Charatsi werkelijk voor iedereen

Ondertussen hebben ook wij de “charatsi“, de speciale taks op onroerend goed die bij de elektriciteitsrekening is gevoegd, in de bus gekregen. De schade valt nog redelijk mee, vooral omdat het huis vrij oud is. Er zijn bij ons ook geen fouten gemaakt in de berekening, maar dat kan niet iedereen zeggen. Ruim 30% van de rekeningen hebben fouten en de taks is altijd te hoog. Je kunt er als burger weinig aan doen: de elektriciteitsmaatschappij stuurt je naar de gemeente en die stuurt je naar de elektriciteitsmaatschappij (kastje – muur – en weer terug). Er wordt wel gezegd dat je het bedrag dat je te veel betaalde, zult terugkrijgen, maar geen mens die daar geloof aan hecht.

Als je zo in de rij gaat staan om de taks te betalen, dan zie je toch bedragen bij andere mensen (iedereen heeft het er met mekaar over, uiteraard) die je toch wel doen slikken. Het gaat over duizenden euro’s voor sommigen. Hoe moet je dat in godsnaam gaan ophoesten?

En ik heb een paar weken geleden nog met een oud vrouwtje gesproken die nog een oud huisje had ergens in de bergen, waarvan nauwelijks nog de muren overeind staan, en ze moest daarvoor ook taks betalen.

Wooncontainer voor mensen wiens huis is verwoest door een aardbeving

En het kan nog gortiger. Zo zijn er drie containerparken (niet te verwarren met de Belgische versie) in de buurt van Grevena, waar mensen wonen wiens huis onbewoonbaar is geworden na de grote aardbeving van 1995 die de streek rond Ioannina door elkaar schudde. Die mensen wonen dus al 16 jaar in iets wat wij een stacaravan zouden noemen. Een dergelijke container heeft steeds de bedoeling dat het een tijdelijke oplossing is, tot het huis weer opgeknapt geraakt.

Maar in de praktijk raken die huizen nooit opgeknapt. De bewoners zelf hebben vaak geen geld en vanuit de overheid werd wel gezegd dat de slachtoffers een lening konden krijgen, maar slechts 5% van de bewoners heeft dat voor elkaar gekregen. Dus wordt de tijdelijke oplossing vaak een permanente oplossing. Prettig is anders.

Nu, de bewoners van deze containers in Grevena hebben nu ook de “charatsi” in de bus gehad. Ze moeten de speciale taks op hun onbewoonbaar huis betalen. Dat huis wordt op de rekening dan nog “eerste woonst” bestempeld. Dat is echt wel zout in de wonde strooien.

Voor deze mensen klinkt de zinssnede van Venizelos, dat deze taks “een rechtvaardige maatregel” is, wel heel erg bitter.

15 thoughts on “Charatsi werkelijk voor iedereen

  1. je humor is te grieks Bruno. zelfs graven die stroom hebben voor een lichtje krijgen de xaratsi. de vouten zijn hilarish, maar dat is de land van Tragedy en Comedia ook.
    zou de troley bus ook charatsi moet betalen?? hij lijkt op een container en gebruikt stroom ,en niet weinig ook!!

  2. als je accus koopt, staat daar ook xaratsi??

  3. De Standaard scrijft over een medicijn die de patient doet sterven,de griekse politici spreeken ook vaak over een patient en medicijnen, ik kan niet vergeten jaaren geleden die andere doctor(ook een Papa-) die griekenland als de gebroken been in het gips zette,wat hebben politiek en medicijnen gemeen??

  4. Volgens mij vormt dit alles de ideale achtergrond voor een gezelschapsbordspel: “mens erger je volop”.
    Ideën: Trek een kaart: “ga naar het gemeentehuis”, “vraag een vergunning”, “zet deze vergissing recht via de officiële weg”.
    Natuurlijk ook “goede” kaarten zoals “je verwerft een politiek mandaat”, “je bent de verloren zoon van ….”
    Een gelukkige teerlingworp geeft je dan weer het recht de klagers met een kluitje het riet in te sturen.
    Bij succes van dit spel kan een TV-versie overwogen worden: “Versla de zevenkoppige Hydra”.
    Opdrachten als: open een kippenkraam op 3 eilanden en haal alle vergunningen binnen op 1 week, of “zoek een eerlijke politicus” of nog “vind een pope die de geöfferde kaarsjes niet uitknijkt waneer de schenker de kerk uit is.”
    Alle rechten voorbehouden.

  5. Hé Bruno, hoe weet je dat er geen fouten zijn gemaakt in de berekening? Hoe kan de burger dat achterhalen?

  6. Wel @Roosje, er staan coëfficiënten op je elektriciteitsrekening. 1 coëfficiënt komt overeen met de leeftijd van het gebouw. Dat kun je makkelijk nagaan. De lijst staat zelfs online. De tweede coëfficiënt betreft de prijs per vierkante meter in de buurt waar je woont. Vooral daar worden veel fouten gemaakt. Niemand weet waar de elektriciteitsmaatschappij die prijzen vandaan heeft gehaald. De objectieve prijzen zijn te raadplegen bij de gemeente. Veel mensen weten hoeveel je in hun buurt moet betalen per vierkante meter. De tabellen met die coëfficiënten staan ook online. Dus je kunt zien of je wel de juiste coëfficiënt op je rekening hebt staan. Daarom wordt gezegd dat je naar de gemeente moet om te protesteren. Maar de gemeente kan dus niets doen. En bij de elektriciteitsmaatschappij krijg je enkel een bediende aan het loket die niets kan doen.

  7. Het begint tijd te worden dat we onze stroommeters zelf controleren.Ik betwijfel wel dat de opmeters ons gaan bedriegen maar toch niet slecht zelf te noteren.Hier in mijn buurt bellen ze wel aan maar als er niemand thuis is,dan gaan ze toch alleen naar de meters die buitenshuis staan.Als ze daarna op kantoor verkeerde cijfers intikken,kun je tenminste met argumenten aankomen.
    Je zult me zeggen dat het het ene woord tegen het andere moet opwegen maar als de rekening komt en de cijfers van gebruik liggen verdacht hoger dan normaal,tja , dan sturen ze je weer ‘van de muur naar de kast’.

  8. Als ik op TV de rekeningdames blind zie tikken aan een geweldige snelheid,dan betwijfel ik sterk of ze daarna controleren of er bv geen nullekens te veel bij staan.

  9. Verwittigd man is er twee waard , he Tzimi ?Als ze je een geboortebewijs vragen zorg dat het ook een recent is want ze kunnen je zeggen dat het ‘oud en verstreken ‘is !!!:) Waarlijk hoor !:)

  10. Lazopoulos :”en ze sturen Venizelos naar Brussel om te zeggen dat we honger lijden en Papandreou gaat voor een haircut!”

  11. Maar eh.. Papandreou heeft helemaal geen haar! Dat kan natuurlijk ook komen doordat hij vaak met zijn fiets is gevallen en wellicht op zijn hoof geland waardoor die kale baan in het midden van zijn hoofd is onstaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *