Dat Griekenland in de uitverkoop staat, weten we al langer. Een aantal weken geleden werd voor heel wat Grieken duidelijk wat er precies in de etalage staat. Op de website van het Hellenic Republic Asset Development Fund is namelijk een compleet PDF bestand te downloaden waarop alle stukken land staan opgelijst, die kunnen worden gekocht. Tussen de percelen zitten ook stranden, zoals Elafonissos, of stranden op Rhodos, Kefallonia en zo meer. Dat kan soms wel als een schok overkomen. Het is niet duidelijk wat mogelijke nieuwe eigenaars gaan doen met de stranden die ze kunnen kopen. Ofwel houden ze die voor zichzelf, ofwel gaan ze er bungalows en vakantiewoningen op bouwen. In het dossier staat een bestemming voor elk perceel.
Er lijkt niet echt een criterium mee gemoeid te zijn: de Griekse regering verkoopt alles wat maar enigszins geld opbrengt. Elafonissos bijvoorbeeld, is een Natura 2000 gebied, maar toch mag het worden verkocht. Grieken zelf hebben er ook al bouwovertredingen begaan, en het is niet duidelijk of de Griekse overheid streng zal optreden tegen de nieuwe eigenaars voor het geval die daar ook overtredingen begaan.
Of de toegang tot Elafonisos zal worden bemoeilijkt door de verkoop, is ook niet duidelijk, maar het feit dat een strand wordt verkocht, heeft wel een psychologisch belang.
Wat wellicht een nog grotere psychologische impact heeft, is het feit dat gebieden met een beladen geschiedenis eveneens onder de hamer zullen gaan. Op de website van het Hellenic Republic Asset Development Fund is er een sectie “Thermal Springs”. Griekenland heeft heel wat warmwaterbronnen die perfect toeristisch zouden kunnen worden uitgebaat, maar tot dusver zijn ze zo goed als nooit in toeristische campagnes opgenomen. Zelfs nu blijft de Griekse toeristische dienst, onder minister Olga Kefaloyianni, nog steeds de bekende beeldjes van de Griekse stranden herkauwen. Dus zullen anderen het wellicht moeten doen.
En zo staan dus warmwaterbronnen te koop. Een van die bronnen, zijn de Thermopylen, letterlijk vertaald “de warme poorten”. Ik denk dat velen onder u vertrouwd zijn met de naam: de Slag bij de Thermopylen was één van de bekendste veldslagen tussen Grieken en Perzen. De 300 Spartanen, onder leiding van Leonidas, probeerden er stand te houden tegen een leger Perzen dat verschillende malen groter was dan het hunne. De Griekse strijders kwamen roemrucht tot hun einde, en de moed van de Spartanen werd legendarisch.
Een aantal jaren geleden speelde Hollywood trouwens in op het thema, en draaide de film “300”, die wereldwijd goed scoorde. Hier in Griekenland werd de film emblematisch en de thematiek er van wordt al jaren overgenomen door Gouden Dageraad. Die organisatie komt elk jaar in september met vlaggen en brandende toortsen bij elkaar voor het standbeeld van Leonidas.
Gouden Dageraad is zich de laatste twee jaren gaan profileren als een anti-memorandum partij, wat hen veel stemmen heeft opgeleverd. Je zou dan toch gaan denken dat bij uitstek deze partij zich heftig zou gaan verzetten tegen de verkoop van de Thermopylen, al was het maar om symbolische redenen. Want de Thermopylen staan als een symbool van Grieks verzet tegen een grote buitenlandse overmacht. Tot dusver is er nog geen verzet te merken vanuit de hoek van Gouden Dageraad.
“Natura 2000” is een hol begrip in Griekenland. Hier op Kreta wordt al 15 jaar een strijd gevoerd om één van de laatste ongeschonden en unieke stukken natuur te redden op Κάβο ΣίδεÏος in het uiterste oosten van het eiland.Een Britse investeerder wil er vijf hotels bouwen mét golfterrein-in een gebied waar er al een gebrek aan water is- op 25.000 stremmata. In 2010 werd het plan door de Raad van State verworpen als zijnde onwettelijk. Vandaag, dankzij het ingrijpen van mevrouw Kefalogianni en haar “fast track”-procedure, lijkt het licht op groen te worden gezet voor de investeerder. Alles is dus mogelijk in een Natura 2000 én een (nog grotendeels onontgonnen) archeologisch enorm rijk gebied.Ik begrijp trouwens ook die drang niet om afgelegen ongerepte gebieden absoluut toeristisch te moeten gaan ontwikkelen; er is plaats genoeg om hotels te bouwen in gebieden waar er al enige toeristische activiteit is.
ik weet niet hoelang de mensen dit nog zullen tolereren AKOU NA DIES prive strand dat de autochtone nog moeten gaan betalen voor hun eigen stranden en dan nog naar buitenlanders A SIKTIR ik weet nog paar jaar geleden waren we op een strand op Kreta Akrotiri en er kwam een kleurling ons vertellen dat we het strand moesten verlaten tot mijn onkel er tussen kwam… onze vriend was even snel verdwenen als toen hij naar ons toe was gekomen… of ik denk zelfs sneller 🙂
Vanavond maandag 26 augustus op Arte 20:15 (Belgische tijd)
Voor zover ik weet komt ook de Griekse uitverkoop aan bod.
Weltmacht Geld:
Alles „muss“ raus: Parks und Kulturdenkmäler bis hin zu Bergen und Wäldern. Die Privatisierung von staatlichem Eigentum scheint eine lukrative Sache, um marode Kassen in Europa zu füllen. Was veranlasst Länder und Städte, ihr öffentliches Gut zu verscherbeln? Wer sind die Investoren? Die Bürger wehren sich, manchmal sogar mit Erfolg. Filmemacher Andreas Pichler zeigt Beispiele aus europäischen Staaten.