Wachten op de trojka

Daar gaan we weer: de trojka komt morgen terug om de draad op te pikken van de onderhandelingen met de Griekse regering. Die onderhandelingen zijn 20 dagen gelden afgesprongen omdat er geen overeenstemming kon worden bereikt over bepaalde punten in het programma dat Athene moet uitvoeren. Volgens minister van Financiën Stournaras ging het destijds enkel over “technische details”, maar het ziet er naar uit dat de problemen iets groter zijn.

De trojka oefent al een hele tijd druk uit om ambtenaren te ontslaan. De regering heeft dat steeds maar uitgesteld. Vele parlementsleden van Nea Dimokratia en PASOK hebben hun zitje op het pluche verdient door mensen jobs aan te bieden in de openbare sector. Het ligt bijzonder moeilijk om diezelfde mensen dan ook weer de laan uit te sturen. Zoiets hypothekeert uiteraard hun politiek voortbestaan. Toen de trojka being maart uit Athene vertrok, had ze de overheid nog opgelegd om in ieder geval die ambtenaren te ontslaan van wie was bewezen dat ze hun positie hadden misbruikt en professionele fouten hadden gemaakt of smeergeld hadden aangenomen. Επίορκοι, zo heten die in het Grieks. Hoewel die ambtenaren hun job niet meer uitvoeren tot ze voor een tuchtcommissie komen, worden ze nog wel uitbetaald. En het proces om ze voor die tuchtcommissie te brengen, kan bijzonder lang duren. Het bekendste geval is dat van Epaminondas Korkoneas, de politieagent die begin december 2008 de jonbe Alexis Grigoropoulos heeft doodgeschoten. Korkoneas zit in de cel, maar zijn loon wordt nog wel gewoon verder uitbetaald, hoewel bewezen is dat hij een fout heeft gemaakt.

Een tweede punt van betwisting is de “charatsi“. De speciale belasting was in september 2011 met terugwerkende kracht ingevoerd om snel de financiële putten van de overheid te dempen. De maatregel was een succes want de belasting werd geïnd via de elektriciteitsrekening, en niet via de belastingsdienst, die niet bepaald efficiënt werkt in Griekenland. Aanvankelijk werd er gedreigd met het afsluiten van de elektriciteit indien iemand de speciale belasting niet betaalde. Dat dreigement is ondertussen als ongrondwettelijk bestempeld door de Griekse Raad Van State. De charatsi zou oorspronkelijk een uitzonderlijke belasting zijn die slechts gedurende twee jaar zou worden geïnd. Maar gezien de Griekse overheid niet bepaald een succesvol palmares kan voorleggen wat betreft het ophalen van belastingen, heeft de trojka beslist dat de charatsi moet blijven en nog steeds via de elektriciteitsrekening moet worden geïnd.

Dat zorgt voor flink wat wrijving tussen de coalitiepartners. Nea Dimokratia wil verder gaan met de charatsi, maar opeens maakt PASOK bezwaar. PASOK-voorzitter Evangelos Venizelos was wel de architect van de charatsi, toen hij minister van Financiën was. Zijn bocht van 180 graden is op zijn minst hypocriet te noemen. Ook Democratisch Links (DIMAR) is tegen het verlengen van de charatsi, maar we hebben al gezien dat die partij eigenlijk niet doorweegt op eender welk beleid.

De vraag is of dit eigenlijk allemaal nog wel zin heeft. 1,3 miljoen klanten van de openbare elektriciteitsmaatschappij DEH (en dat zijn privépersonen en bedrijven) hebben hun elektriciteitsrekeningen nog niet betaald. Eind 2011 had DEH een speciale regeling getroffen met 400.00 klanten om de rekeningen te betalen. Anno 2013 zijn dat er bijna dubbel zo veel. De elektriciteit is al afgesloten bij 30.000 klanten omdat ze hun elektriciteitsrekening (zonder charatsi) niet kunnen betalen.. Waar gaat men in godsnaam de mensen blijven vinden die gaan zorgen voor de nodige inkomsten in de schatkist? De staat moet nog 1,3 miljard achterstallige belastingen innen bij 2,5 miljoen privépersonen en 150.000 bedrijven, en slaagt er maar niet in om dat te vinden bij diegenen die het nog hebben. Dit leidt dus nergens toe.

En het kostenplaatje van de trojka moet kloppen, dus blijven ze hetzelfde medicijn door de strot van de patiënt duwen. U moet echt geen econoom zijn om te zien dat dit werkelijk nergens toe zal leiden. Gisteren zagen we dat Griekenland ondertussen het hoogste werkloosheidscijfers in de EU heeft. De verarming zet maar door.

Wat wil de trojka eigenlijk bereiken? Er is ook nog het luik van de privatiseringen. Heel wat investeerders aarzelen nu om Griekse overheidsbedrijven over te nemen in het huidige onstabiele klimaat dat is ontstaan na de bail-in in Cyprus, zoals Shereen El Sherbini schrijft in het Financieele Dagblad.

Het lijkt alsof het scenario voor de komende weken al is uitgeschreven. Weer worden deadlines en doelen gemist, weer zal er worden gedreigd dat Athene de nieuwe schijf van de noodlening zal mislopen en misschien krijgen we ook weer geruchten dat een Grexit op til is. Noem me pessimistisch, maar het gaat gewoon totaal de verkeerde kant op.

14 thoughts on “Wachten op de trojka

  1. gisteren ben ik een deel van mijn charatsi 2012 gaan betalen bij DEI (dat verloopt in stukjes en dus tot ver in 2013, zo stapelen de belastingen zich natuurlijk wel op) – en er stond toch heel wat volk aan te schuiven – meer dan 100 man voor 1 kassa… zowat iedereen moest rond de 300 Euro afdokken, had ik de indruk (privacy staat nog niet het Griekse woordenboek). Hilariteit toen ik mijn briefjes op de grond liet vallen: “peta ta paidi mou” (smijt maar weg jongen); “eina gia petama outos i allios” (het is toch maar weggegooid geld)…

  2. Να κατεβεις Ομονοια, να πας στου Λουμιδη να παρεις κουταλακι του γλυκου να τους τραταρουμε. και μη ξεχασεις το παραθείο.
    σε αλλη περιπτωση παρτε να χεται μπολικη βαζελινη.Τσουζει Σουζη!!!

  3. Het is echt ongelofelijk wat daar gebeurt. Zoals je zelf al aangeeft:”wat wil de trojka eigenlijk bereiken”. De inkomsten van Griekenland moeten voor een groot deel van belastingbetalers komen. Dit om de schuldenlast te verlichten. Hoe kun je nou de schuldenlast verlichten als je de mensen die het moeten gaan verdienen steeds verder de afgrond intrapt!?

    Waar leidt deze massale austerity toe?

  4. Frits,

    Ik ga nog eens in herhaling vallen.

    De prijzen in de supermarkten zijn hier absoluut te hoog (ik refereer naar Carrefour, AB -Delhaize-, Lidl en de talloze Griekse warenhuizen met nog hogere prijzen ; ik refereer ook naar restaurants en cafeneios alsook naar andere shops).

    Al deze prijzen moeten naar beneden : daar moet dringend werk van gemaakt worden.

    (Aldus zouden de Griekse huishoudens minder moeten uitgeven en zouden ze hun belastingen gemakkelijker kunnen betalen)

    Eén van de mogelijkheden om deze prijzen te verlagen is goedkope door Griekenland zelf gemaakte producten op de markt te brengen.
    Dit zou arbeid creeeren en export : beide een bron van meerbelastngen.

    Ik las vorige week nog een artikel over de gemiddelde arbeidskost, per uur, in Europa : Belgie staat daar, samen met Zweden, aan de top met 40 à 41 euro per uur terwijl deze gemiddelde loonkost in Griekenland 14 euro per uur bedraagt.

    Als je dit indachtig bent moet het toch een peulschil zijn om goedkope Griekse producten op de markt te brengen.

    Samengevat : goedkope Griekse producten maken het de Griekse huishoudens gemakkelijker, scheppen arbeid en export.
    En dus meer belastinginkomsten voor de Griekse staat.

  5. Penimeni,

    Ook geen reclame zijn, deze week, de stakingen van treinen, schepen en vliegtuigen……..

  6. ik heb het ergens anders ook gezien en gehoord en de grieken reageren daar wat heftig op,maar dat is niks nieuws,al jaren heb ik gezien duitse politie op Italianse havens die samen met de Policia de controle doet.

  7. @Penimeni, en ik die dacht dat we kritisch moesten zijn. Die bericht is ook verschenen in de Griekse rioolpers.

  8. Bruno, ik stootte toevallig op deze site. Ik dacht dat ik toch blijk gaf van enige terughoudendheid en achterdocht wat betreft het waarheidsgehalte.
    Laat ons hopen dat het inderdaad een broodje aap verhaal is. Tot nader order heb ik hier geen kijk op de griekse rioolpers.
    Ik ga toch op zoek hoe dit verhaal leeft bij de Duitsers.
    En hoe moet ik dan het Italiaanse verhaal van Tzimi inschatten, die blijkbaar persoonlijke ervaring heeft met het onderwerp?

  9. Kaliopi, ik ga volledig met jou akkoord maar als je kijkt naar de produkten in Masoutis waar een sticker opstaat “made in Greece” dan zijn die producten zeker niet goedkoper dan gelijkaardige buitenlandse produkten!! En hoe verklaar je dat buitenlandse produkten zoveel duurder zijn dan elders? Velen wijzen op het feit dat het vervoer zo duur is doordat de vervoersmaatschappijen een monopolie hebben (en ik dacht dat ze dat moesten openstellen?). Idd, alle lonen blijven maar naar beneden gaan maar ik heb nog niet veel produkten in prijs zijn dalen! Waar gaat het geld dan naartoe… idd… in de zak van een aantal rijken die nog rijker worden van deze crisis 🙁 .

  10. Ik denk dat de prijsafspraken onder de tussenhandelaren er voor veel tussen zitten. Die hebben allemaal een vergunning van de overheid gekocht die ondertussen al decennia lang wordt doorverkocht tegen woekerwinsten. Velen hebben hun huis in onderpand gegeven om zo’n vergunning te kopen. Omdat die tussenhandel een gesloten beroepscategorie is, kan niemand er wat aan doen.
    Net om die reden is de aardappelbeweging ontstaan. De boeren konden geen winst maken, want de tussenhandelaars kochten de producten op onder de kostprijs, maar nu brengen ze dus hun producten zelf naar de markt. Zonder tussenhandel. Resultaat: goedkoper voor de klant en hogere winstmarges voor de producent.

  11. heb ook al nederlandse agenten gezien op duites kerstmarkten… was zeker om de duitsers te beschermen tegen nederlandse zakkenrollers…waarvoor de EU toch goed voor is he

  12. dat de politie elkaar helpt is niet raar.mocht het zo zijn op de vliegveld van Kreta, heeft vast een reden .
    ik heb zeker Duitse politie gezien op de Italianse haven even als ook de Italianse belasting dienst die dure autos onder de loop naam.
    ook er is de engelse belasting agenten op Patras bezig geweest. ooit begonnen griekse transporteurs met engelse kentekens te rijden, die geen belasting daar betaalden,dus hebben de engelsen actie ondernomen in samenwerking met de griekse. later gebeurde dezelfde met firma’s die ze stichten in Duitsland. en nu doen dat in Bulgarije, maar daar is de belasting zo laag dat er geen betaling problemen zijn. maar korpsen werken samen in europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *