Alles wordt uit de kast gehaald om PASOK te redden

Het aftellen naar de verkiezingen is begonnen. Binnen goed twee weken mogen we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen en een week later stemmen we voor de Europese Parlementsverkiezingen (en houden we de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen voor het geval er de eerste zondag geen afgetekende winnaar uit de stembus is gekomen). Dit jaar zal ik voor het eerst in Piraeus stemmen, op beide zondagen.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn de partijen al in stelling gebracht. In heel wat gemeentes komen formaties op die niet meteen onder een politieke paraplu thuishoren. Verder heerst de vrees dat de kandidaten van de regerende partijen Nea Dimokratia en PASOK klappen zullen krijgen. Vooral PASOK zou het wel eens moeten ontgelden. In de opiniepeilingen haalt de partij nauwelijks rond de 5%. Partijvoorzitter Evangelos Venizelos is met afstand de meest gehate politicus op dit moment, met een eervolle vermelding voor de minister van Volksgezondheid op de tweede plaats.

En om die reden ook wil oppositiepartij SYRIZA beide verkiezingsslagen aanwenden als voorwendsel om nationale verkiezingen te forceren. Als Nea Dimokratia en PASOK het bar slecht doen, dan heeft de huidige regeringscoalitie nauwelijks nog legitimiteit, zo is de redenering.

PASOK riskeert wel degelijk van de politieke kaart te worden geveegd. Om die reden zie je de naam van de partij eigenlijk ook helemaal niet opduiken in de campagnes voor de beide verkiezingen. Nochtans zijn er kandidaten die door PASOK worden gesteund bij de gemeenteraadsverkiezingen. In Athene is dat huidig burgemeester Kaminis. Hoewel hij officieel onafhankelijk kandidaat is, geniet hij de steun van PASOK. Heel wat Atheners zijn niet bepaald onder de indruk van het beleid van de burgemeester (hij verwijderde banken uit het stadscentrum, zodat ze niet konden worden “ontsierd” met slapende daklozen), maar toch scoort hij beter dan zijn tegenkandidaten. Bij die tegenkandidaten  zitten een aantal bekende namen, zoals Ilias Kasidiaris, de woordvoerder van Gouden Dageraad; Aris Spiliotopoulos, voormalig minister van Onderwijs onder Kostas Karamanlis, of Nikitas Kaklamanis, voormalig burgemeester van de Griekse hoofdstad en ook ex-minister van Volksgezondheid.

Aris Spiliotopoulos, licht als een pluimpje

Aris Spiliotopoulos, licht als een pluimpje

Kaklamanis was uit eigen initiatief opgekomen, en dat zorgde voor wrijvingen binnen zijn partij Nea Dimokratia (hij is ondertussen uit de partij gezet, dus dat probleem is dan weer van de baan), waar de voorkeur uitging naar Aris Spiliotopoulos. Die laatste is een lichtgewicht, de politicus van Mykonos wordt hij wel eens genoemd. Hij verpersoonlijkt de lifestyle-politiek die het voorbij decennium werd gevolgd.

Spiliotpoulos heeft Thanos Plevris in zijn lijst opgenomen, de zoon van Holocaustontkenner Kostas Plevris. Thanos is tevens adviseur van minister van Volksgezondheid Adonis Georgiadis. Joodse  verenigingen hebben al geprotesteerd tegen het feit dat Spiliotopoulos deze figuur in zijn campagne heeft opgenomen. Spiliotopoulos schopt niet alleen Joden tegen de schenen, hij wil ook niet weten van een moskee in Athene. Zoiets trekt alleen maar illegale migranten aan, aldus de kandidaat-burgemeester. Hij wil op zijn minst dat er een referendum wordt gehouden onder de bevolking of die er moet komen, en zo ja, waar dan. Hij gaat voorbij aan het feit dat zijn eigen partij al heeft beslist dat er een moskee moet komen.

Met dit soort uitspraken maakt hij zich populair bij de rechtse kiezers van Nea Dimokratia, maar doet hij de traditioneel meer centrum-rechtse kiezers van Nea Dimokratia van zich vervreemden. En dat zou wel eens de bedoeling kunnen zijn geweest, volgens heel wat politieke analysten. Premier Samaras wil namelijk dat PASOK toch nog op wat steun kan blijven rekenen, en daarom moet huidig burgemeester Kaminis in Athene in het zadel blijven. Dat is psychologisch al zeker belangrijk.

Vice-premier Venizelos legt het zelf links en rechts (hij is de laatste tijd niet van televisie weg te slaan met allerlei interviews) als volgt uit: de deelname van PASOK aan de regering betekent stabiliteit. Hij is natuurlijk bang voor zijn politieke toekomst.

En om die te vrijwaren, heeft de man een mooi cadeau gekregen van de regering. Afgelopen week werd namelijk beslist hoeveel geld de politieke partij krijgen van de overheid, om campagne te voeren voor de Europese Parlementsverkiezingen. Daarvoor was 7 miljoen euro vrijgemaakt. De verdeelsleutel van dat geld zorgt nu al voor heel wat wrevel bij de Grieken: de helft van het bedrag wordt verdeeld op basis van de resultaten van de parlementaire verkiezingen van 2009, die PASOK overtuigend heeft gewonnen. Slechts 10% van het bedrag zal worden verdeeld volgens de resultaten van de parlementaire verkiezingen van 2012, waar PASOK bijzonder slecht scoorde. Toevallig?

En PASOK komt als dusdanig eigenlijk niet eens op tijdens de Europese Parlementsverkiezingen. We hebben nu een partij die Elia heeft (Olijfboom) en een andere partij To Potami, die wordt geleid door een journalist die nauwe banden heeft met PASOK. Elia is een verzameling van zogenaamde linkse intellectuelen en voormalige PASOK-leden die het zinkende schip hebben verlaten en die zich nu profileren als vernieuwers. To Potami is dan weer een formatie waar weinigen hoogte van krijgen: de partij heeft gezegd dat het haar programma zal voorstellen NA de verkiezingen. Da’s ook weer iets nieuws voor de oudste democratie van de wereld.

Maar goed: ik had het over het cadeautje voor Venizelos. De verdeling van de 7 miljoen euro, ziet er als volgt uit, met het leeuwendeel voor PASOK dus:

PARTIJ 2009 (%) Bedrag (40%) 2012 (%) Bedrag (10%) TOTAAL (€)
PASOK 36,64 1.282.400 12,28 85.960 1.368.360
NEA DIMOKRATIA 32,29 1.130.150 29,66 207.620 1.337.770
SYRIZA 4,7 164.500 26,89 188.230 352.730
KKE 8,35 292.250 3,98 27.860 320.110
LAOS 7,15 250.250 1,58 11.060 261.310
GROENEN 3,49 122.150 0,88 6.160 128.310
GOUDEN DAGERAAD 0,46 16.100 6,92 48.440 64.540
ONAFHANKELIJKE GRIEKEN n/a n/a 7,51 52.570 52.570
DIMAR (Democratisch Links) n/a n/a 6,26 43.820 43.820

Bovendien had de regering ook nog eens 10 miljoen veil om de partijen staatssubsidies te geven. Ik herinner u er even aan dat zowel PASOK als Nea Dimokratia voor meer dan 120 miljoen schulden hebben bij de banken en dat PASOK zijn werknemers al maanden niet meer heeft uitbetaald, tot groot ongenoegen van die laatsten:

Nea Dimokratia 820.386,17 €
SYRIZA 749.690,30 €
PASOK 376.870,24 €
Onafhankelijke Grieken 255.097,85 €
Gouden Dageraad 240.009,57 €
DIMAR (Democratisch Links) 222.983,38 €
KKE 178.295,83 €
LAOS 63.333,33 €
Groenen 63.333,33 €
Dimiourgia Xana 30.000,00 €

Een kleine opmerking bij al deze cijfers: het geld voor Gouden Dageraad wordt niet vrij gegeven, want er loopt een procedure tegen de partij die moet uitvogelen of het om een criminele organisatie gaat. Komt de strategie van Gouden Dageraad trouwens goed uit, want ze presenteren zichzelf steevast als het slachtoffer omdat ze tegen het systeem zijn.

Bij PASOK zit de schrik er goed in: voormalig vice premier Pagkalos heeft laten weten dat hij het land verlaat als SYRIZA de verkiezingen wint. PASOK-voorzitter heeft de vrees uitgesproken in een interview op vrijdag dat SYRIZA hen in de gevangenis wil stoppen. Betere reclame kun je je als oppositie niet wensen. En het is nodig, want SYRIZA stapelt de blunders op. Maar dat is dan weer voer voor een andere post.

10 thoughts on “Alles wordt uit de kast gehaald om PASOK te redden

  1. Hoe het ook zij : dit worden echt historische verkiezingen .Ben zeer benieuwd hoe het uitgeperste volk met hun verkozenen zal omgaan.

  2. Bruno geef eens een stemadvies. Welke van deze partijen heeft nu echt het beste voor met het eigen volk en is het minst uit op eigen belang?

  3. Ik meen dit, in alle ernst: Vasilis Leventis.

  4. @bruno

    Nu verrast u mij wel. In de goede zin zelfs ;-)))

  5. Bruno bedankt voor je advies. Ik ken de beste man niet maar heb me inmiddels een beetje ingelezen. Wat ik van hem lees spreekt mij aan. Het verbaast me wel dat de man en zijn EK partij zo weinig populaire zijn.

  6. ειμουν σιγουρος και ειμαι χιλια τα εκατο μαζι σου. η μονη καλη συμβουλη ειναι ο Κυρ Βασιλης/
    als je over Pasok schrijf moet je wel even duidelijk maken dat je niet over de oude bekende partij schrijft , ook niet de nieuw onder leiding van Tsipras en met een andere naam, maar over Pasok= Benny Venizelos en een paar oude Pasokoi.
    Ωπα LEx. Basilis Levendis is heel populair. iedereen kent hem .ik ken hem, Bruno is al lang een fan van. en misschien zijn mensen die denken , die oude wil ik niet. volgende advies EPAM, Dimitris Kazakis, mee eens Megale??

  7. Kazakis is heel theoretisch, een academicus, en geen politicus. Je hoort heel zinnige dingen van hem, maar of ze in de praktijk om te zetten zijn.
    Venizelos piepte (letterlijk) gisteren dat het land in politieke chaos terechtkomt als ELIA (ook een vermomde PASOK) geen 10% van de stemmen haalt in de Europese Parlementsverkiezingen. We gaan nog interessante dingen zien in juni.

  8. Wiens voorkeur uitgaat naar de jongere generatie, zou ik iemand willen aanraden die al wat bewezen heeft. De partij (vroeger Pasok, een tijdje onafhankelijk europarlementslid, en nu Syriza) is voor mij bijkomstig. Deze man heeft nog heel wat in zijn mars en staat dicht bij de mensen en de actie. Hij is geen theoreticus en zelfs geen echte politicus, maar heeft wel de nodige academische kwaliteiten, en het belangrijkste van al is dat hij echt een “agonistis” is:
    http://kritonarsenis.gr/

  9. Ja Nadia, deze jongen is mij ook opgevallen binnen het europarlement.
    En Bruno, Vasilis Leventis was mij onbekend, ik heb nu zijn interview gezien https://www.youtube.com/watch?v=9oUF_GUch7U.

    Er zijn dus blijkbaar wel politici te vinden die wat te zeggen hebben, maar niet op de bekende tv-kanalen te zien zijn. Ik was dit weekend in Athene en zie dat daar wat meer tv-kanalen zijn, maar hier is het aanbod beperkt tot de bekende skai/mega/ant/star en alpa.

    Daarom heb ik ook wat moeite als men in het algemeen iets over stemgedag zegt, want je moet je echt verdiepen en verder zoeken dan wat de doorsnee kanalen laten zien en horen. De tv is een belangrijk middel voor de doorsnee-burger om een mening te vormen en om ons te beinvloeden. Trouwens, jongeren kijken nauwelijks tv.

    Onze zoon mag dit jaar voor het eerst stemmen, maar houdt zich daar ook helemaal niet mee bezig. Gelukkig is hij bezig met veel andere dingen zoals studie, tekenen en muziek, maar ik moet hem echt op zijn verantwoordelijkheidsgevoel aanspreken want wat hij tot nu toe op tv gezien heeft, alle domme en lachwekkende geschreeuw, heeft zijn interesse niet en hij is vast niet de enige jongere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *