Stemmen of sterven

Hier was ooit een bos, waarin Aristoteles nog ronddwaalde

Hier was ooit een bos, waarin Aristoteles nog ronddwaalde

Christos Pachtas is burgemeester van Aristotelis, de fusiegemeente die een goudmijn op haar grondgebeid heeft. Pachtas is in 2003 nog minister van Economische Zaken geweest. Op 12 december 2003 werden na een gerechtelijk bevel de goudmijn en de kantoren van het bedrijf TVX Hellas overgenomen door de Griekse overheid voor een bedrag van 11 miljoen euro. Dezelfde dag nog werd alles doorverkocht aan het bedrijf Ellinikos Chrysos voor de som van … 11 miljoen euro. Zoals de praktijk in Europa verlangt, moet in een dergelijk geval het openbare goed (de goudmijn dus) worden verkocht via een openbare aanbesteding waar meerdere gegadigden (als die er al zijn) een bod kunnen uitbrengen. Dat gebeurde hier dus niet en de Griekse staat is daarvoor voor het Europese Hof van Justitie gedaagd. Pachtas was vrijgevig: het bedrijf kreeg bij de goudmijn nog een bebost gebied van 317 vierkante kilometer cadeau. En daar bleef het niet bij: het bedrijf werd ook nog eens vrijgesteld van belastingen op haar werkzaamheden!

In Skouries, waar de goudmijn actief is, is het al meer dan een jaar onrustig. De politie is er ondertussen actief en bewaakt de investering van Hellas Gold (Ellinikos Chrysos) in samenwerking met een privé-bewakingsfirma. De ondernemersfamilie Bobolas is aandeelhouder in Hellas Gold. Bobolas, die ook eigenaar is van een heel aantal tolwegen, die eigenaar is van de firma die een nieuwe vuilnisbelt moet aanleggen in de buurt van Athene. Bobolas, die mee aandeelhouder is bij een aantal kranten en bij de televisiezender MEGA.

Diezelfde Bobolas schurkt al decennia lang bij PASOK aan, ook toen Christos Pachtas nog minister van Economische Zaken was voor PASOK. Datzelfde PASOK dreigt in de komende gemeenteraadsverkiezingen een pandoering van jewelste te krijgen. Daarom zal de partij wellicht niet eens onder die naam opkomen, maar een breder sociaaldemocratisch platform noemen. Niet dat de Grieken er voor vallen: de voorbije 15 jaar is gebleken dat PASOK alles kan zijn, maar sociaaldemocratisch is de partij zeker niet te noemen. De voorzitter van de partij, Evangelos Venizelos, moet zo wat de meeste gehate politicus in Griekenland zijn.

Pachtas zelf is ondertussen ook niet meer geliegd in Aristotelis, waar hij burgemeester is. Hoe hij daar trouwens 5 jaar geleden verkozen is geworden, is me een raadsel. Pachtas verdedigt de investering van Hellas Gold op het grondgebied van zijn gemeente. Hij beweert dat deze investering werkgelegenheid schept, wat zeker wel waar is. Maar tegelijk is de investering zo omstreden omdat er heel wat schade aan de natuur wordt toegebracht door de manier waarop het goud wordt gewonnen, maar ook wegens het feit dat er hele grote lappen bos worden gekapt om plaats te maken voor een open kopermijn. Daardoor dreigen de landbouwers, imkers, vissers en nog vele anderen hun job kwijt te spelen. Dus of er inderdaad meer werkgelegenheid wordt geschapen, is twijfelachtig.

Het geweld in de buurt is zo heftig dat de gemeenschap verdeeld is en meer en meer mensen zich beginnen te verzetten tegen de goudmijn. Pachtas voelt de bui hangen. Binnen 3 maanden zijn er gemeenteraadsverkiezingen en hij vreest dat hij het onderspit zal moeten delven. Dus besloot hij om tijdens de gemeenteraad eerder deze week paniek te zaaien, in de hoop dat dit hem stemmen gaat opleveren.

In het filmpje hieronder hoort u hem uitgaan van een slecht scenario indien de verkiezingen uitdraaien op een “nee” tegen verdere mijnbouw. . De volgende dag zullen er, volgens Pachtas, 3000 mensen in Skouries neerstrijken, anarchisten zullen komen, leden van ANTARSYA, van SYRIZA vanuit heel Griekenland, met hun parlementsleden, en misschien nog wel anderen.

En de burgemeester vraagt zich af: “zal er nog worden geïnvesteerd in Skouries met 3000 mensen hier, en met 50 parlementsleden van SYRIZA en met europarlementsleden?”. Het antwoord ligt voor de hand: “natuurlijk niet”.

En dan begint de dreiging: “En de volgende dag [na de verkiezingen], weet u wat de volgende actie zal zijn? Misschien zullen de werknemers een of ander dorp platbranden en zullen we menselijke slachtoffers betreuren…”.

Dat wordt dus allemaal gezegd in de aanloop naar de verkiezingen. Bij de parlementsverkiezingen kon het volk nog worden bang gemaakt met het argument dat een stem tegen Nea Dimokratia en PASOK er zeker zou toe leiden dat Griekenland uit de eurozone zou worden gezet. Dat maakt de mensen niet meer bang. Nul euro is tenslotte even veel als nul drachmen. Dus wordt er een ander argument gebruikt: er zullen doden vallen. Erg sterke taal van het burgemeestertje die te allen prijze aan de macht wil blijven.

Leest u hier even mee hoe de vork aan de steel zit, en tel hoe veel politici in dit artikel op de Lagardelijst staan (wat is daar ondertussen overigens mee gebeurd?).

2 thoughts on “Stemmen of sterven

  1. ik heb niet genoeg klompen…ze breken aan de lopende band…

  2. Δικαιως, κατα πως λεει ο Μπαξεβανης, πρεπει να επεμβει εισαγγελεας. τον Καμμενο τον κυνηγουσαν γιατι παροτρυνε για λιντσαρισμα. Ζει ακομα το Πασοκ και προστατευει τα παιδια του;;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *