Een paar dagen geleden circuleerden er foto’s op sociale media waar een aantal bezoekers op de Akropolis te zien zijn bij zonsondergang. Op de foto’s zie je ook mensen in kledij die doet denken aan de oude Grieken. Op een video is verder te zien dat de fanfare van de Griekse kustwacht het gezelschap aan de voet van de Akropolis verwolkomt. Het beeldmateriaal is gemaakt op zaterdag 27 april.

Niemand kon precies zeggen waar het over ging. Was dit misschien een van de privé rondleidingen die je sinds dit seizoen kunt boeken op de Heilige Rots (zoals de Akropolis wel eens wordt genoemd in het Grieks)? Maar kon dat verklaren waarom die verkleedpartij er bij hoorde? Of kun je nu een heel pakket boeken waarin je je onderdompelt in de sfeer van het oude Griekenland? Kitsch inbegrepen?

De reacties bleven niet uit. Kan dit zo maar op een dergelijke archeologische site en een Werelderfgoedsite met een dergelijk culturele betekenis?

Het Ministerie van Cultuur hield de lippen op elkaar. Na druk van de media, liet de directeur van de dienst Oudheden van de stad Athene uiteindelijk weten dat “de site werd bezocht – met een ticket – door een grote groep bezoekers. Onder hen waren enkele mensen in oude Griekse klederdracht, zonder dat dit werd opgemerkt door het beveiligingspersoneel van de dienst”. Tevens kondigde hij een voorlopig onderzoek aan naar het incident. Later verduidelijkte de ministerie dat het niet ging om een van de privébezoeken, die na 10 mei zullen beginnen.

Maar wat was het dan?

Eerst even in het achterhoofd houden: volgens het ministeriële besluit over de toegang tot en het gebruik van archeologische sites en de richtlijnen die het bewakingspersoneel moeten volgen, is kleding die vermomming suggereert verboden op archeologische sites. Tijdens carnaval mogen kinderen die verkleeed zijn, de Akropolis niet eens binnen. Ook de volgelingen van het Dodecatheïsme die naar de monumenten komen – voor aanbiddingsdoeleinden – gekleed in oud-Griekse kledij komen er niet in.

Via de vakbond van de werknemers van het ministerie van Cultuur weten we ondertussen dat de verkleedpartij binnen kwam via de centrale bewaakte ingang van de Akropolis. De groep van honderd Indiase zakenmannen – voor wie het spektakel werd opgevoerd – kwam de Akropolis binnen via de uitgang. Ze kregen allemaal een individueel ticket.

Over de radio’s van de bewakers was te horen dat “de functionarissen  naar boven gingen”. Toen de carnavalisten positie innamen voor de monumenten, kregen de bewakers van de hoofdbewaker te horen dat ze “toestemming hebben” en “niet gestoord mogen worden”. De groep bleef tot ongeveer 20.30 uur, dus na de normale sluiting van de archeologische site om 20.00 uur, een behandeling die – tot nu toe – alleen hoge functionarissen ten deel valt.

Dat de bewakers zogenaamd niet hadden gezien wat er gebeurde lijkt dus niet te kloppen. En het zou gênant zijn om te geloven dat een groep bezoekers samen met een groep carnavalsvierders het best bewaakte monument, de Akropolis, is binnengedrongen en dat niemand iets heeft gemerkt.

Stel je voor hoe ze zich in de handen wrijven in het British Museum, mocht dat het geval zijn.

Beeldmateriaal tonen een medewerker van het ministerie van Cultuur (de voorzitter van de Panhelleense Federatie van Werknemers van het Ministerie van Cultuur), samen met de andere organisatoren van het evenement. Die medewerker vergezelde de zakenlieden. Mocht dat ooit worden betwist: camera’s aan de ingang en uitgang en aan de Propyleeën werken constant, dus die zouden beeldmateriaal kunnen leveren dat bij het onderzoek duidelijk kan brengen. Tenzij die camera’s op dat moment niet werkten, om de een of andere reden.

En als het ministerie van Cultuur niet op de hoogte was van wat er is gebeurd, kan die voorzitter dan zo maar op zijn eentje dit soort evenementen organiseren? En wist de regering hier dan niet van? Premier Mitsotakis was een paar weken geleden in Indië waar hij miljonairs en zakenlieden had uitgenodigd om Griekenland te komen bezoeken. Is dit het privilege dat die mensen genieten om zo “investeringen” in Griekenland te stimuleren?

3 thoughts on “De Akropolis – voor al uw privé feestjes?

  1. Voor geld, macht en investeringen doen we alles…wat God, wetten en regels voor het gepeupel heeft verboden …

  2. Niemand wist er van, maar wel een paar weken geleden met veel tam tam aangekondigd dat privé bezoek mogelijk tegen een fijne betaling. En zullen ze zeker over dit “carnaval” gebeuren hebben nagedacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *