%82

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *