Te mijden

Volgend jaar, in 2011 dus, zullen de Special Olympics worden gehouden in Athene. De Special Olympics zijn wedstrijden voor mensen met een verstandelijke beperking, en dienen niet te worden verward met de Paralympics (dat zijn namelijk Olympische Spelen voor mensen met een lichamelijke handicap, visuele beperking en/of hersenverlamming).

Met de ervaring die hier is opgedaan in 2004, zou de organisatie van die evenement een succes moeten worden. Het is niet verwonderlijk dat de website van de Special Olympics 2011 qua kleuren en design doet denken aan de Spelen van 6 jaar geleden. Maar sinds Athens 2004 is er één en ander veranderd in dit land.

Het sleutelwoord is verloedering. De infrastructuur van de Olympische Spelen staat weg te rotten. Slechts een beperkt aantal venues worden nog gebruikt, en de andere zijn niet eens te bezoeken (het zou nochtans echt wel een toeristische trekpleister kunnen zijn geweest, want Athens 2004 was een succes te noemen).
Maar ook Athene zelf is compleet verloederd. Ik heb hier al verschillende keren gemeld dat de binnenstad, en dan vooral de buurt rond het centrale plein Omonoia, meer aan een ghetto uit de derde wereld doet denken. Het stikt er van de Afrikaanse hoertjes, rondhangende Pakistani’s, drugsverslaafden die openlijk een shot zetten (het blijft niet bij jointjes), en daar tussen door zwerfhonden.

De organisatie van de Special Olympics is daar natuurlijk niet blind voor en heeft gisteren aangekondigd dat het niet aan te raden is om als bezoeker aan de Special Olympics in een hotel te verblijven in de buurt van het Omonoia-plein, noch het Syntagma-plein. U begrijpt ongetwijfeld dat dit bericht op veel aandacht en reacties kan rekenen hier in Griekenland, nu de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht zijn. Er zullen weer ronkende aankondigingen worden gemaakt dat het centrum van de historische stad weer zal worden opgeschoond, maar verder dan woorden zal men weer niet komen, vrees ik.

4 thoughts on “Te mijden

  1. Trieste zaak, zal een hoop mensen afschrikken als dat bericht nu al bekend is.
    Ik kan me nog herinneren jaren geleden toen ik mijn standplaats in Athene had(La Mirage hotel op Omonia) dat op vrijdagavonden het plein vaak schoongeveegd werd. Uit alle straten die naar het plein gingen, kwam tegelijkertijd politie, niemand kon meer wegvluchten en zo pakten ze hele bendes op. 1 of 2 weken bleef het dan betrekkelijk rustig maar dan begon de ellende weer. Omonia is altijd al een zooi geweest en inderdaad afgelopen december zag ik het weer terug en niks als Pakistani en ander ongeregeld spul. Ik voelde me niet echt op mijn gemak daar.

  2. Elke grootstad heeft zo van die buurten waar de autochtonen wegtrekken omdat het er zo onveilig is .
    Maar in Athene is het hart van de stad :Omonia en Syntagma . Ik was voor het eerst in Athene in 1970 en toen werd men op het Omonia plein als toeriste lastiggevallen door heel jonge gigolo’s , kereltjes die medelijden opwekten door hun gedrag. Het was onaangenaam , net als je vliegen van je moet afwuiven maar er zijn 40jaren overgegaan . Zouden ze dat zootje niet oppakken en in afgedankte stadiums onderbrengen?
    Ze daar laten opkuisen en herstellen ,dan dienen ze nog voor iets maar dat is waarschijnlijk tegen de mensenrechten .

  3. Τι κριμα ,δεν θα απολαυσουμαι τον Μιστερ Καμπουλ να μας λεει πως θα καθαρισει την Αθηνα.
    Ρε δεν παν να γανωθουν ,ολλοι τους. Επιστροφη στις πατριδες ,Η Αθηνα ανηκει στους πακιστανους της. αφου οπως λεει και το ασμα
    Αφού στον Όλυμπο οι Θεοί Ï„’ αποφασίσανε
    δώσαν στο κρύο τα κλειδιά κι αυτοκτονήσανε
    μόνη ξυπνά μόνη κοιμάται τώρα η μέρα
    με μηχανάκι με κομπιούτερ και φλογέρα
    Υγ. δεν βαζω λινκ για Βιντεοσωληνα ,ειναι Μητροπανος ,βρες το μονος σου.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *