Hoe veilig is Athene nu eigenlijk?

Veel mensen komen graag naar Griekenland op vakantie maar aarzelen een beetje om Athene in hun reisprogramma op te nemen. De Griekse hoofdstad is de voorbije maanden niet altijd op een positieve manier in het nieuws gekomen. Er zijn de vele illegale immigranten, er waren de rellen mt bijbehorende branden afgelopen december en er zijn de vele hoertjes en drugsverslaafden.

Nochtans had de stad een positief imago gekweekt na de Olympische Spelen. Iedereen die hier toen was, zag een nette, Europese stad, waar werd gefeest en plezier gemaakt. Anno 2009 is daar nog weinig van over. Hoewel de opening van nieuwe Akropolis museum een nieuwe toeristische troef was, biedt de rest van het centrum van Athene niet altijd een prettige aanblik.

Zo is het Omonoia-plein al jarenlang weer aan het verloederen. Vanaf zonsondergang stromen de vele junkies toe en er wordt open en bloot gedeald. Tussen deze menselijke wrakken (velen zijn er erg aan toe; de meest gebruikte drug is het dodelijke heroine) zitten de illegale vluchtelingen die proberen wat geld bij te verdienen in de criminaliteit. Vele leegstaande gebouwen in de buurt werden de voorbije maanden ingepalmd door deze mensen en dat zorgde voor een overlast van jewelste. In de smalle straten tussen Omonoia en Psirri wordt er openlijk prostitie bedreven. De overheid bleef met de armen gekruist zitten en de verschillende instanties speelden (stad, prefectuur, overheid) de bal naar elkaar door, met als gevolg dat de toestand hoe langer hoe meer escaleerde. Het is ondertussen zo ver gekomen dat de hoteleigenaars in de buurt van het Omonoia-plein gerechtelijke actie overwegen tegen de overheid, omdat die haar taken niet uitvoert (de orde bewaren) en hen daardoor financieel schade berokkent.

Na de verkiezingswinst van het extreem-rechts LAOS in de recente Europarlementsverkiezingen is de overheid wel harder beginnen optreden tegen illegale vluchtelingen,  maar de cellen van de gevangenissen beginnen aardig vol te lopen. Bovendien is het duidelijk dat dit geen oplossing is.

Het is geen eenvoudig probleem, maar het betekent niet heel Athene nu een onveilig ghetto zou zijn. Indien u in de buurt van Plaka blijft, ben ik zeker dat u weinig zul merken van deze situatie. Indien u echter het Nationaal Archeologisch Museum wenst te bezoeken, dan is het toch een beetje uitkijken. U draagt uiteraard uw rugzak op de buik wanneer u het openbaar vervoer neemt, en u steekt zeker geen waardevolle documenten en geld in tassen, maar u houdt het op u. Dat lijkt me een goede voorzorgsmaatregel voor alle grootsteden.

Op de eilanden zult u gelukkig dit soort toestanden niet meemaken.

8 thoughts on “Hoe veilig is Athene nu eigenlijk?

 1. Bruno,

  Dat mag dan al zo zijn voor Athene, toch zal ons dit zeker niet weerhouden deze wereldstad in november te bezoeken. Ik bedoel maar als Griekenlandliefheber moet je die stad toch minstens eenmaal in je leven aandoen. Junkies, hoertjes enz. ach heeft niet elke grootstad waar ook ter wereld daar last van?

  Voor de rest gaan we via Piraeus, en Korinthe de Peloponnesos verkennen. Ik denk niet dat daar dergelijke toestanden aan de orde zijn. En al zeker niet in de kleine dorpjes die we op onze route zullen aandoen. Verleden jaar op Kreta heb ik maar al te vaak huizen zien staan met de deur wagenwijd open en geen bewoner te bespeuren. Of sleutels zomaar op het contact van een brommer langs straat geparkeerd.

  Probeer dat hier in België maar eens…!

 2. @Bobtje Mijn -Griekse-schoonouders hebben het maar wat graag over de tijd dat ze de deur open konden laten staan.
  Nu hebben ze zes sloten op hun deur en is mijn schoonvader al een keer van zijn geld ontdaan door iemand die zich als werknemer van het electriciteitsbedrijf voordeed. Ik weet nog goed dat ik zelf bijna 25 jaar geleden je niet hoefde te vrezen voor inbrekers, de buurt hield het wel vor je in de gaten. Nu zie ik vaak (ja,ja ook in dorpen) een soort van tralies voor de ramen en ik kan je vertellen dat ook de beveiling hier gouden zaken doet. In het geboorte dorp van mijn man (2000 inwoners) is een week geleden op klaarlichte dag de auto van zijn neef gestolen. Vooral in Athene is het vaak raak, je hoeft er maar de krant voor te lezen of naar het nieuws te kijken.
  @Bobtje ook in Griekenland neemt de criminaliteit toe, zelfs in die kleine dorpjes.
  @Bruno, voor mijn werk moet ik vaak in de buurt van Omonia zijn. Zelfs overdag voel ik mij daar niet op mijn gemak. En dan te bedenken dat ze voor de Olympische Spelen 2004 grootse plannen voor Omonia hadden, het zou het tweede Kolonaki worden! Het enige wat mij goed deed is dat ik zag dat NEON weer terug is op het Omonia plein. Deze cafeteria heeft een lange geschiedenis en het is goed dat ze weer in hetzelfde pand zijn teruggekeerd.

 3. @Paraponiara, het is ondertussen bijna 3 jaar geleden dat ik nog langs Omonoia kwam. Ik ben van werk veranderd en ik moet niet meer door die buurt. Maar reeds in 2006 zag ik junkies zichzelf aan een shot helpen op klaarlichte dag. De politie patrouilleerde en keek er gewoon naar. Er werd nergens ingegrepen.
  Een paar weken geleden kwam ik ’s nachts langs Omonoia met de auto. Ik dacht werkelijk dat ik ergens in Afrika of Azie was terecht gekomen. Het plein stikte van mensen in jellaba’s en dat om 2u in de ochtend.
  Hoteleigenaars in de buurt zien hun omzet dalen. Klanten vertrekken na 1 nacht alweer, want ze voelen zich niet veilig.

 4. Oei, dat is me toch wel even schrikken. Ik wist niet dat ook die kliene dorpjes nu te maken hebben met criminaliteit.

 5. Niet overal hoor @Bobtje, bij ons in ’t dorp (1500 inwoners) nog steeds de deuren open en sleutels op de brommer of auto. Voor hoelang nog…? Mijn ervaring is dat daar waar weinig of geen toeristen/buitenlanders zijn, er niets kan gebeuren.

 6. @Roosje heeft gelijk, hoor @Bobtje. Ook al neemt de criminaliteit toe in Griekenland, toch blijft het nog relatief veilig buiten de grote steden.
  Maar de televisie toont soms extreme gevallen van criminaliteit en dat maakt de mensen bang. Niet verwonderlijk: je hoort soms van ouderlingen die zijn overvallen, bont en blauw zijn geslagen, waarna de dieven (en ja, het zijn in de meeste gevallen geen Grieken) de benen nemen met het armetierige pensioentje van het slachtoffer (we spreken hier over 300 euro).

 7. Bruno, Roosje

  Oef dat is een pak van mijn hart. Naast heel wat andere redenen om te immigreren is dit er ook wel één van: het veiligheidsgevoel! Ik weet dat het een utopie is te denken aan een wereld zonder geweld of wat dan ook. Maar als je hier de kranten er op naleest en ook op tv is het opvallend hoe snel de mentaliteit alhier Amerikaanse criminele normen overneemt. Zelf doe ik geen vlieg kwaad (ben soms misschien wel te naïef) en heb het dan psychisch erg moeilijk met deze verziekte maatschappij.

 8. Ik denk dat het toch allemaal zo erg niet is. Iedereen praat wel veel over onveiligheid, maar de meesten is toch helemaal niets overkomen. In Belgie is bij zowat iedereen al wel eens ingebroken… In 3 jaar is drie keer in mijn auto ingebroken, in 8 jaar Athene nog nooit. Buiten Omonia en sommige stukken van Exarcheia is Athene volstrekt veilig denk ik. Je gaat in Brussel ook niet ’s nachts rondlopen achter het Noordstation (tenzij je bepaalde behoeftes hebt natuurlijk), in Kuregem of Molenbeek…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.