Overheid en sociale zekerheidskassen kunnen aan bankrekening

Stel dat je als Grieks burger schulden hebt bij de overheid, of bij je sociale zekerheidskas, wanneer je bijvoorbeeld nog achterstallige belastingen moet, of wanneer je als zelfstandige je bijdragen aan de sociale zekerheid niet betaalt. Meer en meer mensen bevinden zich in deze situatie; volgens het ministerie van Financiën ongeveer 3,3 miljoen Grieken. De belastingsachterstand bedraagt op dit moment reeds 66 miljard euro. Niet moeilijk als de belastingsdruk steeds maar blijft stijgen.

Er is een klasse van mensen die echter nauwelijks tot geen belasting betaalt: de rijke scheepsreders. In een artikel in het Duitse weekblad Der Spiegel stond te lezen dat die sinds 2002 rond de 140 MILJARD euro hebben weggestouwd zonder dat er belasting op betaald is. Voor de reders is er geen crisis. En nog is het blijkbaar niet genoeg voor sommigen: in een grote politieactie waarbij ongeveer een ton heroïne in beslag is genomen, werd de 40-jarige reder Efthimis Giannousakis genoemd. Zijn advocaat probeert de schuld in de schoenen te schuiven van de chauffeur van de man. Giannousakis staat op de Lagardelijst. Kan iemand me trouwens vertellen wat er met die lijst is gebeurd? Worden de rekeningen van de lieden die er op staan (vooral dan politici) eigenlijk nog bekeken? Ex-minister van Financiën is vorige week nog voor de onderzoeksrechter verschenen in verband met zijn rol in het doen verdwijnen van 3 namen van zijn familieleden. Hij werd vrijgelaten op borg, moet 30.000 euro betalen en zich elke maand bij een politiebureau melden.

Maar het gaat me niet over deze lieden. De Griekse Raad Van State heeft maandag beslist dat de overheid totaal onaangekondigd het verschuldigde bedrag van de spaarrekeningen van de schuldenaren mag halen.

Het klinkt hard, maar de mensen die het hardst geraakt zijn en hun belastingen niet meer kunnen betalen, hebben vaak ook geen geld meer op de bank. Een kei kun je niet stropen. Of de staat het gaat zoeken bij lieden die wel veel geld hebben, en die voor miljoenen in schuld staan, dat wil ik nog wel eens zien. Het gaat dan vaak om zakenlieden die bijvoorbeeld hun belastingen niet hebben betaald, of ook de sociale bijdragen voor hun medewerkers niet hebben betaald. Het zal me benieuwen of de overheid de bankrekeningen van die mensen zal openen. En of er überhaupt nog geld op die rekeningen staat, want meestal hebben de rekeninghouders hun reserves al lang elders geparkeerd. Buiten Griekenland. Dat spreekt.

7 thoughts on “Overheid en sociale zekerheidskassen kunnen aan bankrekening

  1. Zij die veel geld hebben en jarenlang de kantjes er hebben afgereden zullen nu wel met hun kapitaal vluchten.. Zij die nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen knopen zal men nog verder in het bad duwen. In feite is dit de een aanfluiting van de rechtstaat. Niets lijkt nog onmogelijk en democratische zekerheden worden met een pennetrek van tafel geveegd. Griekenland,ooit de basis van onze democratie wordt overvlogen door aasgieren die prooi zoeken om hun honger te stillen.Pak de grote fraudeurs aan zoals het hoort, zorg voor begeleiding voor hen die het vandaag moeilijk hebben. Griekenland is vandaag te verdeelt om uit een mond te spreken en daar maakt men gretig gebruik van.Hoever gaat dit nog….

  2. Even afgezien van de corruptie en verrijking, die inderdaad zum kotzen is, maar dat schuldeisers hun vorderingen kunnen voldoen door beslag te leggen dat is op zich toch een in iedere rechtstaat aanvaarde realiteit?

    En natuurlijk hoeft de beslaglegger dit niet aan te kondigen, de vraag die speelde in de genoemde uitspraak van de Raad van State. Zou dat anders zijn dan werd het recht van beslag illusoir. Zou u rustig afwachten? Natuurlijk niet, leeghalen zo’n rekening. Dit op zich is m.i. dan ook niet het probleem, de ongebreidelde corruptie en het clientisme daarentegen wel.

  3. @Achilles, ik vind dit net een verbetering van de democratie. Wat nu gebeurt, is dat een kleine groep van brave burgers netjes hun belastingen afdraagt, en een grote groep helemaal niets nbetaalt, of selectief. Dit zijn zeker niet allemaal ‘arme drommels’. Ik ken persoonlijk veel mensen die gewoon gestopt zijn met bepaalde belastingen te betalen (bv de charatsi) en dit al jarenlang, en daarvan nog geen enkele gevolg hebben gedragen, gewoon omdat het zo moeilijk is voor de overheid om die schulden te innen. Zo een situatie is nefast voor de democratie. Elk middel dat de staat de mogelijkheid geeft belastingen beter te innen, verhoogt de gelijkheid en de democratie.

  4. Hans, Ik ga een eind met je mee en alle rechtsmiddelen moeten worden gebruikt om de verschuldigde bedragen te innen, zowel bij de grote vissen als bij de kleine vissen.Enkel lijkt het mij een brug te ver als men zo maar zonder zonder pardon geld kan afhalen van je rekening.Dit zet de deur open voor willekeur, wat doen we als gelden ten onrechte wegvloeien naar de staatskas. Tracht het dan maar eens terug te zien zelfs al gaat het om een administratieve fout.
    Bij schulden moet beslag volgen maar op basis van duidelijke rechtsregels.

  5. goed bezig iedereen van brusssel tot Athene

  6. Gedurende 6 maanden probeert m’n man erachter te komen of NE (rederijen),taxen moeten betalen.
    Het ene belastigkantoor zegt van niet,het andere zegt van wel,het ministerie zegt van niet maar dat willen ze niet geschreven bevestigen,de advokaat van de rederijen vereniging weet het ook niet.
    Nu ‘schijnt’het,dat kleine rederijen wel moeten betalen maar de grote niet.Ik zeg wel,het ‘schijnt’ want niemand geeft definitief antwoord.
    Als je durft aandringen op een antwoord,dan wordt je uitgekafferd en geven ze je zelfs geen kans iets te zeggen.Politiekers’tactiek.
    Daarbij zit het belastinkantoor van Larissa dat instaat voor heel Thessalie,al 3 weken zonder telefoon.Hun telefooncentrale is in panne!!! Als je dus een vraagje hebt,moet je maar naar Larissa rijden!Alles blijft stokken en hangende zaken blijven hangen maar ohwee als ZIJ je onder handen nemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *