Help Yiannis

Er is nooit eerder zo snel zo veel reactie gekomen op een blogpost. Hartelijk dank daarvoor iedereen. Er zijn hier een aantal ideeën geopperd, en ik denk dat we niet te lang mogen wachten om concreet iets te doen. Yiannis zal binnen 41 dagen op straat staan, en hij is erg bang voor die dag.

Ik stel voor dat we ons op 2 zaken richten: zorgen dat Yiannis tegen dan een dak boven zijn hoofd heeft, en dat hij zijn medische behandeling kan betalen.

  1. Kent er iemand in Athene een appartementsgebouw waar men een “θυρωρός”, een concierge, zoekt? Dan zou Yiannis daar alle klusjes kunnen opknappen in ruil voor een dak boven zijn hoofd. Laat het nog een kamertje zijn. Ik vraag zelf ook rond.
  2. Is er een stichting in België/Nederland die een rekening ter beschikking wil stellen om geld in te zamelen voor Yiannis? Ik zit zelf in Griekenland, dus voor mij is dat heel moeilijk te regelen, maar ik kan wel zorgen dat het geld bij Yiannis terecht komt. Van zodra er een rekening is, beginnen we met een FB-pagina.

Laten we daar mee beginnen. Als dat rond is, kunnen we nog verder kijken. Yiannis zit op dit moment weer bij de dokters, die hem onderzoeken.

34 thoughts on “Help Yiannis

  1. Bruno, zal ik de 2 blog-stukjes doorsturen naar de nederlandse nierstichting en vragen of er via hun een rekening geopend kan worden en of ze dit ook bij hun leden onder de aandacht willen brengen?

  2. De Nierstichting Nederland is inmiddels aangeschreven, is er in Belgie ook zoiets?

  3. Ik heb een mailtje gestuurd met de link naar deze blog naar Fenier, Federatie van Belgische Verenigingen voor Nierinsufficiënten vzw.

  4. Bruno, ik heb het item van 2 minuten op de televisie bekeken. Ik vroeg me af is er meer beeldmateriaal beschikbaar over Yiannis. Voor zover ik weet is er in de Nederlandse media geen aandacht geweest voor Yiannis. Maar ik kan me vergissen. En wellicht, dat met meer beelden ook hier het verhaal van Yiannis onder de aandacht kan komen. Verder dacht ik nog aan een ingezonden brief (bijvoorbeeld in de rubriek “Brief van de dag”) in de Volkskrant. Ook met name om te vragen om ideeen om Yiannis concreet te helpen.
    Het spreekt vanzelf, dat de door jou genoemde akties op dit moment het belangrijkste zijn. Aan de reacties te merken laten we Yiannis niet aan zijn lot over. Ik hoop, dat het ons lukt om hem te helpen.

  5. Er moet iets gebeuren en ik pieker mijn kop suf of ik niet iemand ken die kan helpen, hij is echt ten einde raad. Het is nu onze verantwoordelijkheid geworden zo voel ik het. Ik hoop dat er snel iemand met een groot idee komt!

  6. Kan iemand vertellen wat voor medische behandeling hij nodig heeft, naar welk ziekenhuis hij gaat , en wat hij op dit moment zou kunnen doen in ruil voor onderdak? Is hij in staat om wat klusjes te doen?

    Zijn de prijzen van kleine appartementjes in Athene flink gezakt zoals ik heb begrepen?

    Zou hij wat kunnen met een fiets als vervoermiddel of is zijn conditie daar te slecht voor?

    Kan hij bij een van de hulporganisaties vrijwilligerswerk doen in ruil voor een plek ergens?
    Het is ook heel belangrijk om iets te kunnen doen overdag als tegenprestatie maar ook om in contact te blijven met de mensen. Maar ik weet niet wat hij lichamelijk aan kan?

  7. Is er misschien nog iets te regelen via een kerk? Ook daar zou hij wat hulp kunnen bieden, bijv. bij het uitdelen van kleding of voedsel , in ruil voor een slaapplek en wat eten??

  8. Ik heb net met Yiannis gebeld: hij is langs geweest bij Médecins du Monde en de nieronderzoeken hebben voorlopig niets nieuws getoond (hij had de onderzoeken 20 jaar geleden ook al eens laten doen, met hetzelfde resultaat). Wil hij echter verder gaan, wat normaal gezien nodig is, dan moet hij daar voor betalen.
    Yiannis heeft dan ook besloten om de onderzoeken allemaal stop te zetten, want hij heeft het geld niet. Hij wil eerst zeker zijn dat hij een dak boven zijn hoofd heeft, want hij is ziek van de stress. Stress ook door de moeilijkheden in het opvangcentrum waar iedereen zijn problemen meedraagt. Ik zal een nieuwe update posten.

  9. Ik wil iedereen die deze blog leest opnieuw oproepen om onze dakloze Yiannis niet te vergeten, elke dag komt hij dichter bij 31 december!
    Kan hij misschien samen met 1 van de lezers bij een lokaal tv- of radiostation langs?
    En nogmaals: de kerk heeft geld genoeg, kan iemand uit Athene een pappas uit de buurt aanspreken?
    Nog een vraagje Bruno: zou het misschien makkelijker zijn voor Yiannis om Athene uit te gaan?
    Heeft misschien iemand nog een huisje in zijn chorio, dat onderhoud nodig heeft, of waar hij de chorafi gaat verzorgen???
    Er moet toch iets te verzinnen zijn……..

  10. We vergeten hem niet Bea, het is alleen zo verdomd lastig om van hieruit (België voor mij) iets praktisch op poten te zetten. En jij komt met goede ideeën.
    Ik ken enkele muzikanten die wel vaak of soms in Athene zijn. Ik zal hen aanschrijven.
    Ik wil ook mensen in Kreta aanschrijven wanneer Yiannis dat in overweging neemt.
    Ggeef me een dagje, woensdag is een monsterdag op m’n werk (dat ik gelukkig nog heb) en dat zet ik me er weer achter.
    Er moet inderdaad iets te verzinnen zijn.

  11. Bruno,
    Kunnen de 2 stukjes over Yiannis misschien in het grieks vertaald worden zodat iedereen ze kan verspreiden onder griekse vrienden, familie en hulpinstanties?

  12. @Bea, het eerste stuk heb ik al in het Grieks vertaald (in het Engels ook al, trouwens). Ik ga een speciale “Help Yiannis” pagina aanmaken, die hier boven via het menu steeds aanklikbaar zal zijn, want als ik blijf bloggen, zullen de posts over hem stilaan verdwijnen. We moeten het inderdaad levend houden.
    Ik heb van een aantal mensen al een paar voorzichtige voorzetten en voorstellen gekregen om Yiannis te helpen. Als ik de toestemming krijg van iedereen, kan ik jullie met mekaar in contact brengen via email, zodat we nog veel directer de koppen bij mekaar kunnen steken.

  13. Bruno, ik wil je niet opjagen, maar vinden we dat al ergens terug, die Griekse en Engelse vertaling? (of kijk ik – zonder raki – eroverheen? )

  14. Morgen wil ik de nederlandse vereniging in Athene mailen, misschien dat daar nog iemand een slaapplaats of concierge-plek weet.
    Ik heb vandaag een nederlandse stichting voor daklozen gevraagd of ze een rekeningnummer beschikbaar kunnen stellen.
    Als we een rekeningnummer hebben dan hoop ik dat iemand een fb pagina maakt. Ik heb geen fb-verstand en ervaring, weet niet of dat veel werk is.
    Wat mij betreft gaat daarna het verhaal van Yiannis naar alle griekse gemeenschappen wereldwijd.
    Ik hoop dat hij met kerst een eigen plek heeft, over een maand dus!

  15. Als iemand met yiannis twittert, ook daar heb ik weinig verstand van, zeg hem dan dat hij een boek kan schrijven over zijn ervaringen, ik meen het!

  16. Ik zal het hem zeggen Bea al moet hij dan wel een echte schrijver hebben die het voor hem uitwerkt.

  17. Is gedaan Bea, hij weet het. Ik heb gezegd dat hij zijn verhaal in detail op moet schrijven.

  18. Bedankt Natasa, ideeen genoeg, te beginnen bij onderdak, dat is zijn grootste stress en een rekeningnummer!

  19. Dat is inderdaad de nagel op de kop @Bea. Ik heb ondertussen een aparte “Help Yiannis” pagina aangemaakt, die je bovenaan de blog kunt vinden. Elke update die ik over Yiannis heb, zal ik dagelijks daar bij zetten.

  20. kan je niet zelf een rekening openen waarop wij kunnen storten ? weet zeker dat iedereen hier je écht wel vertrouwt, mensen zijn ook bang dat anders het geld niet volledig aan yiannis zal gegeven worden als er een of andere organisatie tussen zit en er hier of daar geld aan iemand anders handen zal blijven plakken. ik zou 100%gerust zijn dat ik, indien ik jou iets stort, het ook daadwerkelijk bij yiannis terecht zou komen…

  21. Ook de nederlandse en vlaamse vereniging in Athene zijn nu gemaild, we moeten mensen in Athene mailen om een concierge-plek te vinden. Kan iemand in het grieks een advertentie plaatsen in een gratis krant?

    Geld verzamelen voor een goed doel zal wel officieel moeten denk ik, bovendien moet dit rekeningnummer ver buiten de lezerskring van Bruno bekend worden gemaakt.

  22. bea : goed doel, je kan het ook schenking noemen… nu via bruno storten zou betekenen direct financiele hulp om onderdak te zoeken, een rekening buiten deze lezerskring kan altijd later.

  23. Rene, misschien dat 1 van de lezers weet hoe dit zit.

    Persoonlijk hoop ik trouwens gratis (kleine) woonruimte te vinden in ruil voor zijn wederdiensten, en geld in te zamelen voor medische zorg.

  24. Goh, dat zou natuurlijk wel het makkelijkst zijn, zo een rekening via mij. Maar ik weet niet of dat zo maar kan natuurlijk. En het is op zich niet echt een structurele oplossing. Als er echt niets uit de bus komt, dan kunnen we Yiannis misschien op die manier toch nog wel een mooie kerst bieden, maar ik wil toch wel eerst alle opties aflopen.

  25. Is het misschien een goed idee als Bruno en Yiannis een gezamelijke rekening openen?

  26. Bea, een voor hen buitenlandse rekening dan? Ik bedoel als de Griekse regering zoveel onzinnige maatregelen neemt, om aan geld te komen, zou het me niet verbazen dat die van hen in Griekenland dan geplunderd wordt.

    Weet iemand hoe dat werkt als je een vzw opricht en er dan een rekening aan koppelt? En dan ook fiscale attesten uit kan reiken? (dat zal al meer mensen overhalen om te geven, hoop ik althans).
    Ik heb van twee organisaties een negatief antwoord gehad om een rekening voor Yiannis te openen.
    Als enkelen het zelf in handen nemen, hebben we toch al een rekening. En kunnen we via allerlei en nog wat manieren laten weten dat mensen voor Yiannis z’n eerste behoeften (onderdak en medische zorg) geld kunnen storten.

  27. Ik voel me een beetje bezwaard dat we Bruno’s blog vullen met onze hulpactie. Mijn emailadres Bruno mag je doorgeven.

    Het oprichten van een stichting of vereniging kost tijd en wat geld. Misschien is dit nog wat: http://www.justgiving.nl/nl/menu/39-goede-doelen
    Of een gezamelijke rekening Bruno/Yiannis, ik weet niet hoe dat zit met de belastingdienst.

    Kan iemand een gratis advertentie plaatsen in de xrisi eukairia, gevraagd
    eenvoudige woonruimte in flat voor bijna-dakloze in ruil voor klusjes?

    Nogmaals Bruno, als we je blog teveel vullen, geef onze emails onderling door!

  28. Geen probleem @Bea, het is net de bedoeling dat iedereen mekaar hier vindt. Ik blijf natuurlijk gewoon verder bloggen, maar het is goed dat we Yiannis niet uit het oog verliezen.

  29. Bea, ik heb die site bekeken, het lijkt me wel een goede oplossing. De kosten zijn beperkt. Wil/kan jij er contact mee opnemen ? Anders wil ik het ook wel doen.

  30. Ik heb ze net gemaild , onze situatie uitgelegd, wat vragen van Bruno aan hun doorgegeven, en gevraagd een soort plan voor ons op te stellen.
    Ik heb ook vermeld dat we haast hebben en dat elke dag telt.

    Ik wil alvast zoeken naar griekse verenigingen wereldwijd waar onze oproep heengaat, misschien kranten, rotary enz.
    Iedereen die tijd heeft, help een beetje, als je geen woonruimte hebt dan besta je gewoon niet in deze wereld!

  31. Ik heb de Federatie van Griekse verenigingen in Nederland geschreven met zo ongeveer het zelfde als jij, Bea, naar de site van justgiving.

    Er is er ook een in België maar daar vind ik geen enkele gegevens van. Iemand die dat wel weet? Het zou in de Zwedenstraat in Brussel zijn, maar ik vind dus niks terug.

    Het is inderdaad heel dringend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *