Het eiland Kefalonia werd vanochtend nog maar eens opgeschrikt door een stevige naschok: 4,7 op de schaal van Richter. Honderden mensen brengen nog steeds de nachten door in het tentenkamp dat is opgesteld in het openlucht sportterrein nabij Lixouri. Vele bewoners hebben het eiland ook verlaten en zijn naar Athene gekomen, waar ze ofwel nog familie hebben, of nog een huis hebben. Wanneer, en of, hun huizen terug bewoonbaar zullen zijn, is een open vraag.
Tijdelijke huisvestingsoplossingen na aardbevingen kunnen een langdurig karakter krijgen in Griekenland. Op 7 september 1999 werd Athene door een zware aardbeving getroffen (5,9 Richter, net geen 6 en ik heb u al uitgelegd waarom de Griekse seismologen niet gauw een 6 uitspreken), waarbij 143 mensen omkwamen en meer dan 700 mensen gewond raakten. 4000 gebouwen stortten in of werden onbewoonbaar verklaard. Mensen die het dak boven hun hoofd waren kwijt geraakt, werden ondergebracht in kampen met wooncontainers waarin ze tijdelijk konden verblijven. 15 jaar na de beving zijn de meeste van die kampen verlaten en hebben mensen iets anders gevonden.
Maar één kamp blijft nog steeds open: dat van Kapota op het grondgebied van Acharnes, waar 3000 mensen wonen. Volgens de burgemeester is niemand van de bewoners daar nog een van de slachtoffers van de dodelijke aardbeving in 1999. Integendeel, volgens hem zouden er een heel aantal criminelen in de wooncontainers zijn ingetrokken. En daarom vond hij dat de openbare elektriciteitsmaatschappij de stroom moest afsluiten in het kamp .
Er wonen echter nog steeds een aantal mensen die getroffen zijn door de aardbeving in 1999 en geen huis hebben. Er is zelfs nog een schooltje in het kamp. En sinds de crisis zijn er inderdaad nieuwe bewoners bij gekomen. Mensen die werkloos zijn en geen huur meer konden betalen in gewone huizen. En inderdaad ook wel een aantal mensen met minder goede bedoelingen.
Gisteren kwam de elektriciteitsmaatschappij samen met de oproerpolitie (er werkt in Griekenland NIETS meer zonder dat de oproerpolitie er bij moet komen) de elektriciteit afsluiten. Een jongeman van 27, vader van 4 kinderen, geraakte daar zo van overstuur, dat hij dreigde zelfmoord te plegen. Volgens de burgemeester was hij onder de invloed van drugs. Een maatschappelijk werkster die in het kamp actief is, zegt echter dat de stoppen waren doorgeslagen (excuus voor de woordspeling) door de druk van de voorbije dagen dat zijn familie geen stroom meer zou hebben.
Eén van de zovele drama’s die mensen in dit land elke dag beleven.