Nee, de titel van deze post is geen tikfout, maar een transcriptie van het Griekse woord. Het gaat om mensen die aangetrokken zijn tot hetzelfde geslacht. Waarom wil ik het nu over die mensen hebben?
Een paar weken geleden heeft de regering een wetsvoorstel goedgekeurd dat koppels die niet getrouwd zijn toestaat om een samenlevingscontract aan te gaan. Dit was vooral nodig om de vrouw en de kinderen te beschermen in dergelijke relaties. De orthodoxe kerk steigerde: mensen die samenwonen en niet getrouwd zijn! Dat staat gelijk aan fornicatie (ποÏνεία in het Grieks – hoererij, zou je kunnen zeggen)! De aartsbisschop – een gematigd man, maande aan tot rust, maar verschillende bisschoppen kwamen hun hart luchten op TV.
Homofylofielen (ik gebruik het om beide geslachten aan te duiden) zagen meteen een gaatje in de wetgeving – waarin niet vermeld stond dat het om mensen van verschillende geslachten moest gaan – waardoor zij ook een samenlevingscontract konden aangaan. Voor de kerk was het hek nu helemaal van de dam. Maar ook een heel aantal Grieken vond dat dit te ver ging. De Griekse samenleving is klaar voor samenlevingscontracten: veel koppels leven samen zonder getrouwd te zijn, en er zijn zelfs koppels die niet voor de kerk trouwen (zeeeeer uitzonderlijk hier). Maar voor getrouwde homo’s en lesbische vrouwen zijn ze hier nog lang niet klaar.
Dit staat in sterke tegenstelling tot het oude Griekenland, waar homofiele relaties werden geduld (wij spreken niet voor niets van de “Griekse beginselen”). Nochtans zijn er erg veel homo’s hier. Die indruk heb ik althans. Zet je de televisie aan, dan zie je steevast eccentrieke homo’s. Er is geen enkele Griekse soap of televisieserie (en je zou er van versteld staan hoe veel er zijn), waar geen homo in optreedt. Sommige publieke figuren doen zich voor als homo om meer aandacht te krijgen. Maar iemand een homo noemen, is dan weer het zwaarste verwijt dat je iemand kunt maken. Het Griekse slang woord is poustis (ποÏστης – van het Turkse “pusht”), en dat wordt wel dagelijks gebruikt. Al bij al een dubbelzinnige houding.