“Ik betaal niet”

Het inkomen van de modale Griek wordt alsmaar kleiner. Er is flink gesnoeid in de lonen van de ambtenaren en ook in de privé-sector wordt er beknibbeld. Zo heeft een vriend van me toegestaan dat hij 10 procent van zijn loon inlevert. Zijn bedrijf kon hem dat vragen omdat het officieel in nood verkeert, en dat bij de overheid had aangegeven. Sommige van zijn collega’s werken 3/5 en verdienen dus ook navenant. Anderen hebben ontslag genomen (niet iedereen wordt op straat gezet op de manier zoals het bij mij is gebeurd, maar dat is een ander verhaal).

Tegelijkertijd wordt alles duurder. De elektriciteitsrekeningen gaan de hoogte in, tol is omhoog gegaan, de prijs van een ticket op het openbaar vervoer zal ook forst verhogen vanaf 1 februari. Op het eind van de maand houden veel Grieken vooral een gat in hun broekzak over.

Om tegen deze zware economische oorlog (want om een oorlog gaat het) te protesteren; is er een min of meer officiële beweging ontstaan “δεν πληρώνω” (ik betaal niet). Het is een initiatief van burgers die protesteren tegen de hoge rekeningen en binnen de mate van het wettelijke niet wensen te betalen.

Zo waren er al de acties tegen de tol (zie mijn vorige artikels). Regelmatig zijn er bewoners die tolposten gaan openen, zodat chauffeurs er gratis door kunnen rijden. Het niet betalen van tol, is geen inbreuk op de verkeerswetgeving. Het bedrijf dat de tolposten beheert, kan wel een gerechtszaak inspannen.

Verder zijn er ook heel wat mensen die niet langer het kijk- en luistergeld voor de openbare omroep ERT wensen te betalen. Die bijdrage wordt verrekend op je elektriciteitsrekening. Maar het systeem is niet bepaald eerlijk. Voor ELKE elektriciteitsmeter wordt er een rekening gestuurd en voor elke meter wordt er dus ook een bijdrage voor ERT aangerekend. Ook als het gaat om de meter van de gemeenschappelijke ruimte in een flatgebouw! Als die rekening overigens “koinoxrista” aangeeft, dan moet je naar de elektriciteitsmaatschappij gaan en eisen dat ze de ERT-bijdrage schrappen. Er staat niet eens een televisie in de gemeenschappelijke ruimtes van flatgebouwen (misschien was dat vroeger nog wel het geval; toen er nog conciërges in elk flatgebouw zaten). In ieder geval kun je ook als burger weigeren om de ERT-bijdrage te betalen en velen doen dat dan ook. In plaats van je elektriciteitsrekening gewoon te betalen in de post of bij een PRO-PO kantoortje (de gokkantoortjes in handen van de overheid), kun je namelijk ook naar de Kas van Deposito’s en Leningen gaan en daar aangeven dat je enkel de stroom wenst te betalen en niet de ERT-bijdrage.

En tenslotte zijn er mensen die minder betalen op het openbaar vervoer. Het gaat niet om zwartrijders, maar om mensen die het ticket optimaal gebruiken. Zo is een enkel ticket op het openbaar vervoer in Athene (en ik neem aan dat het in Thessaloniki niet anders is) geldig voor anderhalf uur. Maar als je maar een half uur doet over je route, dan kun je het ticket doorgeven aan iemand anders, die er dan verder gebruik van maakt. Het ticket is niet persoonlijk, dus het is in principe mogelijk (hoewel het bedrijf Attiko Metro al heeft aangegeven dat het illegaal is en dat er 3 maanden celstraf staan op deze overtreding).

De toon is in ieder geval gezet: hoe langer hoe meer hoor je mensen zeggen dat ze niet langer wensen te betalen (meestal kunnen ze het ook niet meer). Het is begrijpelijk; het wordt alsmaar moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Ondertussen worden politici die zich op allerlei illegale manieren hebben verrijkt niet langer vervolgd omdat er geen harde bewijzen tegen hen zijn gevonden. De kiem voor sociale onrust wordt gezaaid door de politiek en de “journalistiek”. Vraag is wanneer de bom zal barsten.

7 thoughts on ““Ik betaal niet”

  1. Tja, rest alleen nog maar het kwaad met kwaad te bestrijden, de enige optie die ze daar hebben lijkt mij.
    Ik was vorige week in Athene en heb veel met mensen gesproken, ze kijken op tegen Nederland,`jullie doen het goed´ was hun commentaar en…..hier heb je mijn mailadres, als je werk weet voor me dan moet je me mailen!!!!
    Ook viel me op dat vrouwen,meer dan een jaar geleden, hun handtassen stijf onder de arm en voor hen geklemd hielden in de stad. De sfeer is anders, ook terrasjes zitten minder vol.Kortom Athene voelt anders aan.

  2. ik denk dat het was eind jaaren 70 toen ik met de bus naar de centrum ging om onderdelen voor mij fiets te koop. De bus van Perissos eindigte op Stournari str. tegenover was de theater van Stefanos Lineos en Elli fotiou, en ze speelde Den plirono den plirono (Non si paga ,Non si paga) van Dario Fo.
    moet je heen gaan ,draait weer.
    http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite3_3_15/11/2010_364461
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF_%CE%A6%CE%BF

  3. Niemand twijfelt eraan dat het op dit moment ongelofelijk moeilijk is in Griekenland en dat het waarschijnlijk nog moeilijker gaat worden. En dat het niet meer als ‘vroeger’ gaat zijn, dat is waarschijnlijk ook een understatement. Maar zijn de Grieken zelf klaar/bereid om te veranderen?

  4. Amerikaanse grap: “How many Greek do you need to change a light bulb?”.
    Antwoord: “Chaaange??!” 🙂

  5. 4 . one holding the light bulb ,en 3 turning him round en round..

  6. @Tzimi , toen gisteren een fietser gewoonweg door het rood reed en me rechtop op de remmen van de auto zette , vertelde m’n man me dat indertijd ,zowat een halve eeuw geleden, de fietsen ook controle moesten passeren :licht aanzetten,bel doen rinkelen,nummerplaat laten nakijken,enz. Onderweg stopten politieagenten ook jongeren per fiets en als er iets mankeerde,kreeg je niet alleen een boete maar ook een paar flinke oorvegen !:)Had effect naar het schijnt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *