Reeds 7 dagen staan de verontwaardigden op het Syntagma-plein in Athene (en op andere pleinen in heel Griekenland). Elke dag vanaf sinds vorige dinsdag komen ze samen vanaf 18u en de laatsten vertrekken weer ruim na middernacht. Ondertussen zijn er al mensen die op Syntagma zelf hun tenten hebben opgeslagen, op het weinige groen dat op het plein te vinden is. Deze mensen houden zich bezig met het formuleren van voorstellen, het zoeken naar mogelijk oplossingen. Er is daar een stille dynamiek aan de gang van mensen die iets willen veranderen.
‘s Avonds zie je die niet meteen: dan staan er vooral heel veel mensen op Amalias avenue voor het parlement slogans te roepen en steken ze hun uitgestrekte handpalmen op (de Griekse variant van de opgestoken middenvinger).
Gisteren rond 18u had de rector van de Kapodistrias Universiteit (dat is de universiteit van Athene) een bijeenkomst georganiseerd waarop Mikis Theodorakis kwam spreken. Dit liep parallel met de beweging van de “verontwaardigden”. Wanneer Theodorakis spreekt, luisteren de mensen, maar zijn discours leek me nogal oubollig. Hij ging tekeer tegen de trojka, en tegen het feit dat Griekenland wordt geregeerd volgens de voorwaarden die in het contract van de lening staan. Hij noemt die lening vooral een nationaal bedrog. Allemaal waar natuurlijk, maar we mogen niet vergeten dat de Griekse politici al 35 ongestraft nationaal bedrog kunnen plegen (weliswaar met de goedkeuring van heel wat Grieken). Theodorakis zelf heeft trouwens geen alternatief en formuleert geen voorstellen. Hij kan natuurlijk wel mensen mobiliseren, maar ondertussen moet dat protest wel ergens toe leiden, anders heeft het geen enkele zin. Oh ja, en zoals @Hans een tijd geleden hier al opmerkte: Theodorakis heeft toegegeven dat hij een van de voormalige parlementsleden is die een loonsverhoging met terugwerkende kracht had geeist. Maar daar zou hij ondertussen spijt van hebben gekregen. Tsja…
Na de toespraak van Theodorakis voegden de aanwezigen zich bij de verontwaardigden op Syntagma, en er was toch weer al gauw 25.000 man op de been, misschien wel meer.
Ondertussen waren er gisteren voor het eerst spanningen tijdens de bijeenkomst. Je kon het niet meteen rellen noemen. Omstreeks 22u wilden de aanwezige parlementsleden het parlementsgebouw verlaten. Een aantal actievoeders verhinderde dat en blokkeerde de uitgang van het parlement. Er werd wel flink gejoeld en er was zeker wel spanning te voelen. 8 parlementsleden werden ontzet via de paadjes van de Nationale Tuinen. De rest stond er op om in alle waardigheid via de uitgang te vertrekken. Daar moest oproerpolitie aan te pas komen, en de uitgang werd beschermd door overvalwagens.
Het zou wel eens kunnen dat de spanningen de komende dagen gaan stijgen.
Wat hadden die parlementsleden verwacht ?Dat ze met handgeklap en bloemen opgewacht zouden worden?
Dat niet alle parlementariers over dezelfde kam moeten geschoven worden , is een feit maar ik vond het toch nogal uitdagend met sjieke luxewagens door een menigte te rijden die klagen over armoedige toestanden .