Solidariteitsbelasting – voor wie?

De Grieken moeten in het kader van de zware besparingen alsmaar meer belastingen betalen. De voorbije jaren zijn er ook een heleboel nieuwe belastingen in het leven geroepen om snel geld te vinden bij alle Grieken, zoals de befaamde charatsi. Daardoor kon de Griekse regering vermijden om de moeilijke taak van het hervormen van het belastingssysteem uit te voeren, of nog erger, om de massale belastingontduiking in het land aan te pakken.

Eén van de eerste extra belastingen die werden geheven, was de “speciale solidariteitstaks voor de werklozen”. Het was één van de belastingen nog van de regering van de heer Papandreou die nu met zijn “succesverhaal” de Amerikaanse universiteiten afschuimt om in ware Clinton-stijl geld binnen te rijven door lezingen te geven. Maar laat ik niet afdwalen.

De solidariteitsbelasting zou jaarlijks ongeveer 300 miljoen euro opbrengen, en dat geld zou dan naar de OAED gaan, de Griekse dienst voor arbeidsbemiddeling. De dienst krijgt nu jaarlijks ongeveer 500 miljoen euro aan budget, en moet daarmee de 1.350.000 werklozen zien uit te betalen. Nu ja, zo veel werkloosheidsvergoedingen worden natuurlijk niet uitbetaald, want na 12 maanden krijg je in Griekenland geen cent meer (en ben je vervolgens ook nergens meer verzekerd).

Nu blijkt dat die 300 miljoen euro extra per jaar nooit in de spaarpot van OAED terecht is gekomen. Mooie solidariteitsbijdrage is dat. Niemand weet waar het geld dan wel naartoe is gegaan. Eén van de zoveel grote mysteries van de Griekse boekhouding.

6 thoughts on “Solidariteitsbelasting – voor wie?

  1. Als je dit allemaal zo leest, dan vraag je je toch wel af waarom de internationale gemeenschap met de trojka niets doet. Wat is het “hoger” doel dat hier achter zit? Hoe kan het in hemelsnaam dat dit spelletje maar kan doorgaan? Mijn verstand blijkt hiervoor veel te klein te zijn…

  2. @gedachtendoos.Dat ligt vrij simpel:Ellada’s regering heeft een conservatief/neo-liberaal karakter.De troïka heeft dezelfde bloedgroep + oorlogsagenda.Ze spelen elkaar continent breed en hoog de speelbal van de geslachtofferde bevolkingen toe en leggen elkaar hierbij uiteraard geen strobreed in de weg.

  3. Niemand weet waar het geld dan wel naartoe is gegaan
    Εδω παπας εκει παπας, που ειναι ο παπας;;;

  4. Zelfs goed functionerende rioleringen zouden de zondvloed van vandaag niet aan gekund hebben, hoor Hans. Althans niet in Piraeus/Faliro. Dit was echt noodweer – constant bliksemschichten en donderslagen. Ik heb zelden zoiets meegemaakt.

  5. Zo is het enkele jaren geleden ook gegaan met het geld wat Grieken in het buitenland (vooral vanuit Australie) hadden gegeven voor de brandslachtoffers in de Peloponessos Ηλεια. Meest van dat geld dat op een speciale rekening kwam is nooit terecht gekomen bij de slachtoffers voor wie het bestemd was en uiteindelijk een bedrag van over 1 miljoen is gewoon in de staatskas gedumpt om tekorten ontstaan door wanbeleid en malfide praktijken aan te vullen en geen enkele politicus die in diepe schaamte het hoofd buigt, integendeel ze blijven zichzelf nog steeds tegoed doen met dikke salarissen ook al brengen ze veel van de bevolking ver onder de bedelstaf. Ooit had ik de hoop dat tenminste de laatste decennia met politici die in het buitenland gestudeerd hebben het tij zou keren maar veel schijnen ze van hun studies en buitenlandse leefwijze niet te hebben opgestoken. Persoonlijk krijg ik de indruk dat zij die kiezen voor een politieke loopbaan in Griekenland dat meest voor eigen belang doen en het land en zijn bevolking hen aan hun reet kan roesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *