Uitstel, maar geen afstel. Gisteren ging het benefiet-concert om fondsen voor bosbeheer te verzamelen uiteindelijk toch door. En de opkomst was massaal. Diegenen die het Kalimarmaro al ooit van dichtbij hebben gezien, weten hoe groot het is. Het stadion zat gewoon vol. De organisatoren spreken van 70.000 man, die gedurende 4 uur meezongen met de 15 artiesten, die ik in mijn vorige post al stonden (ik was enkel Dionysis Tsaknis nog vergeten te vermelden). 70.000 man, dat is een groter publiek dan dat van Madonna morgenavond. En dat is dus echt meezingen, niet hetzelfde als “Seek and Destroy” meebrullen met Metallica, om maar iets te noemen. Nee, iedereen bleek alle nummers uit het hoofd te kennen, en dat klinkt indrukwekkend uit 70.000 kelen! Ik vond het wel sterk van de organisatoren dat ze geen enkel politiek tintje aan het evenement gaven (dat is echt niet vanzelfsprekend in Griekenland). Nee, er was geen politicus te zien die zichzelf in de schijnwerpers wilde zetten. Er was wel een opgenomen boodschap van de groene paus: Patriarch van Constantinopel Bartholomeos.
Groot minpunt was wel het feit dat Minos Kyriakou, de voorzitter van het Griekse Olympisch Comité, en verantwoordelijk voor het Kalimarmaro, geen toestemming gaf om het concert uit te zenden via radio of TV. Waarom precies, is niet duidelijk. Organisator SKAI heeft in het verleden al wel aangetoond dat deze man een illegale woonst aan het bouwen is in Porto Heli. Bovendien zou deze man ook beweerd hebben dat Jacques Rogge gezegd had dat Griekenland de gouden medaille in doping had verdiend, terwijl deze laatste dat ontkende. Daarmee kwam Kyriakou natuurlijk wel enigszins in opspraak, en misschien wilde hij wel op deze manier zijn macht laten zien.
Update: even vergeten: naast voorzitter van het Grieks Olympisch Comité is de heer Kyriakou ook eigenaar van de TV zender ANT1, een concurrent van het organiserende SKAI.
Maar goed, dat kon de pret gisteren niet bederven. Maria Farantouri begon het lange programma met het nummer “O Efialtis tis Persefonis” (De Nachtmerrie van Persefone – Persefone is de godin van de lente en het groen). Elke artiest bracht 3 nummers en dat was voldoende voor 4 uur muziek. Ik zag rondom mij 4 generaties Grieken, van kleine kinderen tot ouderen. Ik zag hen ALLEMAAL een staande ovatie geven aan Dimitris Mitropanos, die een stem heeft waar je koude rillingen van krijgt (hij is zonder twijfel de beste zeïbekiko-zanger), maar ook Manolis Mitsias kon op heel wat bijval rekenen. Is het toeval dat beide zangers tot de oude generatie behoren (ze zijn beiden rond de 70)? Hebben verder ook indruk op me gemaakt: Dionysis Savvopoulos, Nikos Portokaloglou en Dionysis Tsaknis. En uiteraard Thanos Mikroutsikos, de componist, die vele nummers heeft geschreven die we gisteren te horen kregen.
Mocht u ooit op zoek gaan naar goede hedendaagse muziek, dan kunt u zeker bij hen terecht.
One thought on “Samen gezongen voor de bossen”