Woensdagavond kondigde de vakbond van de openbare elektriciteitsmaatschappij, ΓΕÎΟΠ-ΔΕΗ, een 48-uren staking aan uit protest tegen de privatisering van 30% van de volledige elektriciteitsmaatschappij. De kleine DEH zou volgens de regering 1,5 miljard euro moeten opbrengen. Volgens vakbondslid Pantelis Karaleftheris, die ook nog eens kandidaat Europarlementslid was tijdens de voorbije verkiezingen, worden de ontginningsgebieden voor ligniet, de brandstof waarmee de meeste krachtcentrales van ΔΕΗ werken, mee verkocht. Daardoor zou een geïnteresseerde koper al gauw 120 miljard euro winst kunnen opstrijken over een periode van 30 jaar, aldus de vakbondsafgevaardigde.
Regeringswoordvoerster Sofia Voultepsi beweert dat de regering het openbaar nut in het achterhoofd houdt en daarom moet de openbare elektriciteitsmaatschappij worden geprivatiseerd. Volgens haar is er geen enkele openbare maatschappij die goed kan werken. Een privé aandeelhouder is nodig om de schop onder de kont te geven. Volgens een parlementslid van Nea Dimokratia is concurrentie nodig, net zoals “onze” Kenteris destijds concurrentie nodig had om sneller te lopen. Fout voorbeeld, me dunkt, want Kenteris had zijn toevlucht genomen tot stimulerende middelen.
Misschien zijn de privatiseringen wel stimulerende middelen voor de bekende spelers op de Griekse markt: de oligarchen Vardinoyiannis, Latsis, Mytilinaios, Bobolas, Stasinopoulos, Peristeris Kopelouzos en Chandris maken zich op om hun activiteiten op de energiemarkt uit te breiden. Of we daardoor lagere prijzen zullen moeten gaan betalen voor onze elektriciteit is te betwijfelen. Dat de bedrijven van die oligarchen lagere elektriciteitsrekeningen in de bus zullen krijgen, is vrijwel zeker.
Terug naar ΔΕΗ: op donderdag werden al 13 krachtcentrales plat gelegd. Om een algemene blackout te vermijden, werd de stroom in bepaalde delen van Griekenland afgesloten gedurende periodes van 1 tot 2 uur. De overlast leek beperkt te bijven. Gisteren vrijdag waren er geen stroompannes. Of dat te maken had met het feit dat er wedstrijden op de Mundial werden gespeeld, kan ik niet met zekerheid zeggen.
Maar vandaag zaterdag, kwam de reactie van premier Samaras: een marsorder voor de stakende vakbondslieden van de elektriciteitsmaatschappij. Wie durft te staken, kan rekenen op een gevangenisstraf en het ontslag is zeker. Het is al het vierde marsorder van Samaras: voor de werknemers van de Atheense metro, voor de werknemers op de ferries, voor de leerkrachten van het middelbare onderwijs en nu dus voor de werknemers van de elektriciteitsmaatschappij.
Nu ben ik zelf niet zo dol op de vakbondslieden van de elektriciteitsmaatschappij. ΓΕÎΟΠ-ΔΕΗ is de machtigste vakbond in Griekenland en heeft door stakingen een zeer gunstig regime voor de werknemers weten te verkrijgen. Mijn allereerste vakantie naar Griekenland, zo ongeveer 25 jaar geleden, liep vertraging op door de stakingen van ΔΕΗ. Elke avond werd destijds de elektriciteit afgesloten tussen 21u en 23u. Het was toeristisch seizoen en geen haan die er naar kraaide. De Grieken zetten een gaslamp op tafel en een aantal muzikanten kwam de avond opluisteren. 25 jaar later zou een elektriciteitsstaking het imago van het land schaden. Het feit dat een nazipartij de derde partij van het land is, schijnt niet zo veel onrust op te roepen bij deze regering. Mijn inziens schaadt zoiets misschien het imago van een land nog meer.
Overigens was Nea Dimokratia, de huidige regerende partij, een paar jaar geleden nog tegen de privatisering van ΔΕΗ. Alweer volgens de onsterfelijke woordvoerster van de partij, Sofia Voultepsi (ze is nog “journaliste” geweest voor de zender van de extreem-rechtse politicus Georgos Karatzaferis, leider van LA.O.S.), is dat best mogelijk, want de partij was toen geen onderdeel van de regering. Dat betekent dat ze alles kon zeggen wat ze wilde. Wat natuurlijk al uitentreure bewezen is.
In ieder geval zal het imago van het land niet worden geschaad door stroomonderbrekingen en zal de 30% van ΔΕΗ wellicht worden verkocht aan een bedrijf dat in handen is van een rijke Griekse oligarch. De toeristen zullen nu meer moeten opletten voor de bosbranden die delen van het land bedreigen. Door de besparingen zijn er tekorten bij de blusdiensten en zijn een heel aantal blusvliegtuigen niet nagekeken deze winter. Maar mits een beetje goed politiek garengespin kan zoiets misschien nog wel op de schouders van de oppositie worden geschoven…
Vergeten te vermelden: Nea Dimokratia heeft een onbetaalde elektriciteitsrekening van 550.000 euro. Het zou me niet verbazen als die wordt kwijtgescholdden bij een privatisering.