Gisteren hield de nieuwe minister van Financiën, Gkikas Chardouvelis, een toespraak voor de Federatie van Griekse Industriëlen die duidelijk maakt welke lijn de man volgt. Een aantal weken geleden spraken een aantal Griekse rechtbanken zich uit tegen de besparingsmaatregelen van de regering en noemden ze ongrondwettelijk.
Zo werd het ontslag van 595 schoonmaaksters bij de openbare sector, die sinds het najar van 2013 hun ontslag aanvechten, als ongrondwettelijk bestempeld. Een rechtbank heeft de Griekse regering ook verplicht om de loonsvermindering bij het geüniformeerde personeel ongedaan te maken. Daar is de regering aan tegemoet gekomen, maar die tegemoetkoming is wel verpakt als het teruggeven van het primaire surplus aan de bevolking. Zoals u weet is het primair surplus het bedrag dat Griekenland overhoudt als het de uitgaven en inkomsten samenteld, daarbij ook nog eens de afbetaling van de leningen in acht neemt, maar zonder dat de interesten op die leningen zijn meegerekend. Slechts twee weken geleden heeft een rechtbank ook nog eens beslist dat de loonsvermindering voor het personeel dat tewerkgesteld is in justitie, ook ongrondwettelijk is. Ze weten daar bij de wetgevende macht erg goed voor zichzelf te zorgen.
Maar goed, het gaat hier om Chardouvelis, een voormalig financieel raadgever bij Eurobank, de bank van de rijkste Griek ter wereld, Spyros Latsis, die Griekenland stilaan aan het opkopen is aan dmpingprijzen. In een vorig leven was Chardouvelis trouwens ook nog eens raadgever van Kostas Simitis, net voor Griekenland tot de eurozone toetrad, wellicht met vervalste statistieken. Politiek is een stoelendans.
Chardouvelis kwam gisteren vertellen dat het de politici zijn die beslissen over fiscaal beleid beslissen en niet de rechterlijke macht. Hij voegde er aan toe dat “Justitie een mening heeft over wat rechtvaardig is en wat niet, maar dat ze geen begrotingsbeleid kan voeren”. Chardouvelis is duidelijk niet opgezet met de beslissingen zijn genomen. Die zorgen namelijk voor druk op het fiscaal beleid.
Chardouvelis maakte duidelijk dat de regering niet van plan is om de beslissingen van de rechtbanken uit te voeren, wat duidelijk is geworden in de zaak van de schoonmaaksters. Die moesten namelijk weer worden aangenomen in april van dit jaar, maar de overheid weigert dat pertinent en bij elk protest van de vrouwen wordt een van hen door de oproerpolitie wel in het ziekenhuis geklopt. In de plaats van de beslissingen te implementeren, heeft de overheid de beslissinngen doorgespeeld aan de juridische Raad Van State, die zich er over moet uitspreken.
Chardouvelis had het ook over de NPL’s, de non-performing loans. Die zijn ondertussen de zwakke plek van de Griekse banken die met veel geld en herkapitalisaties gered zijn. Ondertussen wordt de bevolking plat bezuinigd en leeggezogen met de nieuwe belastingen die worden ingevoerd, onder meer op de huizen. De werkloze Grieken die nauwelijks nog de eindjes aan elkaar kunnen knopen, kunnen hun leningen niet meer afbetalen bij de bank dreigen hun huizen te verliezen in de loop van de komende maanden. Eigenlijk zijn de schulden van de bank gewoon doorgeschoven naar de burgers. Uiteraard dat een ex-raadgever van een bank deze politiek volop ondersteunt. Hij vindt dat de Griekse ondernemingen een open geest moeten hebben en de verlieslatende delen moeten afschuiven en moeten uitkijken naar buitenlands kapitaal om te overleven. De waarheid is dat er op dit moment erg weinig buitenlands kapitaal in Griekenland aanwezig is, maar met een belastingssysteem dat elke 2 maanden wordt veranderd, worden investeerders niet gelokt.
Tot slot vermeldde Chardouvelis dat het memorandum met de trojka eind dit jaar afloopt maar dat dit niet betekent dat de hervormingen daarmee ophouden. Hij wil niet dat Griekenland terugkeert naar de oude situatie.
Latsis wordt de directeur van de NV Ellada.
@Bruno: niet om te vitten, maar toch dit: de rechters zijn niet de wetgevende macht, maar de rechterlijke macht. We wetgevende macht is het parlement.
Overigens spreekt justitie zich niet uit over wat rechtvaardig is (zoals Chardouvelis beweert), maar over wat wettelijk is.
Bedankt @Hans, ik heb het ondertussen aangepast. Lange werkdagen en oververmoeidheid beginnen duidelijk hun tol te eisen. En vakantie zit er voorlopig nog steeds niet in.