Een paar weken geleden vermeldde ik hier het verhaal van een kandidate Europarlementslid die een e-mail had gestuurd naar alle Grieken die in het buitenland en die zich hadden geregistreerd om per brief te stemmen (een primeur) tijdens de Europese Parlementsverkiezingen van juni dit jaar.

Een heel aantal mensen pikten dat niet en eisen schadevergoeding bij de Griekse overheid. Ondertussen zijn ze al met een paar honderd en de bedragen die worden geëist, lopen in de miljoenen. Gezien het hier gaat om een inbreuk op de Europese GDPR, ben ik erg benieuwd hoe de Griekse rechtbanken (zijn die onafhankelijk?) hierop gaan reageren.

Anna-Michelle Asimakopoulou, om wie het ging, heeft wel 3 verschillende versies om zich te verrechtvaardigen hoe ze aan de e-mail adressen is gekomen. Hoewel voor de Griekse regering de kous een paar weken geleden af was nadat Asimakopoulou zich terugtrok en nadat het Hoofd van de Griekse Diaspora aan de deur werd gezet, lijkt er toch een merkwaardig staartje aan dit verhaal te komen.

Er is namelijk een intern disciplinair onderzoek gevoerd naar het datalek. Dat onderzoek werd gevoerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en de conclusie van dat onderzoek is gisteren overgedragen aan de autoriteiten. Maar tegelijk gebeurde er iets heel merkwaardigs…

In de vroege namiddag van vrijdag 26 april hebben onbekenden namelijk ingebroken in het kantoor van de directeur van de Directie Verkiezingen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, in het centrum van Athene. Het ging om kantoor 304 van het hoofd van de directie dat verantwoordelijk en belast is met het verloop van de verkiezingen in het land en met het opstellen van de kieslijsten. En die inbraak gebeurde dus op de dag dat de conclusie van het ministerie van Binnenlandse Zaken naar het datalek werden overhandigd aan de autoriteiten.

De inbraak vond plaats tussen 13:30 en 14:30 uur toen de directeur een vergadering bijwoonde in het kantoor van het ministerie ineen ander gebouw en zijn privé secretaresse vroeg om hem documenten uit zijn eigen kantoor te brengen. Toen de medewerkster terugkeerde naar het kantoor, ontdekte ze dat de deur openstond, hoewel ze die op slot had gedaan. Er waren duidelijk sporen van inbraak op het slot, de deurklink en andere delen van de deur te zien, zoals blijkt uit beelden.

De directeur  vertelde de politie dat hij niet weet of er iets uit het kantoor is meegenomen maar zei wel dat de computers van het kantoor belangrijke openbare documenten bevatten, waarvan hij vreest dat ze zijn gekopieerd of dat er mee is geknoeid.

Het is nu wachten op een officiële reactive van het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar u begrijpt dat het vertrouwen van vele Grieken in de overheid hier niet mee gediend is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *