Update 03-04-2008: Uncle Sam heeft het niet kunnen voorkomen: Griekenland heeft zijn veto gesteld en FYROM wordt vooralsnog niet in de NAVO toegelaten.
Een moeilijke dag voor premier Karamanlis vandaag. Verwacht wordt dat hij vanavond op het officiële diner van de NAVO-top zijn veto zal stellen tegen het opnemen van FYROM in de NAVO. Hij heeft daarbj de steun en solidariteit van alle Griekse politieke partijen (de eerste keer dat ze het allemaal eens zijn over een thema). Zelfs het Amerikaanse opperhoofd is er zich mee gaan bemoeien en oefent stevige druk uit op Griekenland om FYROM tenminste onder die naam toe te laten. Hoe slecht geïnformeerd hij wel is, bleek toen hij zei dat hij geen “veto” ziet van Rusland tegen het opnemen van Oekraïne en Georgië in de NAVO (Rusland is geen lid van de NAVO en kan dus onmogelijk een veto uitspreken). Er wordt gesuggereerd dat de Verenigde Staten niet opgezet zijn met de akkoorden die Griekenland heeft getekend met Rusland in verband met energievoorziening (o.a. de Bourgas-Alexandroupolis pijpleiding), en dat ze als vergeldingsmaatregel de kant van FYROM kiezen.
Ondertussen is er nog steeds geen oplossing voor het naamdispuut. Het laatste voorstel van Matthew Nimetz “Republiek van Macedonië (Skopje)” was totaal onaanvaardbaar voor Griekenland. Ondertussen worden de anti-Griekse gevoelens in het buurland alsmaar sterker. De voorbije dagen verschijnen daar Griekse vlaggen in het straatbeeld, waarbij het kruis door een swastika is vervangen. Ook zijn er spotprenten gemaakt van Karamanlis in een nazi-uniform.
Maar Griekenland heeft een punt natuurlijk: in FYROM wordt op dit ogenblik een nationale identiteit gesmeed die niet bestaat. De meerderheid van de bewoners van het land, zijn Slaven. Maar dat is geen nationale denominator: ook Russen, Polen, Oekraïners, Slovenen enz. zijn Slaven en niet altijd even goede vrienden. FYROMmers willen vooral geen Bulgaren zijn, dus noemen ze zichzelf maar Macedoniërs. Dat ze aanvankelijk een vlag kozen met een symbool dat hen niet toebehoorde, en Philippos en Alexander tot hun voorouders bombardeerden, is nog tot daar aan toe. Maar in de schoolboeken bevat de kaart van Macedonië het Griekse en Bulgaarse deel. En voormalig FYROM-president Kiro Gligorov schrijft ergens in zijn Memoires: we hebben reeds onafhankelijkheid van één derde van de Macedoniërs, zij die in het Vardar-gedeelte wonen en we hebben de vraag nog niet aangekaart: wat met onze broeders in de andere delen van Macedonië? Deze vraag leidt tot een belangrijke vaststelling: een gedeeltelijke bevrijde bevolking is niet vrij.” (u vindt een en ander terug op de site Macedonian Heritage). Dit zegt genoeg, dunkt me.
Maar de Amerikanen hebben daar geen oren naar. Het raketafweersysteem zal een belangrijke poot hebben de in Balkan. Ze hebben er dus alle belang bij dat de hele Balkan aan hun kant staat.
Het wordt een wel erg moeilijke NAVO-top.
One thought on “Veto in Boekarest?”